[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Az ukrán hírszerzés szerint merényletet terveznek Putyin ellen
Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési részlege azt állítja, hogy az orosz elit merényletet tervez Vlagyimir Putyin ellen.
Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési részlege szerint
az orosz politikai és üzleti eliten belül kialakult egy befolyásos emberekből álló csoport. A céljuk az, hogy eltávolítsák a hatalomból Putyint, amint csak lehet, és a Nyugattal helyreállítsák a gazdasági kapcsolatot, amely az ukrán háború miatt megsemmisült – írták. Index
nem egy cár végezte bojárok által, benne van a pakliban.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 759
17 780
113

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113

Zelenszkij belengette a harmadik világháborút​

Volodimir Zelenszkij készen áll tárgyalni Vlagyimir Putyinnal, de figyelmeztetett, ha bármilyen tárgyalási kísérlet kudarcot vall, az azt jelentheti, hogy a két ország közötti harc „egy harmadik világháborúhoz” vezethet. Az ukrán elnök erről a CNN-nek adott vasárnapi interjújában beszélt.
A sas szólt, a borznak, fingjál egyet a medve orra alá. :hadonaszos:
A bátor borz odafutott, nagyot fingott a medve orra alá :hadonaszos: , a maci levert neki egyet, majd visszament a barlangjába és ott, vissza aludt, míg a fentről néző sas továbbrepült.:cool:
A borz pedig egyedül ordítozott tovább sértetten, hogy most aztán a sas és a medve fogják egymást idegesíteni, de tényleg.
A borz, most úgy gondolja, hogy a sas visszajön és álmában kiharap egy darabot a medve egyik füléből.:rolleyes:
A sas pedig sivatagos meleg tájak felé tekint, mert a hideg nem az ő világa, sok délen a pocok és a szurikáta, a húsuk is ízletesebb.
De a borz tovább őrjöng a barlang bejáratánál...
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 931
27 801
113

állítólag kivonulnak a csecsenek... Állítólag. Állítólag a magyar celebek szerelemből házasodnak gazdak emberekkel.. Állítólag
Március 13án kivonultak, farkukat a lábuk közé húzva, március 16án pedig az ukránok negyedszer is megölték Tusajevet.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 134
42 375
113
A sas szólt, a borznak, fingjál egyet a medve orra alá. :hadonaszos:
A bátor borz odafutott, nagyot fingott a medve orra alá :hadonaszos: , a maci levert neki egyet, majd visszament a barlangjába és ott, vissza aludt, míg a fentről néző sas továbbrepült.:cool:
A borz pedig egyedül ordítozott tovább sértetten, hogy most aztán a sas és a medve fogják egymást idegesíteni, de tényleg.
A borz, most úgy gondolja, hogy a sas visszajön és álmában kiharap egy darabot a medve egyik füléből.:rolleyes:
A sas pedig sivatagos meleg tájak felé tekint, mert a hideg nem az ő világa, sok délen a pocok és a szurikáta, a húsuk is ízletesebb.
De a borz tovább őrjöng a barlang bejáratánál...
Mire a medve megunva az őrjöngést kijött a barlangból és lekevert egy sallert a borznak aki ijedtében eltántorgott hollywoodba:D
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 794
25 375
113
:( :mad:
"Miközben a hivatalos sajtóban, közösségi médiában, számtalan helyen olvasni, hallani, mennyien iparkodnak segíteni az ukrajnai háborús övezetből menekülő embereket, megdöbbentő részletek derülnek ki arról, hogy a jelenlegi helyzetet kihasználva emberkereskedők, gyermekprostitúcióra szakosodott bűnszervezetek vadásszák azokat a gyerekeket, akik állítólag ukrajnai gyermekotthonokból vágtak neki a határnak.
..
Hogy valójában mi történik egyelőre nem tudni, de ne feledjük, Ukrajnában már a háború előtt igencsak burjánzott és hírhedt volt a maffia szerveződésben működő emberkereskedelem, a szervkereskedelem, a gyermekprostitúcióra és a felnőtt prostitúcióra szakosodott bűnbandák garázdálkodása.
..
Az eddigi jelentések szerint 5000 gyermek tűnt el lekövethetetlenül az ukrán-lengyel határzónában, mióta az orosz-ukrán konfliktus folyik. Kérdés, vajon honnan, miféle árvaházakból menekülnek ezek a gyerekek és egyáltalán mi történik most ott, gyermekkereskedelem gyanúja alatt?"
 

