[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 924
8 282
113
20140324ukrajna-felosztasa-egy-lengyel-televizio.jpg


Hmmmmmmmm......... :rolleyes:

Javasolhatja. A NATO nem fog kalandba bocsátkozni Ukrajnáért. Az EU és az USA fegyverrendszereket, katonai és humanitárius segélyt ad. A NATO viszont tagországait védi és nem békefenntartó feladatot lát el. Akkor lehetne békefenntartó, ha béke lenne. Béke kikényszerítő missziót sem vállal egy atomhatalom ellen, különösen Oroszország ellen. Egyébként békefenntartó feladatra India, Kína, Svájc és néhány dél amerikai, ázsiai ország katonái a megfelelőek nem a NATO tagországai. Mennyire semleges az a NATO, amelynek tagjai fegyver szállítanak az egyik háborúzó félnek. Ez igy egy marhaság..
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 794
25 375
113
Szerintem ti becsülitek túl Oroszországot amikor valódi nagyhatalomnak hiszitek. Gazdaságilag semmiképp se azok és a mostani háborún is látszik a pénz hiánya is. Mert egy ekkora hadseregre több pénz kéne.

Tudom nem minden a gdp, de amikor az eu és az usa együttes gdp-je 25-ször annyi mint az orosz, akkor tényleg nevetséges hogy Oroszország nagyhatalomként akar tekinteni magára és hogy hanyatló nyugatról beszélnek. Ez a gazdasági különbség egyszerűen elsöprő, ezzel nem tud mit kezdeni Oroszország.
Oroszország nem a gazdasága miatt nagyhatalom, hanem a kiterjedése, nukleáris és nem nukleáris katonai ütőereje miatt, és az ásványkincsbéli gazdagsága miatt. Na meg önellátók, mert annyira nagy, hogy mindenből van! Ennyi. Senki nem gondolja szerintem itt ezt túl, aki próbálja reálisan látni a jelenlegi helyzetet. ettől még nem lesz oroszfan senki. De ez van.
 
W

Wilson

Guest
Itt nem teljesen ez a helyzet.
Ha pl valamelyik szomszéd ország nacionalista tagozata elkezdené kupacba lőni a kinti magyarokat és mi nem jutnánk előre diplomáciával ezért egyik nap besétálnánk.
Ide illeszd be az elgondolásod, hogy a szomszédos ország full egyetértésben akarna minket lenyomni, vagy volnának semleges, esetleg pártolók is.
Ezt az ukrán háborúra sem mondhatod el, nincs ott olyan össznemzeti egyetértés szerintem másik fél ellen, hogy mindenki fegyvert fogna az 5 évestől 99-ig.

A saját nemzeti példánknál is maradhatunk mire a frontról hazajöttek a katonák már más szelek fújtak és mondhatni szégyellniük kellet magukat.
Olyan soha sincs és soha nem volt, hogy egy társadalom 100% ban fegyvert fog a támadók ellen lásd pl Szovjetunió...
 
  • Tetszik
Reactions: Chima3ra

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 756
11 949
113
ez történt meg 2013-ban
amikor janukovics letárgyalta az euval a csatlakozási feltételeket mindenestül, majd ezeket összevetette az orosz ajánlattal
és arra jutott hogy az utóbbi a jobb
a maidan meg arról szólt hogy ilyet ne számolgasson senki, az orosszal az egyetlen tennivaló felakasztani az összeset (ld. az idevonatkozó tömeggyűlések jelszavait, akkor lődözésről még nem volt szó, akkoriban az akasztás volt a népszerű)
Az ugye el sem képzelhető, putyintól kapott egy ilyen "jobb" ajánlatot, hogy "Persze, csináld amit akarsz, de előbb kérdezd meg tőlem, mit akarsz! " bevezetővel, homályos utalásokkal balesetekre, bankszámlazárolásokra, hirtelen csalódásokra régi barátokban... ;)

Ilyen még biztosan nem fordult elő a posztszovjet államokban ugye...
 
