[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
"Ukrajna saját szemüvegükön keresztül nézve hibázott valóban, hogy elengedte az atomtölteteit, én is így látom. Most nem mertek volna bevonulni az oroszok. Ez tény. Vitának itt köztünk helye nincs."

Utólag nézve szuper hogy nem maradt nuki töltet az ukránoknál.
Valószínűleg lett volna rá vevő. Lásd a KH-55 robotrepülőgépet.
"The end of the Cold War left Ukraine with 1,612 Kh-55s, part of the armament of the 19 Tu-160s of the 184th Heavy Bomber Regiment at Pryluky and the 25 Tu-95MSs of the 182nd Heavy Bomber Regiment at Uzin-Shepelovka.[22] It was reported that Ukraine demanded US$3 billion for the return of the planes and their missiles to Russia.[22] In October 1999, a compromise was reached that saw Russia pay US$285 million for eight Tu-160 and three Tu-95MS bombers and 575 Kh-55 cruise missiles,[22] while the rest were meant to be destroyed under U.S.-led Nunn–Lugar Cooperative Threat Reduction programme.[23] However, in March 2005 Ukraine's prosecutor-general Sviatoslav Piskun said that in 2001, 12 Kh-55s had been exported to Iran in a deal allegedly worth US$49.5 million,[24] and an additional six Kh-55s were exported to China.[23] In March 2015, Iran subsequently revealed the existence of the Soumar cruise missile." Forrás: wikipedia
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113

Trump: Putyin zseniális!​

február 22., kedd 23:05



„Független állam!” „Milyen okos!” „Zseniális!” „És odamegy békefenntartóként...” „Ezt kéne csinálnunk nekünk is a déli határon...” „Ennyi tankot még soha nem láttam...” „Ez a csávó nagyon érti...” „Ismerem jól, nagyon jól” – lelkendezett Donald Trump volt amerikai elnök Mar-a-Lagóban, ahol rádióinterjút adott Clay Travisnek és Buck Sextonnak.
https://444.hu/2022/02/22/trump-putyin-zsenialis

Nagyon józan interjú. Trump stílus, de tökéletesen átlátja a helyzetet mélységében. Ha Putyin embere elkövet élőben egy olyan hibát, hogy nem az aktuális lépcsőfokról beszél, akkor talán egy ex-elnöknek is elnézhető ez. Ha jól értettem, ő nem a @Wilson által emlegetett területekről beszél, mikor azt mondja, hogy elismeri Ukrajna nagyobb részét függetlennek, majd bemegy oda békét fenntartani.
Gazdasági összefüggésekben mindig is jó volt. Nem csak hőbörög, hogy ő az olajár mélypontján csordulásig feltöltötte a stratégiai tározókat, de ha jól vettem ki a szavaiból, a jelenlegi kormány játszani fog ezek felszabadításával és így úgy fog tűnni az első időkben, hogy kevésbé viseli meg őket a most következő gazdasági válság. De szerinte ez hibás, mert ezek háború esetére kellenének és főleg mert tiszavirágéletűek lesznek, hamar fogynak és nagyon elkaphatja az amerikai gazdaságot a finishben.

És ott sem habozott, ahol Kína reakcióját kellett jósolnia. Egyértelműen igennel felelt Taivan elfoglalására, szavaiból azt vettem ki, hogy még ebben az évben tervezi Peking. Ne adj Isten, mert akkor a nagy Nyugat két frontos háborúba manőverezte be magát!

Utánanéztem, és fél perc alatt megállapítottam, hogy az orosz haditengerészetet az ukrán nem fogja zavarni (egyetlen egy hadihajójuk van, ami valami erőt képvisel, egy NATO elnevezés szerinti Krivak III fregatt)... (szerintem a fekete-tengeri mellett a kaszpi flotta is be fog csatlakozni egy két Kalibrével...)

