Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 600
3 236
113
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Ezt itt hagyom. A csaj az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület (IPCC) III. Munkacsoportjának alelnöke:


kb 20-45 percig szól energetikáról. Nem szeretném minősiteni. Talán érdemes végighallgatni, széleseik a látókör.
 
M

molnibalage

Guest
Ezt itt hagyom. A csaj az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület (IPCC) III. Munkacsoportjának alelnöke:


kb 20-45 percig szól energetikáról. Nem szeretném minősiteni. Talán érdemes végighallgatni, széleseik a látókör.
Tóvmá fentebb tőlem.
 
  • Tetszik
Reactions: Shadow

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Ezt itt hagyom. A csaj az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület (IPCC) III. Munkacsoportjának alelnöke:


kb 20-45 percig szól energetikáról. Nem szeretném minősiteni. Talán érdemes végighallgatni, széleseik a látókör.
A szél ott fúj, ahol süt a nap.
 
  • Vicces
Reactions: LMzek 2.0

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 693
90 787
113
  • Tetszik
Reactions: nyugger and gacsat

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 600
3 236
113
"A magyar lakosság éves teljes fogyasztási igénye - hőmérséklettől függően - átlagosan 3,5–4 milliárd köbméter. Másfél hónappal a betárolási időszak, vagyis április 1. előtt a hazai tárolókban a biztonsági készlettel együtt még mindig az éves lakossági fogyasztás mintegy 50 százaléka, 1,76 milliárd köbméter földgáz van, ami 27,77 százalékos töltöttséget jelent."
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 600
3 236
113
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 917
13 018
113

30%-os árengedménnyel átvesszük. Építsék meg nálunk. A termelt áramot meg eladjuk csillagászati áron a politikai alapon öntökönszúrást elkövető és zöld őrült európai országoknak. Gennyesre fogjuk keresni magunkat.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
30%-os árengedménnyel átvesszük. Építsék meg nálunk. A termelt áramot meg eladjuk csillagászati áron a politikai alapon öntökönszúrást elkövető és zöld őrült európai országoknak. Gennyesre fogjuk keresni magunkat.
Eredeti áron is jó lenne, csak épüljön!
Szerdán megdőlt az energiafelhasználási rekordunk:

Az előző rekordot 2019. január 23-án mérték a déli órákban: 6926 MW-os (15 perces) volt az abszolút rendszerterhelési csúcs. December 4-én 16 óra 45 perc körül viszont 7099 MW (15 perces) értéket mértek, amelyből az import 2362 MW volt.
Süli János hozzátette, hogy ezt a pillanatnyi rendszerterhelés értéke néhány perccel azelőtt még felül is múlta: 7148 MW volt.
forrás

MW-import.png

A VER forgalmi adatok. (vörös: saját termelésből fedezett fogyasztás, kék: importból és természetesen az import/export tényezők nem ilyen egyszerűk, de mégis jól mutatják ebben a formában is, hogy mi a baj, a magyar energetikai rendszerrel!)

Ezek szerint Magyarország alapból el tudna tartani 4x1200 MW atomerőművi teljesítményt is! Gyorsan építeni kellene az új atomerőművet, úgy értem Paks 2 után egy újat, mert, bár "lassant" akartam írni, de nincs időnk. Ezekben a fogyasztási csúcsokban még nincs benne az elektromos autózás, nem is annyira nálunk, mint inkább a németeknél, ahol energetikai összeomlást készítenek elő a politikusok és hamarosan nem biztos, hogy lesz import, vagy ha lesz is, csak horror áron, a németekkel versenyezve a forrásokért, ami akár három-négyszeres áramár-emelkedést is jelenthet tíz éven belül Magyarországon!

Nettó exportőrré kell válnunk, ha jót akarunk!

Paks 2 tervét típustervként kellene kezelni és ezzel 99 százalékban megegyező (egyedül a teperadottságok miatti alapozási munkák változtathatnak egy ilyen típusterven részleteiben) megegyező két blokkos erőművet építeni a kiválasztott helyszíneken. Ez a helyzet ebből a szempontból (világoslila az eredeti Duna menti helyszínek, sötétlila a Paks 2-őt megelőző vizsgálat eredményei):
telephely.jpg


Ebből a legjobb adottságú Tiszavasvári lett (egyből négy blokknyi helyet kellene előkészíteni, hogy majd az első kettőt évtizedek múlva pótló hármas és négyes mellé épülhessen gazdaságosan):
tiszavasv-ri.jpg


