[HUN] Katonai drónok beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 888
7 134
113
Amikor a drónok elveszítik jeleiket, a GPS és az Ins adatok segítségével önállóan visszatérnek egy előre meghatározott bázisra. De ha valakinek tényleg haragja van rád, akkor hozzátehet valamit a zárt forráskódhoz. Vitatható, hogy egy törökországi vagy bármely más országbeli dróngyártó valóban szívrohamot okoz-e több tucat drónnak, és rossz képet ad a levegőben Ukrajna javára.
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 539
5 166
113
Erre gondoltam én is, és az európai MBDA rakétáktól kezdve a SPICE-ig minden, de minden tetszik. Jut eszembe, SPIKE volt?
Van a kiállítókról teljes felsorolás?
Kivétel ez a nem túl meggyőző Karayel :)
Nekem az volt a feltűnő a repülőnapon, hogy szinte csak olyan cuccok voltak kiállítva, amit már bejelentettek. Ami pedig nem ilyen volt, ott kategóriánként 1 típus volt. :)
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 386
8 932
113
De úgy tudom hogy ezeknek a bele kb szint ugyan az! Meg ha saját rendszereket raknánk bele mondjuk a németek segítségével?! Miért ne?! Meg azért szerintem nem úgy működik, hogy ott a piros gomb oszt kibaszunk a magyarokkal!

Avagy aki többet fizet az kapja meg a "lekapcsoló gombot" ... Pl. kérhetnénk a törököktől egy "kibaszunk az ukránokkal" gombot a gondolatmenetedre rímelve ... ;)
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 355
27 455
113
Nem vitték. Kaptak ajánlatot. Üzlet még nincs. Airbus ajanlatot is kaptak anno, de nem történt semmi.
Igen, de mi szeretnénk, hogyha vinnék, ha mi hozzuk a Karayel-t! Mert mit kapnának a románok a Hermes 450-el:
  • egy potens ISTAR drónt
  • minimális fegyverzettel (Mikholit atgm, kb mint az UMTAS)

És mi a Karayellel:

Azt meg különösen szeretnénk, ha tipikus román program lenne, sok sok éves tárgyalás, rengeteg megállapodás után kútbaesve, mint megannyi külföldi együttműködésük!
 
K

kamm

Guest
Szerintem minden alkalmazo orszag más konfigban hasznalja az eszközeit. Nincs olyan, hogy "lekapcsoló gomb".
@kamm szerinted?
Szerintem is hülyeségeket beszél, hacsak nem arra céloz, hogy annyira ostobák vagyunk, hogy még a forraskodot sem nézzük át és fogalmunk nincs encryptionrol sem, mert az viszont szórakoztató. :)

Ha lesz is valaha "kikapcsolo" apparatus, az inkabb valamifele radios-mikrohullamu-stb alapú rendszer lesz.
 
K

kamm

Guest
Amikor a drónok elveszítik jeleiket, a GPS és az Ins adatok segítségével önállóan visszatérnek egy előre meghatározott bázisra. De ha valakinek tényleg haragja van rád, akkor hozzátehet valamit a zárt forráskódhoz. Vitatható, hogy egy törökországi vagy bármely más országbeli dróngyártó valóban szívrohamot okoz-e több tucat drónnak, és rossz képet ad a levegőben Ukrajna javára.
Ha nem adjak vele a forraskodot, akkor szoba sem allnek a torokokkel, mar ne haragudj. Ezek nem a németek és még azoktol is elkérjük, ahol számít.
Szerintem a MH nem a BM szolgalatok szintjén all, legalábbis remelem.
(Ti az sokat elarul a magyar civil szolgalatok szellemi színvonaláról, hogy a Pegasusnal egy olyan szemetet vettek, ahol a gyártónak full hozzaferese van a teljes adatbazishoz, nincs sajat encrypted zero-access volume a cloudban a usereknek. Hajmeresztő amatőr idiota beszerzés es termeszetesen törvényellenesen működő izraeli adatgyűjtés.)
 
T

Törölt tag 1586

Guest
De úgy tudom hogy ezeknek a bele kb szint ugyan az! Meg ha saját rendszereket raknánk bele mondjuk a németek segítségével?! Miért ne?! Meg azért szerintem nem úgy működik, hogy ott a piros gomb oszt kibaszunk a magyarokkal!
A Törököknél a Baykarnak lett kiosztva a drónok lelkét jelentő - korábban importált - alrendszerek gyártása.
A Vestel is 99% hogy már lecseréte az összes fontos alrendszert a Baykar féle török gyártású változatra.
Lsd. ezeket itt.
https://www.baykartech.com/en/avionics-subsystems/
 
  • Tetszik
Reactions: krisss and Venom85

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 888
7 134
113
Évekkel ezelőtt egy TB2-t lelőttek Észak-Szíriában a GPS-Spoofing következtében, ami után a Baykart figyelmeztették és sok kritikát kapott, mert civil GPS-vevőt használ, és a piacon lévő GPS-vevők túl érzékenyek a zavarásra a zavaráshoz.
Tudom, hogy később változtattak rajta, mert tényleg egyszerű eszközökről van szó, de ez egy kicsit összefügg a cégek működési politikájával. Például, mivel az Anka sorozat mindig a hazai katonai közintézményektől vásárolt alrendszereket használta, a munka késett és az egységköltség is rendkívül magas volt. Míg az SSB a terjedelmes Aselflireket integrálta a Heron és Anka Block 1-ekbe, Baykar gyorsan elvégezte ezeket a feladatokat a Wescam, mint regionális karbantartási magáncég partnerségével. Mindennek van előnye és hátránya, először el kell döntened, hogy mit szeretnél.