Az Ukrán Flottát már múltkor elkapták a ruszkik egy puskalövés nélkül. Simán csak behajóztak a kikötőjükbe egy leselejtezés előtt álló hajóval és elsüllyesztették, hogy a hadihajók ne tudjanak kimenni a Krímből... mikor épp elfoglalják.
Én tegnap azt kértem, hogy ha valakinek van kedve belemélyedni, akkor nézzen utána a török hadiflotta képességeinek! Egy Ukrajna elleni tengeri blokád már fixen betervezhető. Mennyire tudná veszélyeztetni egy román felségvizeken összevont török flotta a partraszálló hajókat Odesszában? Van elég tűzerejük az elrettentéshez vagy Erdogán jobb, ha csendes szemlélő lesz?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 938
48 710
113
Az orosz békefenntartók nem vesztegették az idejüket. Megérkeztek Luhanszkba és
FMOgZKnX0AEahK_
FMJxoJjXMAMKNLk
Milyen jó lehet Ondó névvel létezni.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 030
113
A cikk végéből vettem az információkat. A cikk szerzője: Nagy Imre (urvilag.hu)
"Sorozatban négy sikertelen indítás sok, ám az űrkorszak hajnalán nem volt egyedi. Az amerikai Vanguard rakéta csak harmadjára volt sikeres, majd újabb négy kudarc következett. A szovjet Szputnyik rakéta elsőre pályára állt (bár nem a tervezettre), ám a következő négy felrobbant. Az N1 program végét sem csak a kudarcok hozták el. A szovjet vezetés valójában soha sem lelkesedett a holdprogramért, túl drágának találták, és csak presztízsértéke volt, így 1974-ben törölték. A sors iróniája, hogy ekkor már az indítóasztalon állt az ötödik N1 immár NK-33 hajtóművekkel, és ami már biztosan működött volna..."
http://www.urvilag.hu/orosz_hordozoraketak/20190221_50_eve_majdnem_sikerult_az_n1_elso_inditasa
.
.
Nagy Imre hulyeseget irt, es ezt sima hetköznapi logikaval belathatjuk. Az N1-ek sorban robbantak fel, ez teny, volt amelyik a kilövöallast is letarolta, de a következöt mindig azzal a remennyel toltak ki és hogy ez mar az "ami már biztosan működni fog". Azutan nem muködött az sem. Az utolso se muködött. Tehat Nagy Imre maximum azt irhatta volna, hogy "a következö esetleg mar muködött volna talan." De mivel ez nem bizonyosodott be, igy a "biztosan muködött volna" megfogalmazas biztosan nem jo (es lasd lentebb tovabb, hogy miert)
.
Az N1 raketak hatomuveivel nem volt önmagukban baj a kezdettöl fogva. De mivel nem volt az amerikai Saturnokon hasznalt hajtomuvuk (az NK33 sem volt olyan!), igy jobban hijan nagyon sok kisebb hajtomuvet pakoltak a raketaba, az elsö fokozat peldaul örult sok, 30 ilyen hajtomuvet kapott. Ezeket egy KORD nevu, nagyon komplikalt vezerlörendszer probalta volna összehangolni a kulönfele repulesi helyzetekben, inkabb kevesebb mint több sikerrel, es ennek a KORD-nak volt a kudarcok jo resze köszönhetö.
Az NK-33 sem segitett volna nagyon a darabszamon, ezert is volt, hogy az N1 program vegen szazas nagysagrendu legyartott NK33 hajtomu maradt raktaron letarolva. Ezeket evtizedekkel kesöbb megvette egy amerikai ceg, de az ö Antares raketajukon se valt be, latvanyos robbanas lett az NK33 sztori vege, video:
.
.
A kivizsgalas azt hozta, hogy gyartasi hibas volt a hajtomu: "An Orbital ATK investigation into last year’s Antares rocket crash in Virginia identified a decades-old manufacturing defect inside an AJ26 engine turbopump as the most likely cause of the failure"
.
Az amerikaiak erdeklödeset latva az oroszok maguk is megprobalkoztak az NK-33 ujrahasznositasaval, de ök se jartak jobban az NK-33-mal, mert nekik meg a Szojuz-1v raketajukban robbant fel szinten kb ekkoriban. Igy egyelöre az NK-33 kikerult a kepböl mind a ket orszagban, annak ellenere, hogy egy jo konstrukcio volt, illetve lehetne talan.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Az Ukrán Flottát már múltkor elkapták a ruszkik egy puskalövés nélkül. Simán csak behajóztak a kikötőjükbe egy leselejtezés előtt álló hajóval és elsüllyesztették, hogy a hadihajók ne tudjanak kimenni a Krímből... mikor épp elfoglalják.
Én tegnap azt kértem, hogy ha valakinek van kedve belemélyedni, akkor nézzen utána a török hadiflotta képességeinek! Egy Ukrajna elleni tengeri blokád már fixen betervezhető. Mennyire tudná veszélyeztetni egy román felségvizeken összevont török flotta a partraszálló hajókat Odesszában? Van elég tűzerejük az elrettentéshez vagy Erdogán jobb, ha csendes szemlélő lesz?
Egy olyan térségben megfelelő rakétaelhárító képesség nélkül, ahol az orosz hajóelleni rakéták akár partról, akár gépekről folyamatosan indíthatók? Még egy amerikai CGB-re se tenném a pénzem.
 
