Szojuz-FG tegnapi sikeres indítása a Progressz MSz-10 teherürhajóval.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ez esetben én úgy érzem, az SLS el lesz kaszálva...
Az utód a TESS űrtávcső"Good night Kepler – ezzel köszönt el közel évtizedes, jelentős munka után lekapcsolt űrtávcsövétől az amerikai űrhivatal."
https://hvg.hu/tudomany/20181118_kepler_urteleszkop_utolso_parancs_kapcsolatmegszakitas#rss
Sokat adott az emberiségnek!
This device generates a stream of droplets that collectively have a very large surface and can radiate a lot of heat into space. The droplets are then collected and pumped back into the system.
Nem nagyon értem.
Putyi két éve mondta, 2018ban repülni fog.
Ez a Joule-Thomson jelenség, de itt nem erről van szó, hanem a cseppek nagy felületéről. Engem a begyűjtés mikéntje érdekelne. Ennek évekig kellene működnie anyagveszteség nélkül.Nem tudom aktualis-e meg a kerdes, de ha igen megprobalom leirni EN hogy ertettem meg.(nem biztos hogy igy van). Alltalaban a hutorendszerek pl. leghutesnel bordazatokat hasznalnak amivel minel nagyobbra akarjak novelni a feluletet ami hot ad le. (Pl. leghuteses motoroknal: moped, villanymotorok stb.).
Ebben az esetben viszont a termodinamika masik elvet probaljak hasznalni.
Amikor egy adott tartalybol kiaramoltatunk gazt, a tartalyban csokken a gaz surusege es a homerseklet is csokken(!). Pelda erre ha PB-gazpalackbol eresztjuk ki es egetjuk a gazt rendesen be tud deresedni a palack. Hasonloan az LPG tartaly is hul mikozben urul. Ok ezt a huto hatast hasznalnak olyan trukkel, hogy begyujtenek a kieresztett mennyiseget valamilyen megoldassal es igy zart koruve tennek a rendszert.
Nem tudom ez igy segitett-e. Ha reszletesebben volna szukseg, vagy valami mas lenyeges resz az elv leirasahoz kimaradt volna, vagy ha tevedek, a forum fizikusai majd tuti leirjak.
Nem tudom aktualis-e meg a kerdes, de ha igen megprobalom leirni EN hogy ertettem meg.(nem biztos hogy igy van). Alltalaban a hutorendszerek pl. leghutesnel bordazatokat hasznalnak amivel minel nagyobbra akarjak novelni a feluletet ami hot ad le. (Pl. leghuteses motoroknal: moped, villanymotorok stb.).
Ebben az esetben viszont a termodinamika masik elvet probaljak hasznalni.
Amikor egy adott tartalybol kiaramoltatunk gazt, a tartalyban csokken a gaz surusege es a homerseklet is csokken(!). Pelda erre ha PB-gazpalackbol eresztjuk ki es egetjuk a gazt rendesen be tud deresedni a palack. Hasonloan az LPG tartaly is hul mikozben urul. Ok ezt a huto hatast hasznalnak olyan trukkel, hogy begyujtenek a kieresztett mennyiseget valamilyen megoldassal es igy zart koruve tennek a rendszert.
Nem tudom ez igy segitett-e. Ha reszletesebben volna szukseg, vagy valami mas lenyeges resz az elv leirasahoz kimaradt volna, vagy ha tevedek, a forum fizikusai majd tuti leirjak.
Orosz űrhajósok feljutnak a Holdra a 2030 as évek elején
https://www.rt.com/russia/444381-russia-moon-landing-base/
Tegnap azt mondták, hogy valami nagyobb Angarával mennek.Per pillanat ott tartunk, hogy nincs pénz a Föderációra, nincs pénz az Angarára, de a Roszkozmosz már a Szojuz-5 rakétával (olvasd: orosz gyártású Zenyit) akarja a Föderációt indítani (az Angara ugye az Enyergiával konkurens Hrunyicsevi gyáregység terméke). Nincs elfogadott nehézrakétájuk, amivel akár a Szojuzt el tudnák indítani a Holdhoz (ie.: Föld körüli összeszerelés kellene, külön indítva a Szojuzt és egy gyorsító rakétát, ami elviszi a Holdhoz és vissza is hozza), a Föderáció pedig két és félszer olyan nehéz.
Ennyi erővel a Plútóra való leszállást is bejelenthetik...
As an axiom, we believe that that only humans are capable of controlling their creation and carrying out fundamental scientific research.Tegnap azt mondták, hogy valami nagyobb Angarával mennek.
El se olvastam, mert ezek mindent bejelentenek, aztán az egészből nem lessz semmi.
https://www.rt.com/russia/444381-ru...edium=aplication_firefox&utm_campaign=firefox
https://www.rt.com/news/444386-russ...edium=aplication_firefox&utm_campaign=firefox