Űrkutatás

Az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia-missziója keretében az ESA és a NASA közös Hubble űrteleszkópjával végzett megfigyelések alapján a tudósok arra jutottak, hogy a Tejútrendszer a galaxis középpontjától mért 129 ezer fényévnyi sugárban 1,5 ezer milliárd naptömeget nyom.

"Szerencsénk volt, hogy ilyen remek adatkombinációval rendelkeztünk. A Gaia 34 gömbhalmazról készített méréseit a Hubble 12 további távoli halmazról feljegyzett adataival kombinálva meg tudtuk határozni a Tejútrendszer tömegét olyan módon, mely a két teleszkóp nélkül lehetetlen lett volna" - mondta Roeland P. van der Marel, az amerikai Space Telescope Science Institute (STScI/Űrcsillagászati Kutatóintézet) munkatársa. A legprecízebb mérésekkel megállapították a sebességet, amellyel a halmazok távolodnak vagy közelednek a Földhöz képest, ez a látótér vonala mentén észlelhető sebesség. Ugyanakkor meg tudták mérni a gömbhalmazok oldalirányú mozgását is, melyből már ki lehetett kalkulálni a teljes sebességet és ebből következően a galaxis tömegét - fejtette ki a tudós.
https://index.hu/techtud/2019/03/08/kiderult_mekkora_a_tejutrendszer_tomege/

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: fishbed
Ez volt már? Bevallom nem sokat értek belőle. Mennyire tűnik ez realitásnak ipari szinten? Vagy kb. olyan "realitás", mint az űrlifthez szükséges hibamentes anyagok tömeggyártása?

• Tetszik
Reactions: Luthero
Ez volt már? Bevallom nem sokat értek belőle. Mennyire tűnik ez realitásnak ipari szinten? Vagy kb. olyan "realitás", mint az űrlifthez szükséges hibamentes anyagok tömeggyártása?

Jupiter belső - feltételezett - magja. Fémes hidrogén.

Érdekes, hogy milyen modelleket gyártotak régen.

53877597_1234847320013654_8998732555645616128_o.jpg

MSz-12 személyzete Bajkonurban

• Tetszik
Reactions: fishbed
Jupiter belső - feltételezett - magja. Fémes hidrogén.
Ez fizikailag lehetseges volna? Elvileg nem a minel nehezebb elemeknek kellene a gravitacios kozponthoz kozel lennie? Mert ugye a folyekony es szilard hidrogen is csak hetven par kg m3 enkent azthiszem. Ha meg a nyomastol szetesik valahogy protonra es neutronra akkor az megint csak nem hidrogen. Nem vitazni akarok csak nem ertem. A masik hogyha a mag is hidrogen akkor hogy tudott a hidrogen olyan tomegbe osszealni hogy ne szoklyon az alkoto hidrogen mert nagyobb surusegu bolygok eseteben is szokes a vege. Szerintem biztos hogy valami neutroncsillagbol szarmazo vasnal nehezebb elem a jupiter magja./

Ez fizikailag lehetseges volna? Elvileg nem a minel nehezebb elemeknek kellene a gravitacios kozponthoz kozel lennie? Mert ugye a folyekony es szilard hidrogen is csak hetven par kg m3 enkent azthiszem. Ha meg a nyomastol szetesik valahogy protonra es neutronra akkor az megint csak nem hidrogen. Nem vitazni akarok csak nem ertem. A masik hogyha a mag is hidrogen akkor hogy tudott a hidrogen olyan tomegbe osszealni hogy ne szoklyon az alkoto hidrogen mert nagyobb surusegu bolygok eseteben is szokes a vege. Szerintem biztos hogy valami neutroncsillagbol szarmazo vasnal nehezebb elem a jupiter magja./
A kötéstávolságok és az elektronok pályája lecsökken, ezért lesz fémes tulajdonságú (elektronfelhő) a hidrogén is. Ha nincs sok nehezebb elem, marad ez, mint mag. Amúgy érdekességképpen; ha a földön élö 7 milliárd ember összes atomjának nulla lenne a kötéstávolsága, elférnénk egy kockacukorban.

Volt már gyémánt is.