[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 435
10 342
113
Ha igaz, hogy csak 1/3 erő van bent, a a 190 ezerből, az nem azt jelenti, hogy a másik 2/3-ad majd kétszer ekkorát üt.
Ez lehet első lépcső, lehet második lépcső, és illik hadműveleti tartalékkal is lennie.
Viszont a 190 ezerben van helyi logisztika: javító, élelmezés, után, lőszer szállító, egészségügyi harcbiztoditó: híradó, ehc, stb.. A harcászati légierő, harci helikopterek, robotrepülőgépek üzemeltetése szintén ebből a 190 ből van.
Az igaz, hogy feltűnően kevés a korszerű eszköz (T90, BMP-3, Uran-9), de szerintem a második lépcső nem nagyobb a most bevettnél.
Szerintem a kijelölt lépcsők már nem osztoznak a többivel a logisztikán. A gondjuk ott kezdődik, hogy az ukránok (különösen Szumi környékén) megvárták amíg átkocsikáznak rajtuk a harcoló alegységek, aztán szétverték majd szétlopták a biztosítás nélkül közlekedő logisztikai konvojokat.
 

KoviUbi

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 834
6 693
113
30 év alatt, ez a második háború Európában, az önkényesen kijelölt határok miatt.

Az 1. Világháború után megmondták eléggé sokan, hogy baj lesz ebből.Baj is lett belőle és kitört a második.De utána is sikerült elkövetni újra ugyanazt a hibát (meg megtartani a korábbiakat) és csodálkoznak, hogy megint kitör egy háború.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 044
66 572
113
Ez egyertelmű orosz eredmény. Ez az első jelentős lakossággal rendelkező központ, amelyet sikerült elfoglalnia az orosz csapatoknak a háború kirobbanása óta

Orosz védelmi minisztérium szerint csapataik elfoglalták Melitopol városát

Orosz katonák elfoglalták Melitopol városát – közölte az Interfax és a Szputnyik orosz hírügynökség az ország védelmi minisztériumára hivatkozva.

Melitopol Ukrajna déli részén, Zaporizzsja régióban fekszik. Közepes méretű városról van szó, ami egy kulcsfontosságú ukrán kikötőhöz, Mariupolhoz van közel. Szombaton az éjszaka folyamán a brit védelmi minisztérium már adott arról hírt, hogy a város közelében az oroszok kétéltű hadviselésbe kezdtek, feltehetőleg repülőkkel megpakolt hajókkal kötöttek ki.


Viszont ez 1 város. Kijev, Harkov, Szumi (már 2-3 napja kemény utcsi harcok vannak, de ellenáll. ), Mariupol, de még Herszon is, ahol egy kimoly utánpótlás konvojt ledaráltak az oroszok.
Nem az egesz varos all ellen hanem az ukran egysegek. Nem megszallas a cel hanem a fegyveres ukran egysegek megsemmisitese, kitolasa egy adott teruletrol. Az elfoglalt teruleteken nem hemzsegnek az orosz csapatok, ezert lehet az hogy imitt amott ujra kituzik az ukran zaszlot. Talalkozo harcok vannak, belefutnak az oroszok itt ott ebbe abba, tovabbmennek, manovereznek. Bemennek helyukre ukran csapatok, talalkoznak lonek.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Az én 2 fillérem:

Az elmúlt napokban az orosz hadvezetés mindenféle dilettánsnak el lett hordva.
Mindez szóbeszédek meg ukrán propi alapján.
Mivel az tisztán látszik, hogy orosz oldalon totális hírzárlat van (valszeg a katonák mobilja az első amit elvesznek).
Ha nem úgy alakulnának a dolgok ahogy ŐK tervezték akkor tudják emelni a tétet, eddig minimális erőket allokáltak a támadásra, ahogy itt is megjegyezték, még tüzérség is csak szórványosan van, légierő is az abszolút minimumot nyújtja.

