[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Totya

Active Member
2022. március 11.
35
143
33
8ccd70b1d73e7793bcae0fb106b528a0.jpg
Harkov régió
Egy besült Szmercs rakéta
Kicsi az a luk a födémen neki....(?)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 037
66 549
113
1, ha ez igaz akkor az SBU most végezte ki azokat az embereket akik így vagy úgy el akarták távolítani Putyint,
2, majd pont az ukránok orrára kötnék a tervüket,
3, valószínűleg csak az SBU állmaiban létezik az egész
Azert dobjak be hogy bomlasszak az ellent. Titkosszolgalati modszer, es igazabol kotelezo eszkoz. De ez bejott esetleg meg 70 eve, na de manapsag...
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
hát ha kapnak s-400-ast az ukránok, az nem lesz kis dolog.

bár 5% esély sincs rá, de ez érdekes lehet.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 471
46 588
113
Európába látogat a héten Joe Biden, az elnök nem megy Ukrajnába
Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára vasárnap bejelentette, hogy Biden elnök ezen a héten ismét Európába látogat.
Az utazás részleteit, beleértve a megállókat, még nem hozták nyilvánosságra, de Psaki egyértelművé tette, hogy Biden nem látogat Ukrajnába.
"Az utazás a világ további összefogására fog összpontosítani az ukrán nép támogatására és Putyin elnök ukrajnai inváziója ellen" - írta Psaki.
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

(PestiSrácok)
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 708
8 803
113
Nagyon úgy néz ki hogy a meglévő erőkkel nem fogja tudni Putyin lezárni ezt a konfliktust. Ukrajna nagyon nem úgy sült el eddig, mint Grúzia.

Két opció van:
1. Vagy belemegy Putyin egy az ukránoknak is elfogadható rendezésbe.

2. Vagy pedig emeli a tétet és még nagyobb erőket próbál mozgósítani, de az még több áldozatot is fog jelenteni és a lakosság még többet fog érezni a "különleges hadműveletből". Ha ezzel győzne, akkor nyerne egy hatalmas romhalmazt egy csomó olyan emberrel akik utálják őt.

 

brezso

Active Member
2022. február 27.
43
246
33
szuper, hajrá, csak így tovább, aztán ha szerencsétlenül alakulnak a dolgok, nem lesz északi és keleti szomszédja magyarországnak, még rosszabb esetben ausztriának sem keleti
 
T

Törölt tag 1711

Guest
hát ha kapnak s-400-ast az ukránok, az nem lesz kis dolog.

bár 5% esély sincs rá, de ez érdekes lehet.


Az a Törökország amelyik múlt héten rendelte meg a Huawei-től mobilhálózata korszerűsítését?
És eleve USA fenyegetőzések ellenére vette meg azt az S-400-ast?
0%-ot sem adnék rá.
 
W

Wilson

Guest

Orosz elemzés.....​


Használhat-e a Kreml nem stratégiai nukleáris fegyvereket a háború megnyerésére? Pavel Luzin katonai szakértő válaszol napjaink egyik legaggasztóbb kérdésére​

2022. március 20. 15:50

Néhány nappal az ukrajnai csapatok bevonulása előtt Oroszország gyakorlatot hajtott végre stratégiai elrettentő erőivel, majd röviddel a háború kezdete után nukleáris erőit „speciális rezsim” alá helyezte , ezzel teljesen átlátható jelzést küldve a világa országai számára a saját elhatározásáról, hogy a végsőkig hajlandó elmenni. További aggodalomra ad okot, hogy egyes orosz propagandisták nyilvánosan kijelentik , hogy semmi kivetnivalót nem látnak a taktikai atomfegyverek bevetésében, és úgy tűnik, az ország vezetői hinni tudnak saját propagandájukban. A Meduza Pavel Luzin politológust és nemzetközi biztonsági szakértőt kérte fel, hogy magyarázza el, miben különböznek a nem stratégiai nukleáris fegyverek a stratégiai fegyverektől, és mekkora valószínűséggel alkalmazzák őket.

Mi a különbség a stratégiai és a nem stratégiai nukleáris fegyverek között?​

A stratégiai nukleáris fegyverek alatt általában "klasszikus" nukleáris fegyvereket kell érteni , amelyek helyrehozhatatlan károkat okoznak a potenciális ellenfélnek. Oroszország és a NATO kerüli a közvetlen katonai összecsapásokat, részben azért, mert mindkét fél megérti, hogy agresszió esetén garantált a megtorlás, ami nem hagyhat életben semmit a bolygón. A nem stratégiai vagy taktikai nukleáris fegyvereket (NSNW) közvetlenül arra tervezték, hogy megoldják a problémákat a műveleti színtéren és még a csatatéren is.

