[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Mégegyszer megismétlem, hogy értsd: Kína vezérli, és mivel Kínának jelenleg érdeke a fennatartása a szállítás volumene márciusban nőtt.

Oroszoknak nem kis bevételt jelent a vasúti szállítás - kb. konténerenként a 14000 USD szállítási díj 40%-át kapják meg, Európának pedig kell az áru, lásd autóipar helyzete Európában részt.
Igen és az szerinted ilyen körülmények között, hogyan valósul meg?

Kína és az EU közötti teljes áruforgalom 5%-t bonyolítják le vasúton, ebben főleg Németország és azon belül a német autóipar az érintett, az orosz vasúti tranzitszállításokat az Orosz Vasutak (RZSD) bonyolítja le amely szerepel a szankciós listán..
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
ukri "menekültek" terrorista akciói lengyelországban:
"Natalia Panczenko, az EuroMaidan varsói vezetője csütörtökön a Facebookon közzétett videóban jelentette be a Kukuryki blokád újraindítását. Mint elmondta, az előző, múlt hétvégén szervezett blokád 3 napig tartott, és ennek következtében a Fehéroroszországba való belépésre várakozó kamionok sora 40 km-re bővült."

Ezek mi a lóf@szt képzelnek magukról?
Eszem megáll.
euromajdan-warszawa-27.jpg
 

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
261
1 000
93
Igen és az szerinted ilyen körülmények között, hogyan valósul meg?

Kína és az EU közötti teljes áruforgalom 5%-t bonyolítják le vasúton, ebben főleg Németország és azon belül a német autóipar az érintett, az orosz vasúti tranzitszállításokat az Orosz Vasutak (RZSD) bonyolítja le amely szerepel a szankciós listán..
Leírtam ezt is, olvasd el.

Az RZSD-t vasúti fuvarozásra a Kína, ileltve akínai tarományi operátorok bízzák meg, határon az RZSD átadja a vonatot a lengyel vasútnak. EU-Oroszország közötti szankció nem tud életbe lépni.

Ezért írtam, hogy a folyamatot Kína mozgatja, és a fuvarozókat Kína fizeti. Az Európai rendelők Kínától rendelik a tlejes szállítást.
 

tanitvany13

Well-Known Member
2022. március 5.
63
280
53
"Natalia Panczenko, az EuroMaidan varsói vezetője csütörtökön a Facebookon közzétett videóban jelentette be a Kukuryki blokád újraindítását. Mint elmondta, az előző, múlt hétvégén szervezett blokád 3 napig tartott, és ennek következtében a Fehéroroszországba való belépésre várakozó kamionok sora 40 km-re bővült."

Ezek mi a lóf@szt képzelnek magukról?
Eszem megáll.
euromajdan-warszawa-27.jpg
Ki vannak tömve "NGO" pénzekkel, beették magukat rég a médiába, velük a fécbókk meg minden ilyen f*s...
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
912
10 363
93
Nehézgépek fogadása indítása miatt. Csak akkora kár okozása, hogy használhatatlan legyen pár hétig.

An-225 az orosz-ukrán kooperáció jelképe volt, meg kellett akadályozni az elrepülését.
Mondjuk utána az ukránok szétlőtték, de az már egy másik történet.
Ezzel nem értek egyet.
  • A háború első napjaiban egy katonai repteret sem iktattak ki. Ez megerősíti azt hogy az A terv nem egy totális háború, csak egy pár célból álló hadművelet lett volna.
  • Amelyik repteret később kiiktatták, azt nem deszantosokkal
  • Itt is linkelve volt egy felvétel, amint 2 Szu-24-es bombát dob Gosztomelre (valószínű a betonra, ez a prespektíva miatt nem látszik)
-- Ha ezek oroszok lettek volna: minek a deszantosok?
-- Ha ukrán: akkor ők akarták kiiktatni a repteret. Tehát az ukránok is azt várták, hogy Gosztomel egyfajta felvonulási reptér lesz, Kijev közelében

A Mrija stratégiailag jelentéktelen, ráadásul arra csak volt infójuk hogy karbantartás miatt épp repképtelen.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 856
81 392
113
Dmitrij Antonov, a világ legnagyobb, Gostomelben megsemmisült An-225 Mriya szállítórepülőgépének kapitánya elmondta, hogy januárban az Antonov állami vállalat vezetőségének felajánlották a repülőgép megmentését, de a vállalat felső vezetése inkább saját magát mentette meg.

