Foleg az utobbi 2-3 ev lepesi. /nem hiszem hanem ugy latom./torokorszag, sziria, irak, iran./ emellett gazra es atomeromuvekre egyre nagyobb az igeny. Ahony a nemesfemek ara is fel fog menni a kozeljovoben. A szankcioknak hala egyre onellattobbak.
Mint írtam: ez puszta feltételezés minden szilárd alap nélkül. Ez ugyan az a kategória, mintha én arra építeném az életemet, hogy a jövő héten lottó ötösöm lesz...
A valódi helyzet az, hogy az orosz űrprogramra nincs pénz, a fejlesztések látványosan lassan haladnak (Angara, Föderáció), még a meglévő programok is csigalassúak, több éves lemaradásban vannak (pl. Nauka).
cifu a tarsulassal szerintem beletalaltal. Csak kihagytal par szereplot esa val tradicionalisan jo kapcsolatot apolnak az oroszok ez a jovoben szerintem tovabb fog erosodni.
A társulás nem azt jelenti, hogy XY fizet az oroszoknak. Az pusztán annyi, hogy fizet valaki egy szolgáltatásért. Az, hogy Irán vagy Törökország akarna valamit, az szépen hangzik, csak mit akar? Az orosz emberes űrprogram az ISS-ről szól. Az ISS legnagyobb fizetője 2024-ig még biztos a NASA lesz, így pedig nélkülük nem lesz döntés arról, hogy ezen országok űrhajósai felmehetnek-e az ISS-re. Irán így egyértelműen kiesik, Törökország véleményes. 2024 után még nincs kiforrott elképzelés, de Oroszország nem képes önmagától sem a működtetésére. Ha valami másba akarnának fogni, ahhoz rengeteg pénz kellene. Sem Irán, sem Törökország nem fog dollár / euro milliárdokat fizetni ilyesmire - akkor inkább a katonaságukra költik...
Plusz az orosz űrprogram költségvetésében nem kis összeg a NASA, ESA és JAXA által fizetett pénz, amit a Progressz-ekért és a Szojuz ülésekért fizetnek. Ha az amerikai űrtaxik elindulnak, ennek a pénznek egy része el fog veszni...
De en nem irnam meg le az oroszokat urteren. /van meg mit leporolni nekik a polcon./hogy ez mennyire fejlodes mennyire nem szerintem csak azon mullik hogy mennyit adnak hozza./ persze lehet hogy tevedek es az oroszok vegkep lemaradnak... A klipper lehet torolve lett de a tervezes eleg elorehaladott fazisaba jartak ha joltudom. Ha 1:1 be nem is veszik ujra elo en nagy eselyt latok hogy elemei szerzett tudas repulni fognak./ ha a japanokkal sikerul rendezni a viszonyt ami korea miatt igen valoszinu .... /a japanok eddig se zarkoztak el az oroszoktol./ egyebkent a meg mindig a kinaiakba latom a legnagyobb potencialt urkutatas teren a jovobe.../tudom a multkor emiatt is kilettem oktatva hogy zavaros a programjuk.../
Jujj. Kezdjük ott, hogy mit porolnak le. A Szojuz-5 hordozórakéta a Zenyit újragondolása (a Zenyitet ugye Ukrajnában építették, csak a hajtóművek és a harmadik fokozat volt orosz). Az Enyergia hordozórakéta "elveszett", és nem praktikus a "hátára" szerelt hasznos teher miatt (ami anno azért alakult így, mert az N1-et fel akarták támasztani a VKK űrrepülőgép-programhoz, és Glusko így védte ki a támadást). A Kliperrel mit kezdenének? Ott van a célra a nagyobb és több célú Föderáció. A japánok jelenleg európával kokettálnak (CALLISTO tesztrakéta). Kína annyira titkolódzó, mint a szovjetek voltak az 1970-es évek szintjén. Maketteket, terveket mutatnak, ködös elképzeléseket vázolnak fel, aztán ha valami megvalósul, a TV-ben mutatnak vágott felvételeket, meg esetleg a kínai weben vannak elszórva fotók és CGI képek...
Szóval kb. most így állunk.
De tessék, hogy valami hasznos dolog is legyen a topicban:
CALLISTO (Cooperative Action Leading to Launcher Innovation in Stage Toss back Operations, nagyon lazán fordítva: Együttműködési Akció (amely) az Indítójárművek (első) Fokozatának Visszahozatali Végrehajtásához Vezet) tesztrakéta, a hordozórakéták első fokozatának visszahozatalára vonatkozó kísérleti program az ESA és a JAXA, illetve az ArianeSpace és a Mitsubishi között. A rakétatest európai, de japán rakétahajtóművel fog repülni, a vezérlés közös fejlesztés lesz. Nagy vonalakban a SpaceX Grasshopper tesztrakétájának megfelelője. A tervek szerint 2020 körül repülhet.