Űrkutatás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 701
17 400
113
én most láttam (~3:28) az égen 10-20 fényes pontot egy vonalban repülni nagyjából nyugatról keletre a sarkcsillagtól nem messze. mint ahogy egy személyvonatot lehet látni az éjszakában, csak ez nem a horizont közelében.
újabb StarLink kibocsájtás? vagy mi lehetett?
Közben meg is találtam. Valóban a 27-én indult Starlink G 9-10 csoport műholdjait láthattad. Vasárnap hajnalban mit csinálsz, hogy az eget kémleled?
2024-07-28-18-29-20.jpg

2024-07-28-18-31-44.jpg

azim

Well-Known Member
2016. március 11.
268
724
93
Közben meg is találtam. Valóban a 27-én indult Starlink G 9-10 csoport műholdjait láthattad. Vasárnap hajnalban mit csinálsz, hogy az eget kémleled?
2024-07-28-18-29-20.jpg

2024-07-28-18-31-44.jpg
bagatell: a kutya kikéreckedett... én meg kihasználtam a hűvös időt. ennek köszönhetően a szemüvegem sem volt rajtam... a kutya sem szólt hogy vegyem fel... haszontalan dög :D

Köszönöm a részletes információkat (a második ábra, miért jó hogy tükrözve van?)

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 701
17 400
113
bagatell: a kutya kikéreckedett... én meg kihasználtam a hűvös időt. ennek köszönhetően a szemüvegem sem volt rajtam... a kutya sem szólt hogy vegyem fel... haszontalan dög :D

Köszönöm a részletes információkat (a második ábra, miért jó hogy tükrözve van?)
Nincs tükrözve. Ez a csillagászati égbolt ábrázolása. Így néz ki ha fejjel északnak lefekszel a fűbe és felnézel.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 248
113
Közúton szállítják a Burant, felújításra majd múzeumba kerül.

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 421
11 587
113
Köszönöm a véleményedet, mely képviseli a fórum összes tagját. Nem gondolom magam vicces gyereknek. Arab vonal nem volt, angol pláne nem...keversz valakivel...mostanában a humor topikon kívül max térképeket hozok az ukrán fórumba...nem tudom miről beszélsz. Az meg hogy neked mi jön be, az a Te dolgod. Az hogy mit teszek az meg az enyém....NEM ROSSZBÓL.... A véleményről meg van egy mondás tudod...
Ui: Arról a rohadt űrhajóról friss szakmai dolgot tényleg nem találtam, ezért voltam kíváncsi a nálam többet tudókéra...de lehet csak felületes voltam.
A https://spacejunkie.hu/ oldalon folyamatosan követik a Starliner és Sunnyék sorsát.

Ugyan itt kedd este egy jó beszélgetés lesz Detre Őrssel!

Last edited:

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 701
17 400
113
A https://spacejunkie.hu/ oldalon folyamatosan követik a Starliner és Sunnyék sorsát.

Ugyan itt kedd este egy jó beszélgetés lesz Detre Őrssel!
Nincs mit követni rajta. Következő hetekben mindenképp eldől majd a sorsa, mert a dokkoló port kell majd a Augusztus 18-án indulí crew-9 missziónak.
Boeing még analizálja a legutóbbi Starliner Hot fire tesztet.

+
SpaceX Raptor3
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 572
18 965
113
Nincs mit követni rajta. Következő hetekben mindenképp eldől majd a sorsa, mert a dokkoló port kell majd a Augusztus 18-án indulí crew-9 missziónak.
Boeing még analizálja a legutóbbi Starliner Hot fire tesztet.
Nagyon kíváncsi vagyok komolyan...egyébként ilyenkor a készletek hamarabbi fogyása nem gond? Vagy hogy hamarabb megtelik a derítő??? :D

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 701
17 400
113
Nagyon kíváncsi vagyok komolyan...egyébként ilyenkor a készletek hamarabbi fogyása nem gond? Vagy hogy hamarabb megtelik a derítő??? :D
Ennyi puffer be van kalkulálva, de igen, jobban fogy a készlet, hamarabb telik a WC. kb 3 havonta érkezik valami űrhajó, szóval ezt tudják menedzselni.
A nem tervezett extra ISS időt meg ellátmanyt pedig kiszamlázza a NASA. A mindenféle csúszások miatt most kaptak egy újabb $125M csekket.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 701
17 400
113
Az, és ez csak a legutóbbi negyedév. Csak tavaly mínusz $288M könyvelt el a program.
Közben most már a NASA-nál a labda, mert a Boeing szerint a Starliner alkalmas a visszatérésre. Elvégeztek egy rakat tesztet;

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 916
5 543
113
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...valaha-mert-legmagasabb-energiaszintet-702401
"A Kínai Tudományos Akadémia (CAS) kutatói által vezetett tudóscsoport egy kivételes erejű gammakitörést azonosított, amelyet minden idők legfényesebbjének (BOAT) mértek. Ez a fénysebességhez közeli energiaszinteket szabadított fel. Az anyag és az antianyag közel fénysebességgel ütközhetett, megsemmisítve egymást, és energiájukat szétlökve az univerzumba, amely a nagy bumm óta a legerősebb lehetett – derül ki a Science China című folyóiratban közzé tett tanulmányból."

