Ukrán fegyveres erőkkel kapcsolatos hírek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.
T

Törölt tag 2361

Guest

Nemzetközi katonai segítségnyújtás Ukrajnának 2021-ben.....​


vijskovadopomoga-1575x2048.jpg


Az Egyesült Államok és Ukrajna más nemzetközi partnerei nemcsak kinyilvánítják, hogy támogatják harcoló "államunkat_, hanem ezt a támogatást gyakorlati katonai segítséggel is megerősítik az Oroszországgal való konfrontáció nyolc éve alatt.

2021-ben Ukrajna mintegy 450 millió dolláros biztonsági támogatást kapott, nevezetesen fegyvereket, páncélozott járműveket, támogató felszereléseket, orvosi felszerelést és még sok mást.

Az ArmyInform infografikát kínál az Ukrajnának 2021-ben az USA-tól és más nemzetközi partnerektől kapott katonai segítségnyújtás keretében történő főbb szállítmányokról.

Emlékeztetünk arra, hogy az Egyesült Államok 2022-es védelmi költségvetése már tartalmaz 300 millió dolláros biztonsági támogatást Ukrajnának. Ezenkívül az elnöki adminisztráció közölte, hogy fontolóra vette, hogy megerősített fegyver- és katonai felszerelés csomaggal látja el Ukrajnát.

Colonelcassad
ebbol az ukik mar menyit loptak el es eladtak a fekete piacon? :D

javelint meg nem adnak nekik meg ha vilaghaboru lenne akor sem.
az az amcsi rpg7 koppintas is sok nekik..


via-9gag-com-14168006.png
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Javelin már ott van az ukrán hadseregben..
tudom.

hat nem volt epp a totalis IQ bajnok aki odaadta nekik.

kitorne a haboru, a fegyver amit az amcsik adtak, 1 het alatt a ruszkik kezebe lesz.
ezek vagy kvazi otthagyak (eladjak, elcserelik az eletukert) vagy siman otthagyak menekules kozben.

ukranoknak semmi modern fegyvert nem kell adni.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Ukrajna hadserege biztos kezekben.......

6438031_900.jpg


Az alacsony fizetések miatt forrong a hadsereg, Reznyikovot pedig nem találják meg.....

A hadseregben nagy a neheztelés, hogy egy géppuskás, gránátvető kezelő és gépkocsivezető szerelő 10 ezer hrivnyát kap, egy harckocsiparancsnok vagy egy százados 11 ezer hrivnyát, egy kijevi takarító pedig 12 ezer hrivnyát.

A bérek témája annak a vitának a hátterében merült fel, hogy a rendőrök elérték a céljukat, ami pedig a katonákat illeti, az elnöki hivatal, mintha gúnyolódna rajtuk, rendeletet adott ki a minimálbér 2023-tól történő emeléséről.

Az elégedetlenséget erősíti, hogy a hadseregben rendkívül népszerűtlen Ruszlan Homcsakot, aki most Olekszij Danilov első helyettese a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsban, a 2023-as katonai költségvetés finanszírozására vonatkozó javaslatok előkészítésével foglalkozó tárcaközi munkacsoport élére helyezték.


Bankova kalózai teljesen elvesztették a fonalat, és a hadsereg méltatlanul alacsony fizetésekről és késedelmes kifizetésekről szóló mormogására válaszul azt a hírt futtatták át a botfactoryjukon, hogy Vlagyimir Zelenszkij elnök személyesen élesztette újjá az AvtoKraz üzemet.
A szökésben lévő oligarcha Zevago üzeme 2022-re kapott állami megrendelést - 1000 katonai járművet, nem számítva a Nemzeti Gárda járműveit és a páncélozott járműveket. Ez a katonai fizetések emelése helyett történik.

Az ország vezetése közül egyedül a fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnyij érzi a hadsereg hangulatát, és igyekszik valahogy kapcsolatot tartani. Szilveszterkor a frontra ment, híres önkéntesekkel, bloggerekkel és még a gyerekeikkel is készített képeket. Megértést és türelmet kért.