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
167
1 112
93
akkor jo tele lehet az orosz katonasag CIA es DIA informatorokkal, ha mar igy mennek a celzott likvidalasok.
Szerintem a htka fórum van tele provokátorokkal, jobb esetben dilettánsokkal... Én az elektronikus és egyéb kifinomult módszerekkel végzett hírszerzésre gondoltam, de szerintem tisztában vagy te vele, csak jól esett odaböfögni valami elméset, hogy piszkálódj egy kicsit! Váljék egészségedre!
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 217
30 265
113
Bratchuk facebook oldaláról:

Ilyen az ukrán kultúra: "Mihail Lisenko, Dnipro alpolgármester elmondta, hogy disznóbőrbe temetik a régióban leölendő kadirovcívet.*"

*csecsen katonákat.

'Dehát értsük meg, mindenki ezt tenné az ukránok helyében, ez egy teljesen normális reakció ... '

Napi ukrán jelentés:

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoksága:
2022.03.20 12.00-tól operatív tájékoztató az orosz invázióval kapcsolatban
Folyik az ukrán nép hősies szembenállásának huszonötödik korszaka az orosz katonai invázióhoz.
Az elmúlt nap jelentős változásaival járó védelmi erők állapota, álláspontja és jelleme nem szenvedte meg. Ukrajna védelmezői biztonságosan tartják a forgalmas kerületeket és határokat.
A hősies nemzeti ellenállásnak köszönhetően Oroszország nem érte el gharbnic ʹkih céljait Ukrajnában.
Ugyanakkor nagy hatótávolságú fegyverrel, különösen a "Kinzhal" hiperhangú rakétakomplexummal való bevetésének fenyegetése.
Újabb jelentős veszteséget igazoltak a felső vezetés és a zsrf szakszervezeti és katonai egységei között. A harcok során a 346. különálló célú brigád parancsnoka a Cool-tól, a parancsnokok által elpusztított: a 331. ejtőernyős- ejtőernyős Kostromsky csapásezred; a „Kuzniviv” - 247. ejtőernyős gyakorlati kaukázusi beszéd g ezred Stavr Opolyából; a 6. őrző tank vörös zászlós ezred Chebarkulból.
A Fehérorosz Köztársaság fegyveres erőinek Ukrajna területének közvetlen inváziójára való felkészülésének jelei. Államunk védelmi erői készen állnak a távozásra. Alexander Lukasenko végzetes hibájává válik a fehérorosz csapatok közvetlen bevonása az Ukrajna elleni orosz fegyveres agresszióba, a hadsereg akaratával és a fehérorosz nép túlnyomó többségével szemben.
Lengyel irányban az ellenség szigorítani próbál a megszállt határokon, a tartalékosok érkezése miatti csoportosulás erősítésére számít, Ukrajna fővárosának - Kijev városának megtámadására készül.
A tankok megújították a légi hírszerzést és az ukrajnai fegyveres erők pozícióinak lövöldözését katonai repülés és tüzérség alkalmazásával.
Siversky irányában nem történt aktív támadó akció. Az ellenség továbbra is átcsoportosítja és összpontosítja az erőket és eszközöket a támadó akciók helyreállítására. A megszállók álláspontja szerint védenceink tüzes benyomást keltettek. Számos vereséget szenvedve az ellenfél védekezésre kényszerül, sikerül bányásznia a területet.
A slobozhanskomu irányban az aktív támadó akciók megszállói nem zajlottak. A belgorodi régió területén, az ukrán államhatár közelében nagyhatalmú tüzérségi állásokat fedeztek fel. Az ellenség nem hagyja el Izum városa felett irányítás kialakításának szándékát, de egységeinek páncélját elvesztette, és meg fogják állítani.
Donyecki irányban az ellenség legfőbb törekvése a Rubizhne, Szeverodoneck, Popasna települések megrohamozására koncentrál. Verhn ʹotorec ʹke település területén próbált áttörni csapataink védelmén, veszteségeket szenvedett, nem járt sikerrel.
Folytatódik a hős Mariupol városának lezárása és bombázása.
Az aktív támadó akciók déli autóbusz irányában nem járt siker, bizonyos irányokban az ellenség védekezésbe vonult.
Folytassuk a szériát! Együtt győzni fogunk!
Dicsőség Ukrajnának!
 

