[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Aztakurv@. Lehet, hogy volt már, de kicsit le vagyok most maradva, de fontosnak vélem.
Az index lehozta a Guardianra hivatkozva, hogy igen durva harcok lehettek a Hostomeli reptérért.
A hírek szerint az oroszok által visszafoglalt reptéren és környékén 200 ukrán elit alakulatos katona holtestét találták meg!!!
Na ha ez igaz, és tényleg a VDV kitartott, akkor ott nem a vállapok fognap repkedni, hanem a "Szovjetúnió hőse" plecsnik...
Te is előreszaladtál egy hónapot :) Oroszország hőse
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Idővel találnak rá megoldást, ez eleve nem rövid projekt. Az európai gázfogyasztás 40% jön oroszból, tehát máshol is van gáz. Plusz lehet javítani az energiafelhasználáson, megváltozik a hozzáállás a nukihoz, európai szinten még van némi mozgástere a megújulóknak is. És nem feltétlenül kell teljes felszámolásra törekedni, csak csökkenteni és hogy egy ideig kibírja Európa nulla orosz gáz mellett is. És ha egyszer csökken a függőség az oroszoktól, aligha állítják vissza.
A másik oldalon meg az orosz olaj és gázbevételek adják az orosz költségvetés felét. Nekik idővel sokkal jobban fájna.
Addig álljál féllábon meg a nyugat európaiak amíg kiváltják az orosz gázt persze kurva olcsón.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 001
113
Dehogy tartja annak. Oroszország kérdőjelezi meg Ukrajna határait, mérgezte meg a miniszterelnökét, visel ellene nyílt háborút, fegyverezte fel az állam ellen az ország lakóinak egy részét, uszít ellene, hazudik reggel-délben-este. Ukrajna ebből egyet sem követett el visszafelé.

Elképesztő ez a valóságtagadás ami itt megy. Mondjuk a magyarok mindig is sík hülyék voltak (nem személyes sértés) a külpolitikához, soha semmit nem értettek belőle, ezért is bukták el az összes hasonló szituációt mindig és vesztették el az országuk nagy részét. Most is teljesen lukra megy ez a topik is és a magyar vezetés is óriásit bukott ezzel az orosz orientációval.
Hát ehhez csak annyit, az ukrán parlament Rada, kompletten betiltotta többek között az orosz nyelvet. Meg a magyart is. És mindegyik kisebbség nyelvét.
Rémlik az a kifejezés , "mirotvorec" ? Ez egy hivatalos adatbázis "Ukrajna ellenségeinek listája" , tele többek között magyarokkal is, az oroszról nem is beszélve.
2014 óta lőtték az ukránok donyecki településeket , találomra, számtalan civil áldozatot szedve. Nem utolsósorban a konfliktus kirobbantó oka, hogy jobbszektoros, börtönviselt, ultrancionalista barmok oroszokat gyilkoltak csak azért mert kisebbségi jogokat követeltek, és nem határmódosítást.
Sajnos a magyar médiában is, úgy mint a nyugatiban, kizárólag az amerikaiak által összeállított ukrán narratíva jelent meg.
És még egy: miben rejlik az orosz orientáció ? Beléptünk a föderációba ? Átvettünk jogintézményeket ? Vagy mitől olyan különleges az orosz kapcsolat ami javarészt gazdasági ? Paks ? Hát azt meg szeretném nézni hogy a amerikaiak vagy a többi reaktorépítő cég hányszor drágábban kivitelezné a 2-es blokkot ..
Magyar-orosz viszonylatban vízumkötelezettség van, és a NATO-blokkba tartozunk, Unió (akik mindig valami feltétellel adnak forrást, hitelt etc) míg a diktátor kínaiak és ruszkik csak a pénzt kérik vissza kamatostul. Elég csak a Bokros-pakk, vagy a Bajnaiék "önzetlen" nyugati segítségét górcső alá vonni.
És az egésznek a pikantériáját a nyugati Janus-arc adja, mivel ók ha üzletelnek keletre csakis "demokratikus" lehet, nekünk viszont megrovás jár érte.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 716
15 504
113
Az RT összefoglalója:

"
Putyin azt mondta az ukrán hadseregnek, hogy vegyék a kezükbe a hatalmat
Az orosz elnök szerint „könnyebb” lenne tárgyalni az ukrán hadsereggel, mint a kijevi politikusokkal
Az ukrán fegyveres erőknek „át kell venniük a hatalmat” az országban, és békéről kell tárgyalniuk Moszkvával – mondta Vlagyimir Putyin elnök az orosz Biztonsági Tanács pénteki ülésén. Ezenkívül azzal vádolta a kijevi kormányt és a „neonácikat”, hogy civileket „emberi pajzsként” használnak Oroszország ukrajnai offenzívája közepette.

