Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mberger

Well-Known Member
2020. szeptember 1.
106
295
63
Vagy egy lakóparkét sem, ahol kb. lépcsőházanként, ha van egy kazán.
De amúgy ez hol opció rendszerszinten?
Hogy árammal fűtsél, amikor annak nagy rész úgyis fosszilis?
Sehol.
Árammal fűtök, és tudom hogy egy része fosszilis... Örülnék ha nem így lenne.
Van működő megoldásod a helyzetre? Ha igen én a következő EP választáson esküszöm hogy rád szavazok:)
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113
A napelemekre 25év 80% teljesítménygarit adnak.
Az invertereket lehet, hogy kell 15évenként cserélni/javíttatni a kondenzátorok miatt.
Szvsz a 2010 előtti invertereket amúgyis megéri csrélni, mert:
-a mostaniaknak jobb a hatásfokuk (92-95% helyett 98%)
-kisebbek
-valszeg nincs benne ventilátor, azaz csendes
-van wifije, azaz neten tudod nézni, hogy mennyit termel a rendszered

Ne keverjük össze a teljesítménygaranciát a termék garanciával! A termék garancia nagyon messze esik a 25 évtől. Általában 10-12 év a panelekre.

Egyébként pedig komolyan gondolja valaki, hogy ezt érvényesíteni tudja? Tegye fel a kezét akinek ez már sikerül magánszemély végfelhasználóként! A kivitelező nem rendszergaranciát ad, csak a gyártói garanciát adja tovább és a saját önálló kivitelezői garanciát csak az összeszerelésre, kábelezésre és a tartószerkezetre vállalja (ha vállalja 3 éven túl, mert a kötelező jótállás csak 3 év) és a kivitelező fellelhetősége is kétséges 8-10 év múlva. Tehát felhívja emberünk Kínában a gyártót (már ha az 8-10 év múlva még létezik és emberünk ki tudja deríteni az elérhetőségét) és ékes kínai nyelven elmagyarázza neki a problémát. Na jó, ha szerencséje van a telefon végén lesz valaki, aki tud angolul és nem röhögi ki azonnal a magyar reklamálót. Majd a gyártó előírásainak megfelelő szakvéleményt szerez be a hibáról, mondjuk egy német TÜV-ös szakértőtől, mert a gyártónak Magyarországon nincs képviselete, hanem legközelebb mondjuk Németországban és egy magyar futottak még kategóriás szakvéleményt nem fogad el. Már ha a szakértő hajlandó ide eljönni jó borsos áron. Az nem opció, hogy leszereltesse a panelt és kiküldje akár a szakértőnek, akár a gyártó képviseletének, akár vissza Kínába, a gyártónak (formálisan hibás terméknél ezt kellene tenni), mert az még többe kerül és még nehezebb megszervezni. Majd lehet tippelni, hogy a gyártó vajon el fog-e indítani egy konténert Kínából a csere panellel (ami már nem lesz ugyanaz, mert olyat már nem gyártanak, hiszen kb. 3 éve frissítik a terméket), mert momentán ilyen panel egyetlen európai partnerüknél sincs raktáron, amit a partner nélkülözni tudna. Ja, a gyártóval a végfelhasználó nincs közvetlen szerződéses kapcsolatban és gyártót kötelező, általa kibocsátott garanciajegy az nincs, hanem csak egy netről kinyomtatott brosúra, amiben meg van adva a garancia időtartama, de a részletes feltételei nem szerepelnek és amit a gyártó vagy elismer, vagy nem. Sóval ha a hiba nem a kötelező jótállás 3 éves időtartamán belül következik be, hogy az esetleg még fellelhető kivitelezővel szemben lehessen érvényesíteni, akkor eléggé romlanak a garancia érvényesítés esélyei. Innen szép nyerni! Ugyanez az inverterre is vonatkozik.

