[HUN] Légvédelmi eszközök beszerzése

Csak azért kérdezem, mert olvastam olyan véleményeket, hogy nem lehetett lelőni a robotrepülőt, mert Magyarország területének nincs olyan része, ahol biztonságosan lezuhanhatott volna.
Ha viszont valaki így gondolkodik, akkor a NASAMS-ot sem használtuk volna.

Ha tényleg ez lenne a valós indok, az elég szomorú, ez alapján ha valami komolyabb jönne be, azt se durranthatnánk le, mert esetleg lent kárt tesz?

Már eleve ez hülyeség, hogy Győrben van a légvédelem...
kb. ott, amilyen irányból legkevésbé vagyunk fenyegetve...
Pont azért van ott hogy ne legyen lerohanva az első napon!
Bázisnak jó Győr: autópálya mellett van, tehát 2-3 órán belül bárhová ki tudnak települni az országban. A légvédelem állandóan mozog: minden radart, kilövőt arrább tesznek pár óránként, hogy ne tudják bemérni és kilőni egykönnyen.

• Tetszik
Reactions: gergo55
Már eleve ez hülyeség, hogy Győrben van a légvédelem...
kb. ott, amilyen irányból legkevésbé vagyunk fenyegetve...
Mistral van most keleten is. Attól hogy békeidőben egy helyen vannak a lérakosok üzemeltetési-kiképzési okból, háborús készültségben szétdobják oda és azokhoz, ahova kell. Szerintem nem Győr a probléma, hanem hogy (még) kevés/elavult a technológia.

Bázisnak jó Győr: autópálya mellett van, tehát 2-3 órán belül bárhová ki tudnak települni az országban. A légvédelem állandóan mozog: minden radart, kilövőt arrább tesznek pár óránkén.

"A légvédelem állandóan mozog: minden radart, kilövőt arrább tesznek pár óránkén."

Szerintem ez nálunk max. elméletben van így... nem is nagyon van mivel széttelepülni... Magyarország területének kb. 90%-a semmivel nincs lefedve, szerintem... de nyugtassatok meg, ha másképp van.

Mistral van most keleten is. Attól hogy békeidőben egy helyen vannak a lérakosok üzemeltetési-kiképzési okból, háborús készültségben szétdobják oda és azokhoz, ahova kell. Szerintem nem Győr a probléma, hanem hogy (még) kevés/elavult a technológia.

Azért Győr is probléma, mert ha mondjuk felrobbantják a Duna-hidakat, akkor nehezebben települ át Győrből a technika a keleti országrészbe. Szóval szerintem kellene még plusz 1-2 légvédelmi bázis az ország többi részében is. Mistral nem egy komoly cucc...

"A légvédelem állandóan mozog: minden radart, kilövőt arrább tesznek pár óránkén."

Szerintem ez nálunk max. elméletben van így... nem is nagyon van mivel széttelepülni... Magyarország területének kb. 90%-a semmivel nincs lefedve, szerintem... de nyugtassatok meg, ha másképp van.
Nem csak elméletben, gyakorlatban is. Amink van, az folyton mozog.
Jelenleg a Gripenek adják a légvédelmünket + ha kell a NATO is besegít. Szlovákok kértek és kaptak egy üteg Patriotot.
Mi nem kértünk, mert hát a fasza Honvédség majd megvéd és Vlagyimir még a végén megharagszik ránk... :P :D

Nem csak elméletben, gyakorlatban is. Amink van, az folyton mozog.
Jelenleg a Gripenek adják a légvédelmünket + ha kell a NATO is besegít. Szlovákok kértek és kaptak egy üteg Patriotot.
Mi nem kértünk, mert hát a fasza Honvédség majd megvéd és Vlagyimir még a végén megharagszik ránk... :p :D

Azért az most kiderült, hogy a Gripen-ek reakcióideje robotrepülők ellen elégtelen.

• Tetszik
Reactions: endre
Azért Győr is probléma, mert ha mondjuk felrobbantják a Duna-hidakat, akkor nehezebben települ át Győrből a technika a keleti országrészbe. Szóval szerintem kellene még plusz 1-2 légvédelmi bázis az ország többi részében is. Mistral nem egy komoly cucc...
A győri laktanyából te max a Felvidékre tudnál menni Duna hídon (Vámosszabadinál) . Az meg még nem Magyarország. :D
Amúgy az M19 mellett van a laktanya.
Amúgy igazad van, keletre úgy bajosan menne.

Egy óra alatt építünk a Dunára pontonhidat - ezt szokták is gyakorolni a műszaki ezrednél. Egyébként sem akkor kezdenek kitelepülni, amikor már a hidakat robbantják. Egy háborúnak van előjele: az ukrán háború is már várható volt hónapok óta.
A Mistral meg egy nagyon jó rendszer, arra amire kitalálták: alacsonyan repülő célok ellen. Egy több rétegű légvédelem egyik eleme.

Bázisnak jó Győr: autópálya mellett van, tehát 2-3 órán belül bárhová ki tudnak települni az országban. A légvédelem állandóan mozog: minden radart, kilövőt arrább tesznek pár óránként, hogy ne tudják bemérni és kilőni egykönnyen.

