[BIZTPOL] Románia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Bukarestnek egyelőre attól kell tartania, hogy rajta kívül alakulnak az országban olyan erőterek amik felemésztik a vezető szerepét, jó példa erre Temesvár vagy Kolozsvár esete. A Lengyel példát amit említesz árnyalnám annyiban, hogy ott nem Varsó az egyetlen erőtér, mert hatalmas városaik vannak önálló politikai centrumokkal amik Varsónak igenis konkurenciái, Poznan, Krakkó például, kicsit ahhoz tudnám hasonlítani, ami jelenleg Oroszországban dívik, nem a moszkvai, hanem a pétervári körökben nevelkedett politikusok irányítják az országot, hozzák egymást is helyzetbe. Romániában jelenleg Bukarestben kell működni, hogy ha valaki bele akar szólni az ország dolgaiba, de ugyanígy mint Lengyelországban, vagy lásd Oroszországban simán kialakulhat más erőtér is ahonnan vissza lehet feleselni a fővárosnak, ilyenné válik jelenleg Temesvár vagy Kolozsvár. Ez a két város már annyira nem függ a fővárostól, hogy saját kezdeményezéseit indította el néhány EU fórumon pontosan azért mert tehetetlennek látta a bukaresti vezetést. A decentralizációt elősegíti Romániában az is - amiről korábban írtam már - hogy a román lakosság szédületes tempóban költözik a nagyvárosokba, a vidék annyira fejletlen és pórias, hogy aki boldogulni akar, jól keresni az kénytelen a nagyvárosba költözni, így a népesség fogyása gyakorlatilag csak a vidékre csapódik le, a nagyvárosok a betódulók miatt jelentősen megerősödnek. Kolozsváron drágább a lakás mint Rómában, 300 E körüli a lakossága, gazdasági potenciálja uralja Észak Erdélyt, Temesvár ugyanígy a Bánságban, mindketten szédületes tempót diktálnak gazdasági fejlettségben is, jelentős agglomerációval válnak gazdasági, infrastrktúrális, kultúrális "hubokká", decentralizálódik a politikum is, bár még nem olyan látványos mint pl a Némteknél, de megfigyelhető, hogy a PNL tarol Erdélyben és vitte is a kormányfői széket, míg a PSD a regátból hozza a támogatottságát. Ez erősödni fog a jövőben ahogy erősödnek a román nagyvárosok, nem az dönt majd mi a jelszó Bukarestben. Alapvetően ettől a román politikum tart, mert a látszatától is rettegnek, hogy bármely része az országnak, bármely téren de önállósodni tud vagy akar.
A folyamat elindult. Amitől félnek be fog következni. Előbb vagy utóbb Bukarest szembe fog kerülni Temesvárral, Araddal és Kolozsvárral. Nem mellékesen a román központi politikai elit jelentős része erdélyi. Úgy, hogy itt is megfigyelhető az a jelenség amit Oo. kapcsán említettél.
A vidék megsemmisülése az a román néplélek halálát fogja jelenteni. Ezt a mélyállam szócsövei is hangoztatják. A román nép alapból nem egy urbánus beállítottságú nép (a két fejedelemségben nem is voltak a XVIII. századig klasszikus értelemben városnak nevezhető entitások/azokat a későbbiekben a zsidó, örmény és görög kereskedők építették/, csak piacközpontok egy egy bojárkúria mellett). Történelmük során a hegyekben és esetlegesen elszórt tanyavilágban éltek. Már az is "tájidegen" volt nekik amikor a magyar urak betelepítették faluközösségekbe őket. A várossal még ma sem igazán tudnak azonosulni. Nem beszélve arról, hogy náluk az a típusú településszerkezet ami itt Kelet és közép Mo-on van (nagyvárosok között kisvárosok hálózata, minimális, de jelentősen urbanizálódott falvakkal), abszolút ismeretlen. És tényleg, nekik egy sorscsapás, hogy a hagyományos reprodukciós közegük megszűnik. Szoktam mondani, hogy ki lehet mozdítani az univerzum ingáját Istenellenes cselekedetekkel (pl. a magyarok ellen elkövetett számtalan és kegyetlenűl kivitelezett népírtással), de az nem visz jóra. Az inga visszalendül és mi is lett? az elmúlt 50 évben a klasszikus szálláshelyeik kiürültek. De főleg azon helyek, ahol azok éltek akik azt az irtózatos népírtást elkövették a magyarok ellen (nyugati érchegység /mócok/, Hunyad környéki hegyek (momürlánok és mokánok). Ezeken a helyeken ahol valamikor több száz fős falvak százai voltak, most semmi. Jó ha vannak 10 ezren az említett régiókban.
Szóval, ami késik nem múlik.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 011
54 001
113




