Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Sajnos nekem tapasztalatom az nem nagyon van, mindössze egy kis 600/900-as aggregátorom és egy 300W-os inverterem van össz-vissz.
A téma engem is érdekelt, ezért próbáltam tágítani a tudást a bucimban.

Elsőnek "kockás papíron" összeírja az ember az elektromos kütyüket amit szeretne használni egy hosszabb áramkimaradás alkalmával a legtöbb ilyen kütyün van címke a teljesítményéről is azt is felírni egy sorba.
Majd egy új sorba felírnia fogyasztó típusát és a lehetséges induláskori áramfelvételét.

Majd lehet elkezdeni szűkíteni a sort, mi az ami mindenképp kell és mi az ami jó lenne ...ect.
Aztán az üzemeltetés, hogy hosszabbítóról és elosztókról
vagy
leválasztania hálózatról a lakást és ott bizonyos fogyasztókat lekapcsolni, kihúzni,
a maradékot meg felcímkézni, hogy mit-mikor kapcsolhatunk fel, pl ha épp megy valami nagyobb fogyasztó akkor ne indítsunk rá egy másikat, mert akkor csinálunk magunknak egy helyi Blackout-ot :D

Egy jobb minőségű fogyasztás mérő - ami jó frissítési rátával rendelkezik - mutatja max, min és pillanatnyi teljesítményt, segíthet besorolni készülékeket a laikusoknak is, most megveszed és kíváncsiságból végig nézheted a fogyasztóidat.

Így átnézve a háztartást lehet, hogy pl. egy teljesen elektromos sütő-főző helyett egy kis kempinggáz vagy egy 1-2 kW-os elektromos minisütő, fűzőlap is elég arra pár napra.

Aztán van még egy olyan dolog, hogy a keringető szivattyúk szeretik a szinuszjelet, hogy ezek az aggregátorok milyen jelformát produkálnak nem tudom, de pl a nem árt egy főpróbát tartani ahol ez kiderül .

A kazánnál agyaltam még olyanon is, hogy venni egy szinusz jeles szünetmentest és egy akkora aksit mellétenni ami kibír 24 órát legalább, így este az aggregátort lelehetne kapcsolni és nappal meg majd amikor megy feltöltené az aksit estére.





MILYEN JELLEGŰ, ÉS MENNYI TELJESÍTMÉNYŰ (HÁNY WATTOS) FOGYASZTÓT TEHETÜNK ÁRAMFEJLESZTŐ GENERÁTOR KIVEZETÉSEIRE?​


  • Számoljuk össze az áramfejlesztő generátor kivezetéseiről milyen és mennyi fogyasztót akarunk működtetni.
  • Milyen fogyasztókat kötünk rá?
  • Hogyan számoljuk ezen fogyasztók teljesítményét?
  • A felszorzott és összeadott teljesítmény alapján el tudjuk dönteni, melyik áramfejlesztőre van szükségünk!

ELLENÁLLÁS (ohmikus) FOGYASZTÓ – A RÁKÖTENDŐ TELJESÍTMÉNYT SZOROZD 1-EL!​

Az áramfejlesztő generátor kapcsaira ohmikus fogyasztó esetében a teljes névleges teljesítményt rá tudjuk kötni. Egy 2000VA-s áramfejlesztő esetében 1800W-nyi ellenállás típusú fogyasztót tudunk rákötni összesen. Minden esetben javasolt 10% a biztonsági rátartás a lehetséges terhelésingadozás miatt. Ha hosszabb ideig használjuk a fogyasztót célszerű csak 1600W-ot rákötni.

Ilyen fogyasztók az elektromos fűtés, elektromos sütő és tűzhely, hagyományos izzólámpa, hajsütővas, led. Az energiatakarékos izzó nem ellenállás jellegű fogyasztó!