Győr

"Pont azért van ott hogy ne legyen lerohanva az első napon!"

Egyébként még ezen is gondolkozom. Tehát a válaszod azt implikálja, hogy Budapest nem elég biztonságos, Győrhöz képest. Ez azért sokatmondó.

Győr

"Pont azért van ott hogy ne legyen lerohanva az első napon!"

Egyébként még ezen is gondolkozom. Tehát a válaszod azt implikálja, hogy Budapest nem elég biztonságos, Győrhöz képest. Ez azért sokatmondó.
A Duna az utolsó védvonal - ez földrajzi tény.
Amikor építési telket kerestem a budapesti agglomerációban a házamnak, a pesti oldali településeket kapásból kihúztam a listáról... :D

Egy óra alatt építünk a Dunára pontonhidat - ezt szokták is gyakorolni a műszaki ezrednél. Egyébként sem akkor kezdenek kitelepülni, amikor már a hidakat robbantják. Egy háborúnak van előjele: az ukrán háború is már várható volt hónapok óta.
A Mistral meg egy nagyon jó rendszer, arra amire kitalálták: alacsonyan repülő célok ellen. Egy több rétegű légvédelem egyik eleme.

"A Mistral meg egy nagyon jó rendszer, arra amire kitalálták: alacsonyan repülő célok ellen. Egy több rétegű légvédelem egyik eleme."

Ez így igaz, viszont nekünk a Mistral a légvédelem egyetlen létező rétege. (nagyjából) Közép- és nagy hatótávú rsz. nélkül elégtelen.

• Tetszik
Reactions: Catles
Egy idealis hadsereg persze így nézne ki, de mindenre nincs lehetőségünk sajna.
1. Ez a háború is bizonyítja, hogy soha nem az abszolút semmiből egyik pillanatról a másikra törnek ki a konfliktusok. Ha a határunknál csapatósszevonás, nagy mozgolódás indul, megkezdjük mi is biztos ami biztos az átcsoportosítást.
2. Még így is igen sok a Duna híd (ráadásul a légvédelem még könnyebb is mint a 60 tonnás leók), vannak kompok, ptsz-ek, pontonhidak.
3. Mistral a maga kategóriájában nagyon jó (a platform rettenet persze, de maga a rendszer a kis hatótávolságú csapatlégvédelemre teljesen korrekt), ami igen nagy baj hogy nincs alatta semmink (manpads), felette meg egyelőre csak az elavult kubok, abból is egy tucat.

"A Mistral meg egy nagyon jó rendszer, arra amire kitalálták: alacsonyan repülő célok ellen. Egy több rétegű légvédelem egyik eleme."

Ez így igaz, viszont nekünk a Mistral a légvédelem egyetlen létező rétege. (nagyjából) Közép- és nagy hatótávú rsz. nélkül elégtelen.
2024-től máshogy lesz: jön a NASAMS-3. Addig meg megvéd a NATO; ha pedig nem akkor meg úgyis mindegy.

Azért az most kiderült, hogy a Gripen-ek reakcióideje robotrepülők ellen elégtelen.

Ha minden jól működik, és akarat is meg lett volna a Griffek emelésére, kb Balaton környékén el tudták volna fogni. Szerintem két opció lehetséges: A. hiba került a gépezetbe, nem látták a radaron (70es évekbeli cucc, fém épités, szinte kizârt, hogy semelyik radar ne látta volna) B. politikai ok miatt nem emeltünk, Durrantottuk le...

Győr, Nasams stb.: ha itt is lesz az új cuccunk, azt ugye nem hiszitek, hogy szét lesz szórva az országban, és 0-24-ben tűzkészen fognak működni? Szépen összecsomagolva fognak pihenni Gyōrben, mint eddig is a Kubok, Mistralok. Esetleg ha sokáig kitart az ukrán cirkusz, viszünk le egy üteget H.hadházra, mint most Mistralt. De szerintem az se pörög egyfolytában, inkább csak PR

• Szomorú
Reactions: LMzek 2.0
Ha minden jól működik, és akarat is meg lett volna a Griffek emelésére, kb Balaton környékén el tudták volna fogni. Szerintem két opció lehetséges: A. hiba került a gépezetbe, nem látták a radaron (70es évekbeli cucc, fém épités, szinte kizârt, hogy semelyik radar ne látta volna) B. politikai ok miatt nem emeltünk, Durrantottuk le...

Győr, Nasams stb.: ha itt is lesz az új cuccunk, azt ugye nem hiszitek, hogy szét lesz szórva az országban, és 0-24-ben tűzkészen fognak működni? Szépen összecsomagolva fognak pihenni Gyōrben, mint eddig is a Kubok, Mistralok. Esetleg ha sokáig kitart az ukrán cirkusz, viszünk le egy üteget H.hadházra, mint most Mistralt. De szerintem az se pörög egyfolytában, inkább csak PR

"Győr, Nasams stb.: ha itt is lesz az új cuccunk, azt ugye nem hiszitek, hogy szét lesz szórva az országban, és 0-24-ben tűzkészen fognak működni?"

Őszintén szólva, én is nehezen tudom elképzelni.