Jóhogy!
Csupa móka, és kacagás lett az ukránok élete, az afgánok é, kurdoké, is, az afganisztáni kalandban résztvevo szövetségeseké is, 56-ban a miénk, is, majd 89-óta folyamatosan ragyog az arcunk, hogy magunk mellett tudhatjuk öket.
Hirtelen fel sem tudnám sorolni a sok jót, amit kaptunk, annyi szimpatikus pártot, ngo-t, alapítványt pénzeltek, hogy azóta derékig keljfel az életunk....
:mad::hadonaszos:
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 642
14 619
113
A román-magyar perszonál únió akkor is felmerült amikor I Ferdinánd királynak felajánlották az országot, akkor a román politikai elit tiltakozott leghevesebben, attól féltek, hogy a király Budapestre helyezi át a székhelyét, onnan uralkodik, amire komoly esély is volt, hisz az is felmerült, hogy a nagy egyesülés után Brassó legyen az ország fővárosa, ne feledjük, hogy a király egy európai uralkodóházból csöppent a román trónra amikor azt megörökölte nagybátyjától, egy balkáni várost látott maga körül.
Havasalföld máig féltékenyen őrzi és építi is vezető szerepét Bukarest mesterséges feltőkésítésével, gazdaság és lakosságarányon is túlmutató fejlesztési forrásokkal. A Román főváros perifériális helyzete, hisz nincs nagy európai közlekedési folyosón, nincs nagy folyam mellett, nincs az ország centrumában, nincs egyetlen szomszédjával sem jelentős közlekedési folyosóval összekötve, nincs tengerpartja azt jelenti, hogy nem organikusan, európai léptékben alakult ki mint város, hanem kizárólag a helyi, pusztán regionális mozgatórugók kényszerítették ki, hogy a térségnek a Dambovica folyócska parti város legyen a központja. A központ viszont megörökölt olyan nagytájakat, mint Erdély, ami pont hátat fordít Bukarestnek, hisz a jól közlekedhető, szelíd lejtők Budapest felé mutatnak, a meredélyek meg Havasalföld felé, így nagyon nehezen tud továbbra is központ maradni, nagyon nehezen tud a korábban pusztán regionális központi szerepet betöltő város európai központ is lenni, sőt nehezen tud az országban piaci, gazdasági mágneseként is működni, mert a fejlődése nem ezt a célt szolgálta évszázadokig. Ezért van nagy szükség a mesterséges feltőkésítésre, a vállalati központok Bukarestbe kényszerítésére (náluk van erre szabály), a források aránytalan ráfordítására Bukarest körül, hogy a látszat, hogy a város nem csak az ország fővárosa, hanem gazdasági, pénzpiaci, politikai, népességi központ is fennmaradjon.
Egy román - magyar perszonálúnió (ami elképzelhetetlen) szükségszerűen magával hozná, hogy az érintkező részeket Budapest bevonza pillanatok alatt, az erős infrastruktúra, a jól szervezett közigazgatás, az erősebb gazdaság lejtőként szolgál onnan idefelé. Budapest messze a Király hágón túl is erősen kifejtené a hatását ahogy teszi már ma is külön országként, ami előre vetítené, hogy a főváros erőtere egy egyesülés után messze betódulna a mai Romániába. Én nem tartanék attól, hogy a román tömegek lepnék el a vidéket, egyrészt már nincsenek olyan sokan, milliók vándoroltak ki örökre, Erdély népsűrűsége kb a fele a magyarénak, csak a Tiszántúlon is lakik kb 2M magyar, Erdély magyarjaival együtt pont annyian lennének mint Erdély románjai. Inkább az történne, hogy a magyar válna onnantól közvetítő nyelvvé a vegyes vidékeken a fejlett nyugati (magyar) részeken való boldogulás érdekében, ne feledjük, hogy Erdély gazdasága még ha közvetlenül érintkező és hatást kifejtő részeket, mondjuk Budapestig nézzük is jóval csekélyebb a magyarnál. A román elözönlés helyett inkább az történne, hogy Erdély újra a magyar kultúra számára átjárhatóvá válna, gazdaságilag bevonzódna a budapesti erőtérbe, a sűrűbb népesség kiegyenlítődésével és a magyarnak mint közvetítő nyelvnek a megerősödésével az asszimiláció a viszájára fordulna. A kárpátokon túli területek annyira elszigetelődnek jelenleg is Erdélytől, pláne Magyarországtól, hogy hatásuk aligha lehetne a jelenlegi Magyarországon, a tőlük kivándorlók sem állnának meg itt, hanem ha már mennek, mennének még 1-2 határral arrébb, egyébként sem lennének képesek olyan dinamikát önteni a betelepítésbe amit ne morzsolna fel az asszimiláció, egyszerűen már nincs bázisa a népmozgásnak. A közös országban 15M román ajkú és 11M magyar élne (2M tartósan külföldön megtelepült románt feltételezve ami minimum realitás), ez kb pont akkora arány mint I Ferdinánd idején (12 vs 9), márpedig akkor ugyanezen okok miatt féltek az egyesüléstől, hogy Erdélyt bevonzza és elszakítja az az erőtér aminek része volt 1000 évig.

