M48 / M60 Patton harckocsi (USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

S

speziale

Guest
Ez alapvetően hibás nézet. Ne a T-62/64-re hegyezzük ki a dolgot!
Elfelejted, hogy volt mellette még óriási mennyiségű T-54 és T-55 is, illetve a T-10M nehézpáncélos. No meg persze SzU-100, PT-76, meg egy rakás különböző páncéltörő ágyú (a keleti blokk igen sokáig rendszerben tartotta őket)

A PT-76-ot kivéve, ezek mindegyikének gyerekjáték volt elbánni a Leoparddal. De még a PT-76 is bármilyen elképzelhető távolságból ki tudta lőni a Leopardot oldalról.

Szemből, az M60A1 tornya a HH teljes időtartama alatt sebezhetetlen volt a 76, 85, 100, 122 mm-es harckocsi KE lőszerek számára. A test homlokpáncélja szintén, a 76, 85 esetén. A 100 és a 122mm-es páncélgránátok, és a 100mm APDS szintén nem tudtak kezdeni vele semmit. A 122mm APDS is csak 1000m-ig volt hatásos. A T-55 csak a 70-es évek 2. felében kapta meg azt a lőszert, (3BM25) ami már átütötte.

Lássuk a páncéltörő lövegeket (NATO támadás esetén ezekkel szembe kellett volna nézni). A 85mm-es lövegek semmit nem tudtak volna tenni ellene szemből KE lőszerrel. A 100mm BSz-3 szintén. A legerősebb, T-12 és MT-12 szintén hatástalan maradt a toronnyal szemben, egészen az uránlőszer rendszeresítéséig. De az már a 80-as évek vége! Az M60A1 testének homlokpáncéja a volfrámmagvas nyíllövedéknek szintén ellenállt, a monoblokk acél is legfeljebb rövid távolságon ütötte volna át. A megoldás a 3BM24 volt, de ez már megint csak a 70-es évek második fele.

A lényeg, hogy az M60A1 ellen az itt felsorolt eszközök leginkább csak a kumulatívra hagyatkozhattak volna, annak minden hátrányával együtt. Ezzel szemben a Leopardra mindegyik halálos veszélyt jelentett KE lőszerrel is, bármilyen távolságon.

1) lehet úgy egyszerűbb volna diskurálni ha megnéznéd, hogy amit írok mire írtam válaszul ;)

2) ugyanakkor úgy általában véve a fenti eszmefuttatással a következő a gond: teljesen figyelmen kívül hagyod a hit probability problémáját és azt, hogy a tankok egyáltalán nem csak szemből kaphatnak találatot....ugyanis te ezt a "kit tudja lőni, nem tudja kilőni dolgot" egy 0-1 dolognak veszed...
persze szarul néz ki, hogy az APHE gránát 2500méterről kilőhette a Leo1-et...csak elfelejted, hogy azzal 1200 méter fölé lőni kb. a nettó lőszerpazarlás volt, mert olyan alacsony volt a hit probabilty....és nem pont szemből az M60-as védelme is masszívan leesett...

valójában a valóságban valami ilyesmit kellene felrajzolni minden lőszerre, úgy hogy az egyes tér részeket a hit probabilty és az átütési képesség "kiszínezgetni" a kill probility függvényében:

ZXEorq3aMzI.jpg


természetesen nem azt akarom mondani, hogy a Leo1 esetében összességében nem lesz nagyobb a kill probility....csak messze nem olyan mértékben mint amit te le akarsz festeni

ott van továbbá a US Tradoc amit következetesen ignorálsz...ott különféle szituációkban vizsgálták, hogy képes-e a T62 kilőni az m60-at. (tehát nem az volt a lényeg, hogy szemből képes-e átlőni a glacist vagy a tornyot)..az jött ki, hogy 1500 méteren találat esetén 90% a kilövés valószínűsége...persze lehet (sőt valószínű), hogy a Leo1-nél ez a 90% inkább 95%+....de ez korántsem olyan mértékú eltérés mint amit lefestesz

és akkor azért ott van, hogy elég nehéz megmondani, hogy a gyakorlatban a Leo1 nagyobb sebessége, sokkal jobb gyorsulása, kisebb sziluettje hogyan befolyásolhatta az ellen való hit probability-t....és akkor még mindig csak "harcászati" mobilitásról beszélünk
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 892
78 124
113
A Németek is a mindenevőség megszállottjai.
Csak a németek tudnak is mellé motort gyártani.
Igen, mert ész nélkül erőltették, hogy mindenevő legyen a motor. Ez volt a hadsereg elvárása. Mondom, britek...
Szar dolog az amikor próbálnál te modern dolgokat rendszeresíteni, de az iparod alkalmatlan rá.

