[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 428
46 265
113
Kiemelnék egy mondatott a feb. 22-i cikkből: Szergej Nariskin orosz kémfőnök, az SVR külföldi hírszerzésének vezetője pénteken azt mondta, hogy az ukrán csapatok „teljes mértékben” felkészültek a háborúra. (google fordító)
Elolvastam. Érdekes cikk.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Jó, valaki definiálja nekem a villámháborút.

Mert eddig, balga módon azt hallottam, hogy maga a blitzkrieg ugye második vhs dolog, de lényegében Görgey tavaszi hadjárata is gyakorlatilag megfelelt neki, ahol 1 hónap alatt a Tiszától Komáromig verte az ellent.

De még volt jópár ilyesmi. Pl a 6 hetes francia hadjárat, vagy éppen a 6 hetes Iraki hadjárat...

De ezek szerint az, hogy gyakorlatilag 2 hét alatt az oroszok benyúltak egy Magyar Királyság+ Horvatországnyi területet az nem az.
Miért?
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 870
81 529
113
Szerintem pedig igen, arra számítottak, hogy az invázió megindításával az ukrán állam összeomlik, a hostomeli támadás(amelyett csekély erővel hajtottak végre) is ezt a célt szolgálta, és az, hogy határon felsorakoztatott erőnek csak egy részét használták fel az első napokban és azokkal is több ponton támadtak egy rendkívül széles arcvonalon azt bizonyítja a számomra, hogy nem számoltak érdemi ellenállással...
5 napos villámháborút jósoltak egyesek, talán te is raktál be ilyen posztot.
 

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 537
14 290
113
Eddig sem irigyeltem az orosz helikopter és különösen a szállítóhelikopter pilótákat de ha még ilyen nagyon potens manpads-t is kapnak az ukrik, az ukrik akkor tiszta Afganisztán feelinget érezhetnek az orosz helikopter pilóták....
9km magasról mehet a buta kazettás...mindenhová.
Köszönjük Angliának a még több civil halottat!
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
És amúgy újra leírom, az ukránoknak legjobb szkenárió szerint 1:1 de valójában inkább 2,5-3:1 erőviszony mellett (a nagyobb szám az ukrán hadsereg) hátratett kézzel, balkézzel vívva az orosz hadsereg folyamatosan megy előre.
Értem én, hogy az OMM használta anno így a Clausewitzi elveket, de azért basszus már.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 375
3 503
113
Hogyan lehet villámháború egy Ukrajna nagyságú ország ellen? Oroszok sem gondolkodtak villámháborúban. Csak nem gomdolták, hogy a konvojaikat megállítják...

Egyrészt nem Ukrajna egészét rohanták le, másrészt a két legnagyobb város, Kijev és Harkiv központja légvonalba mindössze 90 illetve 35km-re van a határtól, mégse tudták bevenni eddig egyiket se.

E két kulcsfontosságú település eléréséhez nem egy 2000 km-es ellenséges területen történő előrenyomulás szükségeltetik, hanem néhány tucat kilométer. Ráadásul Harkiv egy relatíve oroszbarát város jelentős orosz lakossággal, legalábbis az oroszok szerint.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 978
14 042
113
Nagy-Britannia kinyilvánította szándékát, hogy Ukrajnát MANPADS-ekkel látja el orosz repülőgépek ellen

2022. március 9 Starstreak

Nagy-Britannia kinyilvánította szándékát, hogy Ukrajnát MANPADS-el látja el orosz repülőgépek ellen​


Nagy-Britannia azt tervezi, hogy Ukrajnát hordozható légvédelmi rakétarendszerekkel látja el.

A katonai hírügynökség a Reuters hírügynökségre hivatkozva számol be .

Az Egyesült Királyság védelmi minisztere, Ben Wallace újságíróknak jelentette be szándékát.

Hangsúlyozta, hogy a MANPADS-k védelmi fegyverek, és segíteniük kell az ukránokat, hogy lezárják az eget az orosz légicsapások ellen.

Elmondta, hogy Őfelsége kormánya úgy döntött, hogy fontolóra veszi a Starstreak MANPADS átadását.
A miniszter kijelentette: a döntés már megszületett, és most keresik a módját annak, hogy az ukrán katonaságot mielőbb megtanítsák az ilyen típusú fegyverek használatára, és a szükséges mennyiséget eljuttassák Ukrajnába.

Starstreak_1.jpg
Starstreak MANPADS rakéta

A Startreak egy hordozható légvédelmi rendszer, amelyet Nagy-Britannia 1997-ben vett át. A bejelentett célmagasság 5000 m-ig, a hatótávolság 6000+ m. A 0,9 kg-os robbanófejjel ellátott rakéta 3,5 Mach sebességre képes. A robbanófej három kinetikus volfrám elem formájában került kialakításra.



StarStreak? Ohhh :p :D
PzFaust után még ez is? Vannak itt csemegék azért kérem :D


"Ühüm"... az angol kezelési útmutatót meg letöltik az ukrán sorkatonába, kihúzzák a csatlakozót -- 1 perc 12 másodperc a kiképzés modern módon-- és már mehet is!
Jaaaa, nem...


...és:
Az angolokat ismerve, mire végig mondják a mondatot, megisszák a teát, addigra véget ér az egész!

...de szerintem ezt ők is tudják, ez csak a szokásos Boris(politikusok többsége ide beírható)-elterelés a belpolitikai hibáikról.

