https://arstechnica.com/information...nternet-is-threatening-ship-and-plane-safety/
A műholdas netezés biztonsági dilemmái, érdekes.
Sajnos a felét sem értem...
Alapvetően az a fő gond, hogy sok üzleti kritikus illetve veszélyes üzemhez kapcsolódó infót is olyan protokollokon küldenek, ami nincs titkosítva. A műhold rádióadásához mindenki hozzáfér megfelelő rádióval, antennával, tudja azt demodulálni, mint egy fancy színt wifi. Ezért lenne fontos az alkalmazás protokollok szintjén is a titkosítás, de sok legacy rendszerben ez nincs. Ahol pedig van, ott a kulcs-csere során szivárog némi információ a felkeresett oldalt illetően.
Megnéztem a linkelt tanulmányt is, elvileg lehet pár forgalom eltérítéses támadást csinálni, de nem volt teljesen tiszta számomra, hol tud beékelődni. (Úgy értetem, hogy a szetelit downlink, de földi uplinkes kapcsolatnál tudott olyan éppen szabad ip címen hitelesítés nélkül belépni a hálózatra mint egy "vevő", amit rosszul védenek, és onnantól a szokásos lan-on belüli eltérítési módszerek egy része működött. Ez nem biztos, hogy teljesen jól értettem, elég vázlatos volt a diasor.)