Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 819
113
Olyan civilizációban élünk, mint a Star Wars sorozatban: kőkorszaki érzelmekkel, középkori intézményekkel és mindenható, istenszerű technológiával rendelkezünk. Ez óriási probléma. Nem fogjuk megőrizni az egyensúlyunkat, és kitalálni a megfelelő megoldásokat, amíg nem értjük, sőt nem is fogadjuk el, hogy az érzelmeink a paleolit korból származnak, és evolúciós alapjaik vannak. Meg kell értenünk, miképpen jöttek létre az intézményeink, és el kell döntenünk, hogy valóban életképesek-e számunkra, vagy pedig már nem tudunk velük létezni, és inkább kezdjünk el a helyes irányba haladni. És ez magában foglal egy csomó vallási intézményt is. Végre valahára felismertük, hogy a vallásos hit nagyon veszélyes, különösen akkor, ha az emberek hajlandóak azt mondani, hogy valami isten akarata. Állandóan ettől az ideától szenvedünk.”
(Edward O. Wilson biológus, 1929-2021)
https://quillette.com/2021/12/29/speaking-with-e-o-wi

Ja, csak a csávót ma már kb. nácinak tartják.


Nem is csoda, a szociobiológia (vagy evolúciós pszichológia) nagyjából antitézise mindennek, amit a mai woke-ok hirdetnek.
 
M

molnibalage

Guest
És hát ilyen közegbe miért is akarna bárki tanárnak menni?
Hogy gombokért tanítson olyan gyerekeket, akik ÉS szüleik se nagyon kooperatívak?

Ezek szerint akkor realitás lesz az, amit gondoltam és mondtam?
Hogy a jövőben termeljem majd a nyugdíjat, mert állam nem nagyon ad, oldjam meg a lakhatást, de még én fogom tanítani is, ha akar valamit?
Aludni és élni meg mikor fogok? :eek: o_O
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
W

Wilson

Guest
000_9vx38k-e1641893994644.jpg

UNIVERSITY OF MARYLAND SCHOOL OF MEDICINE / AFP

Először kapott ember génmódosított sertésszívet.....​


A világon először kapott ember genetikailag módosított sertésszívet, a beültetést az Egyesült Államokban végezték – írta a BBC hírportáljára hivatkozva az MTI. Az 57 éves David Bennett jól érzi magát három nappal a hétórás beavatkozás után.
A műtétre utolsó reményként tekintettek, mellyel megmenthetik a beteg életét, noha hosszú távú túlélési esélyeiről egyelőre keveset tudni.
„Vagy meghalok, vagy elvégzik a transzplantációt. Tudom, hogy ugrás a sötétbe, de ez az utolsó esélyem” – mondta Bennett a műtét előtt. A Marylandi Egyetem klinikájának orvoscsapata rendkívüli engedélyt kapott a hatóságoktól az eljárásra azzal az indokkal, hogy ellenkező esetben Bennett meghalt volna. A szakemberek úgy ítélték meg, hogy
emberi szívet nem kaphat, mivel egészségi állapota nagyon rossz.

A transzplantációt végző orvoscsapat munkáját hosszú évek kutatásai előzték meg, az eredmények emberek életét menthetik meg az egész világon.
„Egy lépéssel közelebb kerül a világ a szervhiány okozta válság megoldásához” – idézte a Marylandi Egyetem orvosi karának közleménye Bartley Griffith sebészt. Az Egyesült Államokban naponta 17 ember hal meg szervhiány miatt, a jelentések szerint több mint 100 ezres a várólista. Állati szervek transzplantációjának lehetőségét régóta mérlegelik, a sertésszívbillentyűk beültetése már elterjedt.
Októberben New York-i sebészek bejelentették, hogy sikeresen ültettek be sertésvesét emberbe, azonban a páciensnél ekkor már beállt az agyhalál, felépülésére nem volt remény. Bennett azonban azt reméli, folytathatja az életét. A műtét előtt hat héten át ágyhoz kötötten, gépek segítségével élt, miután halálos szívbetegséget mutattak ki nála. Hétfőn már önállóan lélegzett, bár folyamatos, alapos megfigyelés alatt áll.

