Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Csak nagyon félve merem legépelni, de ha csak a papíron lévő paramétereket nézzük akkor egy Type 055 és egy AB összehasonlításból nem biztos, hogy az AB jönne ki győztesen.https://militarywatchmagazine.com/a...a3sAadC4e8mN8tW6_b4h4WB739H5Ceu071GDwB_kyFs4A
A cikk írója szerint, ha a kínaiak ebben az ütemben építik a rombolókat, akkor 2025-re nem csak mennyiségben, hanem minőségben is felül fogják múlni az elöregedő félben lévő USA rombolóflottát. Az US NAVY elhibázott rombolóépítési programmja (Zumwalt osztály) miatt, az a helyzet állt elő, hogy a legpotesebb romboló, nem csillagos-sávos lobogó alatt hajózik.
Molnit megelőzve, melyik alváltozat? Egy Flight IIA, különösen egy Flight III szerintem nem marad el a Type 055 mögött. Az új AN/SPY-6 az AB-k életében is új fejezetet nyit, fegyverzet minőségben pedig csupa kérdőjel.Csak nagyon félve merem legépelni, de ha csak a papíron lévő paramétereket nézzük akkor egy Type 055 és egy AB összehasonlításból nem biztos, hogy az AB jönne ki győztesen.
https://militarywatchmagazine.com/a...a3sAadC4e8mN8tW6_b4h4WB739H5Ceu071GDwB_kyFs4A
A cikk írója szerint, ha a kínaiak ebben az ütemben építik a rombolókat, akkor 2025-re nem csak mennyiségben, hanem minőségben is felül fogják múlni az elöregedő félben lévő USA rombolóflottát. Az US NAVY elhibázott rombolóépítési programmja (Zumwalt osztály) miatt, az a helyzet állt elő, hogy a legpotesebb romboló, nem csillagos-sávos lobogó alatt hajózik.
A királynőt egy tömeges rakéta támadástól a 055-höz hasonló rombolók védik meg, a kaszások elleni hadviselés fő eszközei is ezek a rombolók és a kisebb, ASW felszíni egységek. Nem kell ezt túlmisztifikálni, de ha erős, korszerű kék vízi flottát akarsz, akkor először népes fregatt-romboló flottát kell kiépítened.So?
A tengeri hadviselés királynője a hordozó, a kaszása meg a tengeralattjáró - ott pedig aligha rúgnak labdába...
https://militarywatchmagazine.com/a...a3sAadC4e8mN8tW6_b4h4WB739H5Ceu071GDwB_kyFs4A
Bár a tengeralattjáróktól azok se védenek.A királynőt egy tömeges rakéta támadástól a 055-höz hasonló rombolók védik meg, a kaszások elleni hadviselés fő eszközei is ezek a rombolók és a kisebb, ASW felszíni egységek. Nem kell ezt túlmisztifikálni, de ha erős, korszerű kék vízi flottát akarsz, akkor először népes fregatt-romboló flottát kell kiépítened.
US NAVY egyik legnagyobb égése,Itt több probléma is van az írás minőségével, már bocsánat.
Hogy potens felszíni egységek a Type 055-ösök, azt nem vitatom el. Feltehetően azok.
- A Zumwalt-osztály nem az a kategória, amibe a Type 055 érkezett. Az egy teljesen új elgondolás lett volna, egy Land Attack Ship (kb. Szárazföldi célpontokat Támadó Hadihajó), amely elsődlegesen a partmenti ellenséges objektumok támadására szolgált volna. A koncepció először az EM ágyú, másodszor az AGS miatt is zátonyra futott, tehát abban szerintem sem téved, hogy az US NAVY egyik legnagyobb égése, de a Zumwalt eleve nem hasonlítható a Type 055-höz.
- Ha megemlítette volna a CG-21-et, akkor lenne korrekt, mert az lett volna a Zumwalt teknőjére épülő új Ticonderoga-osztályt váltó cirkálóosztály. Ilyen téren tehát az még a Type 055-höz is jobban mérhető lenne, még több VLS-el és pár extra mutatvánnyal. A CG-21 viszont a Zumwalt korai problémái miatt hamar lekerült az asztalról, némi extra fejfájást okozva a US NAVY számára (ie.: a Tico volt alapvetően egy flottila / flotta parancsnoki hajóegység, ennek megfelelően kiképzett parancsnoki helységekkel, ebbéli kontexusban a NAVY a Tico-k pótlását a mai napig nem tudni, hogy fogja megoldani, ezért is tologatják többek között a selejtezésüket amíg csak lehet).