Ukrajna elszánt védőiből is mit láttunk eddig?

Regulárisok tömegesen megadják magukat, még a pár napja Donyecknél divatfotózó "megállítjukazoroszokat" mámuska is az oroszok vendégszeretetét élvezte rögtön az első nap.
Fegyverosztás random fiataloknak akik egy részéről lerí, hogy a szobáját is aznap hagyta el először (valszeg rájuk rúgták az ajtót és belekényszerítették őket az egészbe).
Banderisták videóit amiken látványosan kivégeznek ukrán egyenruhás "orosz diverzánsokat" (valszeg nincs összefüggésben a fenti fegyverosztással, dehogy)...
Kivégzett családot, akik valószínűleg menekülni próbáltak a városból...
Elkapott út közepén egyedül bóklászó "orosz specnazost", akinek szép véres paca van a fején, de a mellette fekvő sisak sértetlen...
Tűzoltók által elkapott ukrán katonákat akik civil ruhát próbáltak kunyerálni, hogy elszökhessenek.
Éjjel már egymást lőtték fantom oroszokra vadászva.
Göbbelszi propaganda aminek eddig kb. minden állításáról kiderül, hogy nettó hazugság.
Közben az oroszok még a várost kerülik megfele, kb. semmi értelme annak, hogy random helyeken pár fős csoportokkal céltalanul mászkáljanak, ha valóban lennének diverzánsok akkor már menne a hírekben a felrobbant vízművekről és szétrombolt trafótelepekről készült videók mutogatása.
A csapatok elhelyezkedése (saját lakosság pajzsként használata), népi milíciák felszerelése már a véget jelenti, aszimmetrikus hadviselésre berendezkedést egy abszolút fölényben levő ellenféllel szemben.

Nyugat meg?
Maszatol. "Szankciózgat", Biden is a totális orosz high-tech betiltást lecsökkentette 50%-osra...
Meg küldenek stingert, meg lőszert mert le kell nyugtatni az Istenadta népet, de ettől többet ne várjanak.

Kína kivár, ő ráér, hagy tegye tönkre magát a fehér ember. És ez a legfélelmetesebb az egészben szerintem.
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 217
3 563
113
Akkor se nagyon érthető a könnyű technika-nehéz technika ilyen szintű aránya.
Másrészt ha valahol, valami megsemmisül az viszonylag ritkán tűzharcban és legtöbbször konvojban, menetben.
Nagy tüzérségi davajra nem emlékszem. Néhány grad sorozat volt, és kb ennyi. Pedig abban jók. Sokszor még a közelbe se kellene vinni, tehát nem jár nagy veszteséggel, se arcvesztéssel.
Olyanra se nagyon emlékszem, hogy harckocsiból lőttek volna.
De ha teherautóval be tudnak menni Kijev belvárosába, vagy esetleg más szállító járművel, de harckocsival még a város környékét sem vonják ellenőrzés alá?
Nem, nem ennyire hülyék. Valami oka van, de majd kiderül. Vagy sem.

Szvsz nem akarnak vérrontást és még több járulékos veszteséget, emiatt nem használják a nehéz fegyvereket, légierőt. Mert csak még jobban démonizálni fogják magukat az ukrán és a nemzetközi közvéleményben. Mert erőszak, csak erőszakot szül.

Inkább próbálnak minél gyorsabban, minél nagyobb területet elfoglalni a térképen és ezzel demoralizálni, megadásra kényszeríteni. Azt gondolják, hogy az utca sarkokon megjelenő zöld emberke elég lesz most is. Az ukránok meg visszahúzódnak a településekre, amit az orosz nyíl hegye kikerül, majd nagyon okosan rácsapnak a fő erőket követő másodvonalas csapatokra, utánpótlás vonalakra.

Ez tényleg orosz menetoszlop volt, vagy utólag mázolták rá a Z-t???

