Űrkutatás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 687
26 965
113
permaxcompcrop2023small.jpg
perrad-1.jpg

A láthatóság miatt " a Perseidák hétfő éjjel éri el maximumát.

Ahogy már megszokhattuk, augusztus 12-én vagy 13-án láthatjuk a Perseidák meteorraj legtöbb hullócsillagát. Idén a maximum 12-én kora délutánra esik, tehát sötétedés után irány a szabad ég alá, hétfőről keddre virradóan láthatjuk a legtöbb hullócsillagot."

A hajnalban keleti égbolton a fényes Jupitert könnyű felismerni, mellette közel a Mars bolygó.

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
6 676
14 007
113
Tapasztalatlan munkások által épített Boeing rakéták – NASA
A Boeing eredetileg azt ígérte, hogy 2021 februárjára átadja a felső fokozatot, most pedig ragaszkodik ahhoz, hogy 2027 áprilisára elkészül. A költségek időközben az egekbe szöktek, a NASA becslése szerint 2028-ra 2,8 milliárd dollárba fog kerülni, ami több mint kétszerese a Boeing 2017-es 962 millió dolláros becslésének.
Erről beszéltem feljebb. Kiszorították a szakembereket, mert a ktgcsokkentes lett a prioritás az elmúlt 30 évben.

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 572
18 965
113
Erről beszéltem feljebb. Kiszorították a szakembereket, mert a ktgcsokkentes lett a prioritás az elmúlt 30 évben.
Meg pár hónapja volt egy csomó hír arról, h a Böing a színes társadalom jegyében kirúgott csomó fehér munkavállalót és törekszik arra, hogy a melósok legalább 30%-a színesbőrü legyen, és/vagy meleg +mindenféle LMBTQ member...
csomó szakembert is kirúgtak ez miatt...a régi dolgozók, szakemberek kiakadtak és tíltakoztak, aztán befejezték, mert azt mondták ők is ki lesznek rúgva...ennyit a Böingről, mekkora királyok...valóban azok voltak.... eddig

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 870
11 129
113
Nem találtam meg a teljes filmet, az elejéből valamennyi hiányzik, de attól még ez is nagyon jó. A film címe "Cosmodrome: a hidegháború öröksége"
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
916
5 292
93
Még augusztus 6-án indított útnak Kína 18 db. G60 műholdat, amely az első sorozata annak a rendszernek, amely lényegében az amerikai SpaceX cég Starlink rendszerének kínai megfelelője lesz.

g60-start.jpg

A Perseidák kapcsán jutott eszembe az élmény: a 18 műhold füzére augusztus 7-én, 21:12 és 21:14 között látványosan vonult át Magyarország fölött, nyugat-északnyugati irányból kelet-délkelet felé. Az apró fénypontok egymástól nagyjából egyenlő távolságra, viszonylag szórtan haladtak el. (Képet sajnos nem találtam róluk.)

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 555
14 346
113
Még augusztus 6-án indított útnak Kína 18 db. G60 műholdat, amely az első sorozata annak a rendszernek, amely lényegében az amerikai SpaceX cég Starlink rendszerének kínai megfelelője lesz.

g60-start.jpg

A Perseidák kapcsán jutott eszembe az élmény: a 18 műhold füzére augusztus 7-én, 21:12 és 21:14 között látványosan vonult át Magyarország fölött, nyugat-északnyugati irányból kelet-délkelet felé. Az apró fénypontok egymástól nagyjából egyenlő távolságra, viszonylag szórtan haladtak el. (Képet sajnos nem találtam róluk.)
fécen volt ha jól emlékszem.

• Tetszik
Reactions: ZeiG

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 720
17 509
113

g60-start.jpg

Nem azt láthattad. A Kínai műhold csoport 800 x 800 km x 89.0 azaz majdnem pontosan Észak-déli poláris pályára került. Ráadásul alapból sokkal magasabb pályára, így alig látható.
IMG-20240812-104844.jpg

Már az inklanáció alapján is Starlink műholdcsoport lehetett. Pontosabban az augusztus 4-én indult G11-1 lehetett ami 7-én még 289 x 290 km, magasan ès 53,2° inklanációval haladt el felettünk a kérdéses időpontban. Alacsony pálya okán sokkal könnyebben lehetett észlelni.
2024-08-12-10-58-42.jpg

A kínai indítás azért is érdekes mert megint szétesett a pályán ennek a rakéta végfokozata, komoly törmeléket generálva. Ez már nem először fordul elő, és a magasabb pálya okán ezek sokkal tovább potenciális veszélyt jelenthetnek,.

