Román haderőfejlesztési program (2025) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 650
74 674
113
Román F16 összefoglaló:

Portugál Deal 1.:
  • LM támogatásával a gépeket a M5.2R szabványnak megfelelően korszerűsítik, az M5.2R nem a legújabb MLU OFP már akkor sem, és nem támogatja az F-16-hoz tanúsított legújabb fegyvereket, mint például az AIM-9X Sidewinder és AIM-120D levegő-levegő rakétákat, valamint a GPS-t. /INS-vezérelt fegyverek, mint például a Joint Direct Attack Munition, az AGM-158 Joint Air-Surface Standoff rakéta és a GBU-39 SDB, valamint a frissített Link 16 adatkapcsolat. Az M5 alapszabvány azonban továbbfejlesztett műholdas navigációt, fegyverintegrációt, kommunikációs és küldetéstervezési képességeket, valamint képes többféle levegő föld fegyverzet kezelésére, köztük a lézer vezérelt bombák kezelésére is.
Ezt az infót hol találtad? Az M4.1 verziótól tudja kezelni az AIM-9X-et és a hozzá szükséges sisakot is. És a Sniper konténert is. Ez van most a román gépeken és AIM-120C.

Norvég Deal:
2021. Dec: 32db Norvég F16A/B Block 10
(a legújabbakat feltehetően a Draken vitte)
Ezt nem tudjuk, amíg nem látjuk az oldalszámokat/gyártási számokat. Vagy valahol már leírták?

Feltűnő a norvég gépek alacsony felújítási és logisztikai költség terve, (fegyverzet?). A portugál csomagokban a gépek ára 10M Euro körüli kell legyen a többi mind logisztika, kiképés, fegyverek, reptér felújítás - nyilván minden centről nem lehet tudomásunk, de a fentiek elérhető számok, így minden gépre kb még 70M Euro jut mire bevethető, felfegyverezhető, röpképes, korszerűsített, a reptéren megfelelően karbantartható gép lesz és mindenekelőtt lesz rá pilóta és műszaki. Nagyon úgy néz ki, hogy a Norvég gépek csupaszon maradnak, vagy a porugál deal alapján ráköltenek még az üzletre, repterestül kiképzésestül, fegyverzet és egyéb felszereléssel együtt kb 2Mrd Eurot, hogy a jelenlegi szintre hozzák az újabb 2 századot is.
Az nem lehet hogy azért alacsony a norvég gépek felújítási költsége, mert a gépek jó állapotban vannak és naprakészek, így nem kell őket felújítani és korszerűsíteni. A norvégoknál nem úgy van mint pl. nálunk, hogy "nem költünk rá és ha már csak 3-4 repülőképes gép van, akkor kivonjuk a típust". A norvégok az elmúlt 1 évben még több gépükön is nagy karbantartást csináltak. A portugál gépek viszont régen lekonzervált, minimálisan korszerűsített gépek voltak, amin az átadás előtt azért sokat kellett dolgozni. A románoknak már vannak F-16-ra kiképzett pilótáik és vannak kiképző repülőgépeik, így már nem kell külföldre küldeni emiatt a pilótákat. A kiszolgáló eszközök is meg vannak már.

Azon gondolkozom, hogy a MiG-21-eseken alkalmazott izraeli fegyvereket és eszközöket (Litening, ECM pod, Python, Opfer, Griffin vagy amit ebből végül ténylegesen rendszeresítettek) használhatják-e az F-16-osok? Ha nem, az izraeliek biztos tudnak segítenek ezen is.

Érdemes egy pillantást vetni arra is, hogy a norvég F-16-osokon milyen fegyverfelfüggesztők vannak, amit valószínűleg átadnak a gépekkel együtt, mert ők már nem tudják másra használni.

C1P_7195_top.jpg
 
T

Törölt tag 1586

Guest
szlovák üzlet ha jól emlékszem 1,3 Mrd 14 gépre , de azok újak, AESA radarral, EW képességekkel stb.
Rosszul emlékszel..
A 14 db Szlovák gép "fly-away" klts.e $800 millió volt, míg a teljes program klts. $2.91 milliárd (!!)

Összességében azt hiszem elmondhatjuk hogy a Románok felállítottak egy ütemtervet és azon haladnak.
Most lesz 49 db használható F-16 gépük, amiket pár év múlva meg F-35 re akarnak cserélni.
Az hogy az F-16 kat mennyire korszerűsítik, mennyi fegyvert vesznek még hozzá, a pilótákat mennyire képezik ki (mennyit reptetik) csakis rajtuk múlik.

