Űrkutatás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

T

Törölt tag

Guest
Most miért kellett ez a bazi nagy rakéta egy kommunikációs műholdhoz? A Marsra ment?
A Marsra is elvihették volna, de az Arabsat a Földre akar sugározni és az újrafelhasználhatóságnak sem árthat ha nem terhelik meg tízszer ennyire, könnyebb teherrel pedig kevesebbet is fogyaszt, ki van ez találva, ez a kereskedelmi űrhajózás, aki nem hiszi az ígérjen alájuk.

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 781
18 063
113
Nem lehet megunni! :)

Amatőr felvétel, végig követi a felbocsátástól a visszaérkezésig a core modulokat!
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
okay, hogy P1000-es Nikon, de még mi volt rajta, nem hiszem, hogy alapgép.. :)

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 720
27 049
113
okay, hogy P1000-es Nikon, de még mi volt rajta, nem hiszem, hogy alapgép.. :)
A gép alapból tudja, a fiamnak 3 éve vettünk 1 Nikon COOLPIX L840, már az is nagyot tudott alkotni. Viszont a nagy nagyítás az alkalmazható érzékelő miatt felbontás rovására megy. :)

Keress rá a Nikon P1000-re. :)

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 720
27 049
113
Nem lehet megunni! :)

Amatőr felvétel, végig követi a felbocsátástól a visszaérkezésig a core modulokat!
Köszi a videt, sikerült neked elérned, hogy jó sok időt ezzel foglalkozzak. :)

A Falconról kellene áradozni, mivel a teljesítménye szinte futurisztikus, de most más. :)

Elképesztő a videó készítő teljesítménye, hisz 1,5 kg-os Nikon P1000 gépet kézben tartva készítette, a végén a Nikon P900-as jut szóhoz. Én nagyon sokat távcsöveztem és nagyon jól tudom, hogy milyen nehéz "célra" tartani. A Nikon COOLPIX L840 - el videóztam is / jóval kisebb a nagyítása/, de nagyon nem könnyű teljes zoomnál. Segít a kihajtható és minden felé dönthető keresője.
Érdekes, hogy ismerőse lehetett a másik videós, mert átvette a Nikon P900-as statikus felvételeit, de ő 1 eléggé jó csill. távcsővel készítette a videót.
érdemes összehasonlítani a kettőt, technikai adatokat csak linkelem.

A másik vid:

Nikon P1000
https://www.google.com/search?q=nik...7j69i61j0l4.4587j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Nikon P900
https://www.google.com/search?biw=1...3......0....1..gws-wiz.......0i71.9Jq2VOXvT0A

8" LX200 Classic telescope
https://www.google.com/search?q=8"+...XLC-wKHVmuBRoQ_AUICSgA&biw=1920&bih=937&dpr=1

Canon T5i
https://www.google.com/search?q=Canon+T5i&oq=Canon+T5i&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 043
10 149
113
"Hogyan készítsünk egy képet egy fekete lyukról Katie Bouman"

Magyar felirattal egészen jó. :)

https://index.hu/mindekozben/poszt/..._koszonhetjuk_a_fekete_lyukrol_keszult_kepet/

Akkor itt hagyom ezt:

Röviden: Katie Boumanról zeng a fél világ, közben ő maga csak egy minimális kis szeletét írta a kódnak, aminek az elsöprő részét (900 000 sorból 850 000-et) Andrew Chael írta. A programban amúgy összesen 200 tudós vett részt, mégis Boumant látni mindenhol.

Ilyenkor hol van a nemi egyenlőség? :confused:

tejoch.png

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 720
27 049
113
Akkor itt hagyom ezt:

Röviden: Katie Boumanról zeng a fél világ, közben ő maga csak egy minimális kis szeletét írta a kódnak, aminek az elsöprő részét (900 000 sorból 850 000-et) Andrew Chael írta. A programban amúgy összesen 200 tudós vett részt, mégis Boumant látni mindenhol.

tejoch.png
Köszi, a hozzátevést.

Az általam linkelt cikkben teljesen egyértelműen leírják

- mert ezért tettem be, hogy el kell olvasni! -

, hogy mennyien vettek rész, továbbá a videóban a kisasszony kijelenti, hogy a csillagászati ismeretei a 0-hoz konvergálnak.

1. Valakit ki kellett emelni a közreműködők közül, aki kellően dinamikus, talán nem a topmodellek közül való, jó előadó képességekkel rendelkezik.

Ez a nagy népnek szóló előadás, amit szerintem jól teljesítettek.

Gondolom az előadás videót megnézted?

Nekem, azért vannak kétségeim a végeredmény értelmezésével, Pl. gömbszimmetrikus a rendszer, és az ígért fényeltolódást nem látom + és - ba.
Nem vagyok nagy akármi, de igyekszek. :)

Nagyon valósnak hat, hogy a galaxisra merőlegesen látunk rá, és a f. lyuk anyagbefogadási korongja forgásügyileg nem nagyon befolyásolja a meglesését. EZ FONTOSnak itélem meg.

Még azt is feltételezem, hogy korántsem végeredmény, csak a projektet valahol behatárolt, így zárni kell a pénzügyi forrásokat és kihasználni a médiát (GoTo1).

