Oroszt gázt nem adunk, az úgyis olcsóbb, marad itthon. A horvatoktól ide érkező LNG egy részét,, fokozatosan növelve tovabbítjuk. Az nem orosz gáz. A MOL magáncég, az államnak kisebbségi tulajdona van, mégis mit csináljon Orbán ha a vezetőség igy döntött?Nade a'csi, ugyanazon a napon, amikor ezt bejelentik, a FT kerdesere Orban meg az ellenkezojet allitja, jol ertem?
"Arra a kérdésre, hogy igaz-e, miszerint az orosz-magyar gázszerződésben van egy olyan kikötés, hogy nem adhatunk el belőle visszafelé az ukránoknak gázt, azzal válaszolt, hogy mivel két állam közötti szerződésről van szó, annak keretében a magyar állam biztosan nem adhat el, nem is akar ilyet tenni, de mivel a gázpiacon magáncégek is mozognak, így azt nem tudja megakadályozni, ha magántulajdonban lévő gázkereskedők esetleg adnak el ukrán szereplőknek gázt.
Magyarország nem vállalhat semmilyen magáncég nevében semmilyen kötelezettséget, Mi az orosz gázt déli irányból, Ukrajna kikerülésével fogjuk Magyarországra hordani. Az, hogy az Ukrajna felé lévő vezetéken ki és mit szállít, arra csak azt tudom mondani, hogy a magyar állam nem szállít. Ha azt magánkereskedők használják, azt természetesen senki sem korlátozhatja
- rögzítette."
versus
"Magyarország megállapodást kötött Ukrajnával arról, hogy garantált kapacitásban szállít földgázt január 1-jétől Kijevnek - jelentette be szerdán Szerhij Makohon, az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) fenntartó vállalat vezérigazgatója a Facebookon. Az együttműködési megállapodást, amelyben a garantált szállítási kapacitást meghatározták, az ukrán fél a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt.-vel kötötte meg."
FYI az FGSZ a MOL cege.
Már az OV kormányinfós nyilatkozat is belengette, hogy ha nem is oroszt mást szállítunk. Csak az iroszt cáfolta.
Ez sztem jó deal, remélem a szállítási kapacitás folyamatosan növelve lesz és mi vámoljuk le a tranzitdíjat, nem forditva az ukik, ahogy eddig volt.
Kettős játék, de így lehet mindkét oldalról a hasznot bezsebelni. Csak vékony az ösvény, könnyen pofára lehet esni.