Putyin kijelentette, hogy az ukrán hadsereg nem engedheti meg kormányának, hogy „gyermekeiket, feleségeiket és szeretteiket emberi pajzsként használja” – ezt a taktikát ragaszkodott ahhoz, hogy Kijev a moszkvai hadművelet során alkalmazza.

"Vedd a hatalmat a saját kezedbe!" Az orosz elnök kijelentette, hogy a hadsereg jobb tárgyalópartner lenne, mint „egy rakás drogos és neonácik”, akik állítása szerint „Kijevben szőtték be magukat”, és „túszként” tartják az embereket.
"
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 684
8 668
113
"Az átlag orosz csak élni akar, nem birodalmat építeni."

Ez ellentmondás. Ha az átlag orosz ilyen lenne, nem lehetne birodalmat építeni.
Nem hiszem hogy Putyin ebből a háborúból megerősödve fog kijönni. Nyilván sok múlik azon hogy mennyire húzódik el a konfliktus, de az látszik hogy az ukránok motiváltak. A legrosszabb opció Putyinnak ha Afganisztán lesz Ukrajnából. A legjobb opcióról már biztosan lemondhat, mert az ukránok ellenállnak. Rengeteg orosz városban voltak tüntetések a háború ellen. A szankciókkal meg ismét sok évre recesszióba taszíthatják az orosz gazdaságot.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 855
65 609
113
egyáltalán nem biztos hogy a várost célozzák ... sőt arról már hallotunk vólna. valószínübb a körülötte levő állásokat.
Mariupolt teljesen korulbastyaztak minden iranybol az evek alatt vedelmi vonalakkal. Mar 15 korul is tobb retegu vedelem voltott amita DNRnem tort at. Faxert nem kerultek meg akkor...
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
A tagság emlegetése inkább gesztus volt, mint realitás. Ezt az oroszok is jól tudták.
Ezt a donyeck balhét is azért csinálták hogy a területi vita miatt ne is vegyék fel az Ukránokat a NATO-ba.

"Ezt a donyeck balhét is azért csinálták hogy a területi vita miatt ne is vegyék fel az Ukránokat a NATO-ba."

Nem. Ezt csak a nyugati nagyokosok találták ki. A Donyecki "balhét" azért csinálták, mert nem akartak a Kijev-i puccskormány alá tartozni. A NATO tagsággal nem is foglalkoztak.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 976
14 045
113
Tényleg meglep engem hogy mennyire fordítva ültök a lovon. Ki bántotta Oroszországot? Ukrajna odaadta az atomfegyvereit Oroszországnak azért cserébe, hogy Oroszország garantálja a területi épségét. Oroszország a Krím elcsatolásával és a szakadárok támogatásával is saját magának mondott ellent, nem csak a nemzetközi jognak. Ezek ellenére Oroszországot nem támadta meg senki és Oroszországra érdemi veszélyt jelentő fegyverek se lettek Ukrajnába telepítve, hanem Oroszország támadta meg Ukrajnát. Méghozzá olyan erővel amire a második vh óta nem volt példa. Itt rohadtul nem Oroszország az áldozat. Oroszországot egyszer érte támadás most a Rosztovi reptérnél válaszul az invázióra. Oroszország viselkedése vállalatlan, nem véletlen hogy a hagyományosan oroszbarát politikusok is kihátráltak mögüle.



Miután az az ország --Ukrajna-- közölte --Zelenszkij--, hogy ha nem hagyják őket az oroszokat mészárolni, akkor heteken belül összedob egy "piszkos-(atom)bombát"!!! ...ja, és be is fogja vetni!!!


...és rövid időn belül csinál "igazi" atomot is!!!

..."csak" azért, hogy ne hallgassuk el és ne ragadjuk ki a szöveg- és történelmi-környezetből az eseményeket!!!