ELEKTROMOS GÉP - A RÁKÖTENDŐ TELJESÍTMÉNYT SZOROZD 1,4-EL!​

Ha az áramfejlesztő generátor kapcsaira elektromos gépet kötünk szorozzuk meg a gép teljesítményét 1,3-al, plusz a 10% a biztonsági rátartás! Egy 2000VA-s áramfejlesztő esetében 1400W-nyi elektromos gépet tudunk rákötni összesen. Az elektromotor tekercsén fellépő veszteségek kompenzálása céljából üzemeltetésükhöz az áramfejlesztőknek kb. 30%-kal nagyobb teljesítménnyel kell rendelkeznie a megadott teljesítménynél!
(számítógép, szünetmentes tápegység, TV, erő- sítő, stb.)


KOMMUTÁTOROS (szénkefés) MOTORRAL SZERELT GÉP - A RÁKÖTENDŐ TELJESÍTMÉNYT SZOROZD 2,2-VEL!​

Ha az áramfejlesztő generátor kapcsaira kommutátoros motorral rendelkező gépet kötünk 2-szeres teljesítménnyel kell számolnunk. Egy 2000VA-s áramfejlesztő esetében 900W-nyi kommutátoros motorral szerelt gépet tudunk rákötni összesen. Az 1500W-nál nagyobb motor esetében javaslom a nagyobb 2 - 2,5-szörös többlettel számolást.

A sarokcsiszoló, fúrógép, elektromos láncfűrész, porszívó vagy háztartási robotgép indításához 1,5 - 2-szeres teljesítménytöbbletre van szükség.


INDUKCIÓS (aszinkron) MOTORRAL RENDELKEZŐ GÉP - A RÁKÖTENDŐ TELJESÍTMÉNYT SZOROZD 4-EL!​

Ha az áramfejlesztő generátor kapcsaira indukciós (aszinkron) motorral rendelkező gépet kötünk 3 - 5-szörös teljesítmény kell. Egy 2000VA-s áramfejlesztő esetében 500- 800W-os aszinkron motorral szerelt gépet tudunk rákötni összesen. Az aszinkron (rövidre zárt forgórészű) motorok az úgynevezett nehéz indítású gépek, melyek indításához az áramfejlesztő 3 - 5-szörös többletteljesítményére lehet szükség. Azoknak a fogyasztóknak az indításához amelyek már az indítástól kezdve terhelés alatt működnek 5 -10-szeres teljesítménytöbbletre lehet szükség.

Ilyenek a kompresszorok, fagyasztószekrények, házi vízműk, légkondicionálók.


AUDIOTECHNIKA - A RÁKÖTENDŐ TELJESÍTMÉNYT SZOROZD 2-VEL!​

Audiotechnikai készülékek csatlakoztatása estén 2- szeres teljesítménytöbblet kell.

A televíziók, rádiók, cd-k, erősítők, vasalók, makrók, gyorsfőzőkannák az áramfejlesztő generátor 1,5 - 2-szeres teljesítménytöbbletét igénylik.


HEGESZTŐTRAFÓ - A MAX. TELJESÍTMÉNYFELVÉTELNEK KISEBBNEK KELL LENNI AZ AGGREGÁTOR NÉVLEGES TELJESÍTMÉNYÉNÉL!​

Ha az áramfejlesztő generátor kapcsaira hegesztőkészüléket csatlakoztatunk, vegyük figyelembe a következőket: Az 5500VA és annál nagyobb teljesítményű áramfejlesztőkre szakaszos üzemű hegesztőkészüléket is lehet csatlakoztatni. A hegesztőtrafó maximum teljesítményfelvételének kisebbnek kell lenni az áramfejlesztő névleges teljesítményénél.

Ha csak a max. áramerősséget adják meg a hegesztőtrafó leírásában, számoljuk ki! Ha pld.: max. 16Amperes hegesztőtrafó áramfelvétele, akkor 220V x 16A = 3520W, elbírja a fenti 5500VA-s áramfejlesztő. A PB gázzal működő aggregátor ugyan elbírná akár a szakaszos üzemű hegesztőtrafó áramfelvételét is, de a robbanásveszély miatt ne használjuk hegesztésnél!


GYORSAN VÁLTOZÓ TERHELÉS - A RÁKÖTENDŐ TELJESÍTMÉNYT SZOROZD 2-VEL!​

Ha az áramfejlesztő generátor kapcsaira nemlineáris (nagy határok között, akár gyorsan változó) terhelést jelentő fogyasztót kötünk, 2- szeres teljesítménnyel számoljunk! A zavaró jelenségek elsősorban ki-bekapcsoláskor jelentkeznek.

