W
Wilson
Guest
Én úgy gondolom, hogy ha Roosewelt támogatja Churchill javaslatát és a második frontot a Balkánon nyitják meg akkor Magyarország abszolút nem került volna szovjet megszállás alá, de még a jaltai találkozón is sokkal jobb helyzetbe hozhatták volna Magyarországot és a térséget, ha Roosewelt nem ennyire naív Sztálinnal szemben.....Szerintem meg odadobni, odaadni, stb. csak azt tudunk, ami a miénk volt-nálunk volt. És tudtommal sem Magyarország, sem Lengyelország nem volt sem az USA-é, sem a nyugati szövetségeseké. Mivel nem ők, hanem a Szovjetunió csapatai foglalták el a harcok során.
Nézd, én tudom, hogy ha az ember sokat olvassa/hallja a "keleti" agitpropot, akkor önkéntelenül is rááll a szája/tolla az ilyen kifejezésekre, de akkor sem szerencsés átvenni.
Viszont valóban nem kellett volna hagyniuk, hogy a szovjet befészkelje magát 45 évig Európába. Ugye összesen volt kb. 40 millió áldozata, katonák+civilek, a 2. VH-nak Európában. Na most, ha elkezdik visszaszorítani a szovjetet mondjuk 1945 nyarán, távlati céllal úgy a mai Finn, Balti, Lengyel, Szlovák, Magyar, Román határ vonalai mögé, akkor talán még lett volna pár millió áldozat, mire az amerikaiak be tudják vetni az atombombáikat kellő mennyiségben ahhoz (bár remélem, hogy Moszkvát, meg a többi szovjetunióbeli várost bombázták volna és nem azokat az európai városokat, ahová a szovjet hadsereg befészkelte magát), hogy kitakarodjanak a szovjet csapatok Európából. A szabadságért cserébe ez talán nem lett volna túl nagy ár.
Akkor ezek szerint ezt te is így gondolod, ugye?
Ez csak nézőpont kérdése de szerintem forradalom nélkül is enyhülés lett volna mert a korábbi rendszer már nem volt fenntartható...mNem ebben tér el szerintem. Ugyanis abban egyetértek, hogy a SzER tevékenysége befolyással volt-lehetett az '56-os forradalomra.
Viszont én úgy gondolom, hogy ez a szerep inkább pozitív lehetett, mert valószínűleg fokozta a harcolók elszántságát és ezáltal, mint korábban írtam, sikerült kiharcolni, ha a szabadságot nem is, de a gulyáskommunizmust igen, ami sok-sok ember életét tette könnyebbé a többi komcsi blokkbeli országéhoz képest.

Azt azert Vovaek is jol tudjak, hogy az amerikaiakkal igy kell alkudozni, maskeppen palira vesznek. 
) pluszinformációt, de teljesen más a téma, amiről szó van (ti. ez nem a nyugdíjas szakkör "Ki mire asszociál valaki más mondataról - random mondatkígyók kígyóznak!" klubjellegű téma.)