A mai orosz katonai stratégia (erről lentebb bővebben) feltételezi, hogy használata nem garantálja a kölcsönös megsemmisítést, vagyis egyszerűen egy erősebb hagyományos fegyverről van szó. De a hidegháború tetőpontján ez a megosztottság feltételes volt, mivel azt hitték, hogy bármilyen nukleáris fegyver használata szinte elkerülhetetlenül egy teljes, kölcsönös megsemmisítést jelentő nukleáris háborúhoz vezet.

De 1969-1979-ben, a Szovjetunió és az Egyesült Államok közötti, a stratégiai fegyverek korlátozásáról folytatott tárgyalások több fordulója során az interkontinentális hatótávolságú nukleáris erőket külön kategóriaként jelölték ki - vagyis azokat, amelyek képesek több mint 5500 kilométer távolságot megtenni . Mindent, aminek hatótávolsága rövidebb volt, nem stratégiai nukleáris fegyvernek kezdtek tekinteni .

Az 1980-as évek végén és az 1990-es években az NSNW számos osztályát megszüntették számos szovjet-amerikai leszerelési szerződés megkötését követően. Oroszország és az Egyesült Államok is aktívan csökkentette túlnőtt taktikai nukleáris fegyvereinek arzenálját. Például az 1990-es évek elején a Szovjetuniónak 21 700 NSNW egysége volt , ami óriási problémákat okozott a nukleáris arzenál karbantartásában, műszaki biztonságában és irányíthatóságában. Az arzenál többszörös csökkentése tehát mindkét ország érdeke volt.

Hány NSNW maradt ma Oroszországnak?​

Mivel a fennmaradó NSNW-re nem vonatkoznak szerződések, és sem Oroszország, sem az Egyesült Államok nem közöl pontos adatokat, csak hozzávetőleges szakértői becslésekről beszélhetünk. Az Egyesült Államokban ez a becslés ma 230 hagyományos bombát jelent, amelyek közül 100 európai bázison található. Az NSNW széles skálájával rendelkező Oroszország esetében viszont a becslések nagyon eltérőek: 860-1040 és 1912 egység között.

De a jelenlegi hordozók számából ítélve (Tu-22M3 bombázók, Szu-34 vadászbombázók, Il-38 és Tu-142 tengeralattjáró-elhárító repülőgépek, Project 949A Antey tengeralattjárók és rakétacirkálók, valamint Iskander rakétarendszerek ”), akkor az orosz NSNW használható egységek száma valószínűleg nem haladja meg az 520-550 egységet.

A többi nem stratégiai nukleáris fegyver valószínűleg saját elöregedése és a hordozók elöregedése miatt nem használható (például több tucat szolgálatban lévő Szu-24 frontbombázó már nem túl megbízható az életkora miatt) . És annak is köszönhető, hogy a hordozók egy részére már csak hagyományos, azaz nem nukleáris robbanófejekkel rendelkező rakétákat szerelnek fel.

Oroszország valóban készen áll az NSNW használatára?​

A szovjet időkben a parancsnokság soha nem volt képes megoldani a konfliktus konvencionálisról nukleárisra való irányított eszkalációjának problémáját. A gigantikus hadsereg (több mint 3 millió ember , ebből 600 ezer a Varsói Szerződés országaiban és Mongóliában) és egy hatalmas nukleáris arzenál szinte elkerülhetetlenné tette a teljes körű nukleáris háborút abban az esetben, ha a NATO-val való hideg konfrontációból egy nyílt összecsapás válik.

A helyzet éppen azért változott meg, mert csökkent a nukleáris arzenál, a fegyveres erők létszáma, megváltozott a vezetési és irányítási rendszer.

A 2010-es évek eleje óta az orosz katonai tervezés a konfliktus „eszkalációjának deeszkalációja” vagy „nukleáris deeszkalációjának” koncepcióját alkalmazza.. S bár néhány évvel ezelőtt egyes szakértők megkérdőjelezték ennek a paradox fogalomnak a létezését , egyes dokumentumokban fellelhetők ennek a nyomai. Például a 2017 júliusában elfogadott „Az Orosz Föderáció állampolitikájának alapjai a haditengerészeti tevékenységek terén 2030-ig” 37. cikke kimondja : „Katonai konfliktus eszkalációjával összefüggésben a készenlét bizonyítása és az elhatározás, hogy nem stratégiai nukleáris fegyvereket alkalmazzanak, hatékony elrettentő tényező."