W

Wilson

Guest
Nagyon józan interjú. Trump stílus, de tökéletesen átlátja a helyzetet mélységében. Ha Putyin embere elkövet élőben egy olyan hibát, hogy nem az aktuális lépcsőfokról beszél, akkor talán egy ex-elnöknek is elnézhető ez. Ha jól értettem, ő nem a @Wilson által emlegetett területekről beszél, mikor azt mondja, hogy elismeri Ukrajna nagyobb részét függetlennek, majd bemegy oda békét fenntartani.
Gazdasági összefüggésekben mindig is jó volt. Nem csak hőbörög, hogy ő az olajár mélypontján csordulásig feltöltötte a stratégiai tározókat, de ha jól vettem ki a szavaiból, a jelenlegi kormány játszani fog ezek felszabadításával és így úgy fog tűnni az első időkben, hogy kevésbé viseli meg őket a most következő gazdasági válság. De szerinte ez hibás, mert ezek háború esetére kellenének és főleg mert tiszavirágéletűek lesznek, hamar fogynak és nagyon elkaphatja az amerikai gazdaságot a finishben.

És ott sem habozott, ahol Kína reakcióját kellett jósolnia. Egyértelműen igennel felelt Taivan elfoglalására, szavaiból azt vettem ki, hogy még ebben az évben tervezi Peking. Ne adj Isten, mert akkor a nagy Nyugat két frontos háborúba manőverezte be magát!



Az Ukrán Flottát már múltkor elkapták a ruszkik egy puskalövés nélkül. Simán csak behajóztak a kikötőjükbe egy leselejtezés előtt álló hajóval és elsüllyesztették, hogy a hadihajók ne tudjanak kimenni a Krímből... mikor épp elfoglalják.
Én tegnap azt kértem, hogy ha valakinek van kedve belemélyedni, akkor nézzen utána a török hadiflotta képességeinek! Egy Ukrajna elleni tengeri blokád már fixen betervezhető. Mennyire tudná veszélyeztetni egy román felségvizeken összevont török flotta a partraszálló hajókat Odesszában? Van elég tűzerejük az elrettentéshez vagy Erdogán jobb, ha csendes szemlélő lesz?
Erdogan jobb ha csendes szemlélő lesz a török flotta nem ellenfele az orosznak esélye sem lenne megtámadni az orosz partraszálló hajókat, amúgy szerintem abszurd feltételezés, hogy Kardigán háborúba akár keveredni az oroszokkal....
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Eközben Kína köszöni jól van és egészen sajátosan értelmezi a konfliktust!

“A Global Times nevű, a kínai állam által felügyelt lap kedden a Donbaszéhoz hasonlította Tajvan helyzetét, és azt kérte a világ vezető gazdasági hatalmaitól, hogy támogassanak egy, a szigetország elleni inváziót.

A kínai lap azt írta a Twitteren közzétett kommentárjában, hogy a világ hét vezető gazdasági hatalma, a G7-ek támogatják az állam területi integritását. Ez után hozzátették, hogy a tajvani rezsim ugyanúgy „aláássa Kína kerületi integritását”, mint ahogy ezt Oroszország és a szakadárok teszik Ukrajnával, az utóbbi lépést pedig legutóbb elítélte a nemzetközi közösség.


– üzenték a G7-eknek.”