Az inverterek közül pedig a drágább, jobb minőségűek egy része esetleg kibírhat akár 15 évet is, de még azok is normál eloszlási görbe mentén hibásodnak meg és ha nincs szerencséje a felhasználónak, akkor még a minőségi inverter is 10-12 évnél megadja magát. Viszont a gyakorlatban ritkán építenek be minőségi, drága invertereket a lakosságnak, hiszen az a cél, hogy a legalacsonyabb költségből ki tudják hozni a rendszert. A többi nem számít. A kivitelezőnek nem érdeke, a megrendelő pedig általában nem ért hozzá. A gagyi inverter pedig azért kevesebbet bír ki. Meg kell nézni, hogy mennyi az alap gyártói garancia az inverterre! Nagyon nem 15 év szokott lenni, hanem 5-10, esetleg 12 (az utóbbi már esélyesen jobb minőség, de drágább is).

Szerintem kb. 9év alatt térül meg saját erőből.

Mese habbal. Marketing szövegnek jó, de a valóság kicsit más.

Mondjuk kezdjük ott, hogy elve nincs általános megtérülési idő, mert a termelés attól függ, hogy hol van az a ház, amire a napelemet szerelik, merre néz a teteje és milyen dőlésszögű. Mondjuk a messze nem ideális elhelyezkedésű, szmogos Budapesten, egy közel sem déli tájolású tetőn élből 20-30%-kal kevesebb termelés is kijön, mint egy Szeged környéki, optimális tájolású és dőlésű tetőn. De ha egy hegy rossz oldalán, vagy völgyben van a ház, esetleg árnyékolja 1-2 fa, akkor még rosszabb a helyzet. Nagyon sok ilyet látok. Mert ugye a pénzes népek szeretnek zöld területen lakni és szeretik a kilátást, de hogy a domborzat és a növények árnyékolnak, az már nem jut el a tudatukig. Vagy kifejezetten örülnek neki, hogy a fa árnyékot vet a házra nyáron, de hogy ezt a napelemmel is megteszi, vagy némi növekedés után pár év múlva meg fogja tenni, az már magas nekik. A kivitelező pedig szó nélkül felszereli, holott tudja, hogy az ott soha nem fogja megközelíteni sem a marketing parasztvakító termelési értéket, amivel a rendszert eladja.
Folytassuk azzal, hogy a hosszú távú tény fajlagos termeléssel illene számolni, nem pedig kiragadott, kedvező évek adatával. 2020-ban és 2021-ben a napfénytartam (napsütéses órák száma) és a globális sugárzás értéke Magyarország különböző részein 9-15%-kal haladta meg a 100 éves átlagot, amit a hosszú távú átlag szintjére illene korrigálni.
A költség pedig beépített termék, kivitelező és a beépítés során felmerülő problémák függvénye. Aki nem a konkrét telepítési helyre és viszonyokra, a konkrét beépített termékek paramétereire és a felszerelt rendszer + óracsere és járulékos költségek teljes összegére, valamint a hosszú távú átlagra korrigált sugárzás értékre végzi a számítást, hanem valami ettől független értékekből indul ki, azt élből nem lehet komolyan venni.
Nagyon szeretik elfelejteni a számításkor a járulékos költségeket, az óracserét, esetleg akár a beépítés költségét is. Nem szokták figyelembe venni a karbantartás, biztosítás költségét. Elsiklanak az inverter csere költsége fölött és figyelemben kívül hagyják a rendszer bármely más elemének élettartamát és meghibásodási valószínűségét is. Kamattal, vagy a befektetett pénz alternatív hozamával nem számolnak.
Azt pedig végképp nem szokták ecsetelni, hogy sem az átvételi ár, sem a rendszerhasználati díj / elosztói forgalmi díj / elosztói teljesítménydíj nincs kőbe vésve, mint ahogy az sem, hogy a kiegyenlítő energia díját (szabályozási pótdíjat) nem fogják ráverni a lakossági felhasználókra is (nem csak az erőművekre). Tekintve hogy a lakossági felhasználó is ugyanúgy szétveri a villamosenergia rendszer a szabályozhatatlan termelésével és ugyanúgy többlet költséget okoz mind az áramszolgáltatónak, mind a teljes rendszernek, részben a kiegyenlítő kapacitás lekötés rendelkezésre állási díján és a drága kiegyenlítő energia árán keresztül, részben pedig a szükséges hálózatfejlesztés költségén keresztül.
Természetesen azt sem feltételezik, hogy egyes (jobb) években a termelt energia meghaladja a fogyasztást, ha nagyon kicentizték rendszerteljesítmény fogyasztásra illesztését, vagy valamilyen okból lecsökken a fogyasztás. A teljes megtermelt energiára ugyanazt a magas átvételi árat számolják.