Ilyenek a számítógépek, szünetmentes áramforrások


ÖSSZEFOGLALVA EGY PÉLDÁVAL​

Egy Heron 5500VA egyfázisú benzinmotoros áramfejlesztő 220V-os csatlakozójáról a következőket tudjuk üzemeltetni egyszerre:

  • 500W-os halogénizzó amit az áramfejlesztő szempontjából 550W-nak számolunk,
  • 800W-os sarokcsiszoló, amit az áramfejlesztő szempontjából 1760W-nak számolunk,
  • 500W-os ütvefúró, amit az áramfejlesztő szempontjából 1100W-nak számolunk,
  • Ez idáig 550 + 1760 + 1100 = 3410W
  • Hú! Ráfér még a 400W–os hűtő is a sörnek, ami az áramfejlesztő szempontjából 1600W-nak számolunk
  • Az áramfejlesztő generátor így 5000VA-ral van összesen terhelve, bírnia kell még hosszú távon is.

Lassan nyithatunk egy prepper topikot :D

Amit hpasp említett a mobiltelefontöltők, nos azt pl napelemről is lazán el lehet intézni, más helyzetben is hasznos lehet, de meg lehet elégedni egy autós töltővel is.
A hűtő/fagyasztó szerintem az egyetlen fontos, ez a hűtő külső hőmérsékletétől (és az ajtónyitogatás intenzitásától) függő intervallumokban fog be-bekapcsolni, tehát elég neki szakaszos áram is, nem kell folyamatosan járatni.
AAmi be lett linkelve belső égésű motor és bizony az égésgázokat is el kell tudni vezetni, ami nem mindenhol oldható meg, és arra is gondolni kell, hogy ha e miatt a szabad ég alatt pl eshet is, ki lehet alakítani neki helyet.
Ha igazán komolyan gondolja valaki, lehet csinálni külön "szünetmentes dugaljakat a házban/lakásban, amiket egy áramszünet esetén bekapcsoló generátor hajt. Amúgy akinél van riasztó és kamera, annak már van szünetmentes hálózata, csak az akkukapacitást kellene megdobni. Azt sajnálom, hogy nincs egy powerwallhoz hasonló, akár kisebb kapacitású, olcsóbb megoldás, ha megnyerném a lottóötöst, én egy powerwallt raknék be a féltett fogyasztók elé.

 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Lassan nyithatunk egy prepper topikot :D

Amit hpasp említett a mobiltelefontöltők, nos azt pl napelemről is lazán el lehet intézni, más helyzetben is hasznos lehet, de meg lehet elégedni egy autós töltővel is.
A hűtő/fagyasztó szerintem az egyetlen fontos, ez a hűtő külső hőmérsékletétől (és az ajtónyitogatás intenzitásától) függő intervallumokban fog be-bekapcsolni, tehát elég neki szakaszos áram is, nem kell folyamatosan járatni.
AAmi be lett linkelve belső égésű motor és bizony az égésgázokat is el kell tudni vezetni, ami nem mindenhol oldható meg, és arra is gondolni kell, hogy ha e miatt a szabad ég alatt pl eshet is, ki lehet alakítani neki helyet.
Ha igazán komolyan gondolja valaki, lehet csinálni külön "szünetmentes dugaljakat a házban/lakásban, amiket egy áramszünet esetén bekapcsoló generátor hajt. Amúgy akinél van riasztó és kamera, annak már van szünetmentes hálózata, csak az akkukapacitást kellene megdobni. Azt sajnálom, hogy nincs egy powerwallhoz hasonló, akár kisebb kapacitású, olcsóbb megoldás, ha megnyerném a lottóötöst, én egy powerwallt raknék be a féltett fogyasztók elé.