A vállalat egyik alkalmazottja szerint az állami tulajdonú Antonov cég vezetése nem hozott döntést a repülőgép külföldre szállításáról. Elmondta, hogy az Antonov állami vállalat vezetői még január 26-án kaptak javaslatot a NATO Karbantartási és Ellátási Ügynökség (NAMSA) képviselőitől, hogy helyezzék át a teljes repülőteret Lipcsébe a személyzettel, a pótalkatrészekkel és a repülőgépekkel egyetemben.

„Nem volt válasz erre a kérdésre. A költözésről nem döntöttek. Sem a legnagyobb Mriya repülőgépről, sem a kis An-28, An-26, A-n-74 repülőgépekről. A döntés nem született meg, mivel nem volt a cég felső vezetése, akik két héttel az ellenségeskedés előtt jókedvűen Lipcsébe indultak, és elfoglalták az Antonov Logistics Salis irodáját” – mondta a Mriya parancsnoka a Politika Strana Telegram csatornának.

Emlékezzünk vissza, hogy a Kijev melletti ellenségeskedés során Ukrajna saját kezűleg megsemmisítette a világ legnagyobb An-225 „Mriya” szállító repülőgépét, amelyet az ország a Szovjetuniótól örökölt. Ez a gép a Buran űrprogram elemeként jelent meg.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 145
113

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 011
41 693
113
Ez biztosan nem Kinzsal. Az Iszkandernek/Kinzsalnak végfázisban már nem működik a hajtóműve. Valamint ballisztikus pályán közlekednek és nem ilyen vízszintes, vagy lapos szögben érkeznek. Oniksz például lehet. Azt is használják földi cél ellen is és a Basztion partvédelmi rendszer indítója bárhova oda tud gurulni.
Már terjed, hogy a videó biztosan Fake, ugyan ezen megállapítások alapján.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
912
10 363
93
Az elképzelés az, volt ,hogy a légvédelmet kiütik és ezt nagyrészt meg is valósították csak pár kósza ukrán Mig-29 jelent meg és a Manpadsos alakulatok voltak, a terv az volt az orosz elemzők szerint, hogy a váratlanul megjelenő orosz desszant erők az orosz légierő harcigêpei és helikopterei támogatásával elfoglalják a repteret és fokozatosan kiterjesztve a repülőtér körüli területet biztonságos leszállási terepet biztosítanak az IL-76-nak.....De alábecsülték az ukrán védelmet és nem elégséges erővel hajtottak végre az akciót, amikor másodjára támadtak már 200 orosz helikopter vett részt a támadásban nem is volt sok esélye az ukrán védelemnek...
Erről írtam anno, és igen, bármennyire is vad ötlet, szerintem sem csak erőlekötés volt az eredeti terv.
Nyilván nincs infó mindenről de több dolog is erre tereli a gyanút:
  • A 18 db Il-76, ami elindult, de Gostomel lebombázása után máshova ment (ha igaz volt a hír)
  • Eleve megindultak Csernobil felé belorusz területről, pár nap múlva azok is ott voltak, akkor minek a deszant?
  • A legfontosabb katonai infrastruktúrákat minek kímélték volna az első napokban? Elszalasztották a lehetőséget hogy igazán nagy károkat okozzanak, pl. amíg a technikák nincsenek szétszórva a reptereken. Csak akkor volt ennek értelme, ha úgy számolták hogy pár nap múlva másik kormány van hatalmon, aki majd sértetlenül kapja meg ezeket. Ehhez ki kellett volna szedni a Zelenszkij társulatát.
  • Kijevet utána kezdték erődíteni, tehát akár volt realitása is hogy bemasíroznak a legelején.
 