Azt hiszem ez a Magyar katonai tervezők szempontjából csakis egy dolgot jelenthet - ezekkel a gépekkel számolni kell, a politika dolga meg eldönteni hogy kell e ellensúlyozni. (szerintem kell...)
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 078
6 709
113
Pont ez az egyik értelme ennek a mostani F16 guberálásnak.A kiképzés folyamatos lesz közben.Ha lesz pénzük,akkor egy meglévő strukturát átképezniük kell majd,nem a semmiből létrehozni egy újat.A gépvásárlást viszont nem tudták már tovább tolni,az öreg MiGek már végleg kifutottak az időből.
De az F35 megrendelést akkor is már jövőre el kellene indítani, hogy mire a guberált F16-osokat leállítják, legyenek új gépek.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 410
113
Jó, hogy neked megmaradt. Majd akkor néznél, ha Isten őrizz a szar 49 db- F-16-ost kellene leszedje a mi 14 db. Gripenünk.
Nem mellékesen a Mig-21 Lancereket egy jövőbeli konfliktusban, bombázó és ellenséges légierő leterhelési célra szánják. Legalábbis ez szólták el véletlenül. Ahogy megvan az összes SZU haditechnikjuk lezsírozva, el lehet képzelni, hogy az F-eket és a Mig-eket is lezsírozzák. Ez már náluk hagyomány.
A raktárak hátsó részébe kell vinni a lezsírozott cuccokat, a benejlonozott dák pajzsok elé, de ne a földre, inkább polcra tegyék.
:D
 
  • Vicces
Reactions: vasszekely

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 444
34 394
113
Ellopják a zsírt tradiciobol.
Nem kell semmit ujrairni részünkről tudtuk hogy lessz meg Román gepbeszerzes a mi utemtervunk is jól halad. Nem kell e. 2ulleses D kell. Majd jöhet a koreai madárka nemzetközi piacra szánt fegyverkamras változata . Magyarorszag mint a föld túlsó felén lévő nagyjavito reszegyseg gyártó bázissal.

Mások meg hidjenek a 2 európai madarban nyugodtan legalább elnyujtottabb lessz a gyártás.
 
  • Tetszik
Reactions: Vogon

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 495
31 933
113
De az F35 megrendelést akkor is már jövőre el kellene indítani, hogy mire a guberált F16-osokat leállítják, legyenek új gépek.
Nem feltétlen.Itt jön be,hogy ezek a gépek ugyan öregek,de jól karbantartott gépek.LM képes abbol a 10 évből 20at csinálni.Időt vásároltak most az oláhok.5-10 év mulva rendelnek,ha van rá pénzük.Addigra az F35 már egy jol kiforrott gép,olcsóbb lesz,és a megrendelők többségének már ki lesz elégitve a gépigénye.Már ha lesz rá pénzük.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 994
36 115
113
Jó, hogy neked megmaradt. Majd akkor néznél, ha Isten őrizz a szar 49 db- F-16-ost kellene leszedje a mi 14 db. Gripenünk.
Nem mellékesen a Mig-21 Lancereket egy jövőbeli konfliktusban, bombázó és ellenséges légierő leterhelési célra szánják. Legalábbis ez szólták el véletlenül. Ahogy megvan az összes SZU haditechnikjuk lezsírozva, el lehet képzelni, hogy az F-eket és a Mig-eket is lezsírozzák. Ez már náluk hagyomány.
A kínaiak sok öreg vadászgépet átalakítottak drónokká, amik majd egy esetleges Tajvan elleni invázió esetén nagyon jól használhatóak.
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 083
93
Rosszul emlékszel..
A 14 db Szlovák gép "fly-away" klts.e $800 millió volt, míg a teljes program klts. $2.91 milliárd (!!)
Ennyire nem rosszul, a Jetfly 1,6 Mrd -ot ír a szerződés összértékére:
Kín ilyen közönségnek egyáltalán bármit közölni mert a mondatok közti pontba képesek vagytok belekötni, ahelyett hogy a mondanivalót néznétek, vagy kísérelnétek meg egyáltalán megérteni. Teszi mindenki ezt egy olyan témával amihez nincs publikus és online hozzáférése ergo csak találgat, olvassa amit megírnak, próbálja megérteni elemezni a döntések hátterét, aztán ha valaki veszi a fáradtságot és USA oldalakról összeszedi amit csak lehet akkor bekapcsol a bakancs szagú mantra, összesen annyi érvvel, hogy hö-hö ...
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Ennyire nem rosszul, a Jetfly 1,6 Mrd -ot ír a szerződés összértékére:
Kín ilyen közönségnek egyáltalán bármit közölni mert a mondatok közti pontba képesek vagytok belekötni, ahelyett hogy a mondanivalót néznétek, vagy kísérelnétek meg egyáltalán megérteni. Teszi mindenki ezt egy olyan témával amihez nincs publikus és online hozzáférése ergo csak találgat, olvassa amit megírnak, próbálja megérteni elemezni a döntések hátterét, aztán ha valaki veszi a fáradtságot és USA oldalakról összeszedi amit csak lehet akkor bekapcsol a bakancs szagú mantra, összesen annyi érvvel, hogy hö-hö ...
  • Itt azért kicsit nagyobb volt a különbség mint a mondatok közötti pont...ha itt valamit közölni akarsz akkor annak jobb ha alaposan utánanézel (nem a Jetfly oldalon...)
  • amit én írtam az nem találgatás. Az USA külföldi fegyver eladások árazásval kapcsolatban a DSCA nál hivatalosabb forrás nem létezik.

