[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 842
13 053
113
A kozepso faxi akkor hatbalotte magat az utcan a lakasa elott, mikor az SBU erte ment?
az öltönyöst fejbe lőtték arról láttam fotót :( Legalább is úgy tünt a fején lévő lyukból, a sok vérből, hogy nem bealtatózta magát...a másikat nem tudom, de a délszláv háború befejezése után, mikor a Horvátok elkezdték írtani a sokat tudó nemzetközi brigádok vezetőit, volt olyan hogy a város közepén lévő parkban a volt tiszt először kettévágta a fejét fejszével, majd főbe lötte magát...há van ilyen :D Ezt nekem Flores mesélte asszem 97-98-ban? részegen a Dunaföldvári benzínkúton...gatya volt...de nagyon kedveltem...mondta nem véletlenül lépett le....
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
De ha legalább egy BMP-1/2 lenen vagy MTLB, de ez egy modern SAM rendszer, amit orosz repcsik ellen vethetnek be.
Tényleg ennyire hülyék harcolnak az orosz seregben?
Hmm, nézz rá akár csak egy ukrán hol tart a front jelentésre, aztán gondold végig, hogy lassan már 10ből 8 ukrán képről derül ki, hogy fake, és utána gondold végig, hogy vajon mi a szitu.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 454
17 713
113
k2ye1xP.jpg
Azért miért nem aggódik, hogy egy golyót kaphat a fejébe? Komolyan ilyen idiótát.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 107
33 379
113
Hmm, nézz rá akár csak egy ukrán hol tart a front jelentésre, aztán gondold végig, hogy lassan már 10ből 8 ukrán képről derül ki, hogy fake, és utána gondold végig, hogy vajon mi a szitu.
elárulom a nagy titkot mit kell figyelni. amin orosz mri dobozt látsz nagyo látványos helyen úgy fordítva hogy fényképen lácódjon a csillak és a felirat az faeke :p
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 333
9 882
113
Ugyan hagyjuk már ezeket a paramilitáris erők "hőseinek" a szopkodását.
A Sparta ugyan az mint az Ukrán szélsőjobbos ilyen fosadék egységek, csak pepitában.
Meg mindenhol a világon, az ilyen csapatok létezése a legnagyobb szarság egy háborúban a civil áldozatok után.
Mind játtsza a kurva nagy hazafit, azt minden háborúban ezek csinálják a legdurvább atrocitások 90%-át...
Természetesen ezek is civileket mentettek... Hát persze, azért szoktak az ilyen csapatok odamenni... A nagy lófaszt...

Nem ezek a hősök egyik oldalon sem, Sem az Oroszoknál, sem az Ukránoknál.
Az ilyen csapatok csak a következményei, meg sokszor az okai két nép szembenállásának.
Hülye erőszakos nacionalista fegyverbuzik.

Itt is ha már háború van, hulljanak csak ezek.
Ne a civilek, ne a kiskatonák, egyik oldalon se.
Mindkét népnek jobb is lesz, ha minél kevesebb marad belőlük.
Mindkét oldalon.
A DNR hivatásos haderejének az integráns részei, náluk Sparta-nak hívják itt meg Bornemisszának.
Ahol parancsnoki láncot nem követő, hadseregbe nem betagozódott, ellenőrizhetetlen szabadcsapat van, azok az ukránok a Jobb Szektorral.

Amúgy meg sok tényalapja nincs annak amit írsz, csak ellenérzésből feltételezel valamit egy általad láthatóan nem követett, nem ismert embercsoport viselkedési szokásairól.
Hülye erőszakos nacionalista fegyverbuzik.
Hát tudod erőszakot elutasító, internacionalista, fegyverektől undorodó emberekkel nem lehet háborút vívni, a leírásod a magyar katonák javára is ráillik. LOL
nem nyúltak bele manipulatívan szaki mondandójába
Nem ő Szaki.

Mert ez egy pontont szállító jármű. Nem arra tervezték, hogy körülötte repeszek szállingóznak, nem csak az orosz, de más hadseregekben sem.
Ez egy nagyon erős tanulság számunkra is: páncélozni kell a logisztikát, és önvédelmi fegyverekkel (RCWS) ellátni a járműveket.
 

