[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
Reggel fölkeltem, hogy elolvassam, mi történt az éjszaka.
Elolvasstam 30-40 oldalt, és megtudtam, hogy nem tudunk semmit. Csak egy rakás grafomán egész éjjel írta az agymenését.
Szét kéne választani ezt a fórumot egy hír szekcióra és egy komment szekcióra.
A hír szekcióból minden kommentárt automatikusan törölni.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Kijevtől Dél-Nyugatra:
"Vasylkiv mayor says Ukraine's 40th Brigade together with local home guard war parties have successfully repelled the Russian landing operation near the key airfield south of Kyiv. By dawn, after a night of fierce action, fighting is dying down."

Vasylkiv településnél (Kijevtől Dél-Nyugatra, a fővárostól 20 km-re) visszavertek egy légidesszant akciót, ami a helyi katonai reptér ellen irányult. Ami egyrészt érdekes, mert, vagy felszámolták, de akkor meg a győzelmi jelentéshez nincs egy kép se? Pedig biztos nem két ember támadott meg egy laktanyát. Ha pedig csak a célt nem sikerült elérni, akkor megint csak a deszantosok "elmentek gombászni".

 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 534
8 939
113
Esetünkben sem létszám, sem erőfölényről nem beszélhetünk. A védők vannak legalább 3x-os túlerőben, a bevetett haditechnika pedig nagyjából azonos színvonalú. (Talán az ukránok még jobban is vannak felszerelve "köszönhetően" a NATO által szállított fegyvereknek.)
A veszteségekről nem tudom, mit tudsz, ha van új információd igazán megoszthatnád velünk is. Az ukránok által bemondott 2.800 főt és nem tartom valósnak, de még ha az is, az akkor is kb. 5%. Erről pedig az Akadémián (nem az oroszon!) is azt tanítják, hogy még hosszútávon is elviselhető egy tömeghadseregnek. Támadásnál pedig nem is rossz.
Az meg, hogy az oroszok/szovjetek így harcolnak/tak, az ő dolguk. Nem nekünk fáj. Viszont most ezt a háborút KELL eredményesen lehozniuk, ha nem akarnak egy velük szemben (is) agresszív, és a NATO által támogatott atomhatalmat a szomszédjukba. Én sem újongtam az ukrán atomfegyver / piszkos bomba igény hallatán. Robbanhatott volna az Budapesten is, amennyire szeretnek minket, és amennyi eszük van! Azzal, hogy mi lesz hosszútávon, majd akkor foglalkoznak az oroszok, ha ezt behúzták.

Ukrajna már aligha lesz atomhatalom. Nem is engednék nekik. Mármint nyugaton.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 407
113
Nem tudom értelmezni az ilyen eseteket, egy orosz szintű hadvezetés kapcsán. Legalábbis amit eddig gondoltam róluk.
Valami nem kerek itt. Félszívvel mennek be (na, jó ez érthető, nem akarják lemészárolni a civileket), nem biztosítják a légi fölényt (pedig ez minimális civil veszteséggel járt vola), egy csomó értelmetlen veszteséget szenvednek el. Milyen katonai tervezés az ilyen?
Vagy:
1. nem akarják megmutatni a nyugatnak, hogy mit tudnak valójában, milyen az új katonai taktikájuk, milyen új eszközállományuk van, milyen szintű a bakák valós szintű kiképzése, ezért, vagyis a félretájékoztatás miatt, vállalták a semmire sem való katonai tervezés látszatát, ennek okán bekövetkezett béna előrenyomulást és a gyenge technikai szintet, stb.
2. tényleg ilyen bénák, és csak úgy ahogy jött, belevágtak a kalandba, bízva a szerencsében és az ukrik átállásában.
Ha az 1-es igaz, akkor ez az egész csak elterelés, és sokkal nagyobb dobásra készülnek!
Ha a 2-es igaz, akkor nagy gáz van náluk és be fogják bukni ezt a kalandot.
2.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
686
2 716
93
Reggel fölkeltem, hogy elolvassam, mi történt az éjszaka.
Elolvasstam 30-40 oldalt, és megtudtam, hogy nem tudunk semmit. Csak egy rakás grafomán egész éjjel írta az agymenését.
Szét kéne választani ezt a fórumot egy hír szekcióra és egy komment szekcióra.
A hír szekcióból minden kommentárt automatikusan törölni.
Nincsenek hírek.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 258
61 847
113
4, Továbbra is tartom, hogy ez nem a jópofi bevonulás elmélete. Hamarosan Harkov, Kijev porig lesz ágyúzva.
Kétlem, hogy ez lett volna az eredendő nagy haditerv.
Sojgu maga nyilatkozta, hogy utasításba adta, legyenek nagyvonalúak az ukrán reguláris haderő katonáival és kíméletlenek a nacionalistákkal.
Ezek komolyan hittek abban, hogy kesztyűs kézzel, atyai helyrebilletős pedagógiai pofonokkal gyorsan átállítják a megszeppent ukrán sereget.
Kiev porig rombolása?
Mikor Oroszország beszorult a sarokba és az igazát bizonygatva próbálja megmutatni, hogy tud ő határozott módon is befolyást szerezni egy elkóborolt ország felett, akkor az a nagy haditerv, hogy széjjelbarmol egy egész fővárost? A világ szeme láttára?
Szerinted ez lett volna a nagy mesterterv?
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Sajnos igen. kb. 30 év alattinak semmit sem mond. Még a 30-40 évesnek is necces.
Ja amúgy volt olyan munkatársam, aki a konfliktus elején, mikor még csak a politika dolgozta egymást -meg én is munkahelyen, hogy majd az ukránokat megvédi a NATO. Mondom heeee? Hát NATO tag, majd megvédi. És ez még egy híreket rendszeresen olvasó, írni-olvasni tudó fiatalember.
 