A 2020 júniusában elfogadott „Az Orosz Föderáció állampolitikájának alapjai a nukleáris elrettentés terén” című, 2020 júniusában elfogadott dokumentum az „Orosz Föderáció elleni, hagyományos fegyvereket alkalmazó agressziót, amikor az állam léte veszélybe kerül” egyikeként nevezi meg az agressziót. a nukleáris fegyverek használatának feltételei (17. cikk és 18. cikk "d" pont). Ezenkívül a nukleáris elrettentés nemcsak azokra az államokra vagy államkoalíciókra vonatkozik, amelyek nukleáris fegyverekkel rendelkeznek, hanem azokra az államokra is, amelyek egyszerűen „jelentős általános célú harci képességekkel” rendelkeznek (13. cikk). Szintén azon veszélyek közé tartozik, amelyek semlegesítésére a nukleáris elrettentést alkalmazzák, a támadó pilóta nélküli légi járművek bevetése (12. cikk, "b" pont).

Ezzel a megközelítéssel a konfliktus „nukleáris deeszkalációja” mindenekelőtt magában foglalja a nem stratégiai nukleáris fegyverek demonstratív alkalmazásának lehetőségét lakatlan területeken vagy nem hajózható ellenséges vizeken, hogy demoralizálják és rábírják az ellenfelet, hogy fogadja el az orosz békefeltételeket. Kiderült, hogy a Kreml bízik abban, hogy a konfliktus bármely szakaszában képes irányítani az eszkalációt, és diktálni tudja politikai akaratát.

Ez a bizalom két tényezőből fakad:

  • Először is, ma gyakorlatilag nincs olyan "nukleáris kísérleti résztvevő" az orosz katonai vezetésben, aki személyes tapasztalatból értené, mivel is van valójában dolguk, és ezt a megértést a politikai vezetés felé is közvetíteni tudná.
  • Másodszor, a nukleáris arzenál csökkentése nemcsak a teljes nukleáris háború és a különféle léptékű nukleáris incidensek kockázatát csökkenti. Ez ellenkező hatáshoz is vezet: csökkenthető az a küszöb, amelynél az NSNW jó megoldásnak tűnik.
Ezért a jelenlegi helyzetben a nukleáris fegyvereket szinte alapesetben a Kreml az egyik elfogadható lehetőségnek tekinti.A személyes tényező és a konkrét döntéshozók pszichológiájának szerepe minden eddiginél nagyobb.

 
  • Tetszik
Reactions: paul64
W

Wilson

Guest

Tegyük fel, hogy az elnök úgy döntött, hogy az NSNW-t használja. Mi a következő lépés?​

Ez a kérdés érzékenysége miatt nagyrészt terra incognita marad a kizárólag nyílt forrásokon dolgozó civil kutatók számára. De itt is két szempont áll rendelkezésre az alapelemzéshez: a logisztikai és a parancsnoki szempont

Az összes orosz nukleáris fegyvert a termelési és logisztikai rendszer tartalmazza. A nukleáris robbanófejek elhagyják az uráli Rosatom gyárakat, és a Honvédelmi Minisztérium 12. főigazgatóságának (12. Honvédelmi Főigazgatóság) birtokába kerülnek. Ezek a robbanófejek a típustól és a tervezett feladatoktól függően a központi tárolóbázisok (TSBH) között vannak elosztva. Jelenleg tizenkét ilyen arzenál van.

Ezeken a CBH-kon fenntartják az egységek készenlétét, részt vesznek a rutin karbantartásban és a javítási és műszaki bázisok (RTB) közötti elosztásban. Ezenkívül időszakonként (10-15 évente) nukleáris robbanófejeket kell visszaküldeni a gyárakba, hogy kicseréljenek és frissítsenek számos kulcsfontosságú alkatrészt, amelyeknek lejárt a lejárati ideje. Tehát van a nukleáris fegyvereknek egyfajta körforgása.

Ugyanakkor a békeidőben harci szolgálatot teljesítő Stratégiai Nukleáris Erők (különösen a rakétaerők és a stratégiai tengeralattjárók) közvetlenül érintkeznek a nukleáris robbanófejekkel és irányítják azokat, az RTB-k pedig közvetlenül a területükön helyezkednek el.

