Azt meg lehet érteni, hogy anno az Apollók vitték magukkal a Holdig meg vissza a hőpajzsot, az ejtőernyőket, meg ami a földi leszálláshoz kellett.
De most 2018-ban egy ilyen Big F. Rocket ugyanúgy vinné magával a leszálláshoz szükséges hw-t és üzemanyagot az egész úton, hát..... nem igazán tudom elfogadni. Abban a pillanatban, ahogy a Föld körüli pályáról elindul a Hold felé az holt tömeg. Én innen nem tudom eldönteni, hogy ez mekkora tömeg, de biztos, hogy jó pár tonna.
Már 60' évekből is vannak kb. képregény színvonalú rajzok moduláris űrszállító rendszerről.
Semmit nem kell feltalálni, funkcionális modulokat kell építeni. Kell külön hajtómű, üzemanyag, lakó, utazó, teher modul. Ezek önállóan tudnak manőverezni, kapcsolódni, stb. Ezekből a küldetések igényeinek megfelelő egységeket lehet összelegózni,rövidebb hosszabb időre. A lakó/utazó modulokat körbe lehet rakni a Bigelow féle lufikkal, mindjárt lesz élettér!
Az emberek ISS-re juttatására hamarosan akkora űrhajóválaszték lesz, mint teherűrhajóból! A modulok feljuttatására kitűnően alkalmas a BFR és társai. Az ISS mellett összelehet szerelni, tesztelni, indítani/fogadni.
Persze ehhez minden eddiginél nagyobb együttműködés kell, világos közép, hosszútávú koncepció, hogy mit akarunk az Űrben, a Holdon, a Marson, az aszteroidákon, stb...
Az a gyanúm, könnyebb egy ilyen összetett rendszert a legrészletesebben kidolgozni,mint leültetni az Űrügynökségek, kormányok embereit egy asztalhoz........