W

Wilson

Guest
Nagyjából olyan mint a többi orosz hadművelet, a XX. század elejétől kezdve. Úgy fogalmaznám meg, nem precíz. Az erő és létszámfölény persze meghozza a gyümölcsét, de az oroszok minden háborújukat nagy emberveszteséggel csinálják végig. Feltételezhető, hogy soha semmit nem tanulnak az előző háborújukból. Nagyon mereven ragaszkodnak a megszokott és betanult harcászati szabályaikhoz. Amennyiben nem áll le a háború és nem kezdődnek béketárgyalások, akkor győzni fognak a végén persze, mert nagyon komoly erő és fegyverzeti fölényben vannak. Azonban már most látszik, ennek az erőnek a harcászati, hadműveleti alkalmazása, nagyon sok kívánnivalót hagy maga után. Természetesen az éremnek van másik oldala is. Az ukránokat mi is itt lesajnáltuk előre. Most az látszik, annál sokkal komolyabb erőkifejtésre képesek, mint azt mi, meg a világban sokan mások, gondoltuk előzőleg. 2014. óta jelentősen nőtt az ukrán haderő harcképessége, morálja, ebben biztosak lehetünk.
Most egy brutális fegyverkezés fog kezdődni Európában. Aminek következtében, a kelet európai NATO erők jelentősen megerősödnek. Oroszország most megnyer majd egy háborút, Hosszú távon elképzelhető hogy a nagy vesztes lesz.
Nem tudjuk mi a pontos hadműveleti célja az orosz hadvezetésnek, én azt látom, hogy még az ukrán katonai célpontokat is a légvédelmi rakéta rendszereket és radarokat kivéve (érthető módon),csak a lehető legszükségesebb mértékben iktatták ki és rongálták meg , a városi harcokat szintén érthető módon elkerülik a polgári infrastruktúrát gyakorlatilag nem támadják, nekem az az érzésem, hogy az a célja Putyinnak, úgy nyomja le a Nyugat és az ukránok torkán a feltételeit, hogy minél kevesebb károkat okozzon Ukrajnában, hogy aztán ez mennyire fog sikerülni neki az majd kiderül, hiszen azt sem tudjuk mik is azok a feltételek...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 035
66 523
113
Esetünkben sem létszám, sem erőfölényről nem beszélhetünk. A védők vannak legalább 3x-os túlerőben, a bevetett haditechnika pedig nagyjából azonos színvonalú. (Talán az ukránok még jobban is vannak felszerelve "köszönhetően" a NATO által szállított fegyvereknek.)
A veszteségekről nem tudom, mit tudsz, ha van új információd igazán megoszthatnád velünk is. Az ukránok által bemondott 2.800 főt és nem tartom valósnak, de még ha az is, az akkor is kb. 5%. Erről pedig az Akadémián (nem az oroszon!) is azt tanítják, hogy még hosszútávon is elviselhető egy tömeghadseregnek. Támadásnál pedig nem is rossz.
Az meg, hogy az oroszok/szovjetek így harcolnak/tak, az ő dolguk. Nem nekünk fáj. Viszont most ezt a háborút KELL eredményesen lehozniuk, ha nem akarnak egy velük szemben (is) agresszív, és a NATO által támogatott atomhatalmat a szomszédjukba. Én sem újongtam az ukrán atomfegyver / piszkos bomba igény hallatán. Robbanhatott volna az Budapesten is, amennyire szeretnek minket, és amennyi eszük van! Azzal, hogy mi lesz hosszútávon, majd akkor foglalkoznak az oroszok, ha ezt behúzták.
Mar nem 2800, mar 3600.
 

snakeye

Active Member
2010. április 27.
134
173
43
Akkor nálunk jó sok lehet, főleg az ellenzéket adó régi pártok környékén. :oops:
A jelenlegi kormány is a nagy lét külföldön tartja. Ha az ellenzéknek lenne pénze, nem itt tartana, vettek volna maguknak Ők is TV-t meg újságot, meg facebook hirdetést. De nincs ezt benézted. Nem kell mindent beszopni amit az M1en mondanak. Lehet pcit önálóan is gondolkodni és összerakni a képet, tudom Vitya nem szereti, de attól még nem tiltott. Most majd kapom megint, hogy DKJOBBIKOS MAJOM vagyok, mert max erre telik egyeseknek. Nagyot tévednek, de ez legyen az Ő nyomoruk! Aki nem velük van az csak ellenük lehet elég szegényes gondolkodásra utal.