De a nem stratégiai nukleáris fegyverek békeidőben éppen ellenkezőleg, kizárólag a Honvédelmi Minisztérium 12 Főigazgatóságának tisztjei kezében vannak, javítási és műszaki bázisaik pedig a hordozók bázisán kívül találhatók. Vagyis még oda kell szállítani, ahonnan a kilövést végre kell hajtani. Ráadásul a posztszovjet időkben az NSNW-hordozókat irányító tisztek maguk sem léptek kapcsolatba ezekkel a fegyverekkel békeidőben. Használatára csak speciális képzési központban képezik ki őket.

Következésképpen, ha az orosz elnök elrendeli az NSNW használatát, nagyszámú embert kell bevonni a részvételi parancs végrehajtásába. Ez nem csak a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök, hanem a HM 12. Főigazgatóság főnöke, egy meghatározott tárolóbázis parancsnoka és tisztjei, valamint egy meghatározott bázis parancsnoka és tisztjei. javítóbázis, akinek az NSNW egységet a szállítóhoz kell szállítania, és ezt az egységet harckészültségbe kell helyeznie.

Ezzel párhuzamosan bevonásra kerül annak a csapattípusnak a parancsnoka (Légierő, Haditengerészet stb.), valamint annak a katonai körzetnek a parancsnoka, ahonnan az NSNW elindul. És végül egy adott egység parancsnoka és tisztjei, akiknek végül teljesíteniük kell a parancsot.És ennek a láncnak minden szakaszában fennáll a kudarc lehetősége, az egyes tisztek részéről a parancsok megtagadása a parancsok végrehajtásában, és még rejtett szabotázs is.

Mindeközben az orosz politikai vezetés bizalmatlansága a hadseregben, amit az elnök, a védelmi miniszter és a vezérkari főnök közötti komikus távolság bizonyít a találkozók során, további elrettentő erőt jelent az NSNW használatában. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen parancs esetén annak végrehajtását valószínűleg minden szakaszban a Kremlhez közel álló tisztek egy csoportjának kell majd ellenőriznie más rendvédelmi szervektől. Például a Nemzeti Gárda és a Különleges Műveleti Erők (Putyin számára más stratégiailag fontos szolgálatok) élén az FSO és az FSZB emberei állnak.

De az ilyen „feladatosok” jelenléte valószínűleg nem járul hozzá a nukleáris támogató tisztek buzgalmához. És bár nem hagyhatjuk figyelmen kívül az NSNW használatának valószínűségét - a mai körülmények között ez sajnos jelentősen eltér a nullától -, a végrehajtás valószínűsége közel sem 100 százalék.

Mi történik, ha Oroszország továbbra is használja az NSNW-t?​

Egy ilyen lépés anyagi és politikai következményeit aligha lehet magabiztosan megjósolni. Ha a „nukleáris deeszkaláció” koncepciójából indulunk ki, akkor az nem jelent komoly anyagi kárt, hanem az ellenség demoralizálását célozza. Arra azonban nincs garancia, hogy a koncepciót kidolgozók helyesen értették az egyének és az emberi közösségek pszichológiáját, tekintettel az orosz katonaság és más mérnöki háttérrel rendelkező szakemberek hagyományosan gyenge humanitárius képzettségére. Legalábbis a jelenlegi ukrajnai kampány példája az ukrán társadalom hangulatának abszolút félreértését mutatja.

Nem zárható ki, hogy az NSNW használata éppen ellenkezőleg, még nagyobb dühöt vált ki, és készen áll arra, hogy végső és visszafordíthatatlan vereséget okozzon Oroszországnak a hadszíntéren, és az sem, hogy az ilyen felhasználás magát az orosz hadsereget, az orosz vezetést és a társadalomat is demoralizálja.

Ha politikai következményekről beszélünk, akkor érdemes visszatérni a szöveg elejére - a legtöbb atomhatalom esetében nincs különbség a különböző típusú nukleáris fegyverek között. Az NSNW Oroszország általi alkalmazása pedig azt jelenti számukra, hogy Moszkva egyáltalán kész bármilyen atomfegyvert bevetni. Vagyis a „nukleáris deeszkaláció” a gyakorlatban a világ egzisztenciális kihívásává válik, amelyet megfelelő válasz követ.

Mindent egybevetve a Kreml azon elképzelését, miszerint a nukleáris zsarolás sikeres lehet, valamint általában a konfliktus „nukleáris deeszkalációjának” koncepcióját veszélyes téveszmének kell elismerni, amely sokkal nagyobb fenyegetést jelent magára Oroszországra mint Ukrajnára vagy bármely más országra.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 908
13 809
113