Urbanisztika, építészet (múlt, jelen, jövő)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
4 304
22 599
113
Szilárd útburkolat, csatorna, közvilágítás vidéken rendben?
Vagy az ország a Budapest nevű disznóólból áll csupán?

Beton konzerválható. Van protokol rá. Csak ki kell fizetni.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 961
18 049
113
Mennyire voltak modernek a 100 évvel ezelőtt épült épületek 30 évvel az építésük után? Mennyire volt modern egy 1925-ben épült bérház/tömbház 1950-55-ben? Mennyire volt modern egy 1940-ben épült ház 1970-ben?

Nem tetszenek az új épületek jelentős része, és szeretem a régi épületeket; azonban a régi épületeket is a maguk kontextusában, korában, környezetében stb. kell kezelni.

Modernek nem voltak, de legalább szépek igen. És pláne még emberléptékűek. Ellenben az olvtárs által linkelt épületek sosem voltak szépek, legfeljebb modernek, vagy méreteik okán lenyűgözőek.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 961
18 049
113
Valószínűleg ugyan ezt mondták, mikor a földszintes, egy emeletes barok épületek helyére a maga korában 12 egy tucat bérházakat húztak. "Ó hova lett a földszintes, zegzugos utcák bája, mindent elárasztanak ezek az egyen, otromba, mindent leárnyékoló bérkaszárnyák és bérpaloták; és még a telket is elmutyizta a bürgermeiszter." -Mondhatta a pesti nép a XIX. század végefelé.

Akkoriban volt egy demográfiai boom, egy hatalmas népességnövekedés, ami részben indokolta a bontásokat, ill.egy rossz városszerkezet, valamint Pest lövetése. Ezzel együtt sok épületért kár.

Ma nincs semmiféledemográfiai boom, csak ingatlanspekulációk, ami kb. a legkevésbé fenntartható és kívánatos útja a GDP növelésnek.

• Tetszik
Reactions: nyugger and Filter

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
17 021
29 580
113
Mennyire voltak modernek a 100 évvel ezelőtt épült épületek 30 évvel az építésük után?
MNB székház:
  • acélvázas tartószerkezetek
  • első műmárvány
  • korai műkő burkolatok
  • stb
Szóval nagyon, miközben a stílus még a monarchia birodalmi szecesszióba hajló neobarokkja, tehát késő-eklektika.

A modern egy folyamat része volt.

• Tetszik
Reactions: nyugger

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 162
33 448
113
MNB székház:
  • acélvázas tartószerkezetek
  • első műmárvány
  • korai műkő burkolatok
  • stb
Szóval nagyon, miközben a stílus még a monarchia birodalmi szecesszióba hajló neobarokkja, tehát késő-eklektika.

A modern egy folyamat része volt.
Nem a konkrét épületre gondoltam, hanem a tömegével épült bérházakra.

• Tetszik
Reactions: fip7

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
19 360
26 344
113
Nem a konkrét épületre gondoltam, hanem a tömegével épült bérházakra.
én Angyalföldön nőttem fel egy régi 4 emeletes bérházban, a Hiszekegy-házban.
Nagyon szerettem :)
beforeafter.jpg
hiszekegyhaz-kallopeter-20220907-52.exact1980w.jpg

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 162
33 448
113
Akkoriban volt egy demográfiai boom, egy hatalmas népességnövekedés, ami részben indokolta a bontásokat, ill.egy rossz városszerkezet, valamint Pest lövetése. Ezzel együtt sok épületért kár.