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93
Dolgozik a traktor hadosztály.
FOS_RT8XoAIGdMH
 
W

Wilson

Guest
Úgy tűnik, hogy Kína nem fog segíteni a Kremlnek abban, hogy háborút indítson Ukrajna ellen. Várjunk csak, de Peking nem Putyin legfőbb szövetségese a Nyugat elleni harcban?

Március közepére a világ összes vezető országa egyértelműen megfogalmazta álláspontját az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Kivéve Kínát. Egyrészt úgy vélik, hogy Peking támogatja Oroszország elmúlt évek politikáját. Másrészt Kína hivatalosan is hangsúlyozza, hogy tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitáshoz való jogát, és mindkét oldalt tűzszünetre szólítja fel. Ugyanakkor az amerikai hatóságok szerint Oroszország már katonai segítséget kért Kínától (Peking ezt tagadja ). Március 17-én reggel Fan Xianrong ukrajnai kínai nagykövet mondta,.hogy Kína "gazdaságilag és politikailag is jó erő lesz Ukrajna számára", és szándékában áll "tisztelni az ukránok által választott utat". Tehát ezek közül melyik igaz – és mik Kína valódi érdekei? Meduza beszélt erről Leonid Kovacic sinológussal.


A Financial Times március 14-én értesült arról, hogy Oroszország katonai segítséget kér Kínától. Mennyire volt lehetséges egy ilyen kérés?

- Ebben a témában inkább nem spekulálok, hiszen most figyelembe kell venni az új orosz törvényeket. Ennek az információnak nincs hivatalos megerősítése: Peking és Moszkva is cáfolja. Számos orosz katonai szakértő hangsúlyozza, hogy egy ilyen kérésnek egyáltalán nincs értelme, mivel a külföldi felszerelések fejlesztése időt vesz igénybe, ami most egyszerűen nem áll rendelkezésre.

- Nos, Oroszország nem katonai, hanem gazdasági segítségre számíthat Kínától?

„Kína igyekszik a lehető legsemlegesebb lenni. Egyszerűen fogalmazva: megpróbál két széken ülni. Ez az egész helyzet egyrészt rendkívül kellemetlen Kína számára, hiszen fontos számára, hogy fenntartsa kapcsolatait az Európai Unióval. Kínának meglehetősen bonyolult kapcsolata van az Egyesült Államokkal, és Peking megérti, hogy bármi történjék is, a kapcsolatok legalább feszültek lesznek. Európával azonban minden más.

Kína felszólítja Brüsszelt, hogy folytasson független politikát Pekinggel szemben – Washingtonra való tekintet nélkül. Kína folyamatosan hirdette azt a gondolatot, hogy Európa számára előnyös, ha együttműködést alakít ki vele, ezért nem kell feláldoznia gazdasági érdekeit annak érdekében, hogy követni tudja az Egyesült Államok külpolitikáját. Kína megérti, hogy ha most nyíltan támogatja az Orosz Föderációt, az negatívan fogja érinteni [az elmúlt két évben nagyon sikeres kereskedelmi kapcsolatokat] az EU-val fennálló kapcsolatait , amelyek jelenleg minden eddiginél konszolidáltabbak.

Másrészt Moszkva politikai támogatása rendkívül fontos Peking számára a Kína és Oroszország közös stratégiai riválisával, az Egyesült Államokkal való konfrontáció fényében. Pekingnek fontos megértenie, hogy nincs egyedül ebben a küzdelemben, és Moszkvának ugyanezek a problémái vannak. Kína nagyrészt Oroszország segítségével próbálja legitimálni tetteit.

Kína ezért nem akar még szimbolikus szankciókat sem bevezetni Oroszország ellen ?