A hadsereg tudja, hogy a főparancsnok nem ül a kasszában, ezért minden kérdés a védelmi miniszterhez megy. És eltűnt. Alekszej Reznyikovot legutóbb Vlagyimir Zelenszkij kíséretében látták a Jurij Galuskin tábornokot a területvédelmi erők parancsnokává kinevező elnöki rendelet aláírásakor. Aztán a védelmi miniszter kabátját gúnyolták ki: azt írták, hogy páncélozott melltartója van.

Az újévi ünnepek alatt Alekszej Reznyikov nem jelent meg sem a nyilvánosság előtt, sem a védelmi minisztériumban. Még utoljára katolikus karácsonykor jelentkezett be a Facebookon: egy amerikai kórust posztolt, amely a Shchedrivkát énekli.

.

ministr-oborony-reznikov-59_main.jpeg

Védelmi miniszter a hegyekben és egy paradicsomi szigeten, fotó: facebook.com, instagram.com

Szilveszterkor a Honvédelmi Minisztérium sajtóirodája üdvözletet adott ki a nevében. Minden jel szerint, miközben a hadsereg forrong és az elnök Bukovelben síel, a védelmi miniszter is csendben nyaralni ment fiatal feleségével, Julija Zorij televíziós műsorvezetővel. Állítólag újságírók hívták a mobiltelefonján - de nem vette fel.


Colonelcassad
1 Hrivnya ma 11,45Ft ! Csak szólok ! 130-140 000 Ft-nyi összegért biztos hősök lesznek a Donbaszi fronton mi ? Az a faxt !
 
W

Wilson

Guest
1 Hrivnya ma 11,45Ft ! Csak szólok ! 130-140 000 Ft-nyi összegért biztos hősök lesznek a Donbaszi fronton mi ? Az a faxt !
Bizony az ukrán államnak ennyit ér egy katonája élete, ráadásul rendszeresen késve van amikor 1-2 hónapot csúszva kapják meg a különböző járandóságaikat.....
 
  • Tetszik
Reactions: Bubu bocs
W

Wilson

Guest

Februárban a NATO három Mi-17-es helikoptert telepít Mexikóból Ukrajnába​

6445718_900.jpg


A NATO Beszerzési és Beszerzési Ügynöksége vállalkozót keres három Mi-17 típusú helikopter tengeri szállításának megszervezésére Veracruzból (Mexikó) Odesszába (Ukrajna).



A NATO Beszerzési és Beszerzési Ügynöksége három Mi-17 helikopter Mexikóból Ukrajnába történő tengeri szállítására vonatkozó feladatmeghatározásának megfelelően (NSPA Munkanyilatkozat 21173136) a rakomány legkorábban február 7-én lesz kész. Veracruzból a küldemény kézhezvétele után két héttel kell indulni.

Colonelcassad
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2022/01/18/az-usa-afganisztanban-hasznalt-helikoptereket-ad-ukrajnanak/
"AZ USA AFGANISZTÁNBAN HASZNÁLT HELIKOPTEREKET AD UKRAJNÁNAK
Mint arról az rbc.ua hírt ad, az Amerikai Egyesült Államok újabb harcászati eszközöket készül átadni Ukrajnának.
Ezúttal hat olyan helikoptert adnak az ukrán seregnek, amelyek az afgán légierő tulajdonában voltak. Az orosz gyártmányú Ми-17В5 és Ми-8МТВ gépek közül néhányat már idén tavasszal átadnak az ukránoknak.
az-usa-afganisztanban-hasznalt-helikoptereket-ad-ukrajnanak

A portál megjegyzi, hogy mintegy 20 darab egykori afgán helikopterről van szó, amelyek műszaki állapota erős kétségeket ébreszt... "
 
W

Wilson

Guest

Az ukrán légierő taktikai repülése: kétes tervek és valódi leépülés....