Ez az 5 perces edit...
Anyagi korlátokra tekintettel mindenki a saját zsebe szerint tud tenni az áramkimaradástól féltett fogyasztó elé aksis szünetmentes tápegységet.
Ami meg a fűtést illeti addig az átmeneti ideig szerintem el lehet lenni pulcsiban/hálózsákban is, a szellőztetést visszafogja az ember egy picit.... nálunk amikor kazánt cseréltünk október/november fordulóján egy hónapig nem volt fűtés, mert a gázművek nem vette át a gázvezeték részt. (társasházi kazán, új kazán, új nyomáspróba, fail)
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU
T

Törölt tag 008

Guest
Mostmár tényleg elgondolkodtam azon, hogy ezt most csak a Fidesz propaganda tolja túl (mi vagyunk a fasza gyerekek, a nyugatiak meg ostobák), vagy tényleg el kellene lassan kezdeni felkészüli egy mondjuk 5-10 napos teljes áramkimaradásra?
Nálunk nem fűződik hozzá érdek, ma mondták is a híradóba, hogy itthon nem lesz gond.
Nyugaton fullba tolják a resetet, hagyni kell őket, hagy játszadozzanak. Popcornt vegyél meg kólát :p
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 026
26 558
113
Nálunk nem fűződik hozzá érdek, ma mondták is a híradóba, hogy itthon nem lesz gond.
Hazudtak.

Honnan fogunk importálni, ha összeomlik a német hálózat? A németek bármi áron próbálnak majd áramot vásárolni. Nálunk minimum teljes iparleállás lesz, hogy ne legyenek súlyos lakossági áramkimaradások!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 026
26 558
113
Erről beszélek! Az elmúlt két évtizedben több ezer MW névleges kapacitású erőmű kellett volna épüljön. Legalább négy VVER1200 reaktor kellene épüljön épp és vagy 2000MW gázerőművi kapacitás tegnapra.

Cserébe vannak stadionjaink.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Hazudtak.

Honnan fogunk importálni, ha összeomlik a német hálózat? A németek bármi áron próbálnak majd áramot vásárolni. Nálunk minimum teljes iparleállás lesz, hogy ne legyenek súlyos lakossági áramkimaradások!
10-20% az import. 5% extra van a tartalék erőművekben szóval 5-15% fog hiányozni. Felhívás a lakossághoz, hogy a felesleges fogyasztókat kapcsolják le (5 égős csillár csak úgy nappaliba, háttérzaj tv, otthagyott pc, díszvilágítás. Iparban átütemezés, korlátozás, irodaházak korlátozása... Olyan szép a full homeofficeos irodaház, ahol megy a klíma, minden lámpa világít, az összes pc megy, de csak 2 enber van az emeleten.
Kicsit spóroljon mindenki és akkor mindenkinek jut. Mi már elkezdtük magjnkat tréningezni. Hosszabbítók kapcsolósak, no standby szar eszközök és csak ott világítunk ahol vagyunk. Menni fog!
 

Bleroka

Well-Known Member
2019. március 16.
365
1 066
93
Hazudtak.

Honnan fogunk importálni, ha összeomlik a német hálózat? A németek bármi áron próbálnak majd áramot vásárolni. Nálunk minimum teljes iparleállás lesz, hogy ne legyenek súlyos lakossági áramkimaradások!


kep-ii-388454.png
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 649
113
Hazudtak.

Honnan fogunk importálni, ha összeomlik a német hálózat? A németek bármi áron próbálnak majd áramot vásárolni. Nálunk minimum teljes iparleállás lesz, hogy ne legyenek súlyos lakossági áramkimaradások!
Azért butaságot ne beszélj már, mi köze a német hálózatnak hozzánk. Szerinted mi honnan hozunk be áramot? (ukrajna!!) De a hazai termelés ha nagyon akarja meg tudja oldani az ellátást csak drágábban.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 026
26 558
113
Azért butaságot ne beszélj már, mi köze a német hálózatnak hozzánk. Szerinted mi honnan hozunk be áramot? (ukrajna!!) De a hazai termelés ha nagyon akarja meg tudja oldani az ellátást csak drágábban.
Soha nem fogunk tudni annyit fizetni, mint a németek. Ugyanaz lesz az árampiacon a németek javára, mint a donkanyari visszavonulásnál. Abban a pillanatban, hogy a németeknél áramhiány van megszűnik az import lehetősége Magyarország számára.