– Kína nem áll készen arra, hogy közvetlenül csatlakozzon az oroszellenes szankciókhoz. Ugyanakkor van egy bizonyos elfogultság az álláspontjában, hogy a szankciók lehetséges negatív következményeiről beszéljen [amelyekre Kína maga is eshet]. Hiszen még [az ukrajnai háború] elején Pekingben azt mondták, hogy még a másodlagos szankciók sem szörnyűek. Most azt halljuk a kínai külügyminisztérium képviselőitől, hogy Kína nem akar másodlagos szankciók alá kerülni.

Úgy gondolom, hogy Kína továbbra is a peremen egyensúlyoz, és homályos pozíciót sugároz. Hiszen Peking egyrészt minden ország szuverenitásáról és területi integritásáról beszél, így Ukrajna esetében is. Másrészt indokolt a félelmek figyelembevétele biztonsági kérdésekben, beleértve Oroszországot is. Véleményem szerint az ilyen kettős gondolkodás még sokáig folytatódhat.

Lehet-e Kína béketeremtő? Készen áll-e Peking, hogy közvetítő legyen az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokon?

- Most már abszolút veszteséges Kínának közvetítőként fellépni, bár sok ország erre ösztönzi. Neki teljesen más prioritásai vannak.

Ráadásul a helyzet [Ukrajnával] teljesen új Kína számára. Peking soha nem lépett fel közvetítőként , különösen egy olyan összetett kérdésben, mint az európai stabilitás. Ennek a kérdésnek a mostani kezelése hatalmas felelősséget jelent, megnövekedett kockázatokkal. Ennek ellenére Pekingnek [annak ellenére, hogy Oroszország (2010 óta) és Ukrajna (2019 óta) a legnagyobb kereskedelmi partnere] nincs elegendő befolyása ahhoz, hogy nyomást gyakoroljon sem az ukrán félre, sem a folyamat többi szereplőjére.

Emlékeznünk kell arra is, hogy ez az év nagyon fontos [Kína számára] politikai értelemben. A XX. Pártkongresszusra ősszel kerül sor . Az ország egész évben készült erre az eseményre. És még a koronavírus elleni küzdelem is nagyrészt a közelgő politikai eseménynek köszönhető, amelyről semmi sem vonhatja el a figyelmet. Semmi sem teremthet negatív hátteret.

Most képzeljük el, hogy Kína beszáll az ukrajnai helyzet megoldásáért folytatott küzdelembe. Sok kockázat van itt, és ez Kínának teljesen alkalmatlan.

- Az orosz eszközök nagyon drágultak. Készen állnak a kínai vállalkozások ezekbe befektetni ? Milyen politikai következményei lehetnek Moszkva és Kína számára?

– Kína minden bizonnyal kihasználja Oroszország gazdasági értelemben vett gyengülését. Kína előnyére válik, hogy Oroszországban az egész piac összeomlott. Az energiapiac például vásárlói piactá alakul: ha korábban Oroszország alkudhatott valahogy, most Kínának minden oka meglesz arra, hogy diktálja a feltételeit.

A fő veszély az, hogy Kína piaci monopóliuma politikai kockázatokat is rejt. Például követelheti Oroszországtól, hogy ne adjon elhaditechnikai termékeket Kína riválisainak [India és Vietnam].És ha Oroszország továbbra is ezt teszi, akkor Kína nem veszi meg az orosz gázt.

- Kínálhatja-e Kína a fő nyugati informatikai rendszerek cseréjét Oroszországnak? Weibo lesz a Twitter helyett és WeChat a WhatsApp helyett?

— Az informatikai piac sokkal szélesebb. Kína szállíthatja a nála lévő termékeket. Más kérdés, hogy ha nem annyira szórakoztató szolgáltatásokról és közösségi hálózatokról beszélünk, amelyek bőséggel vannak Kínában, hanem alapvető dolgokról, akkor Kínának nincs mit pótolnia a nyugati kínálattal. Például Kína nem talált fel olyan operációs rendszereket, amelyek olyan általánosak lennének, mint a Windows.

