Type 212 osztály (Németország) / U212 Todaro

Italy set to increase Submarine Force, Develop new U212 NFS EVO...

The Italian Navy submarine fleet would consists of
  • upgraded U212A
  • U212 NFS (Near Future Submarine)
  • U212 NFS EVO (Evolved)
U212-NFS-CNE-2024-1-770x410.jpg.webp

• Tetszik
Reactions: fishbed
ThyssenKrupp Marine Systems has reached an important milestone in the German-Norwegian submarine program: the design phase for the six Type 212CD submarines has been successfully concluded on schedule with the “Critical Design Review” (CDR).

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

IDAS (Interactive Defence and Attack System for Submarines) - egy érdekes új víz alól indítható rakéta.
http://www.sms1835.no/arkiv/2012-08-29 Sea Power Seminar IDAS.pdf
Norvég (Nammo) Német (Diehl BGT, ThyssenKrupp Marine Systems) koprodukcióban fejlesztik (már a próbalövészeteknél tartanak - a Norvég KNM Uredd tengeralattjáróról folynak a tesztek)

idas-image2.jpg

Víz alól a torpedóvető csőből indítható elsősorban ASW helikopterek és repülőgépek ellen, de lehet a célpont hajó vagy a szárazföld is.
  • képalkotó IR kereső a rakéta orrában,
  • üvegszálas optikai irányítás,
  • 20 km-es hatótávolság,
  • 240 m/sec sebesség,
  • egy 533 mm-es tubusban négy rakéta,

A rakéta indítás után kiemelkedik a vízből, a robotpilóta az észlelt cél felé fordítja. A kereső automatikusan befogja a célt, de a kezelő a üvegszálas vezetéke keresztül figyel és bármikor beavatkozhat (gondolom erre a frendly fire elkerülése miatt is szükség van). A rakétának viszonylag kicsi a robbanó feje, de helikopterek / repülőgépek ellen bőven elég. Kompenzálandó a kis harci részt a rakétával nagyon pontosan lehet célozni.

Kezdem érteni hogy az USA miért forszírozza a nagy magasságban járőröző Poseidon és a szintén nagy magasságból indítható tengeralattjáró elhárító torpedók fejlesztését. Ha ez - vagy ehhez hasonló más rendszer - elterjed a hagyományos ASW harcmodor (kis magasságú őrjárat, felszín felett lebegés, szonár lógatás és bója dobálás) elég kockázatossá válik.

IDAS2.jpg

idas-image4.jpg

IDAS1.jpg

IDAS : Interactive Defence and Attack System for Submarines

Sea-to-Air Guided Missile System for U212A

https://www.thyssenkrupp-marinesystems.com/en/products-services/innovations/missile-system-idas