A legutóbbi
@Littlejohn -al folytatott beszélgetés és annak törlése során fogalmazódott meg bennem egy kérdés, vagy inkább amolyan gondolat kísérlet;
Hol van a Haditechnikai Kerekasztal felállitva?
Az elsőre kicsit értelmetlennek tűnő kérdés, szerintem potenciálisan jó iranyadó lehet ahhoz, hogy milyen kommunikációt is várhatunk el a HTKA felületén!
- A kerekasztalnál kizárólag a témában járatos szaktekintélyek szólalhatnak meg mint egy "kamara" tagságban? Ez is egy alternatíva de nagyon lekorlátozná azt.
- Esetleg egy az értelmiség számára fentartott amolyan "arisztrokrata" Klubb ahol a kulturális elit irodalmi minőségben/igényességgel kommunikál, és kinézi azt aki nyelvtani hibát vét, esetleg nem illően fogalmaz?!
- Vagy ez a kerekasztal egy Rejtő Jenői kikötő késdobálójában van, ahol az "erősebb kutya baszik" el érvényesül?
Szerintem egyik sem!
Én úgy szeretném vizualizálni a Fórumot, mint egy jó értelemben vett sörözőt/kocsmát, ahová betérhet filozófalni egy Bölcsész, de megférnek a melósok is munka után megvitatni ezt-azt. Beülhet a kimenőjén lévő katona, de az ebédszünetében beugorhat az öltönyös üzletember is.
A sarokban van pár állandó bútordarab akikkel bármikor szóba állhat az ember szinte bármiről lehet beszélni. Vannak elzártabb boxok ahol egy szűkebb témát veséznek ki a tagok. Nyilván sokan vannak akik csak a kommersz cuccot fogyasztják, de van minőségi, és unikális kevésbé pörgő témák is a polcon, szinte bármit megkaphat az ember amire szomjazik. Nyilván nem ismer mindenki mindenkit, de az idővel nagyjából képbe kerül az ember, hogy mi a másik érdeklődési köre, milyen beállitottságú, stb.
A társaság tehát elég vegyes, annak minden előnyével és hatrányaval együtt. Ebből adódóan +az aktuális hangulattól a nyelvezet a is hullámzik. Pláne, hogy a Magyar nyelvében él, egy "basszus", "picsába", stb. Is alkalmasint belefér a nyomatékosítás végett!
Nyilván vannak kidobó emberek akik azért fenntartják a rendet, és intézkednek ha szükseges!
Ugyanakkor néha olyan érzésem van mintha nem lenne kocsmáros, aki ugye nem csak a rend fenntartásában érdekelt, hanem az alap hangulatot is megteremti.
Persze értem én, hogy így is bőven van elég dolguk a moderátoroknak, és néha egyszerűbb "baltával" íratni az oda nem illőt, mint pakolgatni ide-oda!
Azt is megértem, hogy a Belpolitikát igyekeztek távol tartani a Biztonság Politikától, de be kell lássátok ez nem teljesen elválasztható terület. Nyilván nem a nettó köpködésre korlátozódó Belpol bűnözésre gondolok, de sok belpolitikai megnyilvánulás vagy akár eseménynek is lehet Biztonsagpolitikai vetülete. Továbbá néha akaratlanul is elkanyarodhat egy beszélgetés a tématól, de attól annak tartalma még hordozhat értéket. Meggyőződésem, hogy ilyen tartalom volt a múltkori törlésre került beszélgetésünk is (nem összemosva más megnyilvánulásával)!
Ezért is adtam hangot a dolognak. És az az érzésem részben ilyen okok miatt keltett nagyobb örvényt a dolog.
A szabályok betartása fontos alap kell legyen, és nyilván van az a szint amikor elő kell venni a baltát, de a Magyar Biztpol topikot képtelenség Belpol mentesen vinni. Elég csak most is fellapozni. Egy Valid megoldás volt a külön belpol topik, ahol én se feltétlen voltam rajongója most büntetését töltő (az akinek nevét nem mondjuk ki) fórum társunknak, amikor az kissé eluralkodott a topikon, de ott is lehetett volna alkalmazni a hozzászólások számának korlátozását. És az az örökèrvényű bölcsesség is igaz, hogy nem kötelező azt olvasni/le lehet tiltani az illetőt ha annyira zavar a tartalma.
Igazándiból ezzel a hozzászolásommal csak azt szerettem volna kifejezni, hogy ami anno a törölt beszélgetésünk mondandó is volt, hogy egyáltalán nem találom rossznak az itteni kommunikációs minőséget, pláne nem más felületekhez függvényében, valamint Belpolitikáról annak társadalmi hatásáról is lehet értelmesen akár vitázni is.
A Magyar Biztpol topik Belpol viszonyát pedig tessék következetesen kezelni! Engedjétek vagy ne, ezt el kell dönteni, de a nagy szigor a moderátorokra is komolyabb terhet rak.
Köszönöm, hogy zavartam!
Nem akartam!
Zaphod Beeblebrox
President of the Galaxy