MEGLEPETÉSSZERŰ GEOMÁGNESES VIHAR (G3-OSZTÁLY): A Föld mágneses mezejének április 10-én nyugodtnak kellett volna lennie. Ehelyett erős (G3-osztályú) geomágneses vihar tört ki.
Mi okozta a vihart? Az első számú gyanúsított egy "tűzkanyon" CME, amely április 8-án csapódott a Föld mágneses mezejébe. A becsapódás gyenge volt, és eleinte úgy tűnt, hogy kevés hatása van. Április 9-én a geomágneses nyugtalanság fokozódott, amikor a Föld a CME erősen mágnesezett nyomvonalába került. Április 10-én egy ettől független napszél-áramlás megérkezése G3-as kategóriájú viharrá alakította a körülményeket.
A HALOTT NAPFOLK felrobban: Az AR2987 jelű öreg napfolt holtteste ma, április 11-én felrobbant, és a törmeléket közvetlenül a Föld felé repítette. A NASA Napdinamikai Obszervatóriuma rögzítette a robbanást:
Röviddel a robbanás után a robbanás helyszínéről egy teljes félgömb CME emelkedett ki. Hamarosan közzétesszük a CME-ről készült filmet; a SOHO felvételei a közvetítés közepén vannak. A CME valószínűleg április 14-én éri el a Földet.
Problémákat okozhat az áramellátó rendszerekben, a műholdakban és az űrhajósoknak is, de a vándorló állatok is érzékelik a hatását.
www.szeretlekmagyarorszag.hu