- Itt jön egyébként a roppant nagy kérdőjel, hogy végül is aszerint osztályozzuk a hajókat, hogy mi az adott haditengerészetnél a besorolásuk? Mert akkor roppant mókás a 3500 tonnás argentín Type 42 rombolókat egy lapon emlegetni a 13 meg 16 ezer tonnás Type 055-el és Zumwaltal. Viszont kihagyja az utóbbi kettőnél kisebb vízkiszorítású, de 2x 61 VLS indítós Tico-kat, lévén azok hivatalosan cirkálók...
- A kínai rakétarendszerek hatékonyságát nehéz összemérni az amerikai rendszerekével. Az utóbbiak sem tökéletesen átláthatóak, de relatíve nyiltak például a teszteredmények. A kínai rendszerekről viszont szó szerint semmit sem mondhatunk el, lévén skiccpapírnak is gyenge lenne a képességeikkel kapcsolatos tudásunk. De ha a légvédelmi rakéták terén például tudják azt, amit az SM-2 Block III, SM-3 Block IB vagy az SM-6, akkor nehezen érthető, hogy miért rendelnek például az oroszoktól Sz-400 légvédelmi rakétarendszert a kínaiak...
De én kissé mesebeli sárkánymesének érzem a kínai harceszközök képességeit minden konkurens fölé való ajnározást...
Ha engednének a büszkeségükből az usákok, megvehetnék valami jobban sikerült hajó licenszét. Mondjuk a 45ösét.Itt több probléma is van az írás minőségével, már bocsánat.
Hogy potens felszíni egységek a Type 055-ösök, azt nem vitatom el. Feltehetően azok.
- A Zumwalt-osztály nem az a kategória, amibe a Type 055 érkezett. Az egy teljesen új elgondolás lett volna, egy Land Attack Ship (kb. Szárazföldi célpontokat Támadó Hadihajó), amely elsődlegesen a partmenti ellenséges objektumok támadására szolgált volna. A koncepció először az EM ágyú, másodszor az AGS miatt is zátonyra futott, tehát abban szerintem sem téved, hogy az US NAVY egyik legnagyobb égése, de a Zumwalt eleve nem hasonlítható a Type 055-höz.
- Ha megemlítette volna a CG-21-et, akkor lenne korrekt, mert az lett volna a Zumwalt teknőjére épülő új Ticonderoga-osztályt váltó cirkálóosztály. Ilyen téren tehát az még a Type 055-höz is jobban mérhető lenne, még több VLS-el és pár extra mutatvánnyal. A CG-21 viszont a Zumwalt korai problémái miatt hamar lekerült az asztalról, némi extra fejfájást okozva a US NAVY számára (ie.: a Tico volt alapvetően egy flottila / flotta parancsnoki hajóegység, ennek megfelelően kiképzett parancsnoki helységekkel, ebbéli kontexusban a NAVY a Tico-k pótlását a mai napig nem tudni, hogy fogja megoldani, ezért is tologatják többek között a selejtezésüket amíg csak lehet).
- Itt jön egyébként a roppant nagy kérdőjel, hogy végül is aszerint osztályozzuk a hajókat, hogy mi az adott haditengerészetnél a besorolásuk? Mert akkor roppant mókás a 3500 tonnás argentín Type 42 rombolókat egy lapon emlegetni a 13 meg 16 ezer tonnás Type 055-el és Zumwaltal. Viszont kihagyja az utóbbi kettőnél kisebb vízkiszorítású, de 2x 61 VLS indítós Tico-kat, lévén azok hivatalosan cirkálók...
- A kínai rakétarendszerek hatékonyságát nehéz összemérni az amerikai rendszerekével. Az utóbbiak sem tökéletesen átláthatóak, de relatíve nyiltak például a teszteredmények. A kínai rendszerekről viszont szó szerint semmit sem mondhatunk el, lévén skiccpapírnak is gyenge lenne a képességeikkel kapcsolatos tudásunk. De ha a légvédelmi rakéták terén például tudják azt, amit az SM-2 Block III, SM-3 Block IB vagy az SM-6, akkor nehezen érthető, hogy miért rendelnek például az oroszoktól Sz-400 légvédelmi rakétarendszert a kínaiak...
De én kissé mesebeli sárkánymesének érzem a kínai harceszközök képességeit minden konkurens fölé való ajnározást...