Kína beárazta az ENSZ-ben elfoglalt álláspontját. Kiállt Ukrajna területi integritásáért, de cserébe nyugatnak be kell nyelnie azt, hogy ő bemegy Tajvanra. Ez igazából már a nagy sakktáblára való, vagy a III. világháború topikba, ami (még) nincs.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 938
48 710
113
.
.
Az N1 hibait nem javitottak ki bizonyitottan. Teny, hogy az N1 inditasok soran egyre messzebb jutottak, de a vege mindig robbanas volt, beleertve a legutolso N1-7L-t is, ami mindössze kb 40km magassagig jutott. Összehasonlitaskeppen: az ISS kb 400 km magasan kering, a Hold meg 380ezer km tavolsag.
Minden egyes N1 kudarcbol tanultak valamit, es mindig azt hittek, hogy most mar jo, de azutan megint nem lett az.
Namost ezutan azt allitani, hogy a hibakat kijavitottak, es a következö mar biztosan jo, ez semmikeppen sem stimmel. Ilyet akkor lehet kijelenteni, ha minimum egy, de emberes kuldeteshez inkabb sorban több probaut is problemamentes. Ilyen viszont nem volt.
A masik szovjet Hold program, a Proton/Zond se tudott kellö megbizhatosagot felmutatni, ott sikerult automata modban Holdkerulö utat teljesiteni, es ha csak alap raguglizol, akkor azt olvasod, hogy pl az utolso Zond-8 visszatert, szoval hurra, de ha van olvasottsagod a temaban, akkor tudod, hogy muszaki hibak miatt olyan, ballisztikus palyan jött vissza, amit esetleges szemelyzet nem elt volna tul.
Az N1 es a Zond program veszte is az lett, hogy nem tudtak ember vezette uthoz kellö megbizhatosagot produkalni (az N1 eseteben meg semmilyen megbizhatosagot sem), es nem akartak vallalni az emberveszteseg, kudarc okozta nemzetközi presztizsvesztest, plane hogy addigra az amerikai Apollo program mar megnyerte a "versenyt", es igy nem is volt ertelme folytatni.
Venyera szondák, de hagyjuk ezt, mert szerinted az “űrverseny” az Apollóval ért véget.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 002
1 580
113
Kína beárazta az ENSZ-ben elfoglalt álláspontját. Kiállt Ukrajna területi integritásáért, de cserébe nyugatnak be kell nyelnie azt, hogy ő bemegy Tajvanra. Ez igazából már a nagy sakktáblára való, vagy a III. világháború topikba, ami (még) nincs.
Hát, ha választanu kéne az USAnak szerintem nem ukrajnát választaná. Eleve csak igérgetnek, de nem védik meg, s Ők se a NATO.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 938
48 710
113
Erdogan jobb ha csendes szemlélő lesz a török flotta nem ellenfele az orosznak esélye sem lenne megtámadni az orosz partraszálló hajókat, amúgy szerintem abszurd feltételezés, hogy Kardigán háborúba akár keveredni az oroszokkal....
A törökök egyébként mindehhez mit szólnak, mint a 2. legnagyobb NATO haderő, és Ukrajna + Oroszország vízi szomszédja? Csak mert nem nagyob hallani felőlük semmilyen elítélő nyilatkozatotról.
 

Martin15

Well-Known Member
2021. március 12.
68
421
53
A törökök egyébként mindehhez mit szólnak, mint a 2. legnagyobb NATO haderő, és Ukrajna + Oroszország vízi szomszédja? Csak mert nem nagyob hallani felőlük semmilyen elítélő nyilatkozatotról.
Én is ezen gondolkoztam. Vajon melyik oldalon áll nem hivatalosan. Szerintem tudja, hogy ki mentette meg a s**gét a puccskísérletnél.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and theo
W

Wilson

Guest
A törökök egyébként mindehhez mit szólnak, mint a 2. legnagyobb NATO haderő, és Ukrajna + Oroszország vízi szomszédja? Csak mert nem nagyob hallani felőlük semmilyen elítélő nyilatkozatotról.
Kardigán elég kemény hangvételű és elítélő nyilatkozatot tett, a szakik oroszok általi elismerése után.Szerinte az oroszok ezzel megsértették Ukrajna területi integritását és határait....
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 030
113
Erdogan jobb ha csendes szemlélő lesz a török flotta nem ellenfele az orosznak esélye sem lenne megtámadni az orosz partraszálló hajókat, amúgy szerintem abszurd feltételezés, hogy Kardigán háborúba akár keveredni az oroszokkal....
.
.
A török flottanak maganak nincs nagy jelentösege, ez mar nem a trafalgari csata, ahol hajok lövik közelröl egymast. Persze a török flotta maga sem gyenge, de ami fontosabb, hogy az orosznal joval erösebb legierejuk van F-16 gepekkel. A repulögep vs hajo csataban mar a II.Vh-ban is a repulögep nyert.
.
A török tengeri szerepvallalas masik fontos kerdese, hogy ök vagy a NATO lezarja-e a Boszporuszt, mert ha igen, ott hajo nem jut at egyben, viszont ha lezarjak, az durva orosz ellenlepest hozhat.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
.
.
A török flottanak maganak nincs nagy jelentösege, ez mar nem a trafalgari csata, ahol hajok lövik közelröl egymast. Persze a török flotta maga sem gyenge, de ami fontosabb, hogy az orosznal joval erösebb legierejuk van F-16 gepekkel. A repulögep vs hajo csataban mar a II.Vh-ban is a repulögep nyert.
.
A török tengeri szerepvallalas masik fontos kerdese, hogy ök vagy a NATO lezarja-e a Boszporuszt, mert ha igen, ott hajo nem jut at egyben, viszont ha lezarjak, az durva orosz ellenlepest hozhat.
Ez már tragikomikus.
Pont ez a totális, minden alapot nélkülöző, teljes egészében téves lenézés vezetett ide, ahol vagyunk. Nagyon remélem, hogy a Pentagonban okosabb emberek ülnek...
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
.
.
A török flottanak maganak nincs nagy jelentösege, ez mar nem a trafalgari csata, ahol hajok lövik közelröl egymast. Persze a török flotta maga sem gyenge, de ami fontosabb, hogy az orosznal joval erösebb legierejuk van F-16 gepekkel. A repulögep vs hajo csataban mar a II.Vh-ban is a repulögep nyert.
.
A török tengeri szerepvallalas masik fontos kerdese, hogy ök vagy a NATO lezarja-e a Boszporuszt, mert ha igen, ott hajo nem jut at egyben, viszont ha lezarjak, az durva orosz ellenlepest hozhat.
"hogy az orosznal joval erösebb legierejuk van F-16 gepekkel."
Persze...Melyik dimenzióban? :)
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 601
6 030
113
Ez már tragikomikus.
Pont ez a totális, minden alapot nélkülöző, teljes egészében téves lenézés vezetett ide, ahol vagyunk. Nagyon remélem, hogy a Pentagonban okosabb emberek ülnek...
.
.
Az ures soder reszt hagyhatod, inkabb meselj, melyik reszevel nem ertesz egyet, miert nem, es mi szerinted a helyes? Az F-16 nem vilagos, a Boszporusz nincs meg, vagy mi a tragikomikus neked?
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 022
32 455
113
Van egy elméletem, amely szerint a szélsőjobb és a szélsőbal valójában nem egy tengely két ellentétes végén, ha egy kör átellenes oldalán helyezkednek el, és a legszélük tulajdonképpen összeér.