Egyébként meg ha nem tetszik ami ezen a fórumon van, nem muszály bármit is írni...ha meg mégis írsz valamit - pláne ha rosszatt - akkor meg viseld a következményét.
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 698
46 744
113
  • Itt azért kicsit nagyobb volt a különbség mint a mondatok közötti pont...ha itt valamit közölni akarsz akkor annak jobb ha alaposan utánanézel (nem a Jetfly oldalon...)
  • amit én írtam az nem találgatás. Az USA külföldi fegyver eladások árazásval kapcsolatban a DSCA nál hivatalosabb forrás nem létezik.

Egyébként meg ha nem tetszik ami ezen a fórumon van, nem muszály bármit is írni...ha meg mégis írsz valamit - pláne ha rosszatt - akkor meg viseld a következményét.
Majd ha szépen leszállsz a magas bicikliről, akkor összeveted nekünk FMS által engedélyezett svájci, lengyel, belga, meg finn F-35 eladások engedélyeinek és a valós szerződéses összegeknek az értékeit?
o_O
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 650
74 674
113
Ennyire nem rosszul, a Jetfly 1,6 Mrd -ot ír a szerződés összértékére:
Kín ilyen közönségnek egyáltalán bármit közölni mert a mondatok közti pontba képesek vagytok belekötni, ahelyett hogy a mondanivalót néznétek, vagy kísérelnétek meg egyáltalán megérteni. Teszi mindenki ezt egy olyan témával amihez nincs publikus és online hozzáférése ergo csak találgat, olvassa amit megírnak, próbálja megérteni elemezni a döntések hátterét, aztán ha valaki veszi a fáradtságot és USA oldalakról összeszedi amit csak lehet akkor bekapcsol a bakancs szagú mantra, összesen annyi érvvel, hogy hö-hö ...
Ne add fel! Ez ilyen. Ahogy írtad, senki nem tud semmit, csak gondolja hogy úgy van, attól függően mit és mennyit olvasott róla. És mindenki azt fogadja el könnyebben igaznak, ami egyezik az elképzelésével. Nem kell mindenkit megpróbálni meggyőzni, úgysem fog sikerülni. Román F-16 vita kb havonta van ebben a topikban, mert mindig jön egy új infómorzsa/impulzus, amin lehet vitatkozni. De évek múlva is vissza tudod majd keresni a hozzászólásodat és majd mondhatod hogy te már akkor megmondtad és igazad lett. Ha másért nem, ezért mindenképp érdemes ilyen összefoglalókat írni. :)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 698
46 744
113
  • Itt azért kicsit nagyobb volt a különbség mint a mondatok közötti pont...ha itt valamit közölni akarsz akkor annak jobb ha alaposan utánanézel (nem a Jetfly oldalon...)
  • amit én írtam az nem találgatás. Az USA külföldi fegyver eladások árazásval kapcsolatban a DSCA nál hivatalosabb forrás nem létezik.