Ha a hazaáruló barom Zápolyáék nem kavarják a ***t, akkor Ferdinánd idejében jó eséllyel Buda lehetett volna a Habsburgok székhelye.
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Én nem értem miért és kinek a lelkét kell nyugtatgatni, hogy majd valaki megvédi Romániát Oroszországtól, szerintem valami nemzetközi vállveregetésért cserébe mi is vállaljunk be ugyanezt, vállaljuk továbbá Zimbabwe megvédését is Oroszországtól, meg csapjuk hozzá Equadort is, pont olyan hagymázas elképzelés azon agyalni hogy megtámadják az oroszok. Aki ilyet állít az elmesélhetné azt is, hogy Oroszország mit akar Romániától amiért meg kéne támadnia ... (?) Legalább egy érvet mondhatnának a Kárpátok alatt amiért háborúk szoktak kitörni ... amiért félniük kell, amiért sajnáltatni kell magukat ...
Össze vissza vonulgatnak fel-le a tengeren de közben Oroszország jobban vigyáz a román flottára mint azok saját maguk, a közlébe sem megy, mert a hullámveréstől a román flotta büszkesége a Marasesti még magától elsüllyedne, aztán kitalálnák, hogy megtámadták őket ...
 
T

Törölt tag 008

Guest
Oroszország mit akar Romániától amiért meg kéne támadnia
1. Hogy vigyék el onnan az amcsik az indítókat amibe atom töltetű rakétákat lehet tenni
2. Hogy a kikötőjébe ne dagonyázzanak az amcsi hajók
3. Hogy ne vuziskodjon a csövével
4. Hogy felejtse el Moldovát és mondjuk Moldvát is mellé csaphatja
5. Adja vissza teljes Dobrudzsát Bulgáriának (régi orosz álom egy korridor a bolgárokkal)
6. vegyen vissza az arcából és ne szólogasson be
7. Lavrov asszem még jön egy személyes Tu-160 túrával nekik.
 

