Űrkutatás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 972
5 681
113

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 972
5 681
113
https://www.portfolio.hu/global/202...titokzatos-felvetel-erkezett-a-marsrol-697239
"Egy Mars körül keringő űrszondának eddig soha nem látott részletességgel sikerült lefotóznia az Aganippe Fossa nevű kanyont vörös bolygón. Ugyan szurdok már közel egy évszázada ismert a csillagászok körében, egyelőre csak feltételezések vannak arról, hogyan jöhetett létre. Most először nyílt lehetőség arra, hogy ilyen közeli és részletes felvételeket készítsenek a képződményről - számolt be az IFLScience."

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 723
17 518
113
Sajna az APU nem működött, így nem teljes a siker, de a magyar kisműhold működik, a helyén van!
Az APU a fokozat újra gyújtásához/lehozáshoz kellett volna. Kicsit kellemetlen, mert pont az az egyik új képesség, hogy a Vinchi többször is gyújtható, ráadásúl ahogy nézem elég sok redundanciát is beépítettek.
IMG-20240710-164847.jpg

A probléma ugye most az ezzel, hogy a fedélzeten volt 2 "visszatérő fej" aminek így változik a ballisztikája, illetve nem a tervezett helyen lépnek be a légkörbe, azaz kérdéses, hogy egyáltalán bármi adatot vissza tudnak majd nyerni.
IMG-20240710-172914.jpg

A Magyar műhold kifejezés, egy kicsit talán túlzás.
IMG-20240710-171355.jpg

IMG-20240710-171417.jpg

GRBBeta CubeSat megépítésének fővállalkozója, tervezője a Kassai Műszaki Egyetem Repüléstechnikai Kara, a összeszerelést a Spacemanic csehországi CubeSat gyártó végezte.
A Tudományos műszer a GRBBeta gamma-burst detektorának fejlesztését vezette a Magyar Konkoly Obszervatórium míg a Cseh Masaryk Egyetem a tudományos adatok elemzését. A japán Hirosima Egyetem jelentős mértékben hozzájárult a detektor hardveréhez, a Kanadai Torontói Egyetem pedig kísérleti mini-UV űrteleszkópot épített.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 723
17 518
113
A kínai iSpace kereskedelmi vállalat hivatalosan is megerősítette, a Hiperbola-1 Y8 rakétaval inditott missziójuk kudarcát. A 10-én indított hordozórakéta fedélzeten 3 meteorológia műhold volt. A hiba oka meg nem tisztázott. Ez volt a cég 7. Indítása amiből ez már a 4. kudarc.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Eddigi legrészletesebb tervek kerültek publikálásra az orosz állomás kapcsán;
IMG-20240710-174804.jpg

Az egyik újdonság a felgujható modul részletesebb bemutatása.
IMG-20240710-174801.jpg

Valamint, hogy egy sokkal komolyabb képességű robot karral is készülnek.
IMG-20240710-174758.jpg

Illetve egy drón is fejlesztés alatt, ami az állomás külső ellenőrzését, vizsgálatát támogatja majd.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 723
17 518
113
Scott Manley utána nézett, hogy az Ariane-6 APU hiba mire is utalhat, és mint kiderült a rövidítés nem Auxiliary Power Unit hanem Propulsion Unit.
IMG-20240711-195049.jpg

Vagyis nem egy repülőknél használatos segéd turbina ami meghajt egy generátort előállítva a szükséges áramot, hanem egy turbina nélküli gáz generátor. Ez a fedélzeti H2 + O2 -vel előállított gázt használva biztosítja az üzemanyag tartály nyomását, illetve alacsony tolóerőt biztosít az újrainditás előtt a fedélzeti folyadékok megfelelő pozicionálásához.
IMG-20240711-195056.png