Az ukrán légierő jelenlegi állapota nem is nevezhető elfogadhatónak. Korlátozott számú régebbi típusú repülőgép és helikopter továbbra is szolgálatban marad, többnyire még szovjet gyártásúak. Az elmúlt években Kijev aktívan foglalkozott a légierő frissítésével és a taktikai repülés átalakításával kapcsolatos kérdéseken - és még cselekvési programot is készített a 2021–2035-ös időszakra. Minden okunk megvan azonban azt hinni, hogy a legjobb esetben is ez csak részben valósul meg.

Valós problémák​


Jelenleg a "Povіtryanі sili" nem büszkélkedhet nagy mérettel vagy magas harci képességgel. A The Military Balance 2021 szerint a légierő taktikai harci repülése négy vadászrepülő és két bombázó-támadó dandár között oszlik meg. A harci repülőgépek teljes számát körülbelül 125 egységre becsülték.

A MiG-29 és a Szu-27 vadászgépek továbbra is a legmasszívabbak a légierőben - körülbelül 35 egységgel rendelkeznek mindkét típusból. Több mint 30 Szu-25-ös támadórepülőgép és egy tucat Szu-24-es frontvonali bombázó is volt. Felderítési feladatokhoz kb. 10 db Su-24MR repülőgép. A Flight Global újabb World Air Forces 2022-es útmutatója eltérő számokat ad, de általában véve a két kiadvány nem mond ellent egymásnak.

Az ukrán légierő jellegzetes problémája a rendelkezésre álló felszerelések elfogadhatatlan elavulása. A Szovjetunió összeomlása során minden harci repülőgép és szinte minden egyéb repülőgép az ukrán hadsereghez került. Ennek megfelelően a legújabb vadászgépek és bombázók tavaly ünnepelték fennállásuk harmincadik évfordulóját. Ez negatívan befolyásolja a teljesítményt és a képességeket. Ráadásul a gépek valós harckészültsége is minimum kérdéses.

ukrainy-2.jpg


Ismételten kísérletek történtek a repülőgépek javítására és korszerűsítésére, de ezen a területen konkrét problémák vannak. Így egy nagyjavítás alapvetően nem tudja megoldani a gépek korának problémáját. Ráadásul az ilyen javítások rendkívül nehezek vagy akár lehetetlenek is Oroszország részvétele nélkül. A harmadik országok bevonása lehetővé teszi bizonyos kérdések megoldását, de nehézségekkel és problémákkal is jár.

Így a légierő rossz állapotban van, nem tudja maradéktalanul megoldani a rábízott feladatokat. Emellett minden előfeltétele megvan a helyzet további romlásának - gazdasági, szervezeti, korrupciós, műszaki stb. Intézkedések hiányában a légierő harcképes flottája, amely amúgy sem a legnagyobb, tovább hanyatlik, a gyógyulás reménye nélkül.

nagy program​


2020 tavaszán „Vision of the Air Force 2035” („Vision of the Air Force 2035”) néven kidolgozták és közzétették a légierő fejlesztési tervét. Ez a dokumentum számos olyan intézkedést javasol, amelyek a távoli jövőben lehetővé teszik a légierő újrafelszerelését és képességeinek elfogadható szintre való visszaállítását.

E tekintetben a fő figyelmet a harci repülés megújítására fordítják. A terv megvalósításának eredményei alapján a légierő négy taktikai repülődandárral rendelkezik, amelyek egyetlen típusú többcélú vadászrepülővel vannak felszerelve. A szükséges felszerelést 72-108 repülőgépre becsülik. A program összköltsége 200 milliárd hrivnya lesz, és ennek a pénznek a nagy részét várhatóan taktikai repülőgépekre költik majd.



A légierő modernizációja három szakaszra oszlik - előkészítő, végrehajtó és rögzítő. Mindegyikük a terv szerint megoldja a saját problémáit, és megteremti az alapot a következő szakaszhoz. A kitűzött feladatok eltérő összetettsége ellenére várhatóan öt évet kell eltölteni egy-egy szakaszon.