A hazai termelés kapacitásai pedig végesek. Legjobb esetben is fedezetlen a jelen fogyasztásunk több mint 20 százaléka.

2017_agazati_eloszlas.png
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 649
113
Soha nem fogunk tudni annyit fizetni, mint a németek. Ugyanaz lesz az árampiacon a németek javára, mint a donkanyari visszavonulásnál.
Nem értem miről beszélsz, van erőmű kapacitásunk a hazai igények kielégítésére!!!! Csak akkor a gázos blokkok nem csak pufferelésre lesznek használva, hanem egy bizonyos % uk alap erőműre fog bedolgozni. Ezért mondtam, hogy drágábban mert a gázos áram előállítás most a legdrágább lenne a mixben.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 649
113
Hol? Hol az a kapacitás? Szerinted miért importálunk ilyen iszonyatos arányban!
forrás : A MEKH

"2018-ban a magyar elektromos hálózat csúcsterhelése 6869 MW (december 19), a legalacsonyabb csúcsterhelése 4502 MW volt (május 20). A hazai erőművek legmagasabb teljesítménye 5196 MW (december 20), a legalacsonyabb csúcsteljesítménye 2198 MW. Az erőművek bruttó beépített teljesítőképessége 8878,5 MW volt."
Ezt csak azért teszem be mert nekem nem hiszel, hiába mondom, hogy én ebben dolgozok. Minimálisan kellene visszafogatni a fogyasztást és mi meg lennénk, csak drágábban !!!
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 026
26 558
113
forrás : A MEKH

"2018-ban a magyar elektromos hálózat csúcsterhelése 6869 MW (december 19), a legalacsonyabb csúcsterhelése 4502 MW volt (május 20). A hazai erőművek legmagasabb teljesítménye 5196 MW (december 20), a legalacsonyabb csúcsteljesítménye 2198 MW. Az erőművek bruttó beépített teljesítőképessége 8878,5 MW volt."
Ezt csak azért teszem be mert nekem nem hiszel, hiába mondom, hogy én ebben dolgozok. Minimálisan kellene visszafogatni a fogyasztást és mi meg lennénk, csak drágábban !!!
Ez szép, de ebben benne vannak a nem tejesíthető kapacitások (megújulók, ideolögiai kapacitásnak is nevezhetnénk*) és azok az elméleti maximumok, amiket nem is biztos, hogy tartósan ki lehet préselni a technikából súlyos üzemzavar esélye nélkül. Nem véletlen, hogy huszonöt százalék körül importálunk!

* egy gázerőműben csak el kell kezdeni égetni a gázt, de mit csinálsz egy napelemparkban! Énekeled a süssfelnapot sámántáncot járva, hogy beindítsd! Vagy égeted a boszorkányokat akik eladták a napfényt az ördögnek?
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 649
113
Az a baj, hogy egyáltalán nem vagy tisztában a villamos rendszer működésével. Szerinted mit jelentenek a csúcsok folyamatosan akkora a fogyasztás? Szerinted a kibaszott naperőművek mekkora súllyal vannak jelen? Ha a csúcsokat nem bírjuk teljesíteni korlátoznak, de ez nem azt jelenti, hogy mindent lekapcsolnak!!! Nem lesz magyar villamos rendszer összeomlás, legfeljebb egy néhányszor visszakorlátozza a nagyfogyasztókat ennyi! Németországban viszont rendszer szintű lesz az összeomlás mert nincsennek alap erőműveik mert leállították az atomokat. Ez azt jelenti, hogy a lakosságot is már korlátozni kell majd télen. Ha valamihez kurvára nem értesz kérdezz, nem baj hogy baromságokat de kérdezz!!! De ez a magabiztos hülyeség írásod ez baromság és irritáló.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 026
26 558
113
Az a baj, hogy egyáltalán nem vagy tisztában a villamos rendszer működésével. Szerinted mit jelentenek a csúcsok folyamatosan akkora a fogyasztás? Szerinted a kibaszott naperőművek mekkora súllyal vannak jelen? Ha a csúcsokat nem bírjuk teljesíteni korlátoznak, de ez nem azt jelenti, hogy mindent lekapcsolnak!!! Nem lesz magyar villamos rendszer összeomlás, legfeljebb egy néhányszor visszakorlátozza a nagyfogyasztókat ennyi! Németországban viszont rendszer szintű lesz az összeomlás mert nincsennek alap erőműveik mert leállították az atomokat. Ez azt jelenti, hogy a lakosságot is már korlátozni kell majd télen. Ha valamihez kurvára nem értesz kérdezz, nem baj hogy baromságokat de kérdezz!!! De ez a magabiztos hülyeség írásod ez baromság és irritáló.
Hülyeségeket beszélsz, amiközben ez volt a valóság már a közelmúltban is (2019-es elemzés):
"A hazai beépített erőművi kapacitások 2015 és 2018 között az órák 21,5%-ában fizikailag sem voltak képesek a hazai fogyasztást kielégíteni alacsony rendelkezésre állásuk miatt, azaz importra szorultunk."

