Űrkutatás

Tud vki irodalmat ajánlani arra a kérdésre, hogy hogyan oldották meg az Apollo-programban a holdkomp energiaellátását? Gondolom, hogy a kor legfejlettebb akksijaival szerelték fel a járgányt, érdekes lenne tudni, hogy mire és hogyan volt elég a villany.

Mi? Az, hogy megfontolja? Mert azt már egy éve fontolgatja. Akkor még 2021-22 repülési teszteket emlegetett @boki. Most meg már csak 2024-ről van szó. Lesz úgy 10 éves lemaradás. Ha addigra a Starship valamilyen isteni csoda folytán repülne, akkor már szerintem bele se kezdjenek!

Olyan 2012ben már...
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Sikertelen az első KZ-11 indítás

"41 éve, hogy a NASA Ausztráliára ejtette az űrlaborját"

https://totalcar.hu/belsoseg/2020/0...e=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

33807127_213b765f2a4d0d77ff680bfa7e2a0f30_wm.jpg

• Tetszik
Reactions: fishbed
2003_noaan-prime_satellite_fell_to_the_lockheed_martin_space_systems_company_factory_floor_in_sunnyvale_calif_caused_135_mio.jpg

2003. A 135 millió dolláros NOAAN-Prime műhold az előkészítési fázisban az emelő hibás kezelése miatt ledőlt az állványzatáról a Lockheed Martin Space Systems gyárában a kaliforniai Sunnyvale-ben, mintegy 30 milliós kárt elszenvedve

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2020/07/12/napi_erdekes_995

Amikor már kialakították a járványkórházakat a koronavírus miatt Magyarországon, egy nap sorban álltam a madarasteszkóban a hentespultnál.
Olyan gyorsan jött rám az elemi erejű tüsszentés - na meg még nem volt rutin a könyökbehapci - hogy épp csak a szám elé tudtam emelni a tenyeremet.
Mire egy lakonikus hang mögöttem a sorból:

Na bazmeg...!

Ezt a sztorit másnap elmondtam a munkahelyen, azóta ott ez a rezignált beszólás szállóige lett, ha valami balul sül el.
(Főleg annak fényében fekete humor ugye, hogy akkor már naponta jártam be a járványkórház részbe a Covid részlegeket szakmai anyagokkal ellátni)

Szóval ez a kép is szerintem a Na bazmeg...! mottójú virtuális kiállítás falára illik.

Olyan 2012ben már...

Ez a Bajkal egy régi blöff, még anno a Top Gun irt róla, ki tudja hány éve már. Abban a cikkben szerepelt az is, hogy az orosz űrcsoda a MiG-23 futóművével lenne szerelve.

• Tetszik
Reactions: gacsat
A Mars c. tudományos filmsorozatban miért halogén lámpákkal világítják meg a növényeket?

A titkos űrprogram kérdéseit feszegeti, létezhet-e, igen, nem...
..

"Az utolsó Apollo-űrhajó parancsnoki moduljában, a CM-111-ben ülő három űrhajós – Tom Stafford parancsnok, Vance Brand parancsnokimodul-pilóta és Deke Slayton dokkolópilóta - gond nélkül végrehajtotta a visszatérő manővereket, az űrkapszula sikeresen belépett a légkörbe, majd több ezer fokos plazmába burkolózva rendben csökkent a sebessége és magassága a fékező és landolóejtőernyők kinyitásához. A három fő ernyő kinyílása után a Csendes-óceán felé lassan ereszkedő parancsnoki modul 11 ezer láb (3,35 kilométer) magasságban járt, amikor a houstoni NASA-központban ülő, az űrhajósokkal folyamatos rádiókapcsolatban lévő küldetésirányítók egyre erősödő köhögést hallottak. "

https://index.hu/tudomany/til/2020/07/19/kis_hijan_tragediaval_vegzodott_az_apollo-program/

• Tetszik
Reactions: fishbed and gergo55