"Szerintem kb. 9év alatt térül meg saját erőből."
Nekem 3kw-os rendszerem van 4-éve 1,5 mikulásba került.
Évi 3000Kwh-t termel az 36 ft-os árral 108 ezer vagyis 13,90 év.
(idén csak 2986 Kwh-t termelt de van még pár nap :rolleyes:)

Először is ez még a régi rendszer, azaz a teljes (rendszerhasználati / elosztó forgalmi díjat, átviteli díjat és ÁFÁ-t is tartalmazó) bruttó fogyasztói áramár az átvételi ár, ha a termelés nem haladja meg az éves fogyasztást). Másrészt ebben még nincs benne hitelkamat, vagy az alternatív befektetés (például lakossági állampapír) hozama. Nincs karbantartási, biztosítási költség. Nincs benne az inverter, vagy bármely más rendszerelem meghibásodásának, cseréjének majdani költsége. Ráadásul 2021 az átlagosnál jóval naposabb év volt.

Ne viccelj, nyilván nem télen termeli az áramot, amikor szürkés az idő. Ezt én is tudom. Hosszútávon gondoltam, hogy megéri-e.
A jégesőről nem tudok nyilatkozni, akinek van ezzel tapasztalata az nyilván kisegít majd és megosztja velünk a tapasztalatait.

Esetleg @ogretankHU ?

A napelemes rendszerrel a saját normál meghibásodásain kívül még pár csúnya dolog tud történni. Tüzet okoz, szétveri a jég, kárt tesz benne a közeli fa, vagy mondjuk nagy mennyiségű hó.

Szarul de arra van biztosítás !

Elméletileg van, de elég ritka madár az, aki meg is köti. És a biztosításnak díja is van. Családi házas rendszereknél pár 10 ezer forint évente, a rendszertől függően. Az azért messze nem elhanyagolható a megtakarított éves áramárhoz képest.

Természetesen felhős időben is tud termelni csak mondjuk a névleges teljesítmény 5-10-20%-t ! A napenergia beruházás gazdaságilag is megtérül 10-15 év alatt de a lényeg nem ez , hanem a gyakorlatilag zéró emissziós termelés a beépítés után amit a mostani ellenzők nem hajlandóak figyelembe venni !

Persze és a rendszer elemeit nem kellett legyártani és annak nem volt tetemes kibocsátás vonzata. Vagy mégis? A kiegyenlítő kapacitást nem kell megteremteni és a kiegyenlítő energiának nincs szennyezés vonzata. Vagy mégis? A hálózat fejlesztést nem kell végrehajtani és annak nincs szennyezés vetülete. Vagy mégis?
A lényeg, hogy eladjuk a zöld életérzést! Mert ha a felhasználó nem látja a szennyezést, mert az időben és térben tőle el van választva, akkor az már nem is szennyezés.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Árammal fűtök, és tudom hogy egy része fosszilis... Örülnék ha nem így lenne.
Van működő megoldásod a helyzetre? Ha igen én a következő EP választáson esküszöm hogy rád szavazok:)
Atomerőmű meg gaz nem kell spanyolviaszt feltalálni. Csak be kell kapcsolni az E.ON és rwe lekapcsolt erőműveit. És Az északi áramlat kettőt gyorsan elindítani. Ennyi.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 693
55 542
113
Természetesen felhős időben is tud termelni csak mondjuk a névleges teljesítmény 5-10-20%-t ! A napenergia beruházás gazdaságilag is megtérül 10-15 év alatt de a lényeg nem ez , hanem a gyakorlatilag zéró emissziós termelés a beépítés után amit a mostani ellenzők nem hajlandóak figyelembe venni !