A program első előkészítő szakaszát a 2021-2025 közötti időszakra tervezték. A taktikai repüléssel összefüggésben célja egy új vadászgép kiválasztása és fejlesztése. A külföldi eszközök beszerzésére kiírt pályázatot 2021-22-ben kellett volna kiírni, a szerződés pedig 2022-ben várható. 2023 és 2025 között a légierő 6-12 repülőgépet kapott tanulmányozásra, fejlesztésre és próbaüzemre.

2025-ben el kell indulnia a program „végrehajtói” szakaszának. Célja, hogy az elavult berendezések leszerelése mellett rendszeresen új berendezéseket vásároljon és szállítson. Évente legfeljebb 10-12 repülőgép vásárlása és üzembe helyezése várható. A szakasz végére két taktikai brigádnak teljesen át kell állnia az új felszerelésre.

A 2031-35-re tervezett "javító" harmadik szakasz folytatja a második tevékenységét, és biztosítja az összes átalakítás és átszerelés befejezését. Eredményei szerint a légierőnek a szükséges számú alakulattal és felszereléssel kell megszereznie a végleges formát. Ráadásul addigra teljesen megszabadulnak az elavult szovjet gyártású berendezésektől.



Érdekesség, hogy a korábban közzétett terv nem írja le az infrastruktúra új repüléstechnika követelményeinek megfelelő korszerűsítését. Ezenkívül nem hozták nyilvánosságra a fegyverarzenál frissítésének kérdését az új szabványokra való átállással. Nyilvánvaló, hogy a légierő teljes körű korszerűsítése nem megy ilyen intézkedések nélkül, és végrehajtásuk többletköltséggel jár, és némi időt igényel.

Hiányzó sikerek​


Az új terv első szakaszának tavaly kellett volna elkezdődnie. Ez a szakasz még több évig tart, de a munka főbb jellemzői és a legfontosabb trendek már most láthatóak és érthetőek. Sőt, lehetővé válik a jövőre vonatkozó jóslatok megfogalmazása, egészen a harmadik szakasz végéig.

A „Légierő víziói 2035” terv szerint 2021-22. pályázaton kell keresztülmennie, melynek során kiválasztanak egy új vadászbombázót a további újrafegyverkezéshez. Ennek az időszaknak az első fele már eltelt, de a versenyről semmit sem tudni. Különböző versenyzőket neveztek meg a vásárlásra, de az ügy még nem haladt tovább a tárgyalásokon. Ennek megfelelően nem szabad arra számítani, hogy 2022 végére az ukrán légierő képes lesz minden szükséges intézkedést végrehajtani és új repülőgépet kiválasztani.

Valószínűleg a legbanálisabb okok miatt halasztják a pályázatot: a szükséges finanszírozás hiánya, valamint a politikai és korrupciós folyamatok miatt. Az ilyen tényezők megjelenése jellemző és várható a modern Ukrajnára. Ráadásul várhatóan a jövőben is folytatják. Ez a program első és következő szakaszára egyaránt veszélyt jelent.


A korszerűsítési terv fő problémái a szükséges finanszírozás hiányával kapcsolatosak. Ukrajna katonai költségvetése a közelmúltban elérte a 120 milliárd hrivnyát, míg a légierő korszerűsítéséhez 200 milliárdra van szükség. Nagy kérdés, hogy 15 év alatt csak egy programra sikerül-e felszabadítani a jelenlegi éves költségvetés 1,7-ét. Nagyon valószínű, hogy a tényleges repülési kiadások alacsonyabbak lesznek a tervezettnél.

Az újrafegyverkezés további „veszélye” az infrastruktúra, a parancsnoki és irányítási berendezések, a fegyverek stb. Felújításuk meglehetősen bonyolult és költséges. Az ilyen intézkedések végrehajtása szerepelhet a program teljes költségvetésében, ami más beszerzéseket is érint.

Finanszírozási kérdésekben Ukrajna külföldi segítségre támaszkodhat. Ezenkívül lehetőség van használt felszerelések átadására vagy vásárlására harmadik országok légierejének jelenlétéből. Az elmúlt évek nemzetközi szerződései az ilyen vásárlások alapvető lehetőségét mutatják, a belőlük származó haszon ellenére.