  • Vicces
Reactions: jimkirk

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Miért tolnám fullba, de áruld már el nekem mi a francért támadta volna meg a NATO a nyugat vagy bárki más Oroszországot akinek annyi atomfegyvere van (amely jelenleg a világon talán a legmodernebb), hogy egymagában megtudná "grillezni" ezt a bolygót, és akinek a védelmi stratégiájában világosan le van írva, hogy bármilyen Oroszországot ért (hagyományos fegyverek esetén is) támadás esetén is indulnak a rakéták?
Várom bárkinek a válaszát erre a kérdésre.....
Talán pont azon az alapon ahogyan szépen körbe bástyázta katonai bázisokkal és folyamatosan szankciózta ! Fokozatosan megpróbálta megfojtani a NATO/nyugat/USA az Oroszokat és ha kellően legyengült volna akkor meg letámadja ! Csakis idő kérdése lett volna ! Ne játszd az ostobát mert nem vagy az !
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Miért összpontosít az ukrán hadvezetés elsősorban Kijev védelmére?Miért nem vonta vissza a Kelet Ukrajnában lévő ukrán haderőt?És ha ránézel a térképekre a Dnyesztertől keletre lévő Ukrán területeket még nem uralja az orosz haderő....

Hogy vonsz vissza haderőt?
Harkovból volt egy elkeseredett kitörési kísérlet múlt hétvégén, orosz légierő szétkapta a kijutott technikát, utána az ukránok visszahúzódtak a belvárosba.
Majd leadtak egy sikerjelentést, hogy sikeres volt a hadművelet, visszaszorították az oroszokat...

Gyakorlatilag a keleti ukrán haderő fölött 0-24 drón felderítés zajlik, esélyük sincs kijutni, max civilek közé vegyülve kis csoportokban.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 794
25 375
113
Javasolhatja. A NATO nem fog kalandba bocsátkozni Ukrajnáért. Az EU és az USA fegyverrendszereket, katonai és humanitárius segélyt ad. A NATO viszont tagországait védi és nem békefenntartó feladatot lát el. Akkor lehetne békefenntartó, ha béke lenne. Béke kikényszerítő missziót sem vállal egy atomhatalom ellen, különösen Oroszország ellen. Egyébként békefenntartó feladatra India, Kína, Svájc és néhány dél amerikai, ázsiai ország katonái a megfelelőek nem a NATO tagországai. Mennyire semleges az a NATO, amelynek tagjai fegyver szállítanak az egyik háborúzó félnek. Ez igy egy marhaság..
Ha az új ukrán-orosz határ Kijevtől keletre fog húzódni, akkor a maradék Ukrajna lényegében ígyis-úgyis ezen országok gyűrűjébe, beruházási és befolyási övezetébe fog kerülni. Szimbolikus értelemben a térkép tehát helyes.
 
  • Tetszik
Reactions: dragonman

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
itt is van.

amikor Orbán meg Gyurcsány megegyeztek a 2014-ig tartó időszak egyharmad-kétharmadáról, az ez volt.
Hát elég szomorú, ha ez a magyar mély állam. Más országokban azt jelenti, hogy a nép/pártok által megegyezett nemzeti célok betartását felügyeli, kormány színezettől függetlenül. Pl. Romániában a SECU, Katonaság és Román Ortodox Egyház trió alkotja a mély államot, amit már vagy 150 éve létrehoztak. Még a komcsi érában is működött.
De hát ide komcsiból is a legalja jutott (hogy egy nagy klasszikust idézzek) és nem kell nekünk ellenség, ha volt/van (és sajnos mai napig tevékenykedő) egy SzDSz-es tömörülésben (részben az MSzP-ban is!) megmutatkozott "elitünk".
 