Vannak speciális szoftverek a kitermelő ipar számára, beleértve az olajipart is. Itt [az Egyesült Államok olajtermelési berendezéseinek egyik legfontosabb fejlesztője] a Halliburton áll az élen, és gyakorlatilag nincs versenytársa. Az amerikai szoftvereknek nincs teljes értékű helyettesítője. Bár Oroszország már régóta állami szintű feladatként tűzte ki az importhelyettesítés végrehajtását.

A hardverrel is vannak problémák. Kína maga is szenved a félvezető áramkörök szállítására vonatkozó amerikai korlátozásoktól. Itt pedig semmiképpen nem fog tudni segíteni rajtunk(Oroszország), mert ő maga a nyugati beszállítókra támaszkodik.

A széles törzsű repülőgép megépítésére irányuló orosz-kínai projekt most kérdéses. Természetesen Oroszországnak Kínához hasonlóan van technológiai fejlődése. De a repülőgép egy nagyon összetett termék, hatalmas mennyiségű importált alkatrészből áll .

Ez a lista a végtelenségig folytatható. De a lényeg az, hogy az ipar [szakértői] egyikének sincs válasza arra a kérdésre, hogy hogyan valósul meg az import helyettesítése [Oroszországban]
 
  • Tetszik
Reactions: Zaphod Beeblebrox
W

Wilson

Guest
- Oroszországban a hivatalos hatóságok folyamatosan azt hajtogatják, hogy Kína nem hagy el bennünket. Ön szerint ez a „keleti fordulás” korának mantrája, vagy az orosz politikai elit Kína teljes támogatását reméli?

„Kína olyan területeken tud nekünk(oroszoknak) támogatást nyújtani, ahol kompetenciákkal rendelkezik. Tehát a Kínai Népköztársaság átállhat a jüanban történő kereskedelemre [Oroszországgal], hogy megkerülje a dollárszankciókat. Kína természeti erőforrások megvásárlásával is segítheti [Oroszországot]. Főleg, ha Oroszország kedvezményesen kínálja a termékeket. A [kínai] autógyártók szintén növelhetik a szállításokat [Oroszországba]. De már olyan információ jelent meg, hogy a Haval közel 30%-kal emelte az árakat .

Természetesen lesz segítség [Kínától Oroszországig], de hatalmas számú gazdasági fenntartással, és bizonyos dolgokban Kína egyáltalán nem tud majd segíteni.

– Levont-e Kína bármilyen következtetést az orosz fegyveres erők előtt álló katonai nehézségekből? Lehetséges-e most felhagyni az erő alkalmazásának forgatókönyvével Tajvanon?

- Úgy gondolom, hogy a tajvani kérdés erőszakos forgatókönyve a kezdetektől fogva rendkívül valószínűtlen volt. Még ha megfontolták is, azt is csak elméletileg. De tudja, rendkívül valószínűtlennek tartottam a jelenlegi ukrajnai helyzetet. Ezért már félek bármit is megjósolni.

Mindenesetre az egyszerű emberi logika azt sugallja, hogy Kína látta, hogyan konszolidálhat a világ katonai fenyegetés esetén. Ez egy nagyon leleplező helyzet Peking számára. Még akkor is, ha esetleg Tajvanon katonai forgatókönyv megvalósítását tervezték, most ezek a polcra kerültek.

Hogyan reagál most a hivatalos kínai sajtó az ukrajnai eseményekre? A közösségi média megbeszélései általában követik a kormánypárti média logikáját?

„Kína erősen cenzúrázza az ilyen témákat a közösségi médiában. Azok a bejegyzések [az ukrajnai háborúról], amelyekhez sok megjegyzés érkezik, el vannak rejtve. Ez a probléma "kényes" kategóriába tartozik a kínai interneten. Bár véleményem szerint az oroszbarát álláspont több életjogot kap a cenzoroktól, mint a nyugatbarát.

A kínai média [az ukrajnai háború ügyében] visszafogottan dolgozik a hazai közönség érdekében – nem ez a fő téma. Bár nem lehet azt mondani, hogy figyelmen kívül hagyják. Arról beszélnek, hogy ez a konfliktus az Egyesült Államok "nem konstruktív álláspontja", valamint a "bonyolult történelmi kontextus" miatt alakult ki. Hangsúlyozza a [konfliktus] gyors békés úton történő megoldásának szükségességét, de minden ország érdekeit figyelembe véve és a biztonság oszthatatlanságának elvével összhangban .