Ne felejtsük el, hogy ekkor még nem számoltak azzal, hogy a német áramellátás összeomolhat és ez olyan elszívóhatást eredményez a keleteurópai gridból, hogy lehetetlenné váljon a magyar import a fizetőképesebb német konkurencia miatt! Ezért ez a tanulmány sokkal pozitívabb hangvételű annál, ami most születne a témában!
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 649
113
Egyszerű rettegj és hibáztasd a kormányt! Szerezz be agregátort és hozzá egy kibaszott nagy üzem anyag tartályt. Ha kész vagy szólj és add meg a fogyasztási hely számodat, hogy elősször téged kapcsoljunk le a rendszerről, a nagyfogyasztók előtt, ha korlátozás lép életbe. (Ja és olvasgasd a rekk remek szakmai (nem összeollózott) összefoglalóit.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Az a baj, hogy egyáltalán nem vagy tisztában a villamos rendszer működésével. Szerinted mit jelentenek a csúcsok folyamatosan akkora a fogyasztás? Szerinted a kibaszott naperőművek mekkora súllyal vannak jelen? Ha a csúcsokat nem bírjuk teljesíteni korlátoznak, de ez nem azt jelenti, hogy mindent lekapcsolnak!!! Nem lesz magyar villamos rendszer összeomlás, legfeljebb egy néhányszor visszakorlátozza a nagyfogyasztókat ennyi! Németországban viszont rendszer szintű lesz az összeomlás mert nincsennek alap erőműveik mert leállították az atomokat. Ez azt jelenti, hogy a lakosságot is már korlátozni kell majd télen. Ha valamihez kurvára nem értesz kérdezz, nem baj hogy baromságokat de kérdezz!!! De ez a magabiztos hülyeség írásod ez baromság és irritáló.
Veszekedünk, veszekedünk a semmin. Hát ha le kell kapcsolni hatóságilag az áramot napi pár órára, hát lekapcsoljuk. Cseauseszki Romániájában sem haltak meg az emberek, csak egy kicsit kényelmetlen volt. Áram a népnek télen reggel 5-től 7-ig, aztán este 6-tól 9-ig volt. Majd a német is megszokja, illetve mi is a kimaradásokat. Végül is nem ez a cél? A Kalus Schvab által belengetett Big-reset beindításának nem része ez? Felszámolni a fogyasztói társadalmat és ennek keretében visszavágni a nép fogyasztását a '90-es évek szintjére?
Ki fogjuk bírni. Nem lesz annyi mélyhűtő, meg elektromos kütyü. Többet fogunk összejárni, esetleg gyertya mellett beszélgetni. A tavasszal egy este volt egy 3 órás áramkimaradás a kerületrészben ahol lakunk. Eleinte furcsa volt, hogy gyertyák fényénél teszünk veszünk, de aztán szétterjedt egy nagy nyugalom a házban. Hihetetlen volt, ahogy érezni lehetett az összetartozást. Még a kicsi gyerek is megjegyezte, hogy milyen furcsa jóérzés ez (pedig az elején félt egy kicsit). Na persze nem állítom, hogy ugyanez lenne, ha minden nap eltűnne az áram pár órára.