Urbanisztika, építészet (múlt, jelen, jövő)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 998
33 504
113
Emberibb... milyen érdekes megfogalmazás... Milyen jó is ugyan abba a wc-be tojni, amibe komló elvtárs, vagy ipperpalibácsi is tette, mikor már épp átöltözött civilbe, meg a többiek... mind, a rózsa ferenc díjasok és hasonlók. Micsoda "nagy tévések" után lehetett ott rántottás szendvicset eszegetni.
Nyilván átitatta a hely szelleme; genius loci.
Pont ez jutott eszembe. A naaaagy tévések. A belső hang, ami felröhög bennem, Mező Gábor hangja.

• Tetszik
Reactions: Hortator and enzo

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
14 714
37 310
113
Nem azt mondom, hogy jó volt, vagy ne lett volna szétbarmolva az épület.
Csak azt, hogy ezzel együtt emberibb volt, mint a modernus, steril irodaházak és volt egy sajátos hangulata.
Tudtad, hogy ahol most jársz, ülsz, ott régi nagy tévések tették ugyan ezt.
A büfében (amit a gyökér nyomorékok 2006-ban feldúltak) parádés rántottás szendvicset ettél, pont ott
ahol a régiek is.
Iylesmi.

Ja, meg ellopták Mazsolát is.:rolleyes:

• Szomorú
Reactions: SirHiggins

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 965
5 669
113
https://www.portfolio.hu/ingatlan/2...l-indulhat-a-100-hektaros-oriasprojekt-735703
"Ingatlan adásvételi megállapodást írt alá a magyar állammal és megkezdi a „Grand Budapest” projekt előkészítését az Eagle Hills Csoport - derül ki a társaság közleményéből. Ahogy korábban írtunk róla, az Eagle Hills Properties tulajdonosa, Mohamed Alabbar emirátusi üzletember neve a rákosrendezői beruházás kapcsán merült fel, és kérdésünkre a fejlesztő megerősítette, hogy a most bejelentett 100 hektáros fejlesztés is erre a területre vonatkozik."

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
19 891
26 812
113
Volt egyszer egy rádió
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: Loken

dzsoniboj

Well-Known Member
2011. július 14.
96
255
53
https://www.portfolio.hu/ingatlan/2...l-indulhat-a-100-hektaros-oriasprojekt-735703
"Ingatlan adásvételi megállapodást írt alá a magyar állammal és megkezdi a „Grand Budapest” projekt előkészítését az Eagle Hills Csoport - derül ki a társaság közleményéből. Ahogy korábban írtunk róla, az Eagle Hills Properties tulajdonosa, Mohamed Alabbar emirátusi üzletember neve a rákosrendezői beruházás kapcsán merült fel, és kérdésünkre a fejlesztő megerősítette, hogy a most bejelentett 100 hektáros fejlesztés is erre a területre vonatkozik."
Ha megnézed mennyibe kerül ma egy építési telek Budapesten, és megnézed mekkora területet kaptak az arabok mennyiért, akkor kb. 10-ed áron vették meg.. és akkor még ott az óriási összeg amit az állam beletolhat fejlesztésekbe. A vérlázító a legenyhébb kifejezés amit ezek érdemelnek.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 106
31 902
113
Amúgy részben korábbi véleményemet visszavonva (azért a ráépítés még mindig nem a legszebb) egészen pofásan felújították az MNB székházat. Környékn járva folyton benézegetek esténként oda (ki van világítva belül folyamatosan) és nagyon sok dísz meg díszterem kapta vissza az eredeti állapotát. Plusz a környéken a Bank utcát és a parkolókat/járdákat is rendbe rakják. Szóval a károgás meg, hogy szétbasznak mindent az finoman szólva is túlzó volt

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 264
10 852
113
Ha megnézed mennyibe kerül ma egy építési telek Budapesten, és megnézed mekkora területet kaptak az arabok mennyiért, akkor kb. 10-ed áron vették meg.. és akkor még ott az óriási összeg amit az állam beletolhat fejlesztésekbe. A vérlázító a legenyhébb kifejezés amit ezek érdemelnek.
milyen finom megfogalmazás.
Tekintve, hogy az építési szabályok alol is mentesülnek, pláne.
Tekintve, hogy a harmadát tíz év műlva kell csak kifizetni, pláne.
Tekintve, hogy az állam 300+ milliárdért fejleszti a közlekedést, pláne.
Hazaárulás, mondhatnánk, akár a helyi maflánk tette, teljesen helyesen.

dzsoniboj

Well-Known Member
2011. július 14.
96
255
53
milyen finom megfogalmazás.
Tekintve, hogy az építési szabályok alol is mentesülnek, pláne.
Tekintve, hogy a harmadát tíz év műlva kell csak kifizetni, pláne.
Tekintve, hogy az állam 300+ milliárdért fejleszti a közlekedést, pláne.
Hazaárulás, mondhatnánk, akár a helyi maflánk tette, teljesen helyesen.
És jönnek a pályaudvarok autópálya módra.. csak már nem 30, hanem 99 év..