Ukiknak nem hiszem, hogy most pont hídvetős teherautókra lenne a legnagyobb szükségük... :D
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 985
36 092
113
Az orosz hadsereg teljes ellenőrzést szerzett Melitopol felett.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 708
8 804
113
Erre nem azt mondta Putin, hogy aki beleszól vagy segít az olyan választ kap amit még nem látott a világ?
Atomháborút indítani és nato tagországot megtámadni talán Putyin se merne. Szerintem az volt a terv, hogy azelőtt lefejezik a kijevi vezetést, hogy bármi külső segítség jöhetne. De pl a lengyelek is már segítenek az ukránoknak. A lengyel határtól meg nagyon messze vannak még az oroszok.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 598
8 204
113
Na végre....

Itt egy reális helyzetkép ( orosz elemzés) a Kijevi orosz hadmozdulatok jelenlegi helyzetéről és céljáról...



Kijevi hadművelet


FMgO_AOXIAAD0u9



A Kijev elfoglalására irányuló művelet immár a második napja tart, és magában foglalja az orosz gépesített csapatok különböző irányokból történő előrenyomulását az ukrán főváros felé, valamint a csapatok leszállását a Kijev körüli kulcsfontosságú légibázisokon, hogy lehetővé tegyék számukra az erősítést szállító katonai szállító repülőgépek fogadását, és a létesítmények megtartását a fő erők közeledtéig.

A művelet 3. napján orosz csapatok aktív mozgását láttuk Kijevtől északnyugatra (többek között a csernobili atomerőmű területén keresztül, amelyet az orosz hadsereg vett ellenőrzése alá, és amely az erőmű őrségével és dolgozóival tárgyalt a létesítmény normális működésének folytatásáról). A határon az ellenállást, ha volt is, viszonylag gyorsan elfojtották, és ennek eredményeként már a hadművelet második napján gépesített oszlopok kezdtek el északnyugat felől közeledni Kijev felé.

Az Ukrán Fegyveres Erők elsősorban tüzérségi csapásokkal és a konvojok útjában lévő hidak felrobbantására tett kísérletekkel jelezték, hogy a konvojok útját állják. Szórványos harcok voltak. Ennek eredményeként a hadművelet második napjának végére az északi csoportosulás csapatainak sikerült áttörniük Kijev legközelebbi megközelítéseihez, ahol tegnap délután orosz különleges erőket észleltek. A csapatoknak sikerült csatlakozniuk a gosztomeli repülőtéren ledobott helikopteres leszállóegységhez is, amely több mint egy napja heves harcban állt az NGU 4. dandárjának támadó erőivel, amelyek megpróbálták átvenni az ellenőrzést a repülőtér felett.

Mindez lehetővé tette az orosz fegyveres erők számára, hogy kijelentsék, hogy az előrenyomuló csoport a hadművelet első napjaiban elérte céljait, és nyugatról blokád alá vette Kijevet. Elég egyértelmű válasz a brit védelmi minisztérium koholmányaira, amely azt állította, hogy Oroszország nem érte el a céljait. A csapatok előrenyomulásának térképe sokkal jobban beszél, mint a közösségi médiában megjelenő pátosz.

A hadművelet 2. napjának estéjén megkezdődött a Kijev déli bekerítése. Vaszilkiv katonai repülőtér közelében leszállóegységet dobtak le, amely ott megvetette a lábát, és most Vaszilkiv faluban harcol. E terület elfoglalása nem csak a katonai szállító repülőerők áthelyezését teszi lehetővé, hanem hatékonyan hatástalanítja a Vaszilkivben állomásozó repülőegységet, és elzárja a Kijev - Bila Cerkva - Uman autópályát. Magában Umanban meg nem erősített jelentések szerint egy ejtőernyős egység is leszállt a repülőtéren. A sáncokba húzódva az ejtőernyősöknek természetesen meg kell várniuk a gépesített alakulatok közeledését, visszaverve az AFU ellentámadási kísérleteit. A cél az, hogy Kijevet délről bekerítsék.