Nehogymár a katonai szükségszerűség diktálta követelmény legyen a szar csak azért mert a brit ipar ótvar.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
T

Törölt tag 1945

Guest
Egyébként nem. Ugyanis szétcsaptak volna mindenkit atommal és valószínűleg senki sem ment volna sehova.
Ha meg nincs atom, akkor a 20,000 VSZ tank ledózerolja a NATO-t, pusztán számbeli fölény miatt is.

Pontosan, és ezt az amcsik is pontosan tudták...
... és azt se feledjük, hogy a 70-es években a morál is messze volt a 80-as évekhez képest...

CAT könyv 42. oldal:

Az amerikai hadsereg a 1970-es években jelentős belső kihívásokkal nézett szembe. A Vietnamból való kivonulás és vereség demoralizáló hangulatot szült, amelyet az okozott, hogy éveken át a teljes haderőstruktúrát a Délkelet-Ázsiában szolgáló egységek rotációs bázisaként használták. A hadsereg szenvedett a kábítószerrel való visszaélés növekedésétől, fegyelmi problémáktól és a közvélemény rossz megítélésétől. Sok hivatásos tiszt és altiszt távozott a civil életbe, megfosztva a haderőt a következő tapasztalt vezetők generációjától egy kritikus időszakban. A Vietnamot követő költségvetési megszorítások és leépítések tovább rontották a hadsereg készenlétét. A Német Szövetségi Köztársaságban állomásozó frontvonalbeli katonákról az egyik magas rangú parancsnok megjegyezte: "Az USAREUR-ba telepített katonák és egységek úgy tekintettek magukra, mint a Rajna folyón túlra törő szovjet erőkkel szemben állított alacsonyabb fekvőrendőrre; nem hitték, hogy eredményesen védekezhetnek, nemhogy győzni tudnának".

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 513
13 499
113
Katonát tudtak volna adni 2-300.000-et ami sok.

Mi értelme a 200 - 300,000 Kanadai katonának, ha mindössze 100 harckocsijuk van, a Varsói Szerződésnek meg 50,000 páncélozott járműve, 10,000 T-64-es alapú harckocsija, és még ott vannak a T-54/55/62-esek is, 30 - 40,000 ? És 2 - 3 millió katona ?

És a Kanadaiak mellett a Hollandok - Belgák - Dánok - Norvégok is 500 + 300 + 200 + 200-al vannak.
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 028
54 047
113
Egyébként nem. Ugyanis szétcsaptak volna mindenkit atommal és valószínűleg senki sem ment volna sehova.
Ha meg nincs atom, akkor a 20,000 VSZ tank ledózerolja a NATO-t, pusztán számbeli fölény miatt is.



India is a Brit nemzetközösség része, mégis szovjet teknikával küzdenek...
Ez a Brit nemzetközösség egy papír dolog. Nincs semmi realizációja.


Utálják a franciákat, mint a szart....


Hegyvidék.Már mondtam ;)
Görög és Török beszerzésnek is ez a háttere.



Mi a különbség egy tank számára a hegyi terepen?
Elvékonyodik a páncél,vagy csökken a töltényűrben a nyomás?
Vagy több védőitalt fogyaszt a személyzet a hidegben?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 892
78 124
113
Mi a különbség egy tank számára a hegyi terepen?
Elvékonyodik a páncél,vagy csökken a töltényűrben a nyomás?
Vagy több védőitalt fogyaszt a személyzet a hidegben?
Beszűkül a tér. Nem technikailag, hanem harcászati szempntból rossz.
A technikai paraméterek csupán annyit érnek amennyit ki tudsz belőle használni. Semmit nem ér egy F1-es autó a Dakaron.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 544
55 979
113
Mi a különbség egy tank számára a hegyi terepen?
Elvékonyodik a páncél,vagy csökken a töltényűrben a nyomás?
Vagy több védőitalt fogyaszt a személyzet a hidegben?

