[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 370
45 690
113

Éli

Sok oka lehet lehet éppen az orvoshoz siettek a gyerekkel......

A rubel árfolyamhoz:
  • Az oroszoknak több a deviza bevételük, mint a deviza kiadásuk. Több a deviza tartalékuk és deviza eszközük, mint a deviza adósságuk. Szóval pénzügyi értelemben ezen nyernek.
  • A versenyképességük a gyenge rubellel javul.
  • Az inflációra negatívan hat, de csak igen korlátozottan, mert a fogyasztásuk kis hányada import. Viszont az elért árfolyamnyereségből bérek oldalán a kicsit magasabb inflációt ellensúlyozni tudják. Meg az inflációs hatás is csak akkor lenne érdemi, ha hosszú ideig maradna gyenge a rubel.
A kamathoz:
  • Átmeneti intézkedés a spekuláció letörésére. Mivel a rubel ellenes rövid pozíciók finanszírozása nagyon drága, azok csak rövid ideig tarthatók fenn.
  • Amúgy nem az oroszok vannak nyakig eladósodva, hanem a nyugat. Ez igaz a teljes nemzetgazdaságra, az államháztartásra és a lakosságra is.
  • Az GDP arányos államadósság jó közelítéssel tizede a legtöbb nyugat-európai országénak és Amerikáénak. A tartalékaik messze meghaladják a kötelezettségeiket.
  • A lakossági betétek jóval meghaladják a lakossági hiteleket (tehát ha a lakosság egészét nézzük akkor nyernek a magas kamaton).
  • A teljes bankrendszer hitel/betét mutatója 100% alatti.
A bank felfüggesztéshez:
A Sberbank Europe AG egy európai bank, mint ahogy a Sberbank Magyarország Zrt. is egy magyar bank. Oroszok legfeljebb áttételesen, tőke ágon vannak benne. Viszont a forrásainak túlnyomó része nem tőke, hanem európai, illetve magyar betét, vagy egyéb forrás. Tessék már végig gondolni, hogy mennyi orosz pénz van benne és mennyi nem orosz! Tehát ki is veszít ezzel igazán? Az hogy felfüggesztik egy szép nagy öntökönlövés EU-s oldalról. Okozunk magunknak egy méretes veszteséget, annak érdekében, hogy okozhassunk az oroszoknak egy ennél messze kisebb veszteséget.

A piacvesztéshez:
A piacaiknak csak egy kis részét vesztik el politikai alapon és azt is csak átmenetileg, amíg a szállítási útvonalat másfelé ki nem építik. Viszont a főbb termékeik ára annyival emelkedett meg, hogy kisebb mennyiséggel is méretes pluszban vannak.

Az oroszok ettől csak annyira omlanak össze, mint eddig minden pénteken. Ez Európa gazdasági kivéreztetése, nem Oroszországé.

Ha kisebbségekért aggódsz akkor azt megteheted magyarországon is.
Itt van egy etnikum amely a lakosság kb. 25%-át adja, hogy néz ki a oktatási rendszer?
25% a óvodáknak, iskoláknak egyetemeknek a ő anyanyelvükön oktat?
Aztán itt a konkrét példa
kaposváron volt egy iskola 2010-es évek közepe ahol a roma/cigány fiatalokat egy osztályba tették évfolyamonként mondván úgy jobban tudnak tanulni a oktatási nyelv a magyar volt.
Ehhez képest budapestről mentek le a hivatalok meg "civilek" hogy ez szegregáció kérem.
Lengyel kollegáidnak erről is mesélhetnél hogy megy ez a hazádban:
És hát van egy olyan olvasata is hogy a polgármester volt a hibás /erősebb jelzők a cikkben/ mert szegregálni akart...

Tehát ha érdekelnek a kisebbségek nyelvhasználati jogai /itt a nyelvhasználatig el se jutottak/, oktatási jogai van mit tenned Magyarországon is, belföldön.
Kezdheted a jogszabály módosítási kérelemmel is keress fel valaki aki ilyet beadhat:

Magyarország Alaptörvénye

H) cikk

(1) Magyarországon a hivatalos nyelv a magyar.

(2) Magyarország védi a magyar nyelvet.