Te még csecsemő vagy, hogy ez a "vicc" is új neked?





U.I.:


Jó, valaki definiálja nekem a villámháborút.

Mert eddig, balga módon azt hallottam, hogy maga a blitzkrieg ugye második vhs dolog, de lényegében Görgey tavaszi hadjárata is gyakorlatilag megfelelt neki, ahol 1 hónap alatt a Tiszától Komáromig verte az ellent.

De még volt jópár ilyesmi. Pl a 6 hetes francia hadjárat, vagy éppen a 6 hetes Iraki hadjárat...

De ezek szerint az, hogy gyakorlatilag 2 hét alatt az oroszok benyúltak egy Magyar Királyság+ Horvatországnyi területet az nem az.
Miért?

Kevésbé ismert de Stromfeld Aurél is ezt csinálta, gyakorlatilag a lényegesen kisebb magyar haderővel érve el győzelmeket a nagyobb (kis-)antant haderőkkel szemben.





.
 
W

Wilson

Guest
5 napos villámháborút jósoltak egyesek, talán te is raktál be ilyen posztot.
Egy olyan postot raktam be amiben azt írtam, hogy az orosz hadvezetés azt mondta az első napot követően,hogy az első nap az az napra tervezet hadműveleti céljaik 70%-t elérték és 5 nap alatt akarják elérni az előre kitűzött hadműveleti céljaikat.
Amit mint látjuk 14 nap alatt sem sikerült teljesíteniük
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 502
113

Az orosz békedelegáció tagja: Nem haladnak a tárgyalások, de mi egy millimétert sem fogunk engedni


Leonyid Szluckij parlamenti képviselő, az orosz békedelegáció tagja szerdán arról beszélt egy rádiós interjúban, hogy nem haladnak az orosz–ukrán béketárgyalások, de ennek ellenére ők nem fognak engedni a követeléseikből. Az adásban úgy fogalmazott:
Arra való tekintettel, hogy a tárgyalások nem haladnak jól, inkább nem beszélnék róluk. Ez nem egy PR-kampány, hanem a célunk az, hogy közös nevezőre jussunk kulcsfontosságú, katonai, politikai és humanitárius kérdésekben. Ez nem egy egyszerű feladat, de az orosz delegáció nem fog feladni semmit a megfogalmazott követelésekből. Jelképesen mondva: nem fogunk egy millimétert sem engedni
– mondta Leonyid Szluckij.

Mindemellett mindkét fél közölte azt is, hogy készek folytatni az egyeztetéseket. Azt nem tudni, hogy erre mikor kerülhet sor, de Leonyid Szluckij ezzel kapcsolatban most azt mondta, hogy szerinte „a közeljövőben” ismét összeülhetnek a felek Belaruszban.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 908
27 656
113
Volt valami összezördülés a vöröskereszttel. Zelenszij a twitterén is kiakadt valami címer vitán, amit nem is igazán értettem, akkor sem.
Még anno 2014/15ben volt egy jó kis indexes tudósítás a frontról, ahol is az újságíró nagy büszkén leírta, h mentőautóval vitték a lőszert. Na most ez így finoman szólva nem korrekt. Gondolom, megint ilyen terveik voltak, a Vöröskereszt meg nem mehet abba bele, h akkor innentől kezdve a vörös kereszt csak egy rajz, mert mindenki úgyis azzal visz lőszert, akkor lőhető.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 653
113
A KGB-s kém aki semmiről se tudott... A valóság még annál is rosszabb mint hogy bevetette őket, mert azokat a kölyköket kifejezetten golyófogóként vetette be az első hullámban, hogy ne az értékes katonák törjék át a védvonalat.
Védvonalről szó sem volt. Az áttörés mindig a gárdahadosztályok feladata volt. Előttük az aknataposók, mögöttük az ázsiai csőcselék.
 
  • Tetszik
Reactions: kriss02

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
2 537
14 290
113
Egy olyan postot raktam be amiben azt írtam, hogy az orosz hadvezetés azt mondta az első napot követően,hogy az első nap az az napra tervezet hadműveleti céljaik 70%-t elérték és 5 nap alatt akarják elérni az előre kitűzött hadműveleti céljaikat.
Amit mint látjuk 14 nap alatt sem sikerült teljesíteniük
Ismét kérdezlek.....
Mik voltak az előre kitűzött 5 napos intervallumra a hadműveleti célok?
Tételesen sorold fel légyszives....
Sokadszorra ismételgetsz olyan dolgot amiről halvány lilánk nincs....
Tehát, milyen célokat nem teljesítettek 14 nap alatt?
 
W

Wilson

Guest
9km magasról mehet a buta kazettás...mindenhová.
Köszönjük Angliának a még több civil halottat!
Az orosz Szu-25-l max magassága 7000 m ráadásul elsősorban alacsonyan támadó repülőgép az orosz harci helikopterek pedig szintén nem fognak 6000 méterről támadni, az orosz szállító helikopterek pedig szintén nem tudnak olyan magasságban tevékenykedni ahol már nem érik el őket a MANPADS-l....
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
..
s az, hogy határon felsorakoztatott erőnek csak egy részét használták fel az első napokban és azokkal is több ponton támadtak egy rendkívül széles arcvonalon azt bizonyítja a számomra, hogy nem számoltak érdemi ellenállással...
Azóta se használnak többet.
Ez mit bizonyít neked?