[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
A tegnap lelőtt orosz pilóták....igen jól látja mindenki,a ruhája leégett róla.....

3751944_original.jpg
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Ezt is sehol nem lehetett olvasni. Az amcsi külügyér néhány Mig-29-ről beszélt nem általánosan nehéztechnika átadásáról..

Konkrét esetet nem ismerem de teli van a topic orosz össze vissza hazudozós orosz agitptoppal.

Mondjuk a fejétől bűzlik a hal. Tegnap is vmi orosz főpolitikus kijelentette, hogy Zelenskyy elmenekült Kijevből. Gyorsan be is jelentkezett. Persze jobb mint ~1hete amikor maga Putyin. (Akkor is gyorsan bejelentkezett.)

De ld aláírásom Putyin heteken keresztül hazudozott bele a kamerába, hogy nem lesz háború, volt amikor röhögve válaszolta bele a kamerába.

és kb végtelen a sor a náci Zelenskyy (aki sok minden lehet sött volt akár bohoc is vagy akár buzi is de pont náci az tuti nem), a tegnapi nem engedik ki Ukránok a civilieket (Oroszok megszegték a tűzszünetet)...
 
  • Tetszik
Reactions: omae

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 401
46 004
113
Ja ez egy blőd politikai lózung amivel próbálnak politikai nyomást tenni kifelé, és egységet teremteni befelé.
De ez hülyeség senki nem akarja kiirtani az oroszokat, nem az oroszokat támadták meg, hanem ők támadták meg az ukránokat.
Ezt írtam egy órával ezelőtt nincs olyan politikai helyzet ami ezt indokolná. Az oroszok szépen visszaesnek egy regionális hatalmi pozícióba, gazdaságilag a kínaiak ribancai lesznek, de nem kell kipusztulniuk. Ennyi. Senki nem akarja a ruszkikat kiirtani.
Hallgasd már meg ennek a Tomcat1-nek a videóját. Idézi az amerikai dokumentumot, amely Oroszország ellen készült. Te is elolvashatod, a linkjét megadja. És azután nyilatkozzál erről.
 
  • Tetszik
Reactions: duckdodgers™

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 786
25 338
113
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 900
27 597
113
Nézd az európai energiaszektor eddig is a világpiaci áron vette a gázt, az USA kész átvenni az oroszok helyet a földgáz piacon a Katariakkal karöltve, nem azonnal de hosszú távon az oroszok veszítenek többet, ha az orosz gáz aránya csökken Európában akkor a kieső mennyiséget más beszállítók pótolni fogják, arról nem is beszélve, hogy ha magas a gáz ára az egy ponton túl az olyan országok számára mint pl Oroszország, nem jó hiszen törvényszerűen akkor olyan technológiák olyan energiahordozók felé fordulnak a felhasználók amelyek olcsóbb alternatívát jelentenek a gáznál.
Az sokkal olcsóbb, környezetbarátabb és biztonságosabb, mint az orosz gáz csövön. Ja, nem.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 483
24 104
113
Van egy videó, ahol ez a pilóta sértetlenül adta meg magát. Látom az ukránok saját magukat buktatják le a videóikkal, a fogollyal való bánásmód kapcsán. Remélem most ennek következménye nem az lesz, hogy elgurul az oroszoknak a gyógyszer.
Itt
 

ximix

Well-Known Member
2017. december 1.
807
2 353
93
Az "eredeti" 55 tonnás Leopárd 2-esek valóban normális 0.8-0.9 közötti talajnyomása volt, pont, mint a T-72-eseknek.
Az A7-es talajnyomására annó nem találtam adatott, de 1 körülire számoltam, az meg már elég magas érték.
(Talajnyomást kg/négyzetcentiméterben adunk meg)
A talajnyomás is számít, de a hasmagasság az még jobban, mert ha ebbe fogós, sűrű sárba felhasal akkor annyi.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
911
10 353
93
Konkrét esetet nem ismerem de teli van a topic orosz össze vissza hazudozós orosz agitptoppal.

Mondjuk a fejétől bűzlik a hal. Tegnap is vmi orosz főpolitikus kijelentette, hogy Zelenskyy elmenekült Kijevből. Gyorsan be is jelentkezett. Persze jobb mint ~1hete amikor maga Putyin. (Akkor is gyorsan bejelentkezett.)