Északkelet és kelet felől van egy kijárat Kijev külvárosába, amely még nem készült el teljesen. A Szumjon átvonuló csapatok hatékonyan elzárták az AFU számára a Szumi-Kijev autópályát, és bekerítették Konotopot is. Már tegnap este harcok folytak Kijev északkeleti külvárosában. Az AFU szervezett ellenállást tanúsított, és megpróbálta bevonni a helyi "Volkssturm" erőket a létesítmények védelmére. Valamint Kijevtől nyugatra az AFU hidakat robbant fel. Ennek ellenére az orosz fegyveres erők fokozatosan közelednek a Kijevet kelet felől való blokádolás feladatához. A harcok folytatódtak Sumy és Akhtyrka közelében.

Összességében egy olyan hadművelet körvonalai rajzolódnak ki, amely Kijev bekerítését, majd az ott bekerített ukrán fegyveres erők, náci zászlóaljak és Volkssturm-egységek megadásának kikényszerítését jelenti. Február 25-én este Zelenszkij bejelentette, hogy az orosz fegyveres erők éjszakai támadást fognak végrehajtani Kijev ellen, ami pánikot és valóságos kémmániás hisztériát okozott Kijevben, az emberek féktelenül fegyvert kaptak, egymásra lőttek, "kollégákat" összetévesztettek "orosz DRG-kkel", véletlenszerűen támadtak Kijevben emberekre, "kémkedéssel" és "tűzjavítással" vádolva őket. Kijevben folytatódott a fosztogatási és fosztogatási hullám, amelyet kiegészítettek a harcok Kijev külvárosában, ahol az AFU ellenállt az orosz előőrsnek és az AFU kijevi védelmi csomópontjait szondázó DRG-knek.

Nyilvánvaló, hogy addig nem fogják megrohamozni, amíg Kijev közlekedési elérhetőségének bekerítése és blokkolása nem teljes. Ezt felismerve az AFU vezérkara igyekszik más irányokból egységeket kivonni és Kijevbe küldeni, hogy ellentámadást indítsanak az orosz egységek ellen, és megakadályozzák, hogy azok lezárják az ukrán főváros körüli bekerítőgyűrűt. Sok ukrán tábornok ugyanazon a katonai akadémián tanult, mint az oroszok, és természetesen tisztában vannak azzal, hogy tisztán katonai szempontból milyen következményekkel járna Kijev bekerítése. Ezért az AFU rendelkezésre álló erőit felhasználva próbálnak ellentámadást indítani az orosz erők ellen, hogy fenntartsák a képességüket arra, hogy további erőket vezessenek az ukrán fővárosba.

Ezenkívül érdemes megjegyezni, hogy az orosz fegyveres erők továbbra is módszeresen csapást mérnek a Kijev külvárosában lévő katonai létesítményekre, és megbénítják az AFU katonai infrastruktúráját, ami hosszú távú eredményeket hoz. Arra számíthatunk, hogy a következő napokban folytatódik a Kijev bekerítésére, majd a megadás kikényszerítésére irányuló hadművelet. Ez nem lesz könnyű feladat, de az Orosz Föderáció fegyveres erőinek határozottságából ítélve az Orosz Föderáció fegyveres erőinek vezérkara rendelkezik megoldással erre a problémára.

https://asd.news/articles/voyna/kievskaya-operatsiya/

Colonelcassad
Volkssturm, náci zászlóalj? Fogd vissza magad lsz.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 996
18 578
113
Nincsenek altisztjeik, a sereg minimum negyede sorozott, és a világháborús hullámokban támadó stratégiát erőltetik. Ezért van még 2x ennyi erő a kiindulási körzetekben, mert az első hullám sikerével eleve nem számoltak.