Ha most belehúzunk, talán egy ilyen időrendet tartani is tudnánk:

Paks 2 első blokk: 2026
Paks 2 második blokk: 2027
Tiszavasvári első blokk: 2028-29
Tiszavasvári második blokk: 2029-30

Annyi előnyünk van, hogy a paksi terveket kezelhetjük típustervként, tehát építhetünk egy kvázi ikertestvért, teljesen azonos paraméterekkel valahova. Annyi hátránya van a paksi terveknek, hogy mivel nem hűtőtornyos, ezért vízre van szükség, ez csak két folyó, önmagában a Duna és tározóval a Tisza tudja biztosítani. Tiszavasvárinál létre lehetne hozni az erőműnek szükséges víztározót valahogy így:

tisza-jv-ros-AE.jpg


A tározóból vételezett hűtővizet pedig a Kelet főcsatornába engednék le, így nem keveredne a tározó "hideg" vize a használt hűtővízzel. Így lehetne a tervezésen éveket nyerni. De igazad van, az áramkrízis itt van és nekünk nincsenek erőműveink a lehetséges importforrásainkat pedig a gazdagabb németek fogják végül elszívni, így náluk max irányított áramkorlátozások lesznek, nálunk meg napokig áramszünetek és harmadik világbeli állapotok, hacsak nem fekszünk rá a fosszilis energiahordozókra, hogy az atomerőművek felépültéig valahogy gondoskodjunk a saját áramellátásunkról az európai hálózattól függetlenül. Olyan verziók vannak (legalább három egyidejűleg ezek közül, egyenként ezer MW névleges teljesítménnyel), hogy:

  • új bükkaljai ligniterőmű a helyi lignitbányászat felfuttatásával
  • új alpokaljai ligniterőmű a helyi lignitkészletek feltárásával
  • új bicskei hőerőmű egy felélesztett eocén-program keretében
  • új mecseki hőerőmű külszíni fejtéses helyi kőszénre alapozva
  • és persze az importált gázra alapozott megoldások leginkább valahol Szeged környékén.
+ az összes létező lehetséges helyszínen meg kell építenünk a szivattyús energiatározókat, hogy valahogy gazdálkodni tudjunk a megújuló energiáinkkal és befejezni a Bős-Nagymarosi projektet is eredeti tervek szerint, megpróbálva összehozni újra a régi egyezményt, csak immár a szlovákokkal a csúcsrajáratásról!

Ezek kivitelezése azért gyorsan megoldható (Nagymarost leszámítva). Bár félek ez se lenne elég gyors!

Valami megoldást találnunk kell azonnal, mert nem lesz áramunk. A nyugat-európai zöldforradalom kivégzi a kontinens energiaellátását és elszívja a kelet-közép európai országok elől az import lehetőségét. Nem fogunk tudni áramot importálni a hálózatunkba sehonnan, mert a németek fel fogják vásárolni előlünk az áramexportőrök feleslegét, minden létező európai megoldást megkerülve és nekik van rá pénzük, ahogy például a koronavírus vakcinával is tették kezdettől fogva a saját ellátásbiztonságuk érdekében. Most lehet, hogy azon röhögünk, hogy áramszünetek jönnek náluk, de ha jönnek, akkor nagyon gyorsan gondoskodni fognak az újraosztásról úgy, hogy náluk ilyen ne legyen, hanem helyette lesz nálunk, meg mindenkinél, aki nem nettó exportőr, hogy biztonságban legyen ettől!

A német önzés legendás.
 
T

Törölt tag 1945

Guest

Nem teljesen értem a finn aggályokat.
Eredetileg arról volt szó, hogy az újonnan megépült erőműben nem csak orosz eredetű fűtőanyaggal lehet üzemelni, szóval hol van itt az orosz függés?
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Az oroszok leszarjak míg magas a gázár, és ok ezt most fent fogjak tartani míg a kínai vezetek meg nem epul. A kínaiak meg gyorsítják, hogy az amikkal történő osszecsapaskor már kész legyenek a nyersanyag utánpótlás csatornái. 2028 gyorsan itt lesz.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 761
17 817
113
Ezt most mentsük el és nézzünk rá majd kicsit később:
Igazából nem érdekel, ha 2 hétig nem lesz mivel fűteni és korlátozva lesz villany, ha páholyból nézhetem az idióta zöldek bukását....

Más tészta, hogy majd honnan lesz műtrágya és mennyiért..