Egyébként meg ha nem tetszik ami ezen a fórumon van, nem muszály bármit is írni...ha meg mégis írsz valamit - pláne ha rosszatt - akkor meg viseld a következményét.
Különben a Jane's elég autentikus forrás?
Idézem:
The award, which was announced by the DoD on 31 July, came seven months after Slovak Prime Minister Peter Pellegrini announced that his government had signed a EUR1.6 billion (USD1.78 billion) procurement contract for the aircraft, training, and weapons.
According to the DoD contract notification, work will be complete by 31 January 2024.
Although not specified in the DoD announcement, Slovakia is to receive 12 single-seat and two twin-seat aircraft, as well as Raytheon AIM-120C7 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM) and AIM-9X Sidewinder air-to-air missiles. To date, no air-to-surface weaponry has been announced.
As previously reported by Jane’s , the Eastern European country will take delivery of the first four aircraft in 2022, two of which will be two-seater variants and the remaining 10 single-seater aircraft in the beginning of 2024.
The F-16V features the Northrop Grumman AN/APG-83 active electronically scanned array (AESA) radar (derived from the F-16E/F Block 60 AN/APG-80 and also known as the Scalable Agile Beam Radar [SABR]), a new Raytheon mission computer, the Link 16 datalink, modern cockpit displays, an enhanced electronic warfare system, and a ground-collision avoidance system.
Tehát te hiába idézed az FMS engedélyt a DSCA-ról, ha az egy maximális konfig, de a megrendelő mégsem rendeli meg az egészet, illetve háttéralkuk következményeként csökkenhet a support csomag mennyisége, vagy a support időtartama.
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 083
93
  • Itt azért kicsit nagyobb volt a különbség mint a mondatok közötti pont...ha itt valamit közölni akarsz akkor annak jobb ha alaposan utánanézel (nem a Jetfly oldalon...)
  • amit én írtam az nem találgatás. Az USA külföldi fegyver eladások árazásval kapcsolatban a DSCA nál hivatalosabb forrás nem létezik.

Egyébként meg ha nem tetszik ami ezen a fórumon van, nem muszály bármit is írni...ha meg mégis írsz valamit - pláne ha rosszatt - akkor meg viseld a következményét.
Jaj drága kenyér ... Te az ajánlatot nézed, de a Szlovákok nem vették ezt meg mind, több száz ejtő lőszer miegymás, ez a maximális keret amit jóváhagytak nekik ... cikkeztek is róla, majd ha lesz kedvem előkeresem, hogy csökkentették az igényt mert ennyi pénzük nincs reá. Ej ej.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 650
74 674
113
Különben a Jane's elég autentikus forrás?
Idézem:

Tehát te hiába idézed az FMS engedélyt a DSCA-ról, ha az egy maximális konfig, de a megrendelő mégsem rendeli meg az egészet, illetve háttéralkuk következményeként csökkenhet a support csomag mennyisége, vagy a support időtartama.
Kelet-európai témákban a Janes nem annyira erős és naprakész. Viszont még a szlovák szerződés is meg van valahol itt a fórumon, ha jól emlékszem pdf formátumban, mert nyilvánosságra lett hozva a botrány miatt. A kongresszusi jóváhagyások sem tartalmaznak mindent, mert pl. a románok "megbízható szövetségesnek" lettek nyilvánítva, így jóváhagyás nélkül is rendelhetnek.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Jaj drága kenyér ... Te az ajánlatot nézed, de a Szlovákok nem vették ezt meg mind, több száz ejtő lőszer miegymás, ez a maximális keret amit jóváhagytak nekik ... cikkeztek is róla, majd ha lesz kedvem előkeresem, hogy csökkentették az igényt mert ennyi pénzük nincs reá. Ej ej.
Az símán lehet hogy kevesebb fegyvert vettek annál mit amit jóváhagytak nekik.
(az biztos hogy a support klts.en nem spórolhattak, mert a gépeket feltételezem azért üzemeltetni szeretnék...)

Mindenesetre már az eredeti ajánlatban sem volt túl sok fegyverzet.
30 - AIM-120C7 air-to-air missiles,
100 - AIM-9X air-to air missiles
224 each Computer Control Groups and Airfoil Groups for GBU-12 Paveway II 5001b Guided Bomb Kits
20 - Ehanced Computer Control Groups for Enhanced Paveway II (GBU-49);
150 - KMU-572F/B Guidance Kits for Joint Direct Attack Munition (JDAM) 5001b Guided Bomb (GBU-38);
400 - MK-82 or BLU-111 500 lb Bomb Bodies;

Ha ennél kevesebbett vettek akkor ahhoz csak gratulálni tudok...:D
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 159
12 259
113
Az símán lehet hogy kevesebb fegyvert vettek annál mit amit jóváhagytak nekik.
(az biztos hogy a support klts.en nem spórolhattak, mert a gépeket feltételezem azért üzemeltetni szeretnék...)

