[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 767
48 082
113
Most kapott valami elég nagyot.
Nem hiszem el, hogy ilyen baromságot csinálnak.

Nikolpolnál vam egy mérő, ha elkezd emelkedni, akkor lehet gondolkozni. Jelenleg 113
A kamera mintha a NY-K irányú bevezető út vonalán lenne elhelyezve. Az RPG indítás ehhez képest kicsit Dél felé ment.
A blokkok meg Északra vannak a kamerától.
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
A kamera mintha a NY-K irányú bevezető út vonalán lenne elhelyezve. Az RPG indítás ehhez képest kicsit Dél felé ment.
A blokkok meg Északra vannak a kamerától.
Elforditották a kamerát, láttad?
Ég az erőmű!
Nem tudom melyik épület.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 767
48 082
113
A kamera a parkolótól nyugatra lévő vékony É-D-i épület tetején van.
A nagy (égő) irodaépület a parkolótól délre.
https://goo.gl/maps/RFq7kxB6F1SbKhQb9
Csináltam képet főnök! :)
wIzhxgU.jpg

Elég hevesnek tűnő harc előzte meg az épülettüzet. Szerintem az volt a terv, hogy jól oldalbakapják a támadókat.
 
  • Tetszik
Reactions: BJani

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 425
3 741
113
Most újabb harc alakult ki hátrébb, a bekötőúton.

Nekem úgy tűnt, hogy a városból kijöttek a tűzoltók, kb. az erőmű kapujáig, majd pár perccel később hazamentek. Gondolom az oroszok hazaküldték őket, mondván nincs itt semmi látnivaló, csak némi tűzharc...
A tűz amúgy nem nagy, sőt, mintha inkább csökkenne a kiterjedése, füstje.
 
  • Tetszik
Reactions: Ursula and cirqle

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 892
7 625
113
Az erőműben 6 VVER-1000-es reaktor működik, de ez nem Csernobil szintű csupasz cucc, van konténmentje, több mint 1 méter vastag, hermetikusan záródó, előfeszített vasbeton szerkezet veszi körül a reaktort és az azt közvetlenül ellátó berendezéseket, amit még kiszolgáló épület vesz körül, nem tesz benne kárt egy kis lövöldözés, ami amúgy is az adminisztrációs épület megszerzéséért folyik.
zaporozhye_aes_280222.jpg
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 582
4 821
113
jó, összesen 900 ezer aktív szolgálatos katonája van Oroszországnak nyilvános adat szerint. ebből összesen akkor 160 ezer a tényleges haderő (amihez még hozzácsapták a különleges rendőrséget meg minden más, inkább rendvédelmi alakulatot, ami ilyen szempontból paramilitáris szervezet).

ebből a 160 ezerből mondjuk 100 ezer a harcoló alakulat. ebből meghalt 6000 ezer. megsemmisült pár száz ht. ht-t nehezebb pótolni ezek szerint, mert abból nincs 160 ezer, több tízezer van páncélautóból, de tankból nincs.

lelépett mondjuk 1000 katona. megsebesült 3-4000. fogságban mondjuk 2000. egyből odaérünk, hogy a támadó sereg bő 10 százaléka egy hét után off, különböző triázsban, de off, nem vesz részt a harcokban.

ha exponenciálisan nézem – mert valószínűleg durvulni fog az intenzitás – két hét után az eredeti 25%-a, három hét után mondjuk 56%, négy hét után 80% a veszteség.

és még sehol sincs Kijev.

vagy legalábbis a fele már romokban.

utána mi lesz? hadiállapot, és behívnak egymillió tartalékost, és megindul félmilliós sereggel I. Putina cárocska?

"utána mi lesz? hadiállapot, és behívnak egymillió tartalékost, és megindul félmilliós sereggel I. Putina cárocska?"

igen, valószínűleg ez lesz
sőt, a 2-3 millió tartalékos behívása után az általános sorozást is elrendelik majd
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 567
14 437
113
Ezeket mondjuk itt páran a művelet második napja óta, de el lettünk hordva mindennek, az egyértelmű orosz veszteségek meg ukránnak...
Tegnap még te is azt mondtad, hogy milyen jól haladnak az oroszok, nincs ezzel baj.
Igen.
Az oroszok most is haladnak, nem változott a véleményem.
Jobban átgondolva az este folyamán a dolgot, lehet hogy US mintára "Elődepózás" folyik.
Az annyi mint, nagyobb,erősebb harcra számítanak valami miatt,így a területre széterítve hagynak eszközöket amiket használhatnak szükség esetén. Itt nem az utakon leállt gépekre gondolok, hanem amik itt ott vannak depózva többed magukkal.
Miért nincs őrizve? Jó kérdés...Kapacitás lenne rá, ha más nem milicistákat hagyhattak volna hátra,de nem tették.....az oka kiderül majd vagy sem.
Műszaki mentés....Nem akarom elhinni, hogy nincs műszaki alegységük ami szabad lenne,és ne lehetne átdobni, vontatni ezen eszközöket.
Sőtt azt sem tartom kizártnak hogy a hadgyakorlat végén a nagy laktanyába indulás csak a személyzetek mozgatását cseréjét jelentette....Azaz a képzett személyzet hátra, a gyengébb előre....
Ugye a foglyok azt mondták " gyakorlatra jöttünk", és nem azt hogy "gyakorlat után" vagy " visszafordítottak minket"....
Tehát azok akik letolták a nagy gyakorlatot most nincsenek ott.
Érdekes ez na....nem olyasmi folyik most ott amit megszokhattunk.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 505
19 917
113
Lehet, hogy nem voltam eléggé figyelmes, de mi van most ezzel az ukrán hajóval?
Elsüllyesztették vagy nem? Ez a féloldalra borult felvétel mostani vagy 2014-es?
 
  • Vicces
Reactions: meister.proper