Természetesen nem lehet csak a PV-vel megoldani a dolgokat , kellenek az alaperőművek (atom és víz) + kiegészítők a PV+akku+CCGT ! Ez már egy normálisan fenntartható kombináció minden szinten !

Példának az elektromos autózást hoznám ami pusztán gazdaságossági szempontok szerint nem állja meg a helyét de ha már a városok levegője élhetőbb lesz , qvázi élettanilag már elfogadható vagy jobb akkor már megéri mert az egészséget , az emberi életet nem lehet beárazni !
Ez a reklám helye volt! :)
 

mberger

Well-Known Member
2020. szeptember 1.
106
295
63
Atomerőmű meg gaz nem kell spanyolviaszt feltalálni. Csak be kell kapcsolni az E.ON és rwe lekapcsolt erőműveit. És Az északi áramlat kettőt gyorsan elindítani. Ennyi.
Mindegy melyik gázvezeték. Baromi drága. Persze az atomerűben egyetértünk. A spanyol gyertyák alapanyagának összetétele meg már ismert:)
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Nekünk is a tőzsdei árhoz kötött szerződésünk van. Csak nem a pillanatnyi árhoz kötött, hanem egy hosszabb időszakhoz.
A régi szerződés az olaj árakhoz volt kötve. Aztán ez kiegészült a TTF árakkal. A mostani szerintem nem ilyen. Inkább hasonlít a volt tagköztársaságok fele kiadott ár képlet hez.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Elvileg 2,9 millió bruttó Ft a vissza nem térítendő támogatás. Fogalmam sincs mennyibe kerülne egy napelemes rendszer kiépítése( gondolom ez háztartás függő), de 2,9 millióból lehet, hogy meglehetne csinálni nem?
És mivel vissza nem térítendő, így csak megéri?

Ha nagyon hülyék a kérdéseim, akkor elnézést érte, de így laikusként miért ne pályázna az ember ha vissza nem térítendő forrásokból meglehet csinálni?

Vagy van valami trükk ebben?
Akumlátorokra is adják, vagy csak a hálózatra termelőkre?
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 512
5 091
113
A régi szerződés az olaj árakhoz volt kötve. Aztán ez kiegészült a TTF árakkal. A mostani szerintem nem ilyen. Inkább hasonlít a volt tagköztársaságok fele kiadott ár képlet hez.
Mivel titkos, nem tudhatjuk hogy mi a pontos képlet. Obán Viktor nemrég újságírói kérdésre elárulta, hogy a tőzsdei árhoz van kötve.

 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Mivel titkos, nem tudhatjuk hogy mi a pontos képlet. Obán Viktor nemrég újságírói kérdésre elárulta, hogy a tőzsdei árhoz van kötve.

Na látod ez kizárt, mert akkor nálunk is 5 szoros ér-e nőtt volna az ára!
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 512
5 091
113
Na látod ez kizárt, mert akkor nálunk is 5 szoros ér-e nőtt volna az ára!
A piaci árazású szerződésekben durván elszálltak az árak. A szolgáltatók jónéhány szerződést fel is mondtak. Nem rég volt téma a sajtóban, hogy Győr új szolgáltatót keres, mert felmondák a szerződésüket. Újat pedig csak 5 milliárd forinttal drágábban tudnának kötni.

Mivel tavasszal választás lesz, addig a lakossági gázárak akkor sem fognak emelkedni, ha 20 szorosára emelkedne a gáz nagyker ára.

Egyébként a korábbi olajárhoz kötött szerződésben 9 hónapos átlagárral számoltak. Valószínüleg az új szerződésben hasonló csúsztatott árkövetés van.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
545
4 957
93
Ne keverjük össze a teljesítménygaranciát a termék garanciával! A termék garancia nagyon messze esik a 25 évtől. Általában 10-12 év a panelekre.