Ez lehetséges, de ha csak és kizárólag papíron lévő paramétereket kezdjük el hasonlítgatni akkor az derül ki, hogy a kínai vas majd minden paraméterében "előrébb" van mint az amerikai.Én arra nem veszek mérget,hogy az alkalmazott fegyverzet egy lapon emlegethető a két hajón.Igazából biztos vagyok benne,hogy a kínai hajó fegyverzete jóval gyengébb képességű mint az amerikai hajóé.
2021-ben bocsájtják vízre.Flight III szerintem nem marad el a Type 055 mögött.
Ezzel teljesen egyetértek, viszont hajóhoz rakétákat utóljára Type 051C-khez vettek.A kínai rendszerekről viszont szó szerint semmit sem mondhatunk el, lévén skiccpapírnak is gyenge lenne a képességeikkel kapcsolatos tudásunk.
Én csak és kizárólag egy papíron lévő paraméterek összehasonlításáról beszéltem, ezeknél messzebbmenő következtetésekbe nem merészkedek.De én kissé mesebeli sárkánymesének érzem a kínai harceszközök képességeit minden konkurens fölé való ajnározást...
Én is valami ilyesmiről beszélek. Ha az amerikaiak egy nagyobb, modernebb, a jövőben fejleszthetőbb AB változattal állnának elő, akkor az valami olyasmi lenne mint a Type 055. Legalább 25% nagyobb hajótörzset kapna, erősebb gázturbinákat stb. stb.Tiszta sor, vadonatúj fejlesztés, az AB-t meg 30 éve reszelgetik, gyakorlatilag elérte a fejleszthetősége határait. Ugyanebben futottak bele a japánok és a dél-koreaiak, a saját változataiknál bele kellett toldani a törzsbe, de így is a stabilitás határán mozognak. Az FFG/X után az amerikaiaknak muszály lesz belefogniuk az DDG/X, vagy CG/X programba (újra).
Az AB olsztály legmodernekk egysége nem éri el a 10 000 tonnát, míg az 55 12 - 13 ezer tonnára van saccolva.
A teljesítményük 4X19,56 MV vs 4X28 MV. Az utóbbinál jelentős teljesítmény ráhagyással dolgoztak, hogy a jövőben el tudjanak látni mégtöbb elektromos kütyüt árammal (esetleg sinágyút).
Ezzel teljesen egyetértek, viszont hajóhoz rakétákat utóljára Type 051C-khez vettek.
Én csak és kizárólag egy papíron lévő paraméterek összehasonlításáról beszéltem, ezeknél messzebbmenő következtetésekbe nem merészkedek.
Igen és? Szót nem ejtettem VLS cellákról.Pardon, de a vízkiszorítás számtalan dologtól függ, az AB Flight IIA is például kevesebb VLS cellával bír, mint a Ticoderoga, pedig nehezebb nála...
Rendben, akkor 9 MW vs 30 MW.Őőő...
AB Flight IIA:
Meghajtás: 4x 19,56MW
Elektromos rendszer: 3x 3MW
Type 055:
Meghajtás: 4x 28 MW
Elektromos rendszer: 6x 5MW
Igen és azt se tudjuk, hogy mi van HQ-16 vonalon, meg esetleges PL-12 hajófedélzeti változatával. Állítólag 4-est csomagolásban lehet majd VLS-be pakolni. Ha lesz róluk adat, akkor majd okosabbak leszünk.Mert az oroszoknak sincs jobb az Sz-300FM-nél (export: Rif-M), ami kb. a HHQ-9 (Tengerészeti HQ-9), de legrosszabb esetben is a HHQ-9A-el (tengerészeti HQ-9A) analóg. Szóval ilyen téren konkrétan Kína lehagyta már az oroszokat. Ha a HQ-9B valóban már hadrendben van (dual félaktív radar ill. infravörös önrávezetés), és abból már a Type-055-ös kap, akkor az oroszokat lehagyták, és beérték az 1998-ban hadrendben állt SM-2 Block IIIB-t. Csakhogy az US NAVY 2009 óta bírja hadrendben az aktív radaros SM-6-ot is, amihez hasonlója viszont csak európának van, az Aster-15 / -30. A kínaiaknál ez a HQ-9C, tengerészeti változatban HHQ-9C lesz majd, ha elkészül.
Kezdődő paranoiaÉn viszont nem a te hsz.-edre reflektáltam ama hozzászólásban, hanem a Wankel által belinkelt oldalra.