Az átültetéshez használt sertés számos génjét módosították, ezek kilökődést okozhattak volna, azt azonban nem tudni pontosan, mi fog .....

 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 719
113
De igen.
talján
Olasz. Az olaszok saját nevéből (italiano), ill. ennek velencei talian alakjából ered. Mára elavult, de Taliándörögd község nevében megtalálható.

Taliándörögdön pont nemrégiben jártam…


A község határa már régóta lakott hely volt. Római telep nyomaira is bukkantak a határban. Dörögd első említése 1249-ben történik, amikor az egri püspök birtokhatárait állapítja meg. Nemesek által lakott hely volt Drugd. Taliándörögd területén a középkorban négy település volt:

  • A legkorábbi Tótdörögd
  • Monostordörögdöt egyetlen esetben említik (1504)
  • Felsődörögd a Szent András templommal és
  • Alsódörögd (a Szent Szűz tiszteletére épített kápolnával) a 14. század elején tűnnek fel.[3]
Mind a négy település egyházas hely volt. 1187 lakosból 793 katolikust, 43 reformátust, 349 evangélikust és 4 izraelitát említ a krónika. A településsel szorosan összefügg a Dörögdi család neve és sorsa. A családnak birtoka volt többek között Felső-dörögd, Alsó-dörögd és Imár is.


A középkori templom romjai
1548-ban a török felégette a községet és sokáig lakatlan, 1718 után kezdett ismét benépesülni. Az új Dörögd nem a régi falu helyén, hanem „a sűrűben” épült újra. A törökök kiűzése után a települések több család között oszlottak meg. A Dörögdi család fiúágon való kihalása után vizeki Tallián Ferenc lovassági ezredest és feleségét iktatták be a birtokba. A mai Taliándörögd, vizeki Tallián Ferenctől kapta a nevét, megkülönböztetésül a középkori Tóth-dörögd – ma Ódörögd puszta – településtől. Az újratelepülő jobbágyok, közbirtokosok református lelkészt tartanak, aki az evangélikusokat is pasztorálja. 1745-ben még nagyrészt lutheránus a falu. 1760-ban fordul meg az arány, miután Tallián Ignácné földesúrnő a református prédikátort kitelepíti. 1773-ban a községet vegyes hitű magyarság lakja. A falu máig fennmaradt három temploma ennek emlékét őrzi.

Erről a talián családról sok mindent fennmaradt pl 1610 január 1.-én II. Mátyás magyar királytól új címeres nemeslevelet szereztek. Azért jó hogy ezer éves ország a mienk mert ezek az írásos emlékek mai napig fennmaradtak. Szóval tudjuk, hogy ami ma olasz eredtileg talján volt.

A románokat mi oláh-nak hívtuk. Ezt a románia dolgot ők találták ki maguknak mi pedig átvettük. Ugyan úgy ahogy a tóth-okat ma szlovákoknak, a rácz-okat pedig szerbeknek nevezzük. Nándor ma már bulgár pl. Azt hiszem az egyetlen régen használatos népnév a német ami mai napig megmaradt a magyar nyelvben.
A német nem olyan régi, univerzális neve a Német-Római Birodalom lakóinak. Lakik ott burkus/bajor, szász, sváb, frank meg egy csomó germán törzs.
"A német nép meghatározását nehezíti, hogy (európai viszonylatban a franciákhoz hasonlóan) nagyon későn, a német egységre való törekvés idején kezdődött meg a kialakulása a korábban önálló germán nyelvű népcsoportokból (bajorok, szászok, svábok, rajnai németek, északnémetek, frízek, poroszok, osztrákok, svájci németek, …)"
(wiki)
A német az" alemann" magyarosított verziója, amelyik szintén germán törzs volt.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 911
13 699
113

A Hunga Tonga vulkán kitörése légnyomás változásból szombat estére észlelhető volt már Közép-Európában is.
Ránéztem a PTE időjárás állomásának weboldalán a 24 órás grafikonokra, látszik ott is a tüske:
Ez nagyon komoly!
Egy nappal korábban;

Majdnem teljesen eltűnt a sziget..

Lökéshullám 65km távolságból;
400km-re fekvő Fijin is hallották.