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 141
93

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
1. Hogy vigyék el onnan az amcsik az indítókat amibe atom töltetű rakétákat lehet tenni
2. Hogy a kikötőjébe ne dagonyázzanak az amcsi hajók
3. Hogy ne vuziskodjon a csövével
4. Hogy felejtse el Moldovát és mondjuk Moldvát is mellé csaphatja
5. Adja vissza teljes Dobrudzsát Bulgáriának (régi orosz álom egy korridor a bolgárokkal)
6. vegyen vissza az arcából és ne szólogasson be
7. Lavrov asszem még jön egy személyes Tu-160 túrával nekik.
Igen kb. ennyi.
De én az egészet egy pontba foglalnám össze. Nevezetesen azért támadná meg, hogy végre megszüntessen egy az alhasánál lévő, nyugat által kreált erőszakos és nacionalista, folyamatosan terjeszkedni akaró államot.
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Én szóltam:
"A teljesítmény mélyen a várakozások alatti, egy romló gazdaság képét mutatja. Lényegében, ha kivesszük a mezőgazdaságot, akkor becsléseink szerint a bruttó hazai termék (GDP) csökkent a második negyedévhez képest."
Minden szavunk beteljesülni látszik, ahogy beszéltük 2021 az igazság éve lesz, megmutatja merre indulnak a gazdaságok, a román túlfűtött, szükségszerűen lassulnia kell aminek lesz vagy másik 50 negatív következménye, például bebetonozódik idén az államadósság és gyorsuló ütemben nőni fog jövőre, már csak azért is mert az új kormányba bekerülni látszó PSD kikényszerítette a szociális kiadások jelentős növelését (nyugdíjak, gyermek támogatások), ezzel tovább fűtik a gazdaságot a kereslet oldalról (megtakarítás ösztönzők kellenének valójában), pedig a külker deficit idén már 23,5 Mrd Euro lesz , jövőre 33-at jósolnak ami túl van a GDP 10%-án, ez horribilis összeg, ennek kb harmadát utalják haza a külföldi vendégmunkásaik, tehát már az sem elég, valahonnan pedig elő kell teremteni ezt az összeget, a "robotot életben kell tartani" ....
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 437
10 199
113
Import disznóhús kerülhet idén az ünnepi asztalra
Szeptemberben 80 százalékkal kevesebb állatot vágtak le, mint egy évvel korábban.
Drasztikusan csökken a sertésállomány Romániában, mélyponton van a vágások száma is. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint szeptemberben 86 százalékkal kevesebb disznót vágtak le, mint augusztusban, míg 2020 első őszi hónapjához képest 80 százalékos volt a visszaesés.

Romániában 2017-ben ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis, azóta körülbelül 700 ezer fertőzött állatot kellett elpusztítani. Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) jelenleg 585 fertőző gócot tart nyilván. A hazai állomány csökkenése és az import növekedése miatt éves szinten 500 millió euróval nőtt a külkereskedelmi mérleghiány.

Hihetetlen a hozzáadásuk, mennyire rosszul kezelik, de legalább már nem ölnek meg minden állatot 30 kilométeren belül....,, 4 milliós kapacitásuk van és mostanra nem maradt csak pár százezer, bár annyi előnye van hogy olcsó román kukoricát tudunk behozni, mondjuk ez is csak annak jó aki tudja tárolni, mert terjesztheti a fertőzést, hónapokig.
Viszont magát a sertéspestis problémáját csak a teljes európai vaddisznóállomány kiirtásával lehetne megoldani szerintem. Illetve már rég meg kellet volna tiltani az EU ban termelt gabona exportját a közösségen kívülre, mert tényleg nem fogják tudni megvenni az emberek a húst, meg egyéb élelmiszereket sem, és nem csak románoknál lesz ebből baj, persze mi jobban állunk, de nem jól.

Más: :)
A szolgáltatók is megszenvedik az áram drágulását: veszteséggel dolgozik az Electrica
Bár abszurdnak tűnik, a deficit oka a villanyáram drágulása.

