De-de, felmerült a napokban a szerkesztőségen belül. Tegnaptól ideiglenesen le is lett kapcsolva a regisztráció lehetősége.
Egyelőre képlékeny hogy meddig, de szerintem megvárjuk míg valami lezárás félesége lesz a konfliktusnak és csitulnak kicsit a kedélyek. Szóval május folyamán tuti zárva lesz, aztán majd meglátjuk.
-----
A spam regisztrációk kapcsán az alábbiak meg minden érdeklődőnek:
Ezek a hozzászólásig eljutó spam történetek igazából a jéghegy csúcsa, a spam fronton kb. ilyesmi a helyzet:
- spambot amit megfog a google captcha, vagy a szöveges kérdés
- spambot ami átmegy a google captcha-n, de egy későbbi szakaszon elakad
- spambot és / vagy spammer aki ugyan sikeresen regisztrál, de a regisztráció megerősítését kérő emailt már ki sem küldi neki a fórum, mert a felhasználónév / email cím szerepel a Stop Forum Spam adatbázisban
- és végül van aki sikeresen átjut a captcha-n, átmegy a Stop Forum Spam szűrőn és még a regisztrációt megerősítő emailben lévő linket is megkattintja. Hiszen hozzászólni csak ezt követően tud. Na ez volt az utóbbi időben naponta 1-2 alkalommal érkező kínai spam. És ezek szerintem tuti nem botok.
Azt láthattuk, hogy a Google Captcha nem teljesített jól itt nálunk az utóbbi időben. De a magyar kérdések sem
Arra jutottam, hogy ott volt alapvető probléma, hogy a kérdésben benne volt a válaszként megadandó szó is. És pl. a Google Translate magyar -> angol fordítása alapján sajna simán megtalálható volt a megfelelő szó a magyar mondatban. Nyilván nem egy botnak hanem tál rizsért dolgozó hús-vér spammer droidnak. Ezt követően lecseréltem olyan jellegű kérdésekre, mint példul: "Melyik hazánk legnagyobb tava?" Feltételezve, hogy mondjuk egy ázsiai erre nem vágja rá, hogy a Balaton - max. egy Google keresés után, ami már lehet nem éri meg.
Ez egy fél napot se volt aktív a regisztráció lekapcsolása előtt, de arra elég volt, hogy látszódjon hogy ezen is átjönnek...
Nem tartom akár azt sem kizártnak, hogy vannak olyan szofisztikált, nem csak botokkal dolgozó spammer hálózatok, ahol mondjuk egy magyar nyelvűnek észlelt oldalt magyarul beszélő bedolgozónak osztanak ki. De passzolom ennyire sose néztem utána ezeknek.