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 406
25 168
113
Amúgy részben korábbi véleményemet visszavonva (azért a ráépítés még mindig nem a legszebb) egészen pofásan felújították az MNB székházat.
Szerintem nagyon szépen ötvözték a részben eredeti kinézetet visszaállitó látványt a modern 21. századi épitészet és nem mellesleg a funkcionalitás igényeivel. Izlések és pofonok, meg politikia megközelités ide vagy oda, mondom ezt épitészetet tanult emberként... :oops:
9591b7571f21f8cbb7f3e1dd10842537203da035.jpeg

f0aab380d64f603e9c7f06681a19d0b0b6884eff.jpeg

7a8ef1b574d7c82569d2144913e0472f2dd19c3b.jpeg

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 517
61 750
113

Nemzeti keresztyén kurmányzás nem hagyja cserben az örömlányokat sem. Nem kell többet repedt végbéllel a repülőn órákat ücsörögni haza felé. Végre helybe jöhetnek az ügyfelek, magyar nőket gyalázni, állami támogatással :confused:

• Szomorú
Reactions: Veér Ispán

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 406
25 168
113
Ha megnézed mennyibe kerül ma egy építési telek Budapesten, és megnézed mekkora területet kaptak az arabok mennyiért, akkor kb. 10-ed áron vették meg.. és akkor még ott az óriási összeg amit az állam beletolhat fejlesztésekbe.
Sok-sok csúszda :p , zöldterület, sétány:
Eagle-Hills-Grand-Budapest.png

Cuki az intró képük itt: https://www.arabianbusiness.com/ind...nounces-new-12-3bn-grand-budapest-megaproject

Saját véleményem, pontosabban saját tapasztalatom, hogy sokkalta jobb egy évtizedek óta használaton kivüli elhanyagolt terültetet áron alul is értékesiteni, ha kötelezhető a befektető arra, hogy a célirányos beruházását meghatározott időn belül megvalósitsa. Ezt most úgy álltalánosságban, nem konkréten ezzel az üggyel kapcsolatban.
Nem ismeretlenek számomra olyan elsőre hajmeresztő és törvénytelennek tűnő (pl. irreálisan alacsonynak tűnő vételár) ingatlan vásárlások és fejlesztések (Felvidéken term.), amelyekkel évtizedes ugrásokat generáltak az adott önkormányzat bevételeiben, a helyi épitőiparban, a helyi infrastruktúrában és nem mellesleg a korábbi putri látványát modern látképre cserélve az egész város arculatában. Az ilyen hozzáadott értékek (mint pl. a környező ingatlanok értékének rapid növekedése is) nem hozhatók létre egy csapásra tervezett önkormányzati gazdasápolitikával, mert sosincs annyi pénz, ha lenne is, nem maradna másra. Aki benne van az tudja.
Nem ismerem az ügy mélyreható részleteit az aktuálpilitikai hirmorzsákon és felhangokon kivül, de az évtizedek óta rohadó és gazosodó romhalmaznál (megint csak álltalánosságban, nem tudom mi van most ott) 100x jobb egy megvalósult vadiúj épitészeti projekt - épüljön az bármilyen célból is.
Nem kell többet repedt végbéllel a repülőn órákat ücsörögni haza felé. Végre helybe jöhetnek az ügyfelek, magyar nőket gyalázni, állami támogatással :confused:
Azt hittem az abroszfejűek a négylábú patás állatokra buknak, mint pl. ló és teve,...most csalódott vagyok. :confused:

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 632
3 401
113
Nem ismerem az ügy mélyreható részleteit az aktuálpilitikai hirmorzsákon és felhangokon kivül, de az évtizedek óta rohadó és gazosodó romhalmaznál (megint csak álltalánosságban, nem tudom mi van most ott) 100x jobb egy megvalósult vadiúj épitészeti projekt - épüljön az bármilyen célból is.
Ha időd engedi akkor szánhatnál rá egy kis időt…olvasás … más nem itt a topikban elég sok hozzászólás született s kerültek ki linkek, h mi is a kritika tárgya.
A szakmai fórumokról nem is beszélve.
Hogyan a kérdés… mint mindig.

S nem, nem aktuálpolitika téma egy olyan fejlesztés, mely maradandóan megváltoztatja a város szövetét, életterét. S hát eredeti (ahogy kiszivárgott) formájában nem igen szolgálja a magyar budapesti lakosok érdekeit.