[ Ezt meghagyom, örök tanulságul, hogy a válasznál közben gondolkodtam :D

mivel ez nem optikai /Pl. szem által érzékelt/, hanem rádió hullámokból [ szelete a teljes spektrumból] összehozott, vizuálisra átkonvertált kép, így elveszhettek azok a részletek, amelyek még sokat mondanak. pl a f. lyuk akkréciós korong
gravitációs lencse hatás

Virgó elliptikus g. halmaz, a legnagyobb f. lyuk a környéken :D]

Meguntam a válaszadást. :D D

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 720
27 049
113
Akkor itt hagyom ezt:

tejoch.png
A véleményemet még el kell mondanom Nektek, még ha túlfűtöttnek is hat /by molnibalage/:

Ez a HSZ megint tipikus példája annak, hogy jól Beszólok, megdekorálom, tuti beájulnak ettől és semmit nem mondtam, mert itt senki nem tudja értelmezni a beillesztett anyagot ...

GoTo #3799

M

molnibalage

Guest
Én úgy látom, hogy ő volt a projekt koordinátora a programozóknál. Ennyi. Kb. olyan, mint ha egy ipari létesítmény tervezésnél a projekt manager tartaná a prezit és ezzel azt mondaná valaki, hogy a mérnököktől ellopta a showt.

Kicsit vihar a biliben ez.

• Tetszik
Reactions: gergo55 and jani22

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 720
27 049
113
Én úgy látom, hogy ő volt a projekt koordinátora a programozóknál. Ennyi. Kb. olyan, mint ha egy ipari létesítmény tervezésnél a projekt manager tartaná a prezit és ezzel azt mondaná valaki, hogy a mérnököktől ellopta a showt.

Ugyan így látom és Őt emelték ki a készségei miatt. :)

• Tetszik
Reactions: gacsat
T

Törölt tag

Guest
NASA elképzelése a Marson 3D nyomtatotással készülő házakról

És egy másik változat u.erre a témára

• Tetszik
Reactions: Luthero

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 720
27 049
113
Amúgy most erre fölülről látunk rá?
Mi igen, mivel úgy nagyjából gömb szimmetrikus az elliptikus alakú Messier 87 / https://hu.wikipedia.org/wiki/Messier_87 /

Ez 1 elliptikus galaxis, a minden bajával, elvileg igen régi, már a csillag & bolygó keletkezés kezd lecsökkenni.

Túldumáltam, lehet máshonnan is nézni, ugyan az a kavargó, rádióhullámot keltő, besokkolt anyagfelhő veszi körül a központi anyagbegyűjtőt, ami időnként besokkol és kifúú, talán a gravitációs mezejének sarkainál.

Még nem tartunk itt, hogy ezt megértsük.

A földi sápatagnak még sokat kell tanulnia ahhoz, hogy jól el tudja hagyni a sárbolygóját. :)

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 720
27 049
113

Ja, és ezt a HSZT úgy vettem, mint a szokásos

Elterelő duma/hadművelet. :D:hadonaszos:

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 301
113
A feketelyukak csak egy giga csillagok. Magaba szipantjak a galaxisuk anyagat majd a galaxisok kozotti ter anyagat. Majd neha napjan osszetalalkoznak egybeolvadnak. Mikozben a "vilagegyetem"tagul" /mikozben nem a vilagegyetem tagul csupan az anyag terul el./a foton is anyag hiaba elektromagneses sugarzas... Aki mast mond az pont a feketelyukat cafolja /ha nem lenne tomege a fotonnak nem hatna ra a gravitacio./meg olyan nincs hogy valaminek ne legyen tomege mikozben letezik max mi nem vagyunk kepesek merni./ majd ahogy az anyag tagul. /a tagulas hoveszteseggel jar/ a homersehklet lecsokken ami hatasara es a tagulas hatasara az anyag suruseg is lecsokken ami a kozmikus sugarzas szintjet is csokkenti ami az ekkor mar szuper szuper szuper feketelyukak hizasat akadalyozza meg. Ami oda vezet hogy egyszercsak szetrobbannak ami lancreakciot idez elo ami feltolti a /tagulo vilagaegyetem / teljes tagulatat a fotontol millioszor kissebb barmivel /sotet energia vahy me atol is kisseb/.... Ami igy egy nagy egesszet fog alkotni. Kvazi egy testkemt fog viselkedni x idelyig ameddig magabba nem roskad valahol a mertani kozepen. Majd amikor ez a magabaroskadt anyag eleri a kritikus tomeget ami valoszinuleg nem az osszes barmi teljes tomege. Megfuzional makd szetrobban majd a maradek is fuzional es szetrobban es ujra es ujra ameddig egyre surubb anyag nem keletkezik hogy aztan a csucsszuper suru anyagbol egy nagyon konyu nagy kiterjedesu anyag keletkezen. Es ez a folyamat elplzalgat ugy kb az ido vegtelensegeig felteve ha szamit e barmit is az ido... Mert igazabol amiota letezik vegtelen azota ugyan azon szinten tok folosleges barmilyen ido merese. Idot merni csak veges rendszerben erdemes. Svegtelenbe semmi ertelme.