Veszteségesen működik az egyik legnagyobb hazai áramszolgáltató, az Electrica Furnizare. Az állami vállalat 23 millió lejes deficittel zárta az év első kilenc hónapját
Az, hogy az Electrica Furnizare veszteségesen működik azt mutatja, hogy súlyos zavarok vannak az árampiacon. Az elmúlt évtizedben nem fordult elő ilyen, a Gazdasági, Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium tulajdonában levő részvénytársaság évről-évre tekintélyes összegű profitot termelt. 2020-ban 5,1 milliárd lej volt az árbevétele, a nyeresége pedig 233 millió lej.

Erről a szociális csomagról egyezkedett a PNL és PSD: lesz nyugdíj- és béremelés, de luxusadó nem

A kisnyugdíjasoknak pozitív hír, hogy szintén a jövő évtől a jelenlegi 800 lejről 1000 lejre emelnék a minimális nyugdíjakat, illetve azok, akiknek a nyugdíja 1600 lejnél kevesebb, januárban egy 1200 lejes, egyszeri támogatást kapnak majd, kompenzálandó az ugrásszerűen megnőtt energiaárakat – ha hinni lehet a forrásoknak.
A minimálbért januártól bruttó 2550 lejre emelik a jelenlegi bruttó 2300 lejről. A gyerekpénzként emlegetett családi pótlék is megnő, a gyerek 2 éves koráig havonta 600, utána egészen 18 éves koráig havi 243 lej lesz az illetmény. Megegyezés született arról is, hogy a fogyatékos személyek számára bevezetik a 13. havi illetményt is.

Kicsit sajnálom hogy nem vezették be a sikeresek büntetőadóját, de ami késik nem múlik, úgyis jönnek a szocik majd a következő választásnál, akik a helyi jobbikkal karöltve talán meglépik majd :D
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Kicsit sajnálom hogy nem vezették be a sikeresek büntetőadóját, de ami késik nem múlik, úgyis jönnek a szocik majd a következő választásnál, akik a helyi jobbikkal karöltve talán meglépik majd :D
Nem lesz új, már egyszer Gyurcsányék bevezették a szolidaritási adót. Ha nyernek (amit én személy szerint kétlek), sajnos, szinte biztos, hogy ez is elő fog jönni az egyéb élősködőetetés mellett!
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
A kisnyugdíjasoknak pozitív hír, hogy szintén a jövő évtől a jelenlegi 800 lejről 1000 lejre emelnék a minimális nyugdíjakat, illetve azok, akiknek a nyugdíja 1600 lejnél kevesebb, januárban egy 1200 lejes, egyszeri támogatást kapnak majd, kompenzálandó az ugrásszerűen megnőtt energiaárakat – ha hinni lehet a forrásoknak.
A minimálbért januártól bruttó 2550 lejre emelik a jelenlegi bruttó 2300 lejről. A gyerekpénzként emlegetett családi pótlék is megnő, a gyerek 2 éves koráig havonta 600, utána egészen 18 éves koráig havi 243 lej lesz az illetmény. Megegyezés született arról is, hogy a fogyatékos személyek számára bevezetik a 13. havi illetményt is.

Kicsit sajnálom hogy nem vezették be a sikeresek büntetőadóját, de ami késik nem múlik, úgyis jönnek a szocik majd a következő választásnál, akik a helyi jobbikkal karöltve talán meglépik majd

"A nyugdíjak és gyereknevelési támogatás mértékének növeléséről amúgy törvény rendelkezik, e szerint idén több lépcsőben is meg kellett volna emelje a kormány a járandóságokat, de a koronavírus-járvány okozta rossza gazdasági helyzetre hivatkozva egy kormányhatározattal egyszerűen elodázták ezeket." - a Maszol.ro portálról

Ez mondjuk egy jó húzás volt a most megbukott kormánytól. És az ilyenek érthetővé teszik, hogy miért kapott kedvező értékelést a hitelminősítőktől az a kabinet.
Ha elcsúsztatod a szükséges emeléseket a kiadási oldalon, már azzal növeled a mozgásteredet. Az infláció növekvő áraiból több adó folyik be, és ha egy évet késel ennek követésével, akkor addigra már igazából kétszer kellene megtenned. (Vagyis úgy nyeled le ezzel a trükkel az egyébként jogos emelést, hogy nem válsz a választópolgárok szemében gonosszá, meg fogod adni... csak majd.)