U.I.: Lehet, hogy lemaradtál róla, semmi gond, segítettünk most már tudod, vissza is tudod keresni, ha érdekel: :hadonaszos:


.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 360
9 970
113
Klimovo, Brjanszk 22 órája:

klimovo-Brjanszk.png

Ilyenből egy szakasznyi.
A helyiek sok technikát videóznak, Leer-3, EW-nek kinéző BTR-ek, kerekes technika tömege áramlik befelé.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Kofman meglátásai az eddig történtekről, DeepL fordításával:

Néhány nagyon korai benyomás az elmúlt két napról. Ez egy maximalista háborús célokat kitűző hadművelet, és úgy tűnik, hogy Moszkva gondolkodását a háborúval kapcsolatban a háborús optimizmus színezi. Úgy tűnt, mintha az orosz erők gyorsabb UKR katonai összeomlásra és könnyebb győzelemre számítottak volna.

Az ukrán légvédelem és légierő kiiktatására irányuló korai hadjárat vegyes eredményeket hozott, az orosz légierő nem különösebben gyakorlott a SEAD vagy a DEAD terén. A nyitó fázisban a legtöbb csapást robotrepülőgépekkel mérték. Az UKR légierő még mindig rendelkezik néhány repülőgéppel.

A pimasz helikopterdeszant támadás a Hostomel repülőtér elfoglalására egy kis légi elemmel furcsa lépés volt. Kétlem, hogy a cél az volt, hogy több légi járművet szállítsanak le egy vitatott repülőtéren, amelyet tüzérség és MLRS könnyen fedez. Valószínűleg arra számítottak, hogy kitartanak a szárazföldi erősítésig.

Eddig csak a töredékét láttuk a hadművelethez felsorakoztatott orosz erőknek. Nem világos, hogy az orosz erők elérték-e a kezdeti célokat, de a legjobb becslés szerint gyorsabb győzelemre és kisebb ellenállásra számítottak.

Úgy tűnik, hogy az orosz erők kerülik a tömeges tüzelést, kivéve talán Harkiv környékén, és inkább a gyors előrenyomulásra összpontosítanak. Várhatóan sokkal nagyobb tüzet fognak használni, ha csalódást szenvednek. Nem sok kibernetikai és kevesebb EW-hatást látnak, mint amire sokan számítottak.

Az orosz erők főként az úthálózathoz ragaszkodnak (mint 2014-2015-ben). A felderítő csapatok korai előrenyomulása, de az utakon való haladás a támogató egységeket csapdáknak kitéve hagyta. Már most a városi hadviselés és a városokban folyó tűzharcok jelei mutatkoznak.

Harkiv környékén és Szimijben heves harcok voltak. Az orosz erők megpróbáltak előrenyomulni Okhtyrka mellett, és úgy tűnik, hogy megpróbálják megkerülni Harkivot. Szimitől nyugatra Konotop felé is van előrenyomulás. Ez egy nagyon hiányos kép. 7/

Az orosz erők Fehéroroszország felől hatoltak be, és a csernobili elzárt zónán keresztül Dymerig haladtak. A harcok első jelei ma Kijev külvárosában, az Obolonskyi körzetben. Egyértelműen a főváros felé tartanak.

Úgy tűnik, hogy a fő kitörés a Krím felől délre történik. Az orosz erők Herszonba és Melitopolba nyomultak. Herszonért és az Antonovszkij híd körül még mindig folyamatos harcok folynak. Néhány korai jel arra utal, hogy talán bevonultak Mykolaivba, de valószínűleg csak egy felderítő elem.

Az orosz erők jelentős mennyiségi és minőségi fölényben vannak. Az UKR erők határozottságot és ellenállóképességet tanúsítottak. Az orosz hagyományos túlerő, bármennyire is az, nem biztos, hogy a maximalista politikai céljaik elérését jelenti. Ez csak a háború nyitánya.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 853
36 092
113
"Ezt a donyeck balhét is azért csinálták hogy a területi vita miatt ne is vegyék fel az Ukránokat a NATO-ba."

Nem. Ezt csak a nyugati nagyokosok találták ki. A Donyecki "balhét" azért csinálták, mert nem akartak a Kijev-i puccskormány alá tartozni. A NATO tagsággal nem is foglalkoztak.
A kijeviek és nyugat ukrajnaiak meg nem akartak Putyin bábja alá tartozni...