Én inkább átfogalmaznám azt, amit mondasz. Azért lelkesedett sok mindenki, mert egy komolyabb PMC megszervezése tényleg komoly kártya lenne a régiós riválisokkal szemben. De itt nem az első ajánltra lecsapás lenne a legideálisabb. És én emlékszem arra, hogy volt már azért korábban is próbálkozás ilyenre.
Én támogatnák egy sikeres társaság létrejöttét, akik döntően külföldi megbízásokból, részben magyar üzleti körök külföldi igényeiből tartja el magát. És több ezres, akár pár tízezer fővel is csatlakozhatnak -jól megfizetve- az ország védelméhez, ha háborúba keverednénk.
Nekem például csak amiatt van ellenvetésem, mert ez egy pocsék üzleti modellnek tűnik, nem a számunkra ideálisnak. Egy megbízhatatlannak tűnő szervező, egy kétes tulajdonosi háttér. Ha nem lesz igazam, én fogok a legjobban örülni. De néhány jól ismert csapdahelyzetet el kellene kerülni, amit ebben az ügyben nem látok világosan.
1, piaci versenyelőny (Egy büdös kukkot nem tudtam meg eddig arról, hogy miért lenne életképes egy újonnan összegründolt cég a már meglévő nemzetközi versenytársak között. Ide én nem a vágyaimat akarom beleerőltetni, hanem amerikai gondolkodáshoz hasonlóan az életképesek fejlődjenek, a félre tervezetteknek el kell hullaniuk. Számomra mindig olyan jó emlékek szoktak lenni, valahányszor azt láttam az életem során, hogy valaki nem pár tucat ismerőssel, esetleg a szektor sajátosságai miatt rögtön pár száz alkalmazottal elkezdi és fejlődik. Még meg sem alakult a társaság, de már több ezer bevethető emberéről beszél egy szélcsap fickó. 2010-ben mennyi volt a Magyar Honvédség állománya? És annak mennyi volt a költségvetési kerete? Nagyon komolyan kérdem, hogy tisztában vagyunk azzal, mit jelent egy "max 3000 fő" tulajdonosának lenni? Hadd ne is kommentáljam, hogy milyen olajozottan szokott menni egy nálunk nagyobb országnak is egy fegyverbeszerzési program zsebből kicsapása az asztalra.)
2, állami támogatás (Nincs ellenemre, hogy a Magyar Honvédség operatív támogatást adjon egy hozzánk köthető cégnek. Ha visszatérünk Kabul repterére, nyilván óvó szárnyainkat kiterjesztjük a fiúkra a városban. De kevés az infó azon kívül, hogy sokszor leírod, hogy egy kormány közeli lapban jelent meg először. Meddig fogunk elmenni és mi van akkor, ha kiderül, hogy nem életképes az egész, mert a CIA és az Army messze hatékonyabban tolja a sajátjait, mint mi a mieinket? Újra felmerül az ötlet majd, hogy őrző-védő cégek figyelhetnék a laktanyákat? Vagy mi a terv, amit látsz, hogy ha kiderül, hogy valakik hitelt nyújtottak egész dandárok felfegyverzésére és az egész egy átgondolatlan vacak?)