1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Type 093 (Shang-osztály)

Diskurzus a(z) 'Nukleáris meghajtású vadásztengeralattjárók (SSN)' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 2. boki

  boki Well-Known Member

  Type 093
  [​IMG]
  Type 093 G
  [​IMG]
   
  endre likes this.
 3. boki

  boki Well-Known Member

 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  http://www.janes.com/article/50154/type-093t-sub-design-breaks-cover
   
 5. Python

  Python Well-Known Member

 6. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 7. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 8. Roni

  Roni Well-Known Member

  Il aurait été confirmé que le SNA chinois Type 09IIIB porte des missiles de croisière anti-navire et de frappe au sol, au lancement vertical, de la famille YJ-18. La version anti-navire en question serait possiblement appelée YJ-18B.

  Az az kínai tyípe 093B 16 vls cellával rendelkezik?
   
 9. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Állítólag van neki.
   
  Roni likes this.
 10. Roni

  Roni Well-Known Member

  Igaz mért ne lehetne?

  Hisz csak most látom hogy a tpye 093G2 -nek már 24 yj-18 vagy cj-10 mehet a függőleges indítóba. :eek::eek:
   
 11. wankel

  wankel Well-Known Member

  fishbed likes this.
 12. arbalest

  arbalest Well-Known Member

 13. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  A kínai haditengerészetnek jelenleg 9 vagy 10 SSN (nukleáris meghajtású vadásztengeralattjáró) egysége van, ezekből három még az 1960-as években tervezett Type 091 (Han) osztályú egység, amelyek már reménytelenül elavultak (ehhez képest egyébként az ötödik Type 091 még 1991-ben lett csak átadva). Utódja a Type 093 (Shang) osztály, ez egy nagyságrenddel modernebb, de még mindig csak az 1970-es évek legelejének amerikai tengeralattjáróihoz mérhető (Tresher-osztály). Hogy öles lépésekkel fejlődnek a kínaiak, azt jellemzi, hogy a Type 093 család három alcsaládra bomlik:

  [​IMG]

  Az első alváltozatból kettő készült (407 és 408), 2002-ben illetve 2003-ban bocsátották vízre őket, de csak 2006-2007-ben kerültek hadrendbe, ez alapján feltehetően sok probléma volt velük.

  [​IMG]

  A Type 093A alváltozatból egyetlen példány épült (414), ezt 2012-ben bocsátották vízre és 2015-ben került hadrendbe. Az egyetlen látványosabb különbség a Virginia-osztályhoz hasonló ívelt átmenet a hajótest és a torony között.

  A harmadik alváltozat a Type 093B, eddig 3 példányt figyeltek meg belőle (414, 415 és 416). A korábbi altípusok nagy hátránya volt, hogy nem rendelkeztek vontatott szonárral (amit pedig nyugaton már az 1960-as évek végén bírtak, és a szovjetek is megoldották az 1970-es évek végére). A Type 092A SSNB rakéta-hordozó tengeralattjárón már megfigyelték a szovjet Delta III. osztálynál használt megoldást, feltehetően ez került a Type 093B osztályba is. Az első időkben egyébként az új altípusról kikerült képeken csak a torony mögötti púp volt feltünő, amit sokan függőleges rakétaindító tubusoknak könyveltek el. Ez azért valószínütlen, mert a tengeralattjárók hossza nem változott, márpedig egy ilyen beépítésnél ez azt jelentette volna, hogy a tubusok valaminek a helyére kerültek. A megoldást egy 2018 januári fotó hozta el, amely az egyik Type 093B egységet felszíni menetben kapta el, hátulról:

  [​IMG]

  Jól látható, hogy a felső oldalkormány tetején ott van a vontatott szonár kivezetése, és az 'úszó' háza, de feltehetően a kábeldobot és a kábelt mozgató mechanikát nem tudták elhelyezni a meglévő helyeken, míg a szovjet megoldást, a csepp alakú házat a felső kormány tetején nem vállalták be valamiért.

  [​IMG]

  [​IMG]

  A megoldás annyira hasonlít a Delta III. féle megoldásra, hogy szinte biztos, hogy annak tökéletes másolatáról van szó, ennél a megoldásnál a szonár maga 90-270 méter hosszú lehet, amit 500-700 méteres műanyag kábel húz. A kábel maga pozitív felhajtóerejű, tehát igyekezne a felszín felé, de kábel végén lévő úszó súlya és kialakítása az, ami nagyjából a tengeralattjáró mélységében ússzon a szonár maga. A megoldás előnye, hogy így elkerüli a hajócsavart, így nem fenyegeti az a veszély, hogy a hajócsavarra tekeredjen.
   
  fishbed, Mackensen, therob and 6 others like this.
 14. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Erösdve fejlesztenek.Be kell hozniuk a lemaradást.Ezzel a tervezettel hogy állnak?Lehte róla tudni valamit?
  [​IMG]
   
 15. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Az egy CGI kép, fantáziarajz az amerikai Virginia és SeaWolf osztály alapján. Nagyjából zéró a realitástartalma.
  A Type 095-ről szinte semmit sem tudni, nagyjából 7000 tonna körüli vízkiszorítás és a torony előtt beépíteni szándékozott robotrepülőgép-indító VLS tubusok. Ennyi. Nem sok, de kevés.
   
  fishbed, wankel and Celebra like this.
 16. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Pedig hamarosan hallani fogunk rolluk tengo ugyben mert mar duborog a flotta ciklusa. Ha jol emlekszem a ciklus kozepe vege fele kerulnek sorra a tengok.., /jajj de banom hogy annak idejen nem mentettem el azt a feher konyv mellekletet evekkel ezelott.../ abba minden pontosan le van irva sajna mar csak homajosan emlekszems ra.../
   
 17. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  20%-30%-50% a ciklusonkenti eloszlas. 50% az epp aktualisan preferalt haderonem hez tartozik. Kutatas fejlesztes es gyartas. 30 % felporgesi fazis gyartas kissebb volumenu kutatas fejlesztessel. Mig a 20% /a fo ciklust /az 50% ost koveti./ foleg gyartas kis mertekben fejlesztes /az 50% os ciklus allatt megkezdett kuatatasok fejlesztesek befejezese termeszetesen nem kovetkezik be vagy csokken a megkezdettekre nem vonatkozik a prioritas csokkenes. Ahogy a mar megrendelt eszkozokre se./hisz azokat mar megfinansziroutak./most a haditengereszet van 50 f on a szarazfold 30 on /ott is varhatoak meglepetesek kiserleteznek is./ es a legiero 20% on. /mint latjuk nem is nagyon van uj nagyszabasu projektbe kezdve legiero teren a mar futo programok viszont nem alnak le./
   
 18. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Haditengereszetnel ha jol emlekszem a prioritast a partmeni vizek vedelme jelentette elso lepcsokent. Majd ezt koveti a kekvizi felszini flottak osszegrundolasa nagyobb hajoegysegek reven es a repulogep hordozok… majd a ciklus kozepe-vegen a tengeralatjarok es az egyeb felszini egysegek. /ellatohajok szonar hajok komunikacios hajok partraszallo hajok "heli horfdozok ha jut ra es belefer" es egyeb./
   
  gacsat likes this.
 19. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Egyesek már beazonosítani vélik a gyárat ahol összeszerelik majd őket :)
  [​IMG]
   
  Szittya likes this.
 20. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Ez a vilag legnagyobb tengeralatjaro gyara? /ahol csak tengok gyartasa fog folyni?/
   

Ezen oldal megosztása