A kék vezeték megy a két kis fúvókákhoz, az arany színű lehet a nyomást biztosító kör.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 723
17 518
113
Az új űrhajónál én 3 repülést látok kezdésnek. Mindet a 2028-as évre tervezik,nem 2026-ra. Az első, pilóta nélküli repülést 2028 márciusára tervezik.
Ezt követi kettő további repülés, már személyzettel: júliustól októberig terjedő időszakba vannak ezek beírva.
A 2026, 10-ik hóra betervezett repülés egy "Izgyelje NDK???" jelű valamit mutat a a mentőtorony miatt személyszállító űrhajót szállító hordozórakéta rajza. Sajnos nem olvasható az Izgyelje utáni három betű, pedig letöltöttem a táblázatot és kinagyítottam.
A 3.1.-es sort is érdemes az elsővel együtt nézni, mert abban vannak kifejtve az új űrhajó repülései. Azért is ПТК а sor neve.
Az első sorban pedig az is ki van fejtve, hogy melyik Angara változattal indulnak a különböző eszközök az űrbe.
Eszerint: 03.2028 Пуск РКН Ангара А5М/ПТК (беспилотный) vagyis Angara A5M hordozórakéta indítása/pilótás személyszállító űrhajó (pilóta nélkül).
Neked van igazad. A 2026.10. Rakéta Ангара-НЖ", ahol НЖ jelentése Наземный Жидкостный vagyis ez egy Orel hajóval szerelt Angara mockup a Földi kiszolgáló létesítmények csatlakozó kábelek, stb. tesztelést szolgáló nem repülési modell.

Komoly! Jelentős mennyiségű fagyott Oxigén figyelhető meg a fokozaton, szóval jó eséllyel ez O2 kör hiba lessz.
Közben megjöttek az első adatok amik szerint jelentős a szórás a muholdaknál;
IMG-20240712-170158.jpg

Van ami 130 x 280 km vagy 115 x 322 km. És egy pl 190 x 235 km pályára került. Érdekes lesz megfigyelni, hogy mit tudnak ebből megmenteni. Az egyik probléma ugye, hogy a fedélzeti Ion hajtóművekhez kell az energia vagyis nyitni kell a napelemeket, amik tovább növelik a "légellenállast". És ugye ezek a Kripton hajtóművek bár nagyon hatékonyak, de alacsony teljesítménnyel operálnak.

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 860
10 966
113
Neked van igazad. A 2026.10. Rakéta Ангара-НЖ", ahol НЖ jelentése Наземный Жидкостный vagyis ez egy Orel hajóval szerelt Angara mockup a Földi kiszolgáló létesítmények csatlakozó kábelek, stb. tesztelést szolgáló nem repülési modell.

Komoly! Jelentős mennyiségű fagyott Oxigén figyelhető meg a fokozaton, szóval jó eséllyel ez O2 kör hiba lessz.
Közben megjöttek az első adatok amik szerint jelentős a szórás a muholdaknál;
IMG-20240712-170158.jpg

Van ami 130 x 280 km vagy 115 x 322 km. És egy pl 190 x 235 km pályára került. Érdekes lesz megfigyelni, hogy mit tudnak ebből megmenteni. Az egyik probléma ugye, hogy a fedélzeti Ion hajtóművekhez kell az energia vagyis nyitni kell a napelemeket, amik tovább növelik a "légellenállast". És ugye ezek a Kripton hajtóművek bár nagyon hatékonyak, de alacsony teljesítménnyel operálnak.
Van egy olyan érzésem, hogy a robbanás is tönkretett belőle párat, ha jól emlékszem valahol azt írták, hogy 5 a 20-ból volt elérhető rádión.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 723
17 518
113
Van egy olyan érzésem, hogy a robbanás is tönkretett belőle párat, ha jól emlékszem valahol azt írták, hogy 5 a 20-ból volt elérhető rádión.
Az igen, ennél azért jobb aranyra tippeltem volna, de akkor ez tènyleg nem csak egy túlnyomásos "eldurranás" volt, hanem valódi nagy energiájú robbanás.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 723
17 518
113
Ez a 9-3 csoportból kettő kivételével az összes elégett.
De a jelek szerint a megmaradtak kettő - 182 x 296 km és 177 x 274 km pályán is halott.

Lassan nehéz már követni a Starlink flottát. Nemrégiben hoztak le egy nagy adag kb120 első generációs műholdat. De ezek legalabb 4evesek voltak.
IMG-20240524-204246.jpg

viszont az utóbbi küldetések között is akadt jó pár hibás. Ezek mind idei új tipusú Starlink v2 mini (a nevével ellentétben jóval nagyobb a korábbiaknál)

A 9-1-es csoportból több is meghibásodott S-32111 és az S-32115, július 13-án égett el. S-32116 pedig 10-én.
Egy februári indításból Starlink-2118 ugyancsak július 10-én égett el.
Starlink 32119 Jun 19-én.