De ld aláírásom Putyin heteken keresztül hazudozott bele a kamerába, hogy nem lesz háború, volt amikor röhögve válaszolta bele a kamerába.

és kb végtelen a sor a náci Zelenskyy (aki sok minden lehet sött volt akár bohoc is vagy akár buzi is de pont náci az tuti nem), a tegnapi nem engedik ki Ukránok a civilieket (Oroszok megszegték a tűzszünetet)...
Én hajlamos vagyok elhinni, hogy az orosz ki akarja engedni a civileket mielőtt szétlövi a várost az odabújt ukrán sereggel, mert orosz lakta városokról van szó - ez a logikus. De ha szerinted akkor is az ukrán mond igazat, és pont, azt meg úgy nevezik, hogy hit.

Jelen pillanatban kiválasztod melyik hír tetszik, azt felszenteled igaznak, és veszekszel olyannal pl. aki pont ugyanezt teszi, csak másik hírt választott ki mindenvivőnek.
Kár, mert itt pont az lenne a lényeg hogy a morzsákból kiderüljön hogy melyik a legvalószínűbb, nem pedig az hogy kinek mekkora a hite.
 
W

Wilson

Guest
linkeld már be légy szives ezt a finn térképet
Nagyon szívesen megtenném, csak én nem követem figyelemmel, így fogalmam sincs hol van....de szerintem ha szépen kérjük @hózentróger belinkeli nekünk.....:)

Tudom senki nem érdekel, még az is lehet rossz topikba írok, de a finn térkép szerint Tokmakot (körbe volt kerítve) és Vasilivkát is bevették az oroszok, Mariopulnál volt egy ellentámadási kísérlet és már Hulyaipole-nál és Lyubimyvka-nál folynak a harcok. :eek:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 401
46 004
113
Napokban volt a német médiában, hogy a német hadgyakorlaton a katonák, átugrottak a helyi bevásárló központba Walkie- Talkie venni 92 euroért, mert sajnos 3 éve nem megy a kommunikáció a hadseregben. Előzmények: A németek az 1975-es analog rádió rendszer katonai felújítását szavazták meg az egész hadseregben 2011-ben. Indok az csak 600 millió euró a digitális átállás 11 milliárd lett volna
:)

Most ha beszélni akarnak egymással hadgyakorlaton, akkor felhívják egymást telefonon (beszarás) vagy küldenek egy üzit messengeren:)
Vagy vesznek az Saturnban akciós walkie-talkie-t :)
Ezek alapján nézd meg a wikipédián mit is hazudoznak össze vissza a német fejlett hadseregről.

A NATO mozgósításkor, más hadtestek kölcsönkért ruhájával tudtak 5000 embert felszerelni és mozgósítani, viszont melegítő alsót és zoknit már mindenkinek saját magának kellett megvennie. A leopárdok közül alig 25-30 db azonnal bevethető. A légierő 5 éve panaszkodik, hogy szállóigévé vélt a gyakorlatról hiányosan visszaérkező vadászgép, minden felszállás minimum egy "fedél" alkatrész hiánya. Ez már röhej kategória.
Több ex és aktív magas rangú katonatiszt nyilatkozata alapján, egy rakétatámadás esetén 1/12 a megbízhatóan kivédhető arány.
A németek 2014 megszüntették a teljes légvédelmet, a költségvetés így kívánta, egyszerűen nem fért bele 42 milliárd Euróba :)

A románokat hazazavarták a NATO gyakorlatról, mert több olajat veszített minden gépük álló helyzetben mint az egész hadtest összes járműve. Sorolhatnám naphosszat, de az Európai NATO egységekből alig tudnál, valami ütőképes dolgot összerakni. Ne feledd Ukrajnában
jelenleg 400-500.000 ember hadakozik egymással közel 2000-3000 könnyű és nehézpáncélossal. Pontosan mit is tudna az Európai NATO odaküldeni? Bármit küldene oda, csak mérhetetlen veszteségekkel szembesülne. Európai életmód amit megszoktál, a mai formájában megszűnne.

A Európai NATO részéről közel keleten bevetett kontingens (szó szerint lófütty) volt a maximum ami mobilizálható volt az európai országok részéről.
De jó, hogy megszólaltál! Alig bírom ezt a sok féltudással telibe tűzdelt, logikátlan megszólalást olvasni néhány fölöslegesen aktív fórumozótól.