Jövő jövő nélkül​

Így Ukrajna látja és megérti „megerősítő erőinek” összes problémáját, és felismeri azok frissítésének és javításának szükségességét is. A probléma megoldására egy merész, hosszú távú tervet készítettek és fogadtak el, amely kiterjed a légierő frissítésének minden kérdésére, és ebben a taktikai repülés foglalja el a fő helyet.

Könnyen belátható, hogy a „Viziya Resurrection Forces 2035” terve túl merész az ukrán gazdaság és a fegyveres erők jelenlegi állapotában. Túl drágának és bonyolultnak bizonyul, és a vásárlások elosztása a következő 15 évben összességében nem oldja meg ezeket a problémákat. Lehetséges, hogy Ukrajna külföldi országokhoz fordul segítségért, de ez nem garantálja minden terv időbeni és teljes körű megvalósítását.

Nem ismert, hogy az összes meglévő problémát mikor és hogyan oldják meg, és hogy ez lehetséges lesz-e. Eközben a taktikai repülés az erkölcsileg és fizikailag elavult repülőgépek formájában tovább hanyatlik. Ha az elkövetkező években nem hozzák meg a szükséges intézkedéseket, és valós lépésekre kerül sor, Ukrajna fennáll annak a veszélye, hogy kicsi és korlátozottan harcképes légierő nélkül is marad. A katonai-politikai helyzet azonban átlátszóan sejteti, hogy egy ilyen forgatókönyv csak ukrán szempontból negatív.


Szerző:

Rjabov Kirill
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Hírek Harkov páncélos gyáráról:


Márciustól 1 napos munkahétre akarnak átállni. Úgy, hogy tavaly sem tudták teljesíteni az 5 napos munkahéttel a kormány futó megrendelését, amit idén ugyan úgy folytatni kéne.
Azért azt a munkamegbeszélést megnézném, amikor felajánlják a melósoknak, hogy fizetés nélküli túlórát vállalhatnak, hogy megkapja a vállalat a pénzt, amiből ki tudják fizetni a tavalyról elmaradt béreket. Én már csak hazafias elkötelezettségből és az orosz inváziótól való félelem miatt is vállalnám.
 
W

Wilson

Guest
Hírek Harkov páncélos gyáráról:


Márciustól 1 napos munkahétre akarnak átállni. Úgy, hogy tavaly sem tudták teljesíteni az 5 napos munkahéttel a kormány futó megrendelését, amit idén ugyan úgy folytatni kéne.
Azért azt a munkamegbeszélést megnézném, amikor felajánlják a melósoknak, hogy fizetés nélküli túlórát vállalhatnak, hogy megkapja a vállalat a pénzt, amiből ki tudják fizetni a tavalyról elmaradt béreket. Én már csak hazafias elkötelezettségből és az orosz inváziótól való félelem miatt is vállalnám.
Hogy várhatnak el bármilyen szintű teljesítményt az ott dolgozóktól, hogyha még fizetést sem tudnak adni nekik, egy fűtetlen gyárban....
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 674
15 326
113
Hírek Harkov páncélos gyáráról:


Márciustól 1 napos munkahétre akarnak átállni. Úgy, hogy tavaly sem tudták teljesíteni az 5 napos munkahéttel a kormány futó megrendelését, amit idén ugyan úgy folytatni kéne.
Azért azt a munkamegbeszélést megnézném, amikor felajánlják a melósoknak, hogy fizetés nélküli túlórát vállalhatnak, hogy megkapja a vállalat a pénzt, amiből ki tudják fizetni a tavalyról elmaradt béreket. Én már csak hazafias elkötelezettségből és az orosz inváziótól való félelem miatt is vállalnám.
Az ilyen lehetetlen dolgok miatt nem lenne nagy ellenállás egy orosz invázió esetén.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Az ilyen lehetetlen dolgok miatt nem lenne nagy ellenállás egy orosz invázió esetén.