(3) Magyarország védi a magyar jelnyelvet mint a magyar kultúra részét.
Kedves Yoda!
Eddig nem szóltam bele, mert mind a politika, mind a hadászat terén csak a fölöslegesen beszélők táborát növelném ezen a fórumon, bár napok óta olvaslak és propagállak titeket.
1)A roma népesség aránya elég kérdéses, nincs Magyarországon erről hiteles adat. Különböző becslések 7-8%-ra teszik.
2) Roma írásbeliség nincsen, úgy azért nehéz oktatni anyanyelvükön őket. Tankönyvek, munkafüzetek hogyan?
3) Nem csupán egy roma nyelv létezik. Akkor melyiken?
4) Alkalmas-e a nyelvük a 21. században a világ leképezésére? Ha hallgattad őket kommunikáció közben (Én olyan helyen lakom, ahol viszonylag sok roma él.), akkor észlelted volna, hogy legtöbbször keverik a romát és a magyart. Amire nincs szavuk, azt magyarul fejezik ki.
De van még elég hátráltató tényező, nem akarom untatni vele a többieket.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 193
33 590
113
És a kínai autóipar is tör fel. De még az európai nevesebb márkák is gyártanak Kínában, az állammal közös vállalatban.
Igazából van e olyan, ami szankció alá esik, de máshol nem gyártanak, vagy máson keresztül nem lehet megvenni.
(Ez olyan, mint fordítva. A kínai óraszerkezetet legyártatja a svájci cég fillérekből; elviszik Svájcba, ott ha csak a raktáros átveszi már nagyobb hozzáadott értéke lesz, mint a gyártás és kicsit túlzóan, ha hozzá sem nyúlnak is ráírhatják, hogy Swiss maid.. a vevő meg nyálazza a több százezres, milliós órát, hogy szvisszméd. -Szóval csak arra hoztam a példát, hogy mondjuk egy német termék meddig marad német termék. )
itt az autoipar rá a legjobb pl olasz magyar részelemekből magyarországon összeszerelt födarabokkal alkatrészekkel magyarországon összeszerelt autók.
német néven...
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Off de az hogy európai szemmel nincs számolva távolkelettel attól a távolkelet nagyon is fejlett országokkal is rendelkezik és a gyártás zömében ott zajlik...
és oroszország nagyobb része van ázsiában mint europában...
de azt senki nem tagadja hogy az ázsai termékek konkurencia az europaiaknak már jó ideje.
és mint már írtam európa duplán veszít az orosz piaccal mert nem csak azt veszíti el amit eddig oda értékesített de a konkurenciáját is annyival erősíti amekkora a vesztesége az orosz piac elvesztésével... eddig se vólt túl versenyképes európa így méginkább nem lessz az. pláne hogy a szállítási útvonalak egy része is kiesik...
az meg an, hogy Europaban az autoipar a legerosebb exportor? es egyebkent meg minden masbol importalunk? tehat milyen piacot veszithetunk? ami nincs is?
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 193
33 590
113
az meg an, hogy Europaban az autoipar a legerosebb exportor? es egyebkent meg minden masbol importalunk? tehat milyen piacot veszithetunk? ami nincs is?
akkor viszont mindent veszít európa... ha az autot elveszíti... az egyetlen exportképes termékeét. (szerinted)
mert pénzügyi tranzakciókra van szingapúr indonézia. csúcstechre van japán korea és a többi.
igazából ha kínát nem is számolom (ami badarság minden megvan ázsiába.) de ha csak távolkeletet nézem is.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 836
65 444
113
Ezt megerősítették az ukránok is....

"A Sumy régióban található Akhtyrkában az orosz megszállók hatalmas tüzében egy katonai egységben 70 harcos halt meg."

Ezt Dmitrij Zsivickij, a szumi regionális államigazgatási szerv elnöke jelentette be a Telegramban.
Alekszandr Abramcsenko, Izmail polgármestere arról számol be, hogy az agresszor rakétatámadást intézett a katonai egység – a 68. rádiótechnikai zászlóalj (A-2372 katonai egység) – Odessza régió, Izmail ellen Loscsinovka faluban.



"Ugyanakkor Zhivitsky hangsúlyozta, hogy az ellenség részéről is súlyos veszteségek voltak."

"Rengeteg orosz holtteste volt a városban, összegyűjtjük őket. A Vöröskereszt munkatársai hazaviszik őket" - tette hozzá a Szumi Regionális Állami Igazgatóság elnöke.

Fényképeket is közölt a betolakodók által megsemmisített katonai egységről, amelynek romjai alól katonák holttesteit húzzák ki."
Az ágyúzás következtében 70 katona halt meg / fotó t.me/Zhyvytskyy

Az ágyúzás következtében 70 katona halt meg / fotó t.me/Zhyvytskyy



Fotó Akhtyrkában a megszállók 2022. március 1-én „Grads” szóval megütötték a katonai egységet. © fotó t.me/Zhyvytskyy
Fotó Akhtyrkában a megszállók 2022. március 1-én „Grads” szóval megütötték a katonai egységet. © fotó t.me/Zhyvytskyy
Fotó Akhtyrkában a megszállók 2022. március 1-én „Grads” szóval megütötték a katonai egységet. © fotó t.me/Zhyvytskyy
Fotó Akhtyrkában a megszállók 2022. március 1-én „Grads” szóval megütötték a katonai egységet. © fotó
Tegnapi, akkor mar reggel betettem. Nem is ertettem hogy miert tamadtak egy latszolag ures laktanyat mert gepek sehol.
Tegnap reggel meg ket gyerek es 7 felnott volt a veszteseg aranya, de fura volt mert tegnap reggel mar komoly bontasi munkak voltak, nekem gyanus, gerendak voltak halomba rakva. Olyan volt mintha mar napok ota bontanak. Keressetek vissza a kepekre. Kb 28 hajnali orakban posztoltam.
 
  • Tetszik
Reactions: ghullaire

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 376
7 860
113
az meg an, hogy Europaban az autoipar a legerosebb exportor? es egyebkent meg minden masbol importalunk? tehat milyen piacot veszithetunk? ami nincs is?
Az autoiparhoz mi szükséges hogy versenyképes maradjon?
Az erőséget meg a távol keleti gyárak adják ki jelentős részben amik kínában vanak kínai és távol keleti térségek ellátására.
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Az autoiparhoz mi szükséges hogy versenyképes maradjon?
Az erőséget meg a távol keleti gyárak adják ki jelentős részben amik kínában vanak kínai és távol keleti térségek ellátására.
van nemi jartassagom az autoiparban, nem az ar a legfontosabb, hanem a tureshatarok beallitasa... abban meg rosszabbak a kinaiak.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 179
61 058
113

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 927
41 059
113
Igen, ez két lelőtt helikopter. Kettő.
Látványos, hogy egyszerre kettőt is leszednek a kötelékből.
De nem tudni, hogy ez mikor készült és azt se, mennyi jött még azóta utána.
Ahogy 56-ban is szépen mutatott a szétrobbant ISz-3-as a Corvin-köz előtt, de utána még 35 évig volt zavartalan az utánpótlás.
Szerintem csak egy csobbant a másik csak érintette a vizet majd feljebb húzott.