Vegyük például ezt a friss példát. Dudi tett egy megállapítást, ami a parancsnoki optikára vonatkozik az adott harckocsin, illetve a hiánya mögött meghúzódó szemléletbéli (ezt ki is emeli) okokra.
Egyetértve azzal, hogy az ukrán topikból az oroszpárti társaság gyakorlatilag elűzte a mérsékelt ukránpártiakat, Dudi speciel szerintem pont rossz példa.
Ő nálam ignore-on van, pedig én tipikusan elolvasom és értékelem a másik oldal véleményét is. Őszintén megvallva nehezemre esik (én is emberből vagyok), de általában áterőltetem magam rajta.
Dudival nem az a baj, hogy ellenvéleménye van, hanem az, hogy:
- teljes egészében alkalmatlan bármilyen önkritikára, én olyat tőle az ukrán topikban nem olvastam, hogy "oké, abban is van igazság"
- vallási alapon ír, csak ő a NATO-ban hisz és abban, hogy az orosz rossz
- akkor is védi a saját véleményét, amikor minden legalább kicsit intelligens ember számára világos, hogy nem állja meg a helyét
A fentiek természetesen nem csak rá jellemzőek, de ő - hangsúlyozom az ukrán topikban - kiemelkedő példája a vitaképtelen résztvevőnek.
Amiért pedig azt írtam, hogy rossz példa, az az, hogy nem veszed figyelembe magát Dudi-t, amikor a választ nézed. Mindenki kijön a sodrából amikor
minden érv lepattan a másikról. Ezt ki-ki máshogy kezeli, én ignora-ra teszem.
Hagy tegyek még annyit hozzá, hogy a hozzá hasonló "véleményerőszakolók" miatt radikalizálódom én is lassan. Mert azt, amikor úgy próbálnak meggyőzni valamiről, hogy ugyanazt mondják el érvek és belátás nélkül újra és újra, nagyon utálom.
Ezt a hosszú litániát pedig azért írtam, mert szerintem a fórumnak hosszútávon kifejezetten jót tenne, ha a parttalan vitákat és csapkodásokat felváltanák az értelmes beszélgetések.
Őszintén megvallva nem tudom, milyen eszközzel lehet ebbe az irányba terelni a társaságot. Így elsőre az "írni meghívóval lehet" topik jutott eszembe, de egyrészt lehet, hogy a fórum motor nem támogatja, másrészt ez felveti a meghívók adminisztrálásának kérdését, ami messzire vezet.
Mondhatjuk azt is, hogy így jó ahogy van, vagy hogy rossz, de ez a legjobb ami most elérhető. Ezt én személy szerint nem szeretem, mert megöli a fejlődést.