[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
899
3 231
93
Kicsit bele kellett nyúlnom, nagyon hosszú, sajnos egybe így sem fért

Az ukrán "idegenlégió" hivatásos gengszterei napi 5000 dollárt keresnek




-Kijev továbbra is összehívja a radikálisokat, rasszistákat, bűnözőket és volt katonaságokat a világ minden tájáról-

Mária BERK





„Soha nem voltam még háborúban. Jó móka lesz” – mondja a 25 éves volt brit katona, Luke. Számára az ukrajnai helyzet egy lehetőség arra, hogy megborzolja az idegeit és kifejtse véleményét.



Az őt a lengyel-ukrán határhoz kísérő újságíró hátulról próbálja lefilmezni az angol zsoldost. „Fontos emlékezni arra, hogy ma Ukrajnában zajlanak a harcok, holnap pedig Nyugat-Európa határán” – folytatja Luke. Egyelőre nem tudja, hogyan lesz hasznos Ukrajna számára, és nem igazán tudja, hogy hol találkoznak vele, és hová helyezik. Az ukrán rezsim megmentésére indult az Oroszország által február 24-én indított katonai különleges hadművelet első napjaiban. Valójában - Vladimir Zelensky személyes meghívására. Beszámolt arról, hogy Kijev 16 000 külföldi önkéntest vár a tér védelmére. Útban vannak katonai magáncégek (PMC) is. Mindenkinek vízummentes beutazást ígérnek az országba, és erősen ajánlott a határ átlépése Lengyelországból.



Az ukrán külügyminisztérium vezetője, Dmitrij Kuleba 20 ezresnek mondta az önkéntesek számát. Ezek közül legalább hatezren az Egyesült Államokból származnak, amint azt Borisz Kremenyecszkij, Ukrajna Egyesült Államokbeli katonai attaséja magyarázta. Valójában azonban többször kevesebben értek el Kijevbe, és azok, akik túlélték a Javorovszkij gyakorlótér ágyúzását, már nem hajlandók feláldozni az életüket a kijevi rezsimért.



NEMZETKÖZI



A nyugati sajtó kéjesen hőst csinál minden zsoldosból, aki az "Ukrajna Területvédelmi Nemzetközi Légiójához" megy. Például Ben Grant brit képviselő 30 éves fia. A sajtó aprólékosan dokumentálta a Királyi Tengerészgyalogság egykori kommandósának útját Lvovba: berepült, felszállt a vonatra, elhagyta az állomást, mosolygott a vele találkozókra, és megadta első interjúját.



A francia származású Damian Magru lett a Nemzetközi Légió első külföldi harcosa. És elsőként úgy döntött, nem harcol, hanem szerencsekatonák felvételével, logisztikával és tolmácsként segíti őket (bár nem beszél ukránul, de teljes jogú ukránnak tartja magát, mivel beszél oroszul).



Elmondása szerint minden harcost egyénileg értékelnek, figyelembe véve az alkalmasságot és a harci tapasztalatokat. A nézetekre, beleértve a jobboldali radikálisokat is, becsukják a szemüket.



- Nem az a feladatunk, hogy megakadályozzuk őket abban, hogy harci tapasztalatokat szerezzenek. A jobboldali szélsőséges nézetekhez ragaszkodók pedig, ha vannak, egyszerűen hallgassanak, és társaikhoz hasonlóan vegyenek részt az harvab – jegyezte meg Magru.



A zsoldosok közül csak radikálisok léteznek még. A francia titkosszolgálatok szerint a 70 francia önkéntes többsége ultraradikális, akik szimpatizálnak az olyan neonáci alakulatokkal, mint az Azov zászlóalj.

Az "idegenlégió"-ba tartozó összes zsoldos főként a lengyel határ közelében lévő kiképzőközpontban, a Yavoriv gyakorlótéren tartózkodott.