Patkóelmélet (horseshoe theory), nem te találtad ki a melegvizet.

Mert mit mondanak folyton a nácik? "Halál a zsidókra!"

És mit mondanak folyton a komcsik? "Halál a gazdagokra!"

Na és mi a leggyakoribb sztereotípia a zsidókkal kapcsolatban?

Nem csak arról van szó, hogy gazdagok, a (tengerentúli) kínaiak, indiaiak, párszik stb. is gazdagok, a zsidók azonban 200+ éve egyre nagyobb szerepet játszanak a nyugati szellemi életben, a kultúrában is. Ezt lehet csak annak tulajdonítani, hogy magasabb az átlag IQ-juk, illetve szorgalmasak, ambíciózusak, de azért ez csak 10-20%-ban magyarázza meg azt az elsöprő jelenlétet, amit pl. a kortárs USA-ban láthatunk (a 2% zsidónak nagyságrenddel nagyobb jelenléte van számos területen), működik azért a jó öreg törzsi összetartás is (még ha egymással is hadakoznak sokszor - vagy úgy tűnik, egyesek szerint csak ellenőrizni akarnak minden oldalt, tehát küldenek a pl. "szélsőjobbra" is egyet-egyet maguk körül, lásd Zemmour Franciaországban, Szegedi és Jakab Magyarországon stb.). A mintázat évezredek óta ismétlődik, az ókori Egyiptomból is - ha van valami igazság a történetben - nem azért űzhették el őket, mert rabszolgák voltak, ki akarna rabszolgákat elüldözni? A betelepedés, nagy befolyásra szert tevés, majd üldöztetés, elűzés ciklikusan ismétlődött a történet során.
Ha meg bővebben érdekel, akkor Kevin MacDonald professzornak nézz utána, persze az SPLC, ADL, a woke Wikipedia-szerkesztők stb. szerint "neonáci". Mondjuk semmi különöset nem mond, csak akadémiai stílusban, idézetekkel alátámasztva megírta, amit mindenki láthat, aki látni akarja.
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
.
.
A török flottanak maganak nincs nagy jelentösege, ez mar nem a trafalgari csata, ahol hajok lövik közelröl egymast. Persze a török flotta maga sem gyenge, de ami fontosabb, hogy az orosznal joval erösebb legierejuk van F-16 gepekkel. A repulögep vs hajo csataban mar a II.Vh-ban is a repulögep nyert.
.
A török tengeri szerepvallalas masik fontos kerdese, hogy ök vagy a NATO lezarja-e a Boszporuszt, mert ha igen, ott hajo nem jut at egyben, viszont ha lezarjak, az durva orosz ellenlepest hozhat.
Én a fórum társaim többségével ellentétben nagyon respektálom a törököket, de ha a török légierő leveri az oroszt, akkor helyben orális maszturbációba kezdek.