W

Wilson

Guest
Talán pont azon az alapon ahogyan szépen körbe bástyázta katonai bázisokkal és folyamatosan szankciózta ! Fokozatosan megpróbálta megfojtani a NATO/nyugat/USA az Oroszokat és ha kellően legyengült volna akkor meg letámadja ! Csakis idő kérdése lett volna ! Ne játszd az ostobát mert nem vagy az !
Ogre gondolkodj már egy kicsit légy szíves, Oroszország olyan modern atom arzenállal rendelkezik, hogy még az USA sem tudná kiiktatni ezeket az orosz atomfegyvereket, magyarul ha megtámadná az USA a NATO Oroszországot abba az USA is elégne , ezt az USA hadvezetése is elismerte, ezek tények, tehát ha ez a helyzet, akkor miért is akarna megtámadni a NATO v az USA Oroszországot ha ők is biztosan megsemmisülnének egy ilyen támadás következtében?
 
W

Wilson

Guest
Hogy vonsz vissza haderőt?
Harkovból volt egy elkeseredett kitörési kísérlet múlt hétvégén, orosz légierő szétkapta a kijutott technikát, utána az ukránok visszahúzódtak a belvárosba.
Majd leadtak egy sikerjelentést, hogy sikeres volt a hadművelet, visszaszorították az oroszokat...

Gyakorlatilag a keleti ukrán haderő fölött 0-24 drón felderítés zajlik, esélyük sincs kijutni, max civilek közé vegyülve kis csoportokban.
Pontosan tehát az ukrán hadvezetés már az elején leírta ezt a haderőt és Kijev és más területek védelmére összpontosít....
 
  • Tetszik
Reactions: Árpicsek

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
537
2 497
93
Javasolhatja. A NATO nem fog kalandba bocsátkozni Ukrajnáért. Az EU és az USA fegyverrendszereket, katonai és humanitárius segélyt ad. A NATO viszont tagországait védi és nem békefenntartó feladatot lát el. Akkor lehetne békefenntartó, ha béke lenne. Béke kikényszerítő missziót sem vállal egy atomhatalom ellen, különösen Oroszország ellen. Egyébként békefenntartó feladatra India, Kína, Svájc és néhány dél amerikai, ázsiai ország katonái a megfelelőek nem a NATO tagországai. Mennyire semleges az a NATO, amelynek tagjai fegyver szállítanak az egyik háborúzó félnek. Ez igy egy marhaság..
Bár csak viccnek tettem be a képet, de.... Azt sosem lehet tudni mi folyik a háttérben. Lehet, hogy az egész egy nagy színjáték és az egész már le van beszélve a kulisszák mögött. Oroszoké a keleti rész, a NATO-é a nyugati, így "terjeszkedhet" keletre. Kis-Ukrajna meg megmarad mint kihasznált semleges bohóc középen.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 024
54 001
113
Szerintem ti becsülitek túl Oroszországot amikor valódi nagyhatalomnak hiszitek. Gazdaságilag semmiképp se azok és a mostani háborún is látszik a pénz hiánya is. Mert egy ekkora hadseregre több pénz kéne.

Tudom nem minden a gdp, de amikor az eu és az usa együttes gdp-je 25-ször annyi mint az orosz, akkor tényleg nevetséges hogy Oroszország nagyhatalomként akar tekinteni magára és hogy hanyatló nyugatról beszélnek. Ez a gazdasági különbség egyszerűen elsöprő, ezzel nem tud mit kezdeni Oroszország.