- Mihez kapcsolódik? Talán Kínában egyszerűen jobban ismerik Oroszországot, és annyira nem ismerik Ukrajnát? Vagy van ebben több politikai logika?

„A nagy politikai logika az, hogy Kína folyamatosan a Nyugattal, az USA által javasolt demokráciával és liberális értékekkel való konfrontáció narratíváját szorgalmazza.

Kínának megvannak a maga kapcsolatai, és ezek ellentétesek a nyugati világ által hirdetett társadalmi renddel. Tehát Pekingben azt mondják, hogy a demokráciát nem egy ország határozhatja meg, a demokrácia lehet más is. Talán „demokratikus népdiktatúra” – van ilyen megfogalmazás a kínai alkotmányban.

Komoly ideológiai harc folyik Kína és a kollektív Nyugat között. És ebben a tekintetben a KNK álláspontja sokkal jobban összecseng Oroszország álláspontjával. Ezért van egy bizonyos logika a cenzorok cselekvésében.

— Ön szerint a kínai középosztály és a „Laobaj Xingek” érintettek az Oroszország és Ukrajna közötti médiaháborúban, vagy az ukrajnai konfliktus túl egzotikus és távoli számukra?

„Szerintem ez egy egzotikus háború számukra. A maximumot képviseli az,hogy az Egyesült Államok ismét "sárosítja" a kínai vizeket. De elvileg az átlag kínait nem érdekli a nagypolitika – inkább a belügyek érdeklik őket. Úgy gondolom, hogy nem érdemes a kínai társadalom nagy konszolidációját, nagy visszajelzést várni ebben az ügyben.

A "szovjet idők" előtt, amikor Kínába érkezhettünk és szakértőkkel találkozhattunk, egy kínai szakemberrel beszéltem oroszul. 2014 következményeiről és a szankciókról beszélgettünk, és ezt mondta nekem: „Érted, miben különböznek a kínaiak az oroszoktól? Ti ideges nemzet vagytok, de nagyon büszkék. Elvből hajlandók vagytok ártani magatoknak. Mi soha nem adjuk fel a gazdasági célszerűséget. Mindenekelőtt pragmatikusan gondolkodunk, és készek vagyunk rálépni büszkeségünkre, hogy ne rontsuk tovább a helyzeten. Úgy tűnik számomra, hogy ez a megjegyzés jól jellemzi a jelenlegi helyzetet is.

 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 931
27 801
113
:( :mad:
"Miközben a hivatalos sajtóban, közösségi médiában, számtalan helyen olvasni, hallani, mennyien iparkodnak segíteni az ukrajnai háborús övezetből menekülő embereket, megdöbbentő részletek derülnek ki arról, hogy a jelenlegi helyzetet kihasználva emberkereskedők, gyermekprostitúcióra szakosodott bűnszervezetek vadásszák azokat a gyerekeket, akik állítólag ukrajnai gyermekotthonokból vágtak neki a határnak.
..
Hogy valójában mi történik egyelőre nem tudni, de ne feledjük, Ukrajnában már a háború előtt igencsak burjánzott és hírhedt volt a maffia szerveződésben működő emberkereskedelem, a szervkereskedelem, a gyermekprostitúcióra és a felnőtt prostitúcióra szakosodott bűnbandák garázdálkodása.
..
Az eddigi jelentések szerint 5000 gyermek tűnt el lekövethetetlenül az ukrán-lengyel határzónában, mióta az orosz-ukrán konfliktus folyik. Kérdés, vajon honnan, miféle árvaházakból menekülnek ezek a gyerekek és egyáltalán mi történik most ott, gyermekkereskedelem gyanúja alatt?"
Az ilyen szituációkra mindig rárepülnek a csempészek. Ld még pl Haiti, kirakják egy épületre, h árvaház, és a gyanútlan emberek egyenesen a futtatókhoz viszik a talált gyereket. Ha valakit érdekel a téma, keressen a YT-on interjút Tim Ballard-al.