Igen, bár én régebben is azt mondtam, hogy logikus lépés lenne, de 7 évvel ezelőtt is az lett volna Moszkva számára. Ha akkor meglépik, akkor ma már ott állnánk, hogy évek óta feloldották volna az ellenük meghozott gazdasági szankciókat. Európa szerintem Ukrajna teljes lerohanásával elfogadná max fél évtizeden belül a realitásokat, hogy az orosz érdekszféra a NATO keleti tagországainak határig tart.


Ez meg bár nem az ukrán fegyveres erőkről szól, de egy hír arról, hogy az USA előkészületeteket tesz a kijevi nagykövetségük evakuálására. Egyelőre a családtagokat igyekeznek elhozni onnan és lehetővé teszik az alkalmazottaknak is, hogy saját belátásuk alapján akár eljöhessenek onnan.
Tudom, hogy ebben a vitában a legtöbb fórumtag azon az állásponton van, hogy Moszkva nem fog inváziót indítani, mert nem ér annyit nekik egész Ukrajna, mint amennyi negatívum -rövid távon- az orosz gazdaságot érintené. Szerintem szimplán rossz stratégia volt eddig is, hogy nem lépték meg.
Ahogy te is mondod, Chandler, az ukrán katonaság és a lakosság is pillanatok alatt átállna. Az EU és NATO tagság miatt csinálták a nyugati fordulatot. A ma élő emberek döntő többségének nincs esélye megélje, hogy őket valamelyikbe is felveszik. A háború lezárásával -akár vesztesen is- az életszínvonalukat valamelyest emelné.
Moszkva számára pedig a Dombasz katonailag nem elégséges előcsatározási terület. Fehéroroszország jelenleg egy bástyaként beékelődik egy esetleges nagy háború esetén a kis balti államok, Ukrajna és Lengyelország közé. Ha Ukrajna megint fordul, akkor mind a kettő kellő mélységben jól védhető, a NATO számára a baltiak meg nem.
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
7 745
26 196
113
Csehország 4006 db 152 milliméteres tüzérségi lövedéket ad Ukrajnának 36,6 millió korona értékben.

 
W

Wilson

Guest
Ukrajna befejezte a 2S22 Bogdan önjáró löveg előzetes tüzelési tesztjeit.....

1484171_900.jpg



Erről az ukrán Militarnyi számolt be.

A Boldly beszámol arról, hogy az ukrán 155 mm-es önjáró löveg sikeresen befejezte a tüzelési teszteket, amelyek során 450 lövést adtak le 42 km-es távolságból.

A teszteket az ukrán védelmi minisztérium meghatározó tesztjeinek részeként végezték.

A lőpróbára az Ukrán Fegyveres Erők Odessza megyei Alibeye lőtéren került sor.
Decemberben és januárban aktívan folyt a tüzérségi tüzelés.

A jövőbeli löveg fejlesztője, a KZTS PJSC szerint a hagyományos lövedék hatótávolsága akár 40 km is lehet.

1484397_900.png


A vállalat képviselői szerint mostanra a gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy akár 42 kilométerre is lehet lőni rakétahajtás használata nélkül.
Májusban a cég tesztjeinek első szakaszára a Shyrokyne került sor.

A tesztek során török és cseh gyártmányú 155 mm-es lövedékeket használnak, köztük a hadsereg Excalibur vállalatának továbbfejlesztett aerodinamikájú, nagy hatótávolságú lövedékeit és HE ERFB-BV lövedékeit.
Emlékeztetünk arra, hogy 2020-ban a Army Excalibur vállalat új 155 mm-es lőszert szállított az ukrán védelmi minisztériumnak a Bogdan önjáró löveg teljes tesztciklusához.

1483873_900.png


Nagy hatótávolságú repeszlövedékek továbbfejlesztett aerodinamikával és HE ERFB-BB-vel.

Az előzetes tüzelési tesztek a minisztériumi kísérletek részeként zajlanak, és ez lehetővé teszi, hogy a Bogdan 2022-ben a fegyveres erők rendelkezésére álljon.


Colonelcassad
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 274
9 639
113
Rettentő informatív (nem) videó az első ukrán NLAW lövészetről

 
Status
Not open for further replies.