Mi a különbség egy kamionnak egy autópálya és a BP. V. kerülete között? :)
A harckocsik alapvetően nagyméretű tárgyak és ők sem tudnak minden tereppel megbírkózni.
E miatt beszűkül a mozgásterük egy erdős hegyvidéken. Az alpokban pl. nem olyan egyszerű a harckocsi harcászat mert N+1 tényező korlátozza a harckocsikat. És e miatt sérül a hatékonyságuk.
E mellet hiába van egy jó optikája egy tanknak ha pár száz méternél nem lát tovább a fáktól.
A harckocsi olyan, mint a nehézlovasság a középkorban. Alapvetően a nagy nyílt tereken mozog otthonosan.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Mi a különbség egy kamionnak egy autópálya és a BP. V. kerülete között? :)
A harckocsik alapvetően nagyméretű tárgyak és ők sem tudnak minden tereppel megbírkózni.
E miatt beszűkül a mozgásterük egy erdős hegyvidéken. Az alpokban pl. nem olyan egyszerű a harckocsi harcászat mert N+1 tényező korlátozza a harckocsikat. És e miatt sérül a hatékonyságuk.
E mellet hiába van egy jó optikája egy tanknak ha pár száz méternél nem lát tovább a fáktól.
A harckocsi olyan, mint a nehézlovasság a középkorban. Alapvetően a nagy nyílt tereken mozog otthonosan.
A Market Garden alatt érkezett a jelentés hegyi terepen, hogy a frontot két harckocsi szélességben áttörtük.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 477
31 900
113
A Market Garden alatt érkezett a jelentés hegyi terepen, hogy a frontot két harckocsi szélességben áttörtük.
Hát,arra felé már egy vakondtúrás is hegynek számit.....de a tank a mocsaras,vizenyős puha talajt se szereti,meg azt a ménykűsok csatornát se,ami arrafelé van (vannak részek,hogy a parasztok parcelláit nem gyepű,vagy kerités vállasztja el,hanem vizesárok)
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 4082

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 544
55 979
113
Hogyan kellett volna ? Meg amúgy is Tengerészgyalogosok, ők a legszegényesebb költségvetéssel bíró, másodosztályú haderőnem.

Például úgy, hogy fedje a harckocsit:
23cece8f534b53fccc3f9cb843bc40d6.jpg


Izraelnek sikerült....
Az USA M60-asokon az látszik, hogy akkor jutott eszükbe, hogy az ellenség akár vissza is lőhet....
Ennek megfelelően hányták rájuk a sebtiben beszerzett ERA téglákat.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 513
13 499
113
Például úgy, hogy fedje a harckocsit:
23cece8f534b53fccc3f9cb843bc40d6.jpg


Izraelnek sikerült....
Az USA M60-asokon az látszik, hogy akkor jutott eszükbe, hogy az ellenség akár vissza is lőhet....
Ennek megfelelően hányták rájuk a sebtiben beszerzett ERA téglákat.

Az Ami ERA kazettát hogy jelölték ? Mert az Abrams-re rakott az M19 / 32 ARAT.

Továbbá mi ellen jó ? APFSDS ellen is, vagy csak a kumulatív gránátokat fogta volna meg ?
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 513
13 499
113
Ennek megfelelően hányták rájuk a sebtiben beszerzett ERA téglákat.

A Tengerészgyalogosok annyira rossz költségvetéssel bírtak, hogy az M60A3 TTS modernizációról álmodni sem mertek, helyettük az őskorszaki M60A1 RISE Passive volt. A Quora-n / Reddit-en, persze fizetős néha, de olvasni egykori harckocsizók beszámolóit, hogy az egyiknél mindent külön manuálisan kellett számolgatni, fejben / jegyzettömb + ceruzásan, addig a másiknál is hajlamos volt néha kékhalált kapni a rendszer, de lézertávmérés, ráállították a célkeresztet és klikk - boom.

Ehhez képest az ERA kazettázás milyen probléma ?
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

gorkamorka

Well-Known Member
2021. május 13.
1 299
2 216
113
Izraelnek sikerült....
Az USA M60-asokon az látszik, hogy akkor jutott eszükbe, hogy az ellenség akár vissza is lőhet....
Ennek megfelelően hányták rájuk a sebtiben beszerzett ERA téglákat.
Sikerült az amcsiknak is. Csak az a bajod, hogy te zsigerből utálsz mindent ami amerikai...
Amúgy, még mindig jobban sikerült mint pl. a T-80BV-n...