Ma nincs semmiféledemográfiai boom, csak ingatlanspekulációk, ami kb. a legkevésbé fenntartható és kívánatos útja a GDP növelésnek.
Alapfelvetésben egyet értek, de lehetnek a személyes véleményen túl más vélemények, okok és indokok is. Most nem demográfiai boom van, hanem egyszerűen más igények. Mondjuk 100 évvel ezelőtt mennyivel kevesebb és kisebb -no meg másabb- irodaépületek kellettek.
Lehet, hogy van egy szintű ingatlansepkuláció (mint volt az régen is) és van egy megváltozott igényrendszer. Van egy jelentős réteg, ami/aki már csak a fővárost és hasonló méretű városokat preferálja. Azt meg csak ki kell szolgálni, hisz annyira modernek, hogy nem merik használni az online teret és a távmunkát.

legalább szépek
Igen, szerintem is szebbek voltak sok tekintetben, de el kell fogadni, hogy valakinek meg épp azok nem tetszenek -a szépség, ha nem mértanon alapszik (pl.: aranymetszés) az szubjektív.

egy rossz városszerkezet
Miért, most nem rossz városszerkezet van? Nincs hely a forgalomnak, nincs hely a zöldfelületeknek és ki tudja, hogy még mennyi ilyen-olyan igény van, amit ma nem lehet megvalósítani.

• Tetszik

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
19 360
26 344
113
Alapfelvetésben egyet értek, de lehetnek a személyes véleményen túl más vélemények, okok és indokok is. Most nem demográfiai boom van, hanem egyszerűen más igények. Mondjuk 100 évvel ezelőtt mennyivel kevesebb és kisebb -no meg másabb- irodaépületek kellettek.
én szinte biztos vagyok benne, hogy ma is elegek lennének ezek a kisebb irodahelyiségek, ha
tudnánk és akarnánk racionalizálni.

• Vicces

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
19 360
26 344
113
Ez pont olyan példa mint másnak a kenderesi állomás. :oops:
ugyan húszon éve nem mentem arrafelé (direkt), de akkor sem volt az a túl épületes környék, ma szerintem
csak rosszabb lehet (bár ma meg már tele van irodaházakkal....).
Kétlem, hogy felújították volna úgy, mint Kenderest.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 162
33 448
113
én szinte biztos vagyok benne, hogy ma is elegek lennének ezek a kisebb irodahelyiségek, ha
tudnánk és akarnánk racionalizálni.
Én azt gondolom, ha racionalizálnánk, akkor biztos, hogy kevesebb irodahelyiség kellene.
Szigorúan, européer francia iskola alapján.
MV5BOTJmNWU3OTgtNTRhOS00OTBlLWE5ZTktNjcwYzQxMDI4MmFhXkEyXkFqcGc@._V1_.jpg

ugyan húszon éve nem mentem arrafelé (direkt), de akkor sem volt az a túl épületes környék, ma szerintem
csak rosszabb lehet (bár ma meg már tele van irodaházakkal....).
Kétlem, hogy felújították volna úgy, mint Kenderest.
Nem Rólad szól?
"Angyalföld a hely ahonnan elindul a gonosz"
:oops::D

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 398
61 150
113

Rendkívül vonzóak ezek a retkes homlokzatok, az egymás mellé szinteltéréssel tákolt házakban, ahol szemmel láthatóan nem igen van szigetelés sem. És még sorolhatnám. Az új nyugati álom, a haldokló nyugaton, a lepukkant múltjuk, és annak is az alja...Grat.

Ez azért durva volt...

Igen, de szerintem jogos. Budapest csak nyomokban tartalmaz várost, inkább egy túlméretezett falu, aminek a közepén egy 200 évvel ezelőtti patináns város romjai állnak, összegányolva. Ezt spékelik meg némi húgy és szarszaggal, még most télen is. Néha olyan erős, hogy a kocsiban durván érzem....
Silány utak, omladozó homlokzatok, retek mindenen, elképesztő egy balkáni nyomorúság az egész...

Hála Istennek. Budapesten két értékelhető rész van a váron és a parlamenten kívül.
Az egyik a soroksári út dunaparti része a vágóhídtól a borárosig, a másik a váci út már városból kifele menő szakasza.
A modern világ apró skanzenjei ezek. Magán vélemény, de igen. Nekem ezek tetszenek, ekkor érzem azt, hogy nem egy lepukkant, túlméretes faluban járok.