Egyébként pedig komolyan gondolja valaki, hogy ezt érvényesíteni tudja? Tegye fel a kezét akinek ez már sikerül magánszemély végfelhasználóként! A kivitelező nem rendszergaranciát ad, csak a gyártói garanciát adja tovább és a saját önálló kivitelezői garanciát csak az összeszerelésre, kábelezésre és a tartószerkezetre vállalja (ha vállalja 3 éven túl, mert a kötelező jótállás csak 3 év) és a kivitelező fellelhetősége is kétséges 8-10 év múlva. Tehát felhívja emberünk Kínában a gyártót (már ha az 8-10 év múlva még létezik és emberünk ki tudja deríteni az elérhetőségét) és ékes kínai nyelven elmagyarázza neki a problémát. Na jó, ha szerencséje van a telefon végén lesz valaki, aki tud angolul és nem röhögi ki azonnal a magyar reklamálót. Majd a gyártó előírásainak megfelelő szakvéleményt szerez be a hibáról, mondjuk egy német TÜV-ös szakértőtől, mert a gyártónak Magyarországon nincs képviselete, hanem legközelebb mondjuk Németországban és egy magyar futottak még kategóriás szakvéleményt nem fogad el. Már ha a szakértő hajlandó ide eljönni jó borsos áron. Az nem opció, hogy leszereltesse a panelt és kiküldje akár a szakértőnek, akár a gyártó képviseletének, akár vissza Kínába, a gyártónak (formálisan hibás terméknél ezt kellene tenni), mert az még többe kerül és még nehezebb megszervezni. Majd lehet tippelni, hogy a gyártó vajon el fog-e indítani egy konténert Kínából a csere panellel (ami már nem lesz ugyanaz, mert olyat már nem gyártanak, hiszen kb. 3 éve frissítik a terméket), mert momentán ilyen panel egyetlen európai partnerüknél sincs raktáron, amit a partner nélkülözni tudna. Ja, a gyártóval a végfelhasználó nincs közvetlen szerződéses kapcsolatban és gyártót kötelező, általa kibocsátott garanciajegy az nincs, hanem csak egy netről kinyomtatott brosúra, amiben meg van adva a garancia időtartama, de a részletes feltételei nem szerepelnek és amit a gyártó vagy elismer, vagy nem. Sóval ha a hiba nem a kötelező jótállás 3 éves időtartamán belül következik be, hogy az esetleg még fellelhető kivitelezővel szemben lehessen érvényesíteni, akkor eléggé romlanak a garancia érvényesítés esélyei. Innen szép nyerni! Ugyanez az inverterre is vonatkozik.

Az inverterek közül pedig a drágább, jobb minőségűek egy része esetleg kibírhat akár 15 évet is, de még azok is normál eloszlási görbe mentén hibásodnak meg és ha nincs szerencséje a felhasználónak, akkor még a minőségi inverter is 10-12 évnél megadja magát. Viszont a gyakorlatban ritkán építenek be minőségi, drága invertereket a lakosságnak, hiszen az a cél, hogy a legalacsonyabb költségből ki tudják hozni a rendszert. A többi nem számít. A kivitelezőnek nem érdeke, a megrendelő pedig általában nem ért hozzá. A gagyi inverter pedig azért kevesebbet bír ki. Meg kell nézni, hogy mennyi az alap gyártói garancia az inverterre! Nagyon nem 15 év szokott lenni, hanem 5-10, esetleg 12 (az utóbbi már esélyesen jobb minőség, de drágább is).



Mese habbal. Marketing szövegnek jó, de a valóság kicsit más.