"HA TÚLÉLED, HÍVJ"



A zsoldosok földrajza kiterjedt: Nagy-Britannia, USA, Kanada, Franciaország, Spanyolország, Horvátország, Albánia, Norvégia, Finnország, Svédország, Hollandia, Grúzia, Lengyelország és mások. Az Ukrajnában harcolni vágyók jól megszervezett központosított útja van Latin-Amerikából. Egy bizonyos 30 éves uruguayi születésű Irina Normi vezeti a harcosok toborzását Brazíliában. Állítása szerint ő a Nemzetközi Légió brazíliai képviselője, már 160 önkéntes jelentkezett, és most olyan szponzorokat keres, akik 3-7 ezer real (61-143 ezer rubel) értékű egyirányú jegyet fizetnének zsoldosoknak. Az ukrán oldalon nem fizetik az utiköltséget. Csak sajnos a brazilok vonakodnak az adományozástól – kicsivel több mint 10 ember gyűlt össze két hét alatt, annak ellenére, hogy az adományok minimális összege 150 dollár.



Az egyik brazil zsoldos, Leandro Galvao a lengyel határőrök cinizmusára panaszkodott, akik megengedték, hogy brazilok egy csoportja csak mobiltelefont vigyen magával, és dacosan összetörte a videokamerát, „hogy ne forgassanak vagy áruljanak videókat rémtetteket."



- Mosolyogva mondták: „Meg fogsz halni, és a halottak nem telefonálnak. Ha valamelyikőtök túléli, hívjon minket."



A brazilok nyomán a peruiak is összegyűltek. Peruban a limai üzletember, Carlos Tovar, aki a járvány idején csődbe ment, aktívan toboroz fegyvereseket. Részvételét egyszerűen magyarázta: pénz kell, az ukrán „idegenlégió” pedig jól fizet.

Március 13-án az orosz légierő nagy pontosságú fegyverekkel támadták meg a Starichi faluban és a Javorovszkij gyakorlótéren található kiképzőközpontokat, mintegy 180 zsoldost megöltve és minden illúziót lerombolva.



DRÁGA ERŐFORRÁS



A javadalmazás nagymértékben függ aképzettségétől. Alekszej Leonkov katonai szakértő: ukrajnai zsoldosokat feltételesen oszák fel két típusra: hivatásosokra és önkéntesekre.



- Az első azok, akiknek van komolyabb hadműveleti tapasztalatuk. Ezek főként PMC harcosok, képzett emberek, nem nyilvánosak, akik nem tesznek közzé fényképeket a közösségi hálózatokon ebben vagy abban az országban. Az ilyen zsoldosok napi 5000 dollárba (540 000 rubel) kerülnek. Ez nagyon drága forrás – jegyzi meg a szakember. - A zsoldosok egy másik típusa azok, akiknek volt tapasztalatuk a katonai szolgálatban különböző országokban, esetleg különleges erőknél. Azt válaszolták, hogy igazságos háború folyik. Áruk a végzettségtől függően ingadozott - napi 300 és 2000 között (33-216 ezer rubel).



Az ukrán kormány főleg külföldi önkénteseket támogat. De a PMC-k munkáltatója nemcsak Kijev lehet, hanem érdekelt egyének és akár más államok is.

Néhány napja egy amerikai cég feladott egy hirdetést arról, hogy azonnal keresnek olyan profikat, akik harci tapasztalattal (legalább 1 év külföldi hadműveletben) és 5 év katonai tapasztalattal rendelkeznek, hogy Ukrajnában dolgozhassanak, ismerjék a szovjet fegyvereket és a terepen való navigálás képessége. 1000-2000 dollárt ígérnek naponta. Csak kevesen rendelkeznek ilyen ezzel. A közösségi oldalakon az az információ terjedt el, hogy a zsoldosok átlagkeresete meglehetősen szerény - 1500-2000 dollár havonta.
Basszus! 1000-2000-5000(!) Dollár naponta?! Ki tudja fizetni ezt? Mert az ukri nem az biztos! KI FIZETI? Soros? Az EU.? USA? Én, az adómból? Vagy ki? ENSZ? Vagy ki a lóf@sz?
 