Igen, xar lenne. ha így nézne ki a belváros. Ez egy 12 egy tucat modern belváros, ami már túl van az emberléptékűségen, ahol az épületek felépítésük után 25-30 évvel már valószínűleg nem tűnnének modernnek, + mivel vasbeton 90-120 év múlva bonthatnák el az egészet. És az usánka meg London példája alapján ezt is össze lehetne hugyozni,

Egyrészt nem 12 egy tucat, ahogyan még jó pár város a világon nem az.
Másrészt a felépítésük után 30 évvel is sokkal modernebbek (nem csak annak tűnnek), mint a panelok, vagy a lerohadt bérházak 200 évvel korábbról.
Harmadrészt, igen, egy normális világban a funkcionális épületeket 100 éven belül bontják, majd építenek a kor igényei szerint jobbat. (Pl. a panel házakat 40-60 évre tervezték...:rolleyes:)
Nálunk meg nem akarják észre venni, hogy eltelt 200 év, a mai szemmel otvar szarul épített épületeket meg a szentlélek tartja egyben.
Jó lenne ha ebben az országban nem a szart konzerválnánk, hanem haladnánk végre előre.
A reformkort sem azért hívták reformkornak, mert mindent a középkori állapotok szerint akartak meghagyni... Volt annyi eszük, hogy modernizáltak ;)

• Vicces
Reactions: Veér Ispán

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 398
61 150
113
És pláne még emberléptékűek. Ellenben az olvtárs által linkelt épületek sosem voltak szépek, legfeljebb modernek, vagy méreteik okán lenyűgözőek.

Egyrészt a szépség szubjektív.
Másrészt rendkívül ember léptékű egy 4 méteres belmagasságú bérház, amibe nincs normális lift, ellenben kilépcsőzheted a lelkedet is. Szigetelés nuku, homlokzat ma már omlik, értelmesen berendezni, kifűteni, felújítani igen nehéz.
És mivel ezen épületek igen régen épültek, rendkívül rossz a bruttó/nettó alapterület arányuk.
Ezen a téren már a panelekkel sem versenyképesek.
Helypazarló szarok, parkolás lehetősége nélkül. Aztán megy a sírás "sok az autó az utcán"
Azon az utcán, amit még lovakra, meg napi egy két hintóra méreteztek.
Zöld terület kb. nem is volt.
Ez aztán az ember léptékűség, gratulálok.... :confused:

Ezzel szemben amit küldtem, az jó helykihasználású, stabil, jól szigetelt és jól berendezhető közeg, nagy tágas terekkel az épületek között, csupa mélygarázzsal és saját ki zöld szigetekkel....
De az nem elég emberközpontú XD
iu

iu

iu

iu

Tényleg mennyivel jobb is a csudapest a "méh legelőivel" (Vidéki nevén gaz), a csupa aszfalt beton+villamos sín kombóival.... Milyen csodás látvány is az... Jah nem XD

• Tetszik
Reactions: jani22 and yrkon

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 864
6 294
113
Egyrészt a szépség szubjektív.
Másrészt rendkívül ember léptékű egy 4 méteres belmagasságú bérház, amibe nincs normális lift, ellenben kilépcsőzheted a lelkedet is. Szigetelés nuku, homlokzat ma már omlik, értelmesen berendezni, kifűteni, felújítani igen nehéz.
És mivel ezen épületek igen régen épültek, rendkívül rossz a bruttó/nettó alapterület arányuk.
Ezen a téren már a panelekkel sem versenyképesek.
Helypazarló szarok, parkolás lehetősége nélkül. Aztán megy a sírás "sok az autó az utcán"
Azon az utcán, amit még lovakra, meg napi egy két hintóra méreteztek.
Zöld terület kb. nem is volt.
Ez aztán az ember léptékűség, gratulálok.... :confused:

Ezzel szemben amit küldtem, az jó helykihasználású, stabil, jól szigetelt és jól berendezhető közeg, nagy tágas terekkel az épületek között, csupa mélygarázzsal és saját ki zöld szigetekkel....
De az nem elég emberközpontú XD
iu

iu

iu

iu

Tényleg mennyivel jobb is a csudapest a "méh legelőivel" (Vidéki nevén gaz), a csupa aszfalt beton+villamos sín kombóival.... Milyen csodás látvány is az... Jah nem XD
Én itt nem laknék szívesen.