Viszont az új kormány szerencsére eddig nem töri ilyenekben a fejét.
 
  • Tetszik
Reactions: Morishima

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 437
10 199
113
Nem lesz új, már egyszer Gyurcsányék bevezették a szolidaritási adót. Ha nyernek (amit én személy szerint kétlek), sajnos, szinte biztos, hogy ez is elő fog jönni az egyéb élősködőetetés mellett!
Ja hát ez a Hogyan legyél komcsi kézikönyv első néhány oldalán ott van szóval tényleg nem saját ötlet :). Az viszont biztos hogy a mi mosolyunk is csak addig őszinte a román helyzetet látva ameddig nálunk nem jön az ellenzék, mert akkor lehúzhatjuk magunkat a wc-n.
"A nyugdíjak és gyereknevelési támogatás mértékének növeléséről amúgy törvény rendelkezik, e szerint idén több lépcsőben is meg kellett volna emelje a kormány a járandóságokat, de a koronavírus-járvány okozta rossza gazdasági helyzetre hivatkozva egy kormányhatározattal egyszerűen elodázták ezeket." - a Maszol.ro portálról

Ez mondjuk egy jó húzás volt a most megbukott kormánytól. És az ilyenek érthetővé teszik, hogy miért kapott kedvező értékelést a hitelminősítőktől az a kabinet.
Ha elcsúsztatod a szükséges emeléseket a kiadási oldalon, már azzal növeled a mozgásteredet. Az infláció növekvő áraiból több adó folyik be, és ha egy évet késel ennek követésével, akkor addigra már igazából kétszer kellene megtenned. (Vagyis úgy nyeled le ezzel a trükkel az egyébként jogos emelést, hogy nem válsz a választópolgárok szemében gonosszá, meg fogod adni... csak majd.)

Viszont az új kormány szerencsére eddig nem töri ilyenekben a fejét.
Citu és az rmdszes szakpolitikusok egyáltalán nem csinálták a dolgokat rosszul ahhoz képest hogy mennyi felé kellet megfelelniük hogy bármit is keresztülvigyenek a törvényhozáson. Nem is tudom mi lenne nekünk a következő választásoknál a legjobb forgatókönyv, ha a szocik önállóan is tudnak kormányozni, vagy ugyan ez a széttagoltság, csak Cituék pártja meggyengülne nagyon.
Amúgy szeretik nagyon a trükközéseket, pl amikor azzal növeltek nagyot a bruttó béren hogy az egyik járulékot nem a munkáltató hanem a munkalávaló fizette ezentúl, gyakorlatilag semmi nem történt ugyan annyit fizetett és kapott mindenki, de nagyot ugrott a bruttó bér ami jól nézett ki :)
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Ja hát ez a Hogyan legyél komcsi kézikönyv első néhány oldalán ott van szóval tényleg nem saját ötlet :). Az viszont biztos hogy a mi mosolyunk is csak addig őszinte a román helyzetet látva ameddig nálunk nem jön az ellenzék, mert akkor lehúzhatjuk magunkat a wc-n.