Mondjuk kezdjük ott, hogy elve nincs általános megtérülési idő, mert a termelés attól függ, hogy hol van az a ház, amire a napelemet szerelik, merre néz a teteje és milyen dőlésszögű. Mondjuk a messze nem ideális elhelyezkedésű, szmogos Budapesten, egy közel sem déli tájolású tetőn élből 20-30%-kal kevesebb termelés is kijön, mint egy Szeged környéki, optimális tájolású és dőlésű tetőn. De ha egy hegy rossz oldalán, vagy völgyben van a ház, esetleg árnyékolja 1-2 fa, akkor még rosszabb a helyzet. Nagyon sok ilyet látok. Mert ugye a pénzes népek szeretnek zöld területen lakni és szeretik a kilátást, de hogy a domborzat és a növények árnyékolnak, az már nem jut el a tudatukig. Vagy kifejezetten örülnek neki, hogy a fa árnyékot vet a házra nyáron, de hogy ezt a napelemmel is megteszi, vagy némi növekedés után pár év múlva meg fogja tenni, az már magas nekik. A kivitelező pedig szó nélkül felszereli, holott tudja, hogy az ott soha nem fogja megközelíteni sem a marketing parasztvakító termelési értéket, amivel a rendszert eladja.
Folytassuk azzal, hogy a hosszú távú tény fajlagos termeléssel illene számolni, nem pedig kiragadott, kedvező évek adatával. 2020-ban és 2021-ben a napfénytartam (napsütéses órák száma) és a globális sugárzás értéke Magyarország különböző részein 9-15%-kal haladta meg a 100 éves átlagot, amit a hosszú távú átlag szintjére illene korrigálni.
A költség pedig beépített termék, kivitelező és a beépítés során felmerülő problémák függvénye. Aki nem a konkrét telepítési helyre és viszonyokra, a konkrét beépített termékek paramétereire és a felszerelt rendszer + óracsere és járulékos költségek teljes összegére, valamint a hosszú távú átlagra korrigált sugárzás értékre végzi a számítást, hanem valami ettől független értékekből indul ki, azt élből nem lehet komolyan venni.
Nagyon szeretik elfelejteni a számításkor a járulékos költségeket, az óracserét, esetleg akár a beépítés költségét is. Nem szokták figyelembe venni a karbantartás, biztosítás költségét. Elsiklanak az inverter csere költsége fölött és figyelemben kívül hagyják a rendszer bármely más elemének élettartamát és meghibásodási valószínűségét is. Kamattal, vagy a befektetett pénz alternatív hozamával nem számolnak.
Azt pedig végképp nem szokták ecsetelni, hogy sem az átvételi ár, sem a rendszerhasználati díj / elosztói forgalmi díj / elosztói teljesítménydíj nincs kőbe vésve, mint ahogy az sem, hogy a kiegyenlítő energia díját (szabályozási pótdíjat) nem fogják ráverni a lakossági felhasználókra is (nem csak az erőművekre). Tekintve hogy a lakossági felhasználó is ugyanúgy szétveri a villamosenergia rendszer a szabályozhatatlan termelésével és ugyanúgy többlet költséget okoz mind az áramszolgáltatónak, mind a teljes rendszernek, részben a kiegyenlítő kapacitás lekötés rendelkezésre állási díján és a drága kiegyenlítő energia árán keresztül, részben pedig a szükséges hálózatfejlesztés költségén keresztül.
Természetesen azt sem feltételezik, hogy egyes (jobb) években a termelt energia meghaladja a fogyasztást, ha nagyon kicentizték rendszerteljesítmény fogyasztásra illesztését, vagy valamilyen okból lecsökken a fogyasztás. A teljes megtermelt energiára ugyanazt a magas átvételi árat számolják.



Először is ez még a régi rendszer, azaz a teljes (rendszerhasználati / elosztó forgalmi díjat, átviteli díjat és ÁFÁ-t is tartalmazó) bruttó fogyasztói áramár az átvételi ár, ha a termelés nem haladja meg az éves fogyasztást). Másrészt ebben még nincs benne hitelkamat, vagy az alternatív befektetés (például lakossági állampapír) hozama. Nincs karbantartási, biztosítási költség. Nincs benne az inverter, vagy bármely más rendszerelem meghibásodásának, cseréjének majdani költsége. Ráadásul 2021 az átlagosnál jóval naposabb év volt.



A napelemes rendszerrel a saját normál meghibásodásain kívül még pár csúnya dolog tud történni. Tüzet okoz, szétveri a jég, kárt tesz benne a közeli fa, vagy mondjuk nagy mennyiségű hó.



Elméletileg van, de elég ritka madár az, aki meg is köti. És a biztosításnak díja is van. Családi házas rendszereknél pár 10 ezer forint évente, a rendszertől függően. Az azért messze nem elhanyagolható a megtakarított éves áramárhoz képest.



