Nem védeni akarom az SLSt de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a projektre igényelt pénzt a kongresszus rendre minden évben alávágta, így végig alulfinanszírozva ment. Szóval, hogy önmagában az, hogy hány éve épül még nem mond el semmit.Értem én, de lassan 10 éve épül, és még nem repült. A Starship meg 8 éve, miközben 3 éve átesett egy komplett áttervezésen, és technológiai váltáson.
Nem teljesen fair a két rakétát egy az egyben összehasonlítani. Már csak azért sem mert a Starship jelenleg nem több egy koncepciónál, kezdetleges prototipus fázisban és még sokat változhat. Az SLS meg végszerelésben lévő hardver. Az Alap koncepciójában az SLS egy nagyon logikus lépés volt, ezt kár elvitatni. A megvalósításán meg oldalakat lehetne teleírni.Az SLS hány hajtóműtípust is használ? A SpaceX egész filozófiája a modularitásra épül. Tessék megnézni, hogy a Merlin hajtóműből mit hoztak ki. A Falcon Heavy mi, ha nem moduláris. A 2 azonos gyorsító rakéta megegyezik az első fokozattal. Ami ráadásul a Falcon 9 első fokozata.
De csak gondoljunk bele, hogy a Starship maga ugyan azzal a technológiával készül, mint a gyorsító/első fokozata. Ez ugye nem elmondható az SLS-ről.
A gyűrűkről meg annyit, hogy szerintem semmiféle gondot nem jelentene, ha későbbiekben valaha előfordulna az, hogy a Starship 1-1 gyűrűjét összecserélnék a Booster gyűrűivel.
Én biztos vagyok benne, hogy ugyan az a gyártó rendszer fogja gyártani a Starship és a Super Heavy gyűrűit. Egyfélét kell csak csinálni. Had ne részletezzem, hogy mennyit olcsósít és gyorsít a gyártáson! Az egyszerű forma miatt moduláris lesz a hővédő pajzs is (ugye ez pl a STS-nél mekkora gond volt?).
A Moduláris jelentése: önállóan is működő (modulokból) kisebb egységekből álló.
A gyűrűk a külső teste-váza az űrhajónak és a boosternek, de nem moduljai, és aligha felcserélhetőek modulként, csak alkatrészként.
Amit Musk csinál az a gyártás egyszerűsítése.
A kevesebb fajta hajtómű is egyszerűsítés, önmagában még nem jelent modularitást.
Szerintem csak a moduláris szó definíciójában nem értünk egyet.
De kívánom, hogy a starship koncepció hozza majd az elvárt számokat képességben meg árban, ugyanakkor látva mennyire komplexek ezek a technikák, a valódi modularitás csak álom még sokáig.