Nem.
Oroszország nagyhatalom minden tekintetbende de a helyén.
Nem akar világhatalom lenni, nem akarja maga alá gyurni a világot.
Nem akar 600 támaszpontot világszerte, nem akarja a világra rátaposni az adósságát, nyelvét, szemléletét, mindenét is.
Gazdaságilag ö a régió svájca, jó utemben jött felfelé,érdekes a z Orbáni, és Putyini gazdasag szervezés hasonlósága, beszervezték az állam alá az oligarchákat, így stabil bevétele van az államnak, állami tulajdonban vannak a stratégiai uzletágak, szektorok, jut is, marad is, nincs a magánszektor nihilje a stratégiai szektorokban.
Szóval nem nyugati értelemben vett gazdasági nagyhatalom, de amire kell nekik arra van pénzük, idoben fizetnek, pontosan szállítanak, maximálisan megbízható kereskedelmi partnerek, és nem keverik az uzletet a politikával, sem az ideológiával.
Technológiailag is sok mindenben ott vannak, sok mindenben meg nem ahol a nyugat, ezt kb leszarják, ha luxusautó kell, hát megveszik nyugatról, vagy keletrol.
Lényeg, hogy bizony gazdaságilag is nagyhatalom amelyik ilyen atomarzenált tud fejleszteni, fentartani, de maga a hadsereg, a hadi ipar sem kakesz, repipar, civil nukleáris technológia, ez mellett bespájzoltak pénzbol,,aranybol, minimális államadósság mellett, és az életszínvonal is komolyan emelkedett, meg a bérek is.
Emellett kb nem fuggenek senkitől, sem nyersanyag, sem élelmiszer, sem tudomány szinten, ott nem lesz dráma, ha fele lesz a belfoldi légiforgalom, stb.
Megjegyzem még, hogy a nyugat ereje felett van eladósodva mind állami, mind lakossági szinten, az államadósság kb minden nyugati országban már régóta kifizethetetlen, ugye usánka maga a viccek vicce ebben a kérdésben.
Ha kell 2 évig is háborúzik, a nélkül, hogy eladósodna, stb.
Nem féltem öket, mi, EU, usa, hamarabb elhasalunk, mint ök.
Nekik most lesz kedvezobb, hogy dodó nélkül kereskednek, usánkának, és csatolt részeinek, így nekunk is meg nem.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Miért összpontosít az ukrán hadvezetés elsősorban Kijev védelmére?Miért nem vonta vissza a Kelet Ukrajnában lévő ukrán haderőt?És ha ránézel a térképekre a Dnyesztertől keletre lévő Ukrán területeket még nem uralja az orosz haderő....
Mert balfaszok ! Az Orosz nem fog Gróznijt csinálni Kijevből viszont jól le lehet kötni ott is egy rakás katonát ! Milyen térképre ? Vagy tán van hiteles térképed ? Lali szerinted az Oroszok nem derítették fel az Ukri haderő helyzetét ? Nem tudták hol és mit kell támadni és hol kell színházat játszani miközben precíziós csapásokkal gyakorlatilag lenullázták a ukrán hadvezetést ? Olyan naív lettél ettől a sok Ukrán agitproptól ! Csalódást keltesz bennem mert ettől élesebb késnek tartottalak !
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Javasolhatja. A NATO nem fog kalandba bocsátkozni Ukrajnáért. Az EU és az USA fegyverrendszereket, katonai és humanitárius segélyt ad. A NATO viszont tagországait védi és nem békefenntartó feladatot lát el. Akkor lehetne békefenntartó, ha béke lenne. Béke kikényszerítő missziót sem vállal egy atomhatalom ellen, különösen Oroszország ellen. Egyébként békefenntartó feladatra India, Kína, Svájc és néhány dél amerikai, ázsiai ország katonái a megfelelőek nem a NATO tagországai. Mennyire semleges az a NATO, amelynek tagjai fegyver szállítanak az egyik háborúzó félnek. Ez igy egy marhaság..
Dilis az öreg. Pont olyan mint akik noflaying zónát akarnak Ukrajna felett.
Akkor már miért nem egyenesen atomháborút? Úgy is az lenne a nagy béketartásnak a vége. Vagy ha úgy jobb, a polákok lizingelhetnének az USA-tól egy pár atombombát, aztán durr bele Balázs.

Egyébként a békefenntartók küldésének feltétele, hogy ezt mindkét érintett fél elfogadja (ezt minimum illene tudni egy állam dolgait irányító embernek). Annak tükrében amit a fejlett, demokratikus és főleg pártatlan nyugat arrafelé művel fegyver-nepperkedés ügyében, nem hiszem, hogy az orosz szívesen látná őket arrafelé.