Citu és az rmdszes szakpolitikusok egyáltalán nem csinálták a dolgokat rosszul ahhoz képest hogy mennyi felé kellet megfelelniük hogy bármit is keresztülvigyenek a törvényhozáson. Nem is tudom mi lenne nekünk a következő választásoknál a legjobb forgatókönyv, ha a szocik önállóan is tudnak kormányozni, vagy ugyan ez a széttagoltság, csak Cituék pártja meggyengülne nagyon.
Amúgy szeretik nagyon a trükközéseket, pl amikor azzal növeltek nagyot a bruttó béren hogy az egyik járulékot nem a munkáltató hanem a munkalávaló fizette ezentúl, gyakorlatilag semmi nem történt ugyan annyit fizetett és kapott mindenki, de nagyot ugrott a bruttó bér ami jól nézett ki :)
A járulék átcsatornázásának egy másik következménye is lett, ahogy megugrott a bruttó fizetések értéke, emiatt a nyugdíjak kiszámításakor használt korrekciós index pedig a 2019-es 1,2-ről 2020-ra 1,41-re nőtt. Ez azt eredményezte, hogy 20-30%-al több nyugdíjat kapott (ugyananyi szolgálati idő és ugyanolyan fizetés után is) aki 2020-tól ment nyugdíjba mint aki egy hónappal előtte. Sokan emiatt korkedvezményes nyugdíjba mentek mert látták hogy jól járnak, tovább növelve a nyugdíjkassza kiadásait és csökkentve a befizetők táborát:
Nyugdíjba vonulók:
2019: 386.000 fő
2020: 473.000 fő
A méltánytalanság igen jelentős ami miatt a nyugdíjszámítás Romániában elég bonyolult 4 összetevős módozatának átdolgozása szükséges, de az érdekvédők már most kijelentették, hogy szó sem lehet a nyugdíjak csökkentéséről, ha a kormány igazságosabbá akarja tenni a helyzetet emelje hozzá a rosszul járók nyugdíját a most nyugdíjba mentekéhez. Az ilyen átgondolatlan törvények is hozzájárulnak ahhoz, hogy a nyugdíj jellegű kiadások összege és mértéke az államkassza bevételeihez képest a demográfiai helyzettől függetlenül is meredeken emelkedik, nem véletlenül firtatják jelenleg is az újságírók a kormánynál, hogy biztosan kifizetik-e a decemberi nyugdíjakat, valahonnan előkerült egy szám is ami azt mutatja hogy a nyugdíjkassza jelenleg 3Mrd Lej hiányt mutat.
A nyugdíjrendszer a teljes államháztartás egyik achiles sarka, valójában minden intézkedés már elkésett és nem segít az sem hogy a PSD kormányra kerülésével áttárgyalt program emeléseket tartalmaz. Az állam bevételeinek és szociális kiadásainak az aránya jelenleg is Európa legrosszabbja nem csak a nyudgdíjasok miatt hanem a pocsék adóbehajtási arány miatt is, Ahhoz hogy a legközelebbi jövőben ne hitelekből kelljen finanszírozni már a nyugdíjakat is olyan drasztikus lépések kellenének amit a román politikai váltó gazdaság és teljes instabilitás nem enged meglépni, nincs kormány aki felvállalná.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
594
2 533
93
Románia eurómilliárdok elvesztését kockáztatja! Corina Cretu: Az ország nagy problémája a projektek hiánya…

"Minden szempontból stagnálunk, a PNRR tekintetében pedig a formális jóváhagyás pillanatától 3,9 milliárd eurós, azaz az összeg 13 százalékának megfelelő előfinanszírozást kérhetett a román kormány . Nem tudjuk, hogy megtette-e, ezzel kapcsolatban nem történt kommunikáció. (…) Napról napra, matematikában figyelembe véve az összes jelenleg rendelkezésre álló összeget, elosztva az időszakkal, Románia napi 20 millió eurót veszít” – magyarázta Corina Cretu EP-képviselő."
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 011
54 001
113
Románia eurómilliárdok elvesztését kockáztatja! Corina Cretu: Az ország nagy problémája a projektek hiánya…

"Minden szempontból stagnálunk, a PNRR tekintetében pedig a formális jóváhagyás pillanatától 3,9 milliárd eurós, azaz az összeg 13 százalékának megfelelő előfinanszírozást kérhetett a román kormány . Nem tudjuk, hogy megtette-e, ezzel kapcsolatban nem történt kommunikáció. (…) Napról napra, matematikában figyelembe véve az összes jelenleg rendelkezésre álló összeget, elosztva az időszakkal, Románia napi 20 millió eurót veszít” – magyarázta Corina Cretu EP-képviselő."