Persze és a rendszer elemeit nem kellett legyártani és annak nem volt tetemes kibocsátás vonzata. Vagy mégis? A kiegyenlítő kapacitást nem kell megteremteni és a kiegyenlítő energiának nincs szennyezés vonzata. Vagy mégis? A hálózat fejlesztést nem kell végrehajtani és annak nincs szennyezés vetülete. Vagy mégis?
A lényeg, hogy eladjuk a zöld életérzést! Mert ha a felhasználó nem látja a szennyezést, mert az időben és térben tőle el van választva, akkor az már nem is szennyezés.
Végre valaki szakított időt és eléggé részletezve írt a nem reklámozott részekről is. Általában csak a teljesen tagadók és a teljesen hívők hallatják a hangjukat. Tárgyilagos írás nem nagyon keletkezik.

A napelemes rendszer olyan helyre lett kitalálva, ahol nincs kiépítve elosztóhálózat vagy a megépítése aránytalanul drága.

Viszont a fogyasztói társadalomban, ha üzletet látnak valamiben, arra rárepülnek és elkezdik nyomatni a reklámot. Hatalmas üzlet lett belőle. Aki valamit is számít az életben és modern embernek érzi magát és felesleges pénze is van az mind beleállt ebbe az üzletbe, mert "én milyen haladó zöld vagyok". Annak ellenére, hogy az ingatlannál ott van az elosztóhálózat, teszik fel nyakra-főre a napelemeket.

A hatalmas üzlet miatt valahogy a politikusok rákényszerítették a szolgáltatókat, hogy a hálózatukat felajánlják akkumulátor szerepként ingyen. Mert ha nyáron a napelem által termelt energiát nem engednék a hálózatra, akkor bizony a napelem tulajnak vagy a "levegőbe" kellene engedni az energiát vagy pedig kurva drágán akkumulátortelepeket kellene vásárolni. Így már nem érné meg.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
545
4 957
93
Pár évvel ezelőtt kiszámoltam, hogy ha kapok olyan 70% támogatást és 30% az önerő akkor nagyjából a pénzemnél leszek, ha nem kell fizetni hálózathasználati díjat. A magyar kormány az idén majdnem meglépte, de elodázta 2023-ra ezt a döntést. A technikai problémákat laiki szinte teljes részletességgel leírta, már amennyire egy ilyen viszonylag rövid írásban ki lehet tárgyalni.

Ugyancsak pár évvel ezelőtt mondtam, hogy ennek a napelemesdinek akkor van értelme, ha a döntéshozók valami olyan kataklizmáról, háborúról, energiaválságról tudnak, ami miatt megszűnik az áramszolgáltatás vagy nagy mértékben csökken. Úgy néz ki, hogy az energiaválság bejött, tehát a döntéshozók erről valószínűleg tudtak. Ugyebár nem kell nagy ész hozzá, ha felmondják a hosszú távú szerződéseket a pillanatnyi tőzsdehaszon reményében, leállítják a klasszikus erőműveket. A szél és napelem parkokat bővítették, mint mindenre jó megoldást. Hát a nyáron nagyon kiderült, hogy a megújulóknak vannak gyenge pontjai, csak valahogy ezek nem voltak szempontok. Politikai döntések születtek a szakemberek megkérdezése nélkül.

Amiről most szó van az teljes 100%-os támogatással létesül, igazából a fűtéskorszerűsítéssel, nyílászáró cserével éri meg. Ha jól olvastam akkor olyan 32000 lakóépületre benyújtott pályázat fog nyerni. Ha jól értesültem, már 100000 felett jár a támogatásra pályázók száma. A legérdekesebb, hogy a fűtéskorszerűsítéssel együtt jár egy akku telep is olyan 1.800.000,-Ft értékben. Viszont semmilyen információ nincs (nem találtam) a típusáról, kapacitásáról.

Szerintem, nem a napelem lenne a megoldás, hanem nyílászáró csere és az épületek szigetelése. Az egész országban 100%-osan megoldva nagyobb eredmény lenne elérhető.

Nem, nem ítélem el a napelemes rendszert telepítő vállalkozókat. Ők csak egy mesterségesen felszított igény elégítenek ki. Olyan, mint amikor a 3D-s tv-ket reklámozták, mindenki nyálcsorgatva olyat akart venni, azután elhalt az egész.