Mindenesetre már az eredeti ajánlatban sem volt túl sok fegyverzet.
30 - AIM-120C7 air-to-air missiles,
100 - AIM-9X air-to air missiles
224 each Computer Control Groups and Airfoil Groups for GBU-12 Paveway II 5001b Guided Bomb Kits
20 - Ehanced Computer Control Groups for Enhanced Paveway II (GBU-49);
150 - KMU-572F/B Guidance Kits for Joint Direct Attack Munition (JDAM) 5001b Guided Bomb (GBU-38);
400 - MK-82 or BLU-111 500 lb Bomb Bodies;

Ha ennél kevesebbett vettek akkor ahhoz csak gratulálni tudok...:D
Nem tudom, hogy mi a problémád.
A légiharc-rakéták bőven elegendőek ellenünk, és van kb. 400 db irányított bombájuk.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
Nem tudom, hogy mi a problémád.
A légiharc-rakéták bőven elegendőek ellenünk, és van kb. 400 db irányított bombájuk.
Nem biztos hogy sikerült megértened a beszélgetés lényegét...
Arról van szó hogy NEM vették meg azt amire engedélyt kaptak.
És allítólag nem csak 1-2 $ ral vettek kevesebbet hanem több mint $1 milliárddal (!!) kevesebb.
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 083
93
Azért a 2,91 Mrd-ban nem csak a fegyverzet van, hanem ez mind: volt miből sztornózni:
The Slovak Republic has requested a possible sale of fourteen (14) F-16 Block 70/72 V configuration aircraft; up to sixteen (16) F-16 F110 General Electric or F100 Pratt & Whitney engines (MDE); fifteen (15) M61 A1 Vulcan 20mm Guns (MDE); sixteen (16) APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) Radars (MDE); fourteen (14) Modular Mission Computers (MDE); fourteen (14) LINK-16 (MIDS-JTRS) secure communication systems (MDE); sixteen (16) LN260 EGI Embedded Global Positioning System Inertial Navigation Systems (EGI) (MDE); fourteen (14) Joint Helmet Mounted Cueing Systems (MDE); fourteen (14) Improved Programmable Display Generators (iPDGs) (MDE); thirty (30) AIM-120C7 air-to-air missiles, one hundred (100) AIM-9X air-to air missiles; twelve (12) AIM-9X Captive Air Training Missiles, two (2) AIM-120C7, twenty-four (24) AIM-9X additional guidance units; two hundred twenty-four (224) each Computer Control Groups and Airfoil Groups for GBU-12 Paveway II 5001b Guided Bomb Kits; twenty (20) Enhanced Computer Control Groups for Enhanced Paveway II (GBU-49); one hundred fifty (150) KMU-572F/B Guidance Kits for Joint Direct Attack Munition (JDAM) 5001b Guided Bomb (GBU-38); sixty (60) LAU-129 Guided – Missile Launchers; thirty-six (36) MK-82 or BLU-111 500 lb Inert Fill Bomb; four hundred (400) MK-82 or BLU-111 500 lb Bomb Bodies; four hundred (400) FMU-152 Joint Programmable Fuzes; and six (6) AN/AAQ-33 Sniper Pods. Also included are fourteen (14) Joint Helmet Mounted Cueing System II; fourteen (14) AN/ALQ-213 Electronic Warfare Management Systems; sixteen (16) AN/ALQ-211 Advanced Integrated Defensive Electronic Warfare Suites; sixteen (16) AN/ALE-47 Countermeasure Dispensers; Advanced Identification Friend or Foe (AIFF), Secure Communications and Cryptographic Appliques; Joint Mission Planning System (JMPS); ground training device (flight simulator); Electronic Combat International Security Assistance Program (ECISAP) support; software and support; facilities and construction support; spares and repair/replace parts; personnel training and training equipment; publications and technical documentation; missile containers; DSU-38A/B Illuminated Target Detector (GBU-54); munition support and test equipment; aircraft and munition integration and test support; studies and surveys; U.S. Government and contractor technical, engineering and logistical support services; and other related elements of logistics and program support. The estimated total cost is $2.91 billion.

A saját portáljaik 1,580 Mrd Euro árat írnak a programra, ami tíz év alatt 2Mrd-ra nő egyéb, üzemeltetési költségek miatt.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
A saját portáljaik 1,580 Mrd Euro árat írnak a programra, ami tíz év alatt 2Mrd-ra nő egyéb, üzemeltetési költségek miatt.
Még mindig ott tartunk hogy a jóváhagyott $2.9 milliárd és az általad írd €2.0 milliárd ($2.25 miiárd) van $650 millió különbség.
Ha feltételezzük hogy nem a tartalék alkatrészeken, a sisakokon meg a TGP ken spóroltak akkor marad az hogy alig vettek fegyvert hozzá.

Egyébként csak javaslat, felesleges bekopizni ennyi mindent.
Én pont emiatt adtam csak.linket.
Akit érdekel el tudja olvasni az eredeti anyagot