A ma reggeli Szojuz-2.1b indítása Bajkonurból:
Kilenc perccel az indítás után a műholdakkal ellátott Fregat sikeresen elvált a hordozó 3. fokozatától.
A fő hasznos teher az iráni Khayyam műhold(orosz Kanonusz-V alapján készült), amelyet a Roszkozmosz szakemberei hoztak létre Irán megrendelésére.
Mellékterhelésként vezető egyetemek, kereskedelmi cégek és non-profit szervezetek által készített kis műholdak kerülnek pályára.
Különösen a CubeSX-HSE-2, Monitor-1, UTMN, CYCLOPS, Siren kis műholdak kerültek az űrbe, amelyek belgorodi lila, KAI-1, Kuzbass-300, Skoltech-B1, Skoltech-B2, Polytech Universe-csírákat szállítottak. 1, Polytech Universe-2, Vizard, Geoscan-Edelweiss, MIET-AIS, ISOI és ReshUCube.
Kisméretű eszközöket hoztak létre a Nagy Péter Szentpétervári Politechnikai Egyetemen, a D. F. Ustinov Balti Állami Műszaki Egyetem "Voenmeh", D. V. Skobeltsyn Nukleáris Fizikai Kutatóintézet, Tyumen Állami Egyetem, Szibériai Állami Tudományos és Technológiai Egyetem, M. F. Reshetnev akadémikus és mások egyetemeken, valamint a "Geoscan" cégnél és más szervezeteknél.
Az eszközök tudományos kutatásra, műholdak közötti kommunikációs csatornák technológiáinak fejlesztésére, az elektromágneses sugárzás szintjének mérésére, a Föld távérzékelésére és a környezeti helyzet figyelésére szolgálnak.
vk.com