Ez a “mindegy mi csak legyen ott valami”.
Ennél kicsit többet érdemelne a téma.
Nem tőled …. A kormányzattól.
De úgy tűnik ez megint valami másról szól.

Ha gonosz akarok lenni, akkor az angolszász eredetű politikai mondásra hivatkoznék>>> amikor nem tudod mit miért csinálnak akkor a válasz az: lopnak.

Persze itt erről szó sincsen.

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 406
25 168
113
Ha időd engedi akkor szánhatnál rá egy kis időt…olvasás … más nem itt a topikban elég sok hozzászólás született s kerültek ki linkek, h mi is a kritika tárgya.
A szakmai fórumokról nem is beszélve.
Hogyan a kérdés… mint mindig.

S nem, nem aktuálpolitika téma egy olyan fejlesztés, mely maradandóan megváltoztatja a város szövetét, életterét. S hát eredeti (ahogy kiszivárgott) formájában nem igen szolgálja a magyar budapesti lakosok érdekeit.

Ez a “mindegy mi csak legyen ott valami”.
Ennél kicsit többet érdemelne a téma.
Nem tőled …. A kormányzattól.
De úgy tűnik ez megint valami másról szól.

Ha gonosz akarok lenni, akkor az angolszász eredetű politikai mondásra hivatkoznék>>> amikor nem tudod mit miért csinálnak akkor a válasz az: lopnak.

Persze itt erről szó sincsen.
Én ezt értem,...azért is irtma a nagy "álltalánosságban" jelzőt párszor, mert -még- nem ismerem a részleteket. Azt viszont már megéltem párszor, hogy az 50 éves romok és szemét hirtelen fontos lett mindenkinek, amikor végre egy befektető fantáziát látott benne.
Az én ilyen külsős véleményem nyilvánvalóan nem számit semmit,...de az első benyomásaim ezek voltak a hirekkel kapcsoaltban. Ennyi.

• Tetszik
Reactions: dzsoniboj

dzsoniboj

Well-Known Member
2011. július 14.
96
255
53
Én ezt értem,...azért is irtma a nagy "álltalánosságban" jelzőt párszor, mert -még- nem ismerem a részleteket. Azt viszont már megéltem párszor, hogy az 50 éves romok és szemét hirtelen fontos lett mindenkinek, amikor végre egy befektető fantáziát látott benne.
Az én ilyen külsős véleményem nyilvánvalóan nem számit semmit,...de az első benyomásaim ezek voltak a hirekkel kapcsoaltban. Ennyi.
Teljesen igazad van, és jó a meglátásod. Ideális esetben (Amúgy kiváló példa Pozsony új negyede, vagy Prága esetében a pályaudvar melletti fejlesztések.)

De sajnos itt ezen érdekek nem érvényesülnek.

• Tetszik
Reactions: arcas

dzsoniboj

Well-Known Member
2011. július 14.
96
255
53
Amúgy részben korábbi véleményemet visszavonva (azért a ráépítés még mindig nem a legszebb) egészen pofásan felújították az MNB székházat. Környékn járva folyton benézegetek esténként oda (ki van világítva belül folyamatosan) és nagyon sok dísz meg díszterem kapta vissza az eredeti állapotát. Plusz a környéken a Bank utcát és a parkolókat/járdákat is rendbe rakják. Szóval a károgás meg, hogy szétbasznak mindent az finoman szólva is túlzó volt
Mondjuk míg a Rákosrendező végett nem kissé vagyok szomorú, hogy pozitív példával is éljek ma az a Városliget. Évek óta nem voltam, és nagyon megtetszett, hogy mennyire szép és igényes lett. Nem csak az épületek (Lásd Magyar Zene háza), hanem az egész környék. Külön tetszett a néprajzi múzeumban lévő makett dióráma a század eleji Budapestről. Óriási váltás volt a lepukkant poszt komcsi csövi telepből. Ha már nemzetközi érdekességek. A legszebb városi park amit valaha láttam az a harkivi park. Álomszép. Amúgy a helyi oligarchák közös projektje. Ezt adták a városnak cserébe..

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 632
3 401
113
Más elképzelés is volt csak a kurmánynak az nem tetszett.
Pártunk és kormányunk megállapította végre(!), h lakhatási válság van Bp-n aztán gyorsan elköltött 700 milliárdot túlárazott NER-es irodákra, ahelyett, h mondjuk egy bérlakás programot elindított volna (volt rá minisztériumi előkészítő anyag) s elpasszolja azt s területet, mely egyik helyszínként felmerült talán az utolsó területet, mely ilyen méretben alkalmas lenne erre.