AchtungPanzer

Well-Known Member
2020. február 9.
219
969
93
az öltönyöst fejbe lőtték arról láttam fotót :( Legalább is úgy tünt a fején lévő lyukból, a sok vérből, hogy nem bealtatózta magát...a másikat nem tudom, de a délszláv háború befejezése után, mikor a Horvátok elkezdték írtani a sokat tudó nemzetközi brigádok vezetőit, volt olyan hogy a város közepén lévő parkban a volt tiszt először kettévágta a fejét fejszével, majd főbe lötte magát...há van ilyen :D Ezt nekem Flores mesélte asszem 97-98-ban? részegen a Dunaföldvári benzínkúton...gatya volt...de nagyon kedveltem...mondta nem véletlenül lépett le....
ha már náci .... akkor legyen nyelvtannáci : ... a dunaföldvári nagy D-ért én kérek elnézést .... :)
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 380
23 091
113
Nekem erről az orosz konvojról azért pár dolog eszembe jut, mint biztonságpolitika szakértő, hadászati elemző, stratéga és külügyi tanácsadó (rögtön azután lettem az, hogy a virulógus, járványügyi szakértő jogosultságom a múlt héten lejárt :D:D:D:D)

Szóval:
-ellenséges hadműveleti területen miért megy egy katonai konvoj olyan szorosan összezárva mint békeidőben a hátországban?
  • miért álldogál békésen?
  • Az az, miért nincs nagyon távolság a járművek között, hol a konvoj fedezete? Ha áll miért nem alakítanak ki védelmi állásokat?

Nekem ebből két dolog jön le:

- Az oroszok ennyire hülyék
-Nem tartanak ellenséges támadástól, se légi, se földi csapástól

És valljuk be őszintén, ha lenne ukrán hadsereg ami hatékony, már régen betámadta volna a konvojt és ezzel megsemmísíthette volna a Kijev ellen vonuló ellenséget, olyan csapást mérve az oroszokra, hogy a hadjáratuk (vagyis izé, a különleges műveletük) kudarcba fulladt volna!
Ha nincs is bevethető ukrán légierő, kaptak egy rakat páncéltörő eszközt, ha azzal nekik mennek és oldalba támadják őket vége is a háborúnak!
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
0PN430k.jpg

Egy újabb hosszabb agymenés, amihez szakértőnek hívom @Filter és @dudi kollégákat.
Az első pár nap alapján azt gondoltam a fő cél Kijev, és a felvonultatott erők alapján ez most sem kizárható. Azonban Kijevnél napok óta áll a front. Ez jelenthetné azt, hogy az ukrán csapatok megállították az orosz támadást, de az ott álló 64 kmes oszlop miatt inkább azt gondolom, hogy az oroszok megállították az offenzívát. Hogy miért az nehéz kérdés. Adja magát az, hogy az ukrán védelem kemény dió, és újratervezés folyik. Lehet az is, hogy minnél nagyobb erőket vonjanak oda, hiszen már a nyugati egységeket is helyezi át az ukrán fél a főváros védelmére, és még kismillió egyéb ötlet is működhet.
Én az önkéntes megállást preferálom, mert nem látom be, hogy ha nem így lenne miért nem erősítés érkezett volna oda. Persze némi csapatmozgás van arrafele, de ez nem az, amire csak az ukrajna körül állomásozó erőkből lehetséges lenne oda vonni olyan csapatokat, ami többszörözné az ütőerőt.
De miközben az ukrán fél a döntő csatára készül Kijev mellett, a tengerparton, és ha hihetünk a hírektől, Kijevről nyugatra is, folyamatos az előretörés. Ezek alapján én azt látom, hogy többszörös gyűrű kialakítása a cél, ahonnan nincs hova menni. Mert ha az ukrán főerők valahogy ki is szöknek a Donbasszi területekről a mögöttük záródó következő gyűrűből már nem fognak. Ahogy a Kijev környéki csapatok kivonása nyugat fele is egyre lehetetlenebbnek látszik. A kérdés, mekkora ereje marad az ukránoknak a gyűrűn kívül.
Közben, a híres konvojok elleni támadásokról is lecsökkentek a hírek, ami szerintem annak a jele, hogy a tavasz 17 pillanatának partizánjaihoz hasonló csecsen, és ki tudja még milyen erők csendben pacifizálják a már birtokba vett területeket. A nép hangulata kérdésessé vált, egyre több olyan hírtöredék van, ami alapján már nem feltétlenül az orosztól félnek jobban. De ebben, és persze semmiben sem lehetünk biztosak.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 836
113
A Visa/Mastercard kivonult, jöhet a kínai Unionpay


A kínai Unionpay rendszer érkezik Oroszországba, miután a Visa/Mastercard kivonult...

A jelentések szerint az orosz Sberbank Mir kártyát bocsát ki a kínai UnionPay szolgáltatással, miután a Mastercard és a Visa leállt az országban.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 315
4 655
113
Énekes. Vannak hazafias dalai is. (Pl. Олег Газманов - Вперед, Россия!) Valamikor a Szu szétesése táján kezdett zenélni. Nekem bejön pár száma. Nem is tudtam, hogy ukrán nemzetiségű.

Nem vitaként, de tökmindegy, hogy milyen nemzetiségű, Oroszországban nem ez a hazafiság szempontjából a mértékadó.
Egyébiránt ott akad pár zene/dal/vatevör még az orosz himnusz mellett, amire erősen ajánlott felállni, ezek közül az egyik Oleg Gazmanovtól az Oficeri (Tisztek).
 
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime