[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 108
13 534
113
Ha Zelenszkij már Lengyelországban lenne, szerintem az ukrajnai védelem már összeomlott volna....
Viszont Kadyrov már Csecsenfoldon van az új ukrainán gyártot járgányjával:
https://9gag.com/gag/aRrZvnj

A harcosai pedig viszavonultak Kijevtol és most állitolag Putyint védik.
(azaz most lényegében Kadyrov kezében a konfliktus kimenetele :p )
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 884
13 475
113

Kína élelmet, gyógyszert, hálózsákokat és tejport, nem pedig fegyvert vagy lőszert küld a szemben álló feleknek” – közölte vasárnap Kína egyesült államokbeli nagykövete, Qin Gang.

Peking nem küld katonai segítséget Moszkvának az ukrajnai offenzívához – fogalmazott a CBS amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva a diplomata. Nem részletezte, hogy ez az álláspont a jövőre is vonatkozik-e – fűzi hozzá a Le Figaro.

„Tévinformációk vannak arról, hogy Kína katonai segítséget nyújt Oroszországnak. Ezt elutasítjuk” – szögezte le a nagykövet. „Kína és Oroszország kapcsolata előny, nem pedig hátrány”, fogalmazott. Elmondta: igen hosszú közös szárazföldi határuk és számos közös érdekük is egybeesik Oroszországgal.

Nem beszélt arról, hogy Hszi Csi-ping kínai elnök sürgette-e Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy fejezze be az ukrajnai inváziót, de azt mondta, Hszi arra kérte orosz kollégáját, hogy „gondolkodjon a béketárgyalások folytatásán”.

(hirado.hu)
tejport... na jó én meg most ásványvízet iszok :D
 
  • Tetszik
Reactions: Firga bácsi

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 332
2 414
113
Mikor, milyen követelése volt Oroszországnak azon kívul, hogy ne támadják meg, vagy ne tolják a képébe a támadó fegyvereket, köztük nukleáris fej hordószására is alkalmas, közép hatótávolságú ballisztikus rakétákat?
Hmm?
Na jó, nem bírtak magukkal, és 8 évig kérték, hogy ne gyilkolásszák az Oroszokat a szulofoldjukon.
Nagy szemétládák, hódítók, agresszorok, az biztos!
Oh mama... o_O:(
ezek szerint neked meg van Tolsztojtól a: Különleges katonai művelet és béke? Mondjuk bőr kötésben?
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Lloyd Austin védelmi miniszter lekicsinyelte azokat a híreket, amelyek szerint Oroszország hiperszonikus rakétákat vetett be az Ukrajna elleni hadjáratában, és a CBS Newsnak azt mondta, hogy nem látja úgy, hogy egy ilyen lépés “megváltoztatná a játékot” az általa „megrekedt”-nek nevezett orosz invázió szempontjából – közli a washingtontimes.com.

(hirado.hu)
Lloyd Austin háza viszont nehezebben védhető. :D
russian-forces-bomb-art-school-in-mariupol-housing-400-refugees-city-council-1.png
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 884
13 475
113
Viszont Kadyrov már Csecsenfoldon van az új ukrainán gyártot járgányjával:
https://9gag.com/gag/aRrZvnj

A harcosai pedig viszavonultak Kijevtol és most állitolag Putyint védik.
(azaz most lényegében Kadyrov kezében a konfliktus kimenetele :p )
Orvos??? Látott koma??? Néééked lennyi náágy báj :D
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Az ISW legfrissebb elemzését az Index is címlapon hozza. Eszerint az ukrajnai háború gyakorlatilag megállt.
A cikk ezt taglaló megállapításai azonban - ismereteim szerint - meglehetősen laza viszonylatban vannak a valósággal.

Verduni vérszivattyú

Nézzük sorra!

1.) "az oroszok lassan előrenyomulnak ugyan, de a villámháborús terv egyértelműen kudarcot vallott (...) Ukrajna meghiúsította a kezdeti orosz hadjáratot"

A térképen viszont nem ez látszik.
2199px-2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg.png
A Wikipedia nem orosz propaganda, és a legfrissebb térképe már orosz fennhatóság alatt állónak jelöli Csernyihiv és Szumi területek jelentős részét, Luhanszktól északra, valamint Donyeck és a Krím között szintén hatalmas térségeket. Az orosz "villámháború" valóban nem tartott tovább 3 napnál, amely alatt azonban 40-50 ezer négyzetkilométernyi területet vontak ellenőrzésük alá - ezt aligha lehet kudarcukként értelmezni. Az azóta eltelt három hétben ennek a területnek a nagysága két-, háromszorosára nőtt.
Hetente egy Szlovéniányi terület elfoglalását nem lehet állóháborúként értékelni.

2.) "nagyon valószínűtlen, hogy a háború előtt kitűzött céljaikat (Kijev, Harkiv, Odessza és a nagyvárosok elfoglalása) végül elérik."

Az oroszok soha nem deklarálták, hogy céljuk lenne a városok elfoglalása. Nekem már február végén úgy tűnt, hogy NEM akarják elfoglalni a városokat. Nem felejtették el Groznij tanulságait. Nyomás alatt tartják a városokat, de hagynak egérutat a civileknek. Ha rászánják magukat, hogy elfoglalják Kijevet vagy Harkovot, akkor először körbe fogják zárni őket, és szerintem ennél nem is fognak tovább menni. Tárgyalási alapnak megfelelő lesz az is, ha katlanokba rekesztik a védőket.

3.) "az oroszok ebben a helyzetben folytatják a városok bombázását, amivel jelentős károkat okoznak és civileket gyilkolnak meg, azt remélve, hogy ezzel rábírják az ukránokat a megadásra."

Ez konkrétan nem igaz. Ha az oroszok céljai között szerepelne a civilek gyilkolása, akkor nagyságrendekkel többen haltak volna meg, és nem olyan videók terjednének a neten, amiken tüntetnek ellenük, sőt, fegyvertelenül állnak be a tankjaik elé. Természetesen vannak civil áldozatok, sajnálatos, de ezt nevezik járulékos veszteségnek. Így volt ez Irak 2003-as inváziója során is, melynek hat hete után több, mint 7000 civil maradt holtan és 17 ezer sebesülten. Az UN adatai szerint Ukrajna inváziója során eddig kevesebb mint 1000 civil halt meg. A tényleges szám ettől persze sokkal magasabb, de arányaiban az iraki számokhoz konvergál. (A civilek tudatos gyilkolásának egyébként patinás angolszász hagyományai vannak, Kijev és Harkov szenvedései egyelőre nem összevethetőek Köln, Hamburg vagy Drezda szenvedéseivel.) Ugyanakkor az ukrán vezetés nem fukarkodik saját állampolgárai vérével, könnyen mérik a halált saját "gyanúsaikra" és képzetlen civileket buzdítanak a harcra.

KN64TIQLAJH3PINTTAOPRTXQTQ.jpg


4.) "az ISW (...) az I. világháború több százezres, milliós emberveszteséggel járó, de kevés változást hozó összecsapásaihoz, a Somme-i, a verduni és a passchendaelei csatákhoz hasonlította az ukrajnai helyzetet."

Kevés változás? Térkép, ismét: febr.24., febr.28., márc.20... Washingtonból nézve talán kevés, a helyszínen viszont 50-100 km-es távolságokra hullámzik a front. (Bár klasszikus értelemben front sincs Ukrajnában.)
Ami a verduni vérszivattyút illeti, ismét egy összehasonlítás: Lengyelország inváziója a 80 milliós Harmadik Birodalom egyértelmű és elsöprő sikere volt. Ezt a sikert nem adták ingyen, a Birodalomnak 50 ezer katonájába került, melyből 20 ezer meghalt vagy eltűnt. Fél év múltán, amikor Compiégne-ban Franciaország kapitulált Hitler előtt, a német veszteségek bőven meghaladták a 200 ezer főt, melyből legalább 65 ezer halott volt, vagy eltűnt. És Németország kivérzett 1940 nyarára? Nem, egyáltalán nem. A mai társadalmak már érzékenyebbek a véres veszteségekre, de hiba lenne arra spekulálni, hogy a 140 milliós Oroszország beleroppanna, ha 100 ezer katonájába kerülne Ukrajna meghódítása. És ettől a számtól még az ukrán adatok szerint is messze vagyunk.

1645873386_the-siege-of-kiev.jpg


5.) "A pusztító konfliktus elhúzódik, és ez a háború veszélyes, új korszakát nyitja meg, amely Ukrajna és a Nyugat kitartását is teszteli. A Nyugatnak folytatnia kell és ki kell terjesztenie az Ukrajnának nyújtott támogatást, ha azt szeretné, hogy az ország túlélje ezt az új korszakot."

Ez az a mondat, ami értelmezhetővé teszi az összes, föntebb idézett megállapítást. A háború tüze csak úgy tartható ébren, ha hihetővé válik a győzelem. Ha elmagyarázzuk, hogy Oroszország katonailag lehetőségei végére ért, megfeneklett, kudarcot vallott. Ha elegendő ukrán hiszi el, hogy a háború megnyerhető és ha elegendő nyugati választópolgár győzhető meg arról, hogy ez a helyes út, akkor elméletileg valóban el lehet húzni a háborút még akár évekig, évtizedekig. Így Oroszország hatékonyan gyengíthető, Európa tartós válságban tartható, Ukrajna pedig lassú tűzön hamvad majd el.
Nagyon jó elemzés, köszönjük!
 
W

Wilson

Guest
Ukrajnában megölték Andrej Palij első rangú kapitányt, a Fekete-tengeri Flotta parancsnokhelyettesét....

a421734-0000000.jpg

Andrij Paliy
Andrij Paliy

A hírt Mihail Razvozzhajev szevasztopoli polgármester és Jekatyerina Altabajeva szevasztopoli szenátor jelentette. Elmondásuk szerint Andrej Palij a Mariupol melletti harcokban esett el.Valószínűleg március 19-én ölték meg.

Ezzel a bejegyzéssel a Komszomolszkaja Pravdaban, gyakorlatilag az oroszok is elismerték a halálát ...

Andrej Palij kapitány, a Fekete-tengeri Flotta parancsnokhelyettese, 1. rangú tiszt, egy ukrajnai különleges művelet során vesztette életét. Ezt Jekatyerina Altabajeva szenátor jelentette be március 20-án, vasárnap táviratban.

"Szevasztopol súlyos, pótolhatatlan veszteséget szenvedett" - írta Altabaeva.

Andrej Palij örökös katonacsaládból származik. Tanulmányait a Kijevi Felsőbb Haditengerészeti Politikai Iskolában végezte. 1993-ban megtagadta az ukrán katonai eskütételt, és az Északi Flottához távozott. Paliy a Besstraashny rombolón és az Ochakov hadihajón szolgált. 2008 augusztusa és szeptembere között részt vett a grúziai békefenntartó műveletben. 2020 végén az orosz fegyveres erők szíriai parancsnokhelyettese volt.

"Személyesen ismertem Andrej Nyikolajevicset. Egy nagybetűs tiszt, hazánk bátor védelmezője, aki hűséges az esküjéhez és a haditengerészethez" - írta Ekaterina Altabayeva.

Andrej Palij 51 éves volt.

"Barátkoztam Andrej Nyikolajevicsszel.... nagyon nyílt és tisztességes ember volt. Egy igazi tiszt egy katonai dinasztiából. Mindenki, aki valaha is kommunikált vele, mindig emlékezni fog reagáló készségére. Nagy tekintélyt élvezett a flottában, megértő és figyelmes volt, képes volt megtalálni a megfelelő hangot bármelyik emberhez" - írta a Telegramban Mihail Razvozzsajev szevasztopoli kormányzó.

https://www.kp.ru/online/news/4672475/
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 404
46 028
113
Volodomir Zelenszkij ukrán államfő a zsidóüldözések történelmi párhuzamát hangsúlyozva fegyverszállítást és gazdasági szankciókat kért Oroszországgal szemben az izraeli parlament és a kormány tagjaihoz intézett beszédében vasárnap este.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Izraelnek muszáj lesz együtt élnie döntésével, hogy segíti-e a Vaskupola légvédelmi rendszer rendelkezésre bocsátásával az ukrán védekezést az orosz invázióval szemben.

Zelenszkij gazdasági nyomásgyakorlást és erőteljes gazdasági szankciók bevezetését is kérte Oroszországgal szemben, s számos történelmi párhuzamot sorolt fel a zsidók egykori és az ukránok jelenlegi helyzete között.

"