W

Wilson

Guest
Ha ez igaz akkor nagyon messziről lőhették, hogy csak így néz ki.
14.5X114 mm-s lőszer adatai:
B-32 páncéltörő gyújtó (tök általános cucc ehhez a fegyverhez):
500 méteren 32 mm RHA 90 fokos becsapódás esetén
Az általános célú 50-s kaliberű lőszerek (12.7 mm) ennek jó ha felét tudják....

A Humvee-k általában ASK páncélzatúak, aminek az ellenálló képessége 7.62 mm-s géppuskákra van hitelesítve.
Nem tudom milyen Stanag 4569 szerint, ebből a maximum a Level III. Ebben az esetben a WC magvas 7.62-s géppuska lőszerek maximum 15 mm-s acélt lőnek át kb. 10 méterről.
Azért raktam be mert szerintem nagyon szerencsés csillag együttállások eredményeként állhat ellen egy Humvee egy 14,5mm skulonak.....
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
kzvXPpq.png


lgTtC9D.jpg


lfBiej8.png


skFLcIL.jpg



8AXfez6.png
Ez a nyikolajevi kalibr-támadás a laktanya ellen... megnéztem a képeket, és az jutott az eszembe, hogy simán lehet, hogy ezek már sorozottak voltak. Isten nyugosztalja őket
telegram
:(
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 940
65 952
113

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Ki lehetett az a hülye, hogy ide telepítette a helikoptereket mikor néhány km-re már ellenséges terület és nem számolt azzal. hogy az ellenség csapást mérhet rá. Még a SZU-ban tanult öreg tábornok lehetett.
A szovjetség és a hülyeség között ugyan meglátásom szerint is erős összefüggés van, de ettől függetlenül minden nagyobb háborúban előfordul, hogy beszivárgó egységek aknavetőkkel vagy tüzérséggel szétkapnak néhány gépet a betonon.

Volt ilyenre példa Vietnámban (Bien Hoa, Da Nang), a szovjet (9xSzu-25 Kabul) és az amerikai (8xAV-8B Camp Bastion) afgán háborúban is illetve nemrég állítólag Szíriában is megtörtént ugyanez orosz helikopterekkel egy előretolt bázison, illetve volt drónraj-támadás is a Hmeimim reptéren, ami szintén hazavágott néhány gépet.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 788
30 567
113
Basszus! 1000-2000-5000(!) Dollár naponta?! Ki tudja fizetni ezt? Mert az ukri nem az biztos! KI FIZETI? Soros? Az EU.? USA? Én, az adómból? Vagy ki? ENSZ? Vagy ki a lóf@sz?
Valószínűleg senki. De ha USA vagy EU pénzekből megy is erre, valószínűleg inkább G merci lesz belőle vagy Zelenski & Co magánszámláján landol az IMF hitellel együtt vagy Joe bácsinak visszafolyik. Ilyenkor úgysincs aki nézze vagy eljárást indítson miatta, utána meg lesz valami, feltéve hogy még élnek.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
aztán egy nappal később a sportújságíró írt még egyet, hogy él(?)
Erre a háborúra sokan azt gondolták, hogy a "leghitelesebb" lesz, mert a technológia miatt már mindenki kezében azonnal ott vannak az élő hírek és ...tévedtek sőt pont az ellenkezője lett...már akkor sem hinnék el sokan, hogy él vagy meghalt, ha fejbelőné magát a tik-tok-on.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 940
65 952
113
Tegnap, meg úgy általában volt róla szó, csak azért teszem be:

A "profilozó" elmondta, milyen jelzéseket ad Vlagyimir Zelenszkij megjelenésével
-Amerikában eközben azon tanakodnak, hogy az elnök viseljen-e öltönyt.-
Anton FOKIN


wr-960.jpg

A nyugati média gőzerővel formálja a háborús hőssé Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.
Fotó: REUTERS

A nyugati média gőzerővel formálja a háborús hőssé Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Borostásan, ugyanabban a kopott mocsárszínű pólóban egy harcos képét használja ki, aki „az egész országgal együtt a lövészárokban” nem az életért, hanem a halálért küzd.