A műhold dizájnt illetően leginkább az első generációs Starlink V1 műholdra hakaj kialakításban és tömegben kb 300kg.
IMG-20240812-110904.jpg

IMG-20240812-110909.jpg

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 618
6 117
113
.
.
Illetve a Boeing az uriparböl mar 10 eve elegge kikerult. A Shuttle program leallt több mint 10 eve, az ISS-hez se epitenek uj modulokat, es a korabbi Delta hordozoraketacsalad is mara teljesen megszunt. Igy a szakemberek egy reszet lehet, a feladatok hianya is szoritotta ki, cserebe a SpaceX felszivott egy csomo szakembert az elmult evtizedben?
.
A masik kerdes, hogy az SLS/Orion rendszer olyan iszonyu lassan halad, ket inditas 15 ev alatt kb es a harmadik is szerintem meg evekre van, hogy ezen raketak epitesenel nem lehet rutinrol beszelni, azaz ebben gyakorlatot szakemberekröl sem. Itt is egyedul a SpaceX ahol gyakorlottsagrol beszelhetunk, ahogy a Falcon9 raketakat futoszalagon keszitik elö es inditjak.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 509
20 821
113

g60-start.jpg

Nem azt láthattad. A Kínai műhold csoport 800 x 800 km x 89.0 azaz majdnem pontosan Észak-déli poláris pályára került. Ráadásul alapból sokkal magasabb pályára, így alig látható.
IMG-20240812-104844.jpg

Már az inklanáció alapján is Starlink műholdcsoport lehetett. Pontosabban az augusztus 4-én indult G11-1 lehetett ami 7-én még 289 x 290 km, magasan ès 53,2° inklanációval haladt el felettünk a kérdéses időpontban. Alacsony pálya okán sokkal könnyebben lehetett észlelni.
2024-08-12-10-58-42.jpg

A kínai indítás azért is érdekes mert megint szétesett a pályán ennek a rakéta végfokozata, komoly törmeléket generálva. Ez már nem először fordul elő, és a magasabb pálya okán ezek sokkal tovább potenciális veszélyt jelenthetnek,.

A műhold dizájnt illetően leginkább az első generációs Starlink V1 műholdra hakaj kialakításban és tömegben kb 300kg.
IMG-20240812-110904.jpg

IMG-20240812-110909.jpg
Azt a füzért én is láttam. Mennyire lesznek az éjszakai égbolt rései ezek? Átmeneti jelenségek ezek az égi konvojok, amíg mondjuk végleges pályára kerül a műhold? Szomorú lennék, ha már csak ezek látszanának át a fényszennyezésen lassan...

• Tetszik
Reactions: fishbed and ZeiG

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 720
17 509
113
Azt a füzért én is láttam. Mennyire lesznek az éjszakai égbolt rései ezek? Átmeneti jelenségek ezek az égi konvojok, amíg mondjuk végleges pályára kerül a műhold? Szomorú lennék, ha már csak ezek látszanának át a fényszennyezésen lassan...
Így egyben csak az indítás után láthatóak. A Starlinket alacsony 270km pályára viszi a végfokozat onnan saját lábon jutnak el a működési 550km+ magasságba, közben meg szét is oszlanak a keringési síkon. A Kínai alapból 800 km. jelenleg csak Starlinkből több mint 6300db kering felettünk +van egyéb aktív LEO műhold is vagy 5000 és akor a már nem üzemkepes műholdak kiszuperált rakéta testek, törmelékek stb nem is számoltuk. A csillagászok nyilván szívnak velük, de az átlag szemlélő ezekből sokat nem lát.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 720
17 509
113
image-4-768x422.jpg

Magyar idő szerint ma este 19:20kor egy Falcon9-el ildul a Transporter-11 küldetés, amin többek között ott van a Magyar C3S kft WREN-1 muholdja.
Water Resources in Efficient Networks - WREN-1 a talaj felső rétegének nedvességtartalmát és a növényzet fejlődését vizsgálja. A fedélzeti multispektrális képalkotó rendszer, a földfelszínt 16 x 16 méteres részletességgel, közel 10 000 négyzetkilométeres területre vonatkozóan fogja megbecsülni egy áthaladás alatt.
Ez az eddigi legnagyobb Magyar fejlesztésű és építésű eszköz a maga majd 10kg és 6U (20 cm × 10 cm × 34.05 cm) méretével.

A műhold a SEOPS hordozón kapott helyet, ami az eddig megjelent képen pont nem látszik.
IMG-20240816-094031.jpg

A tavaly áprilisban indított VIREO müholdjuk pedig éppen pár napja égett el a légkörben..

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 720
17 509
113
WREN-1 pályára állitásának pillanata;
index.php

Az idő bélyeg alapján a videón is vissza kereshető..

És be is azonosítható a lefelé néző kamera képen, hol is helyezkedett el a műhold..
Polish-20240817-200905270.jpg