Teljesen téves amit leírtál. A sorozott katona ugyan olyan harcértékű, ha megfelelő kiképzést kapott. Mai tévedés, mert nem láttak a maiak olyan haderőt, hogy a sorkatona értéktelen. Az ukrán haderő katonái is sorozottak nagyrészt. Ráadásul felfegyverzett civilek, tartalékosok is harcolnak. Butaság, ami itt is sokszor felüti a fejét, hogy a harcoló erő, az csak a hivatásos, szerződéses erő lehet. Háborúban nagyon nem. Ott mindenki harcol, aki csak bír. A második hullám meg, nem biztos hogy második hullám. Sokkal inkább stratégiai tartalék, egy NATO beavatkozás esetére. Mert méretében sokkal nagyobb, mint az eddig bevetett erők. Számolni azzal számoltak, hogy bevonulásukra, az ukrán erők megadják magukat.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 926
8 293
113
Ami szerintem nyilvánvaló Ukrajna nem nyerhet a háború során. Az orosz katonai csapások viszont amennyiben nem érnek célt, vagy túl nagy veszteségeik lennének, (nem engedheti megy Putyin, a fiait koporsóban szállítsák haza).. Ez még akkor is így van, ha elfolytja a propagandával, a suttógó hírek és a halottak, sebesültek száma akkor is komolyan nőhet), akkor keményebb eszközöket is bevethetnek. bevetnek, rakétatüzérség, bombázás stb. Különösen azért, mert a készleteik a smart fegyverekből rendkívül korlátozottak. A második vonalbeli eszközök pedig nem igazából csak azért vannak bevetve, mert a fegyverexportnak nem tenne jó a kilőtt T-90Msz, vagy lelőtt Szu-35, hanem azért, mert szárazföldi hatalom nagy fegyveres erőkkel, és egyszerűen nem gyártottak annyit, amennyivel a sereget át lehetne fegyverezni. Én néztem mindig a május 9-i disszemlék videoit, vidéken. Nos ott nem Armata, meg Mjeszta stb, vonult fel...

Az ukránoknál a lakosság szenvedésének megóvása, az ipari és polgári létesítmények védeleme érkekéebn szabad várossá kéne Kijevet nyilvánítani, a kormány mehetne emigrációba és akkor kvázi vége lenne az egésznek (mármint a harcok ilyen intenzításának). Amúgy sem tudnak nyerni, a "szimbólikus ellenállás megtörtént". Humanitárius okokra lehetne hivatkozni. A kormánytagok életben maradnak, sok polgár és katona is (oroszok is a másik oldalon). Az anyagi kár jóval kisebb lenne). Aztán a nyugat, hogy milyen gazdasági szankciókkal és mit fog csinálni, az a következő lépés. Az új ukrán kormányt nem fogja legitimálni a nyugat, (max Kína és némely vazallus nemzet. Oroszok népszavazást tartatnának a bábkormánnyal amin kiderülne, hogy az orosz lakta övezetek ténylegesen inkább a "birodalomhoz akarnak-e tartozni". Nyugat Ukrajna, Kijevtől semmiképpen. A jelenlegi háborút ukrán részről folytatni racionálisan értelmetlen.
Akkora veszteséget nem okozhatnak az oroszoknak, hogy visszavonuljanak - ez arcvesztés lenne Putyinnak - viszont megvadíthatáják Őket. Az a ukrán vágy, hogy a NATO vagy USA harcba száll, az a 3. vh-hoz is vezethetne, ezt nem tesszük meg, amennyiben nincs orosz provokáció a NATO országokkal szemben. A putyini rendszert viszont gazdaságilag meg lehet folytani, még akkor is ha amcsi palagáz jön, és nagy gazdasági veszteségeket szenvedne az EU.
Tehát lehet elhúzódó háború sok áldozattal. A kérdés, hogy a gazdasági elszigeteltség amennyiben eléri azt a mértéket, amit már nem tud az orosz vezetés elviselni, akkor háborút indítana-e a nyugat ellen (a világ ellen), mint Japán az USA ellen a második világháborúban.