VASALÓT ÉS VEGYTISZTÍTÁST KERES

Igaz, az ilyen rambó-stílus már nyugaton is kezd túlságosan tolakodónak tűnni egyesek számára, mert a világ vezetői még a második világháború idején sem engedték meg maguknak, hogy partizánnak öltözzenek, és ha katonait választottak, köznapi egyenruhát viseltek ( emlékezzünk Sztálin ruházatára).

Peter Schiff amerikai közgazdász számára az utolsó csepp a pohárban Zelenszkij beszéde ugyanabban a sötétzöld pólóban az Egyesült Államok Kongresszusa előtt.

- Mindent értek, most nem könnyű idők, de tényleg nincs öltöny Ukrajna elnökének? Jómagam nem nagyon tisztelem a jelenlegi kongresszusi képviselőket, de mégsem beszélnék velük pólóban, hogy ne legyek tiszteletlen a törvényhozással vagy az Egyesült Államokkal szemben” – írta Twitter- fiókjában .

Válaszul az „ukrán demokrácia védelmezőitől” dühödt szitkok röpültek a közgazdász felé.

"Ez a fickó egy háború kellős közepén van, és elkerüli az aknákat, Petert, nem tervezi, hogy vállfával rohangászik" - írta egy felhasználó a megjegyzésekben. "Háborús övezetben van, ahol biztos vagyok benne, hogy nehéz vasalót és vegytisztítót találni" - mondta egy másik felhasználó. "Mindenesetre az embereknek úgy kell tekinteniük rá, mint a hétköznapi emberekre, akik viselik a háború terhét."

NYILVÁNOS JÁTÉK

Arról, hogy a Zelenszkij katonai imázsa sikeres-e vagy sem, arról egy "imázs szakértővel", az Orosz PR-szakszervezet elnökével, Maria Tarhanovával beszélgettünk.

- Zelensky nyilván kopott külsejével azt a jelzést küldi, hogy nem fehérgalléros. Ez egy nyilvános játék. Az üzenet egyértelműen így olvasható: „Nézz rám, és értsd meg hazám állapotát” – véli a szakember.

Zelenszkijnek egyébként saját stylistja van, erről a felesége mesélt korábban. És persze a jelmezek is ott vannak a gardróbban. Még februárban aktívan találkozott külföldi kollégákkal, a protokoll szerint öltözve: szigorú fekete öltöny, fehér ing és nyakkendő. Bár Zelensky inkább a smart-casual stílus híveként ismert, ami valamit a klasszikus és a praktikus ruhák között foglal magában: garbós öltönyök, feltűrt ujjú ingek, tornacipők, sportcipők, farmerek.

A ROSSZFIÚK A MÚLTBAN GYÖKEREZIK

A Zelenszkijről készült legújabb kép azonban inkább amatőr előadásra hasonlít – véli Maria Tarkhanova.

- Biztos vagyok benne, hogy ez az ő személyes döntése és nézete. Ő is kreatív környezetből származik, és úgy döntött, hogy az ilyen előadások tökéletesen illeszkednek imázsának stratégiájába. Ha egy ilyen imázst tanácsoltak neki a PR-osok, akkor csak arra tudok következtetni, hogy alacsony a kompetenciájuk – mondja a KP beszélgetőtársa.

Az Egyesült Államok Kongresszusának pólóban való felszólalása valóban nem volt megszokott.

- A legmagasabb szinten szigorú etikett szabályok vannak, amelyeket soha nem szabad figyelmen kívül hagyni. Az ország elnöke nem "terepparancsnok", minden körülmények között meg kell őriznie jellegét. Általában véve az ukrán vezető viselkedését úgy írnám le, mint a megvetés, a megvetés és a célzás között, hogy nem fog játszani valaki más szabályai szerint – vélekedik Tarkhanova.

Zelenszkij képében kevés a brutális, az új idő Che Guevara imázsának megalkotására tett kísérlete kudarcra van ítélve. És még csak nem is arról van szó, hogy a skála nem ugyanaz. Ma a lázadók és forradalmárok már „kimentek a divatból”.

- Akár tetszik, akár nem, Hollywood továbbra is a divatirányító. És ma már egyértelműen az alkotásra és az intelligenciára összpontosít. A „rosszfiúk” és a „Robin Hoodok” nem relevánsak ma.