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
10 071
40 233
113
Az, és ez csak a legutóbbi negyedév. Csak tavaly mínusz $288M könyvelt el a program.
Közben most már a NASA-nál a labda, mert a Boeing szerint a Starliner alkalmas a visszatérésre. Elvégeztek egy rakat tesztet;
Amennyiben minden teszt sikeres volt, mit tökölnek még odafent, hozzák le azt a szutykos űrhajót!
Hozzáteszem az űrhajósok nélkül.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 701
17 400
113
Amennyiben minden teszt sikeres volt, mit tökölnek még odafent, hozzák le azt a szutykos űrhajót!
Hozzáteszem az űrhajósok nélkül.
Passz. Gondolom risk kalkulációkat végeznek minden esetre. De már tenyleg nem kell sokat aludni és eldől a sorsa.

Meg aztán épp más gond is adódott...

A jelek szerint valami baj van a tegnap indult Cygnus cargo hajóval is. A kiadott rövid közlemény szerint az első pályaemelésre nem került sor. közvetlen a staging után indult volna, de az időzítéssel valami gond adódott. A második kísérletnél pedig a hajtómű kissé alacsony kezdeti nyomásállapota miatt röviddel a gyújtás után megszakította a manővert a fedélzeti irányítás. Elvileg a hajtómű rendben van a hajó biztonságos pályán de most megy a fejvakarás.

Beni

Well-Known Member
2019. október 18.
82
281
53
https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...valaha-mert-legmagasabb-energiaszintet-702401
"A Kínai Tudományos Akadémia (CAS) kutatói által vezetett tudóscsoport egy kivételes erejű gammakitörést azonosított, amelyet minden idők legfényesebbjének (BOAT) mértek. Ez a fénysebességhez közeli energiaszinteket szabadított fel. Az anyag és az antianyag közel fénysebességgel ütközhetett, megsemmisítve egymást, és energiájukat szétlökve az univerzumba, amely a nagy bumm óta a legerősebb lehetett – derül ki a Science China című folyóiratban közzé tett tanulmányból."
Kivételesen a portfolio cikket érdemesebb elolvasni mint a fülszöveget. Az részecskefizikában az energiát nem a fénysebességhez mérik, hanem elektronvoltban. A cikkben ez már helyesen szereper, de abban is maradt baromság :
"A 37 MEelektroVolt-OS VONAL ENERGIÁJA A LEGMAGASABB, AMELYET EDDIG BÁRMILYEN GAMMAKITÖRÉSBŐL VAGY OBJEKTUMBÓL ÉSZLELTEK, AMI ARRA UTAL, HOGY A GAMMAKITÖRÉSBŐL SZÁRMAZÓ KILÖVELLÉS LEGALÁBB 99,98 SZÁZALÉKBAN A FÉNYSEBESSÉGGEL MOZGOTT."
A gamma sugárzás egy elektromágneses sugárzás, ugyanolyan mint a fény csak más a hullámhossza (és ezzel az energiája is). A terjedési sebessége mindkettőnek az adott közegre vonatkozó fénysebesség. Helyesebben a gammakitörés által felgyorsított valamilyen anyag/részecske áramlás sebessége lehet az. Uff.

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 543
14 276
113

Boeingnél átvették a századforduló előtti olaszos stilust, FIAT -tosodtak úgylátom ez a trendi.

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
1 061
8 806
113
  • Tetszik
Reactions: fishbed

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 543
14 276
113

ugye az időablakkal vannak gondok most már, 90 napnyi oxigént emlegettek ami a szondában van tartalákként. és ugye kaja és energia is kb ennyi. vagy kevesebb volt.
de már gondolkodnak a megfilmesítésen.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 701
17 400
113
..
A jelek szerint valami baj van a tegnap indult Cygnus cargo hajóval is. A kiadott rövid közlemény szerint az első pályaemelésre nem került sor. közvetlen a staging után indult volna, de az időzítéssel valami gond adódott. A második kísérletnél pedig a hajtómű kissé alacsony kezdeti nyomásállapota miatt röviddel a gyújtás után megszakította a manővert a fedélzeti irányítás. Elvileg a hajtómű rendben van a hajó biztonságos pályán de most megy a fejvakarás.
Elvileg csak valami szoftveres hiba volt amit gyorsan elhárítottak, majd pár pálya manőverrel sikeresen elérték az ISS-t, és a Canadarmal már be is dokkolt a hajó.