W

Wilson

Guest
Leírtam ezt is, olvasd el.

Az RZSD-t vasúti fuvarozásra a Kína, ileltve akínai tarományi operátorok bízzák meg, határon az RZSD átadja a vonatot a lengyel vasútnak. EU-Oroszország közötti szankció nem tud életbe lépni.

Ezért írtam, hogy a folyamatot Kína mozgatja, és a fuvarozókat Kína fizeti. Az Európai rendelők Kínától rendelik a tlejes szállítást.
Ez így van de mint írtam neked az Orosz Vasutak felkerült a szankciós listára 03.04. állapot szerint korlátozottan még lehetett üzletelni az orosz vasutakkal ,(mivel még az orosz vasutak korlátozottan hozzáférhettek a pénzügyi piacokhoz),azóta nem tudom mi a helyzet, a lényeg az,hogy az EU most egy olyan szanckción bevezetésén gondolkodiky hogy megtiltja az Oroszországon és Fehéroroszországon keresztül érkező tranzit forgalmat ...De ennek ellenére még így sem egyszerű a helyzet ugyanis már a jelenlegi szankciók is.....

nemcsak a közvetlen kapcsolatokra vonatkoznak, hanem a teljes ellátási láncra. Tehát ha kínai partnere üzletet köt a tiltólistán szereplő cégekkel, akkor az európai cég felelősségre vonható ezért.....

Magyarul hiába a kínai partner bonyolítja le a vasúti szállítást és az európai cég a kínai partnertől rendeli meg a teljes szállítást ,ha a kínai cég az Orosz Vasutakat bizza meg a szállítással, aki rajta van a szankciós listán akkor ezért az európai cég felelősségre vonható, Ez azt a célt szolgálja, hogy ne lehessen megkerülni a szankciókat...
 
  • Hűha
Reactions: antigonosz
W

Wilson

Guest
Erről írtam anno, és igen, bármennyire is vad ötlet, szerintem sem csak erőlekötés volt az eredeti terv.
Nyilván nincs infó mindenről de több dolog is erre tereli a gyanút:
  • A 18 db Il-76, ami elindult, de Gostomel lebombázása után máshova ment (ha igaz volt a hír)
  • Eleve megindultak Csernobil felé belorusz területről, pár nap múlva azok is ott voltak, akkor minek a deszant?
  • A legfontosabb katonai infrastruktúrákat minek kímélték volna az első napokban? Elszalasztották a lehetőséget hogy igazán nagy károkat okozzanak, pl. amíg a technikák nincsenek szétszórva a reptereken. Csak akkor volt ennek értelme, ha úgy számolták hogy pár nap múlva másik kormány van hatalmon, aki majd sértetlenül kapja meg ezeket. Ehhez ki kellett volna szedni a Zelenszkij társulatát.
  • Kijevet utána kezdték erődíteni, tehát akár volt realitása is hogy bemasíroznak a legelején.
Szerintem is ez lehet erre az akcióra az egyetlen logikus magyarázat, ha sikerült volna végrehajtani akkor szerintem világszerte a katonai tankönyvek kötelező tananyaga lett volna ...
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti and amper

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 610
77 523
113
Ez biztosan nem Kinzsal. Az Iszkandernek/Kinzsalnak végfázisban már nem működik a hajtóműve. Valamint ballisztikus pályán közlekednek és nem ilyen vízszintes, vagy lapos szögben érkeznek. Oniksz például lehet. Azt is használják földi cél ellen is és a Basztion partvédelmi rendszer indítója bárhova oda tud gurulni.
Mekkora indítási távolságnál?