MELLESLEG

A diplomaták nem hordanak baseballsapkát.

Úgy döntöttünk, hogy visszahívjuk azt a baseballsapkát, amelyet David Arakhamia, az ukrán delegáció tagja folyamatosan viselt az Oroszországgal folytatott tárgyalások során. Ez a fejdísz olyan nevetségesen és furcsán nézett ki a hivatalos fotókon, hogy sok szemtanúban meglepetést okozott.

„A diplomácia szempontjából ez teljesen felháborító cselekedet” – mondja Maria Tarkhanova. – Ez legalábbis annak a jele, hogy az ukrán fél nem volt érdekelt abban, hogy a tárgyalásokon bármilyen eredményt érjenek el. Talán Zelenszkij képviselői előre biztosak voltak abban, hogy a vita semmivel nem fog végződni, és ezért demonstrálták hozzáállásukat a történtekhez.

forrás:
https://www.kp.ru/daily/27378.5/4560246/
Ez egy szinesz, barmit eljatszik, ugyis gyakorolta mar a Nep szolgajaban elotte. Fix hogy nincs mar Ukrajnaban, sehol egy kulso helyszini video, csak ez a bunkeres/studios. Ami egyetlen mashol keszult film volt ott meg egy hetekkel korabban meghalt novel setalgatott...
 

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
899
3 231
93
Valószínűleg senki. De ha USA vagy EU pénzekből megy is erre, valószínűleg inkább G merci lesz belőle vagy Zelenski & Co magánszámláján landol az IMF hitellel együtt vagy Joe bácsinak visszafolyik. Ilyenkor úgysincs aki nézze vagy eljárást indítson miatta, utána meg lesz valami, feltéve hogy még élnek.
Ja, lehet.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 788
30 567
113
Azt a rendőrbölcsességet ismered, hogy holttest nélkül nincs gyilkosság?
Csak ez épp egy háború, nem egy utcai késelés. Itt simán eltűnik a hulla, vagy felismerhetetlen a sérülései miatt vagy milló darabra megy szét a támadás milyenjétől függően. De megfordítva, amíg nem jelentkezik hihetően, addig nem is él.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 543
45 089
113
Basszus! 1000-2000-5000(!) Dollár naponta?! Ki tudja fizetni ezt? Mert az ukri nem az biztos! KI FIZETI? Soros? Az EU.? USA? Én, az adómból? Vagy ki? ENSZ? Vagy ki a lóf@sz?
Mondjuk soknak nem kell kifizetni majd a bérét... Nem hinném hogy nagy részük aki napi 5000-et kap, túl fogja élni! Aki olyan helyen nyomja, hogy tényleg adnak neki ennyi pénzt, az elöl kell legyen a darálóban, azért tuti nem ad senki naponta közel 2 millió forintot senkinek, hogy a hátországban őrizzen valami raktárt! Ezért bizony az lehet reálisan az elvárás, hogy cserkészd be az oroszok menetoszlopában található harckocsikat, és 30m-ről csinálj faust3 -al killeket T-72M3-on. Ha úgy nézed nem is olyan sok, 1-2 nap alatt keresel egy csinos összeget, majd meghalsz.
 

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
899
3 231
93
Mondjuk soknak nem kell kifizetni majd a bérét... Nem hinném hogy nagy részük aki napi 5000-et kap, túl fogja élni! Aki olyan helyen nyomja, hogy tényleg adnak neki ennyi pénzt, az elöl kell legyen a darálóban, azért tuti nem ad senki naponta közel 2 millió forintot senkinek, hogy a hátországban őrizzen valami raktár! Ezért bizony az lehet reálisan az elvárás, hogy cserkészd be az oroszok menetoszlopában található harckocsikat, és 30m-ről csinálj faust3 -al killeket T-72M3-on. Ha úgy nézed nem is olyan sok, 1-2 nap alatt keresel egy csinos összeget, majd meghalsz.
Hát valószínű nyugdíjalapra nem tesznek félre..