Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Remélem nem járnak úgy mint múltkor, "szétfagytak az elektronikáik" -120 alá ment a hőmérséklet
Dehogynem, csak beásták magukat a Hold középpontjába, ahogy ezen a dokumentumfilmen is látható:Hát akkor nincs náci Holdbázis a Hold sötét oldalán...
Sokszor eszembe jut, hogy ugyanezen idő alatt a "nyugat" ugyanannyira a saját lenéző rasszizmusának a rabja maradt, mint az ópiumháborúk idején volt. Realista elemzők már jó pár éve verik a harangot a kínai femyegetés miatt, és csak most kezdünk ébredezni abból az illúzióból, hogy "á, úgysem képesek megcsinálni, mert 'csak' kínaiak." Hát jó reggelt.Mekkora utat tettek meg ezek a kínaiak...
Sokszor eszembe jut, hogy ugyanezen idő alatt a "nyugat" ugyanannyira a saját lenéző rasszizmusának a rabja maradt, mint az ópiumháborúk idején volt. Realista elemzők már jó pár éve verik a harangot a kínai femyegetés miatt, és csak most kezdünk ébredezni abból az illúzióból, hogy "á, úgysem képesek megcsinálni, mert 'csak' kínaiak." Hát jó reggelt.
A történelem folyamán a kínaiakat, kb. mindenki elpicsázta töredék erővel. Én sokat gondolkoztam rajta, hogy miért, de még nem jöttem rá.Azért az ópiumháborúk idején igencsak látszott a nyugati kultúrfölény. Elég rendesen elpicsázták a kínaiakat töredék erővel is. Ma meg már egy jó ideje tisztában van mindenki azzal, hogy Kína nagyon jön fel gazdaságilag és technológiailag, és képes lesz bármit megcsinálni.
Sose értettem ezt az L2 pontot. Igaziból a többit se.Egy cikk elég személetes ábrákkal, ami a mostani misszióhoz kapcsolódik.
http://www.planetary.org/blogs/guest-blogs/2018/20180615-queqiao-orbit-explainer.html
Én értem azt a pontot, azt nem értem, hogy állhat valami pályára a köré?Sose értettem ezt az L2 pontot. Igaziból a többit se.
Pedig a wiki alapján rohadt egyszerűen érthető. Gravitáció az sugár irányban csökken. Két sugárirányú test + Nap hatásának együttes eredője. Gyakorlatilag mágnesekkel is felállítható tudtommal ilyen modell.Sose értettem ezt az L2 pontot. Igaziból a többit se.
Én értem azt a pontot, azt nem értem, hogy állhat valami pályára a köré?
Ok, ezt nagyjából értem, de hogyan állítasz pályára valamit egy ilyen pont köré? Hol képződik ott gravitációs erő?Ezek képzeletbeli pontok, amelyek mechanikailag léteznek. Fogsz egy központi testet, ami legyen most egy mágnes (most akkor nem játszunk a gravitációval sem a görbült tér-idő-szövettel). Ez önmagában egyensúlyban van (illetve lehetne, ha a Föld mágneses tere nem hatna rá). A kérdés akkor lesz érdekes, ha nem 1 testről van szó, hanem többről...
- Ha kettő teljesen egyforma mágnest egyensúlyba akarsz tartani úgy, hogy egymást taszítják, az elméletileg lehetséges. Ekkor a két erő kioltja egymást, de nyomatékok még lehetnek, amik kibillentik a két mágnest (ezen az elven működik az elektromos motor)
- Ha három teljesen egyforma mágnest akarsz egyensúlyba helyezni, akkor az fizikálisan lehetséges, ha az eredő erők egy erőháromszöget hoznak létre, melynek az eredője zérus.
- Ha négy teljesen egyforma mágnest akarsz összerakni, az ugyanígy működik.
A gond akkor van, ha a mágnesek eltérő erősségűek. Ekkor ki kell számolni azokat a pontokat, ahol a kettő szomszédos mágneses erőtere metsződése létrehozza azokat a pontokat, ahol a kettő taszítóerő kiegyenlíti egymást, de kell egy harmadik erő, amely pedig az elfordulási nyomatékot egyenlíti ki az egyik irányban.
Ahhoz, hogy ezek tökéletes egyensúlyba legyenek, 5 mágnesre van szükség. Ahová ezeket a mágneseket kell tenni, azok a Lagrange-pontok, L1-től számozva L5-ig.
Ez a játék eljátszható bármilyen erőhatás esetén. Ilyet számoltam röpsúlyos regulátorra (régi BME-s gépészmérnöki kar logója), de számítható elektromos térre, gravitációs térre egyaránt. Ezek a pontok nem fix pontok. Függenek az erőktől (mágneses/gravitációs/mechanika) és a jellemzőktől (mágneses térerősség, gravitációs állandó/tehetetlenségi nyomaték). Ez csak 5 ponttal működik, ha ennél kevesebb vagy több, akkor instabil a rendszer és az egyenletnek nincs a primitívtől eltérő megoldása (minden pont egy helyen)
+ ismert pálya adat.Ezeket a méreteket a szonda és az UT távolsága, és a fényképezőgép optikai adatai alapján számolják?
Egy cikk elég személetes ábrákkal, ami a mostani misszióhoz kapcsolódik.
http://www.planetary.org/blogs/guest-blogs/2018/20180615-queqiao-orbit-explainer.html
Sose értettem ezt az L2 pontot. Igaziból a többit se.