IMG-20240716-172836.jpg

Ebből az adagból ugyancsak 6 műholdat kukáztak.

És akkor vannak még pályán kb fel éves de már hibás műholdak is;

Persze amilyen ütemben indítanak ez nem számottevő, meg már így is vagy 6220 műholdjuk van pályán amiből 6146 működik.

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 860
10 966
113
Ez a 9-3 csoportból kettő kivételével az összes elégett.
De a jelek szerint a megmaradtak kettő - 182 x 296 km és 177 x 274 km pályán is halott.

Lassan nehéz már követni a Starlink flottát. Nemrégiben hoztak le egy nagy adag kb120 első generációs műholdat. De ezek legalabb 4evesek voltak.
IMG-20240524-204246.jpg

viszont az utóbbi küldetések között is akadt jó pár hibás. Ezek mind idei új tipusú Starlink v2 mini (a nevével ellentétben jóval nagyobb a korábbiaknál)

A 9-1-es csoportból több is meghibásodott S-32111 és az S-32115, július 13-án égett el. S-32116 pedig 10-én.
Egy februári indításból Starlink-2118 ugyancsak július 10-én égett el.
Starlink 32119 Jun 19-én.

IMG-20240716-172836.jpg

Ebből az adagból ugyancsak 6 műholdat kukáztak.

És akkor vannak még pályán kb fel éves de már hibás műholdak is;

Persze amilyen ütemben indítanak ez nem számottevő, meg már így is vagy 6220 műholdjuk van pályán amiből 6146 működik.
Éppen ezért nagy most ez a pofon, nincs egy ideig Falcon 9, nincs még jó darabig Spaceship. Ők meg annyit indítanának 3 hónap alatt, mint az ULA meg az Arianespace együtt 2 év alatt. Már a Starlink V2-t Starship-nek kellett volna vinnie, ezért lett belőle mini, hogy b-eférjen a F9-be. Ráadásul F9-el ennél nagyobb működőképes flottát nem nagyon tudnak fenntartani.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 723
17 518
113
Éppen ezért nagy most ez a pofon, nincs egy ideig Falcon 9, nincs még jó darabig Spaceship. Ők meg annyit indítanának 3 hónap alatt, mint az ULA meg az Arianespace együtt 2 év alatt. Már a Starlink V2-t Starship-nek kellett volna vinnie, ezért lett belőle mini, hogy b-eférjen a F9-be. Ráadásul F9-el ennél nagyobb működőképes flottát nem nagyon tudnak fenntartani.
Az ugye itt a fő gond, hogy ez a második fokozat "human rated" besorolású, hiszen ez van a Dragon alatt is, és ezért a nagy FAA vizsgálat. Most át kell nyálazniuk a telemetriát, gyártási dokumentációkat, és a már legyártott darabokat.

Azért nem féltem őket..
IMG-20240716-225302.jpg

Van 16 aktív F9 Booster amit a kényszer szünet alatt gatyába rázhatnak, és ha megkapják a zöld jelzést, majd felpörgethetik az indításokst, bár az is igaz sokszor már a hajók nem győzik és az a korlátozó tènyező.

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 860
10 966
113
Az ugye itt a fő gond, hogy ez a második fokozat "human rated" besorolású, hiszen ez van a Dragon alatt is, és ezért a nagy FAA vizsgálat. Most át kell nyálazniuk a telemetriát, gyártási dokumentációkat, és a már legyártott darabokat.

Azért nem féltem őket..
IMG-20240716-225302.jpg

Van 16 aktív F9 Booster amit a kényszer szünet alatt gatyába rázhatnak, és ha megkapják a zöld jelzést, majd felpörgethetik az indításokst, bár az is igaz sokszor már a hajók nem győzik és az a korlátozó tènyező.
Ebből a szemszögből elég lenne, az emberes indításokat felfüggeszteni, a többinél legfeljebb a biztosítás lenne drágább.

• Tetszik
Reactions: endre

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
12 781
37 014
113
Indul a Holdláz...