Annyira sajnálnám ha bedölnének mint a budiajtó....
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
No, igen. A nyugdíjkassza a legtöbb országban a problémák egyik sarok köve. Mindenhol elöregedő társadalom. Emiatt egyre rosszabb befizető/eltartott arány.
Amióta olvastam a cikket, azon gondolkodom, hogy hány százalék lehet a minimál nyugdíjas. Mert ahogy néztem, csak nekik emeltek, de ott bőven 10% felett. Érdekes lenne tudni, hogy ez egyenértékű-e egy inflációt követő nyugdíjemelés összegével?
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Románia eurómilliárdok elvesztését kockáztatja! Corina Cretu: Az ország nagy problémája a projektek hiánya…

"Minden szempontból stagnálunk, a PNRR tekintetében pedig a formális jóváhagyás pillanatától 3,9 milliárd eurós, azaz az összeg 13 százalékának megfelelő előfinanszírozást kérhetett a román kormány . Nem tudjuk, hogy megtette-e, ezzel kapcsolatban nem történt kommunikáció. (…) Napról napra, matematikában figyelembe véve az összes jelenleg rendelkezésre álló összeget, elosztva az időszakkal, Románia napi 20 millió eurót veszít” – magyarázta Corina Cretu EP-képviselő."
A hölgy kijelentése természetesen rémhír keltés, a pénzeket nem időarányosan kell lehívni, de annyiban igaza van, hogy ez sem megy jól a románoknak, sőt híresen nem megy jól, hogy összefoglaljam mi a bajuk, ezen a három programon van 50Mrd Eurójuk, de van amihez már nem sok esélyük van hozzájutni, bizonyosan elvész:
  • A korábbi ciklus tart még, 2014-2020 kohéziós keret 2023-ig lehívható , ennek 52%-át vették fel RO-ban, 72% MO, EU átlag 61%
  • A PNNR - gazdaság újraindítási program - lehívása 2021-2026 - ig lehetséges, utána nem, a fel nem használt összeg elvész.
  • De megnyílt már a 2021-2027-es kohéziós keret is, 2030-ig felhasználható.
A lehívások úgy mennek, hogy az adott országban pályáznak a pénzekre különböző kategóriákban, ezeket megítélik, elindulhat a munka, majd a teljesülések függvényében a pénz lehívható az EU-ból, tehát kell a kiírás, a pályázat, az odaítélés és a teljesítés. Magyarország a 2014-2020 as keretet már 2019-ban teljes egészében kiosztotta, a programok elidultak és teljesülnek, 2023-ig van idő megvalósítani és az összegeket lehívni, ezért áll jól a pénzek felhasználásában (72%-al EU-ban a 3. legsikeresebb), Romániának ebből a ciklusból már csak 2 éve van, a pénz alig több mint felét használta fel, közben kellene a 2021-től induló kohéziós - felzárkóztatási programokkal - is foglalkozni és itt van 2021-től a Covid utáni újraindítási program is. Ez utóbbi kap óriási figyelmet, ide csatornázták be a programokat, holott máshol is van pénz, ráadásul a kohéziós és a "Covid" alap adott volna lehetőséget arra is hogy diverzifikálják a felhasználásokat, de Románia a "Covid" alap nagy részét is infrastruktúrára akarja költeni.
A hangzatos politikai szólamok nagyon jól mennek, de a programok lassúak, esetlegesek és nincs komolyan vehető támogató közeg Romániában, a jelenleg a sajtót bejáró hatalmas és EU szinten is legmagasabbak közt lévő megítélt összegek jó része nem fog felhasználásra kerülni, ha csak valami csoda nem történik, de erről persze nem beszélnek. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy RO nem tudja programokkal megtölteni az eddig rendelkezésre álló keretét sem, most egyszerre három EU-s óriás program is fut, ez miért sikerülne?
 
  • Hűha
Reactions: formosa1

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
594
2 533
93
"Országként büszkék vagyunk az energiaszektor hagyományára, amely számos világpremiert és energiafüggetlenséget hozott számunkra."

Most a gugli fordítóban van a hiba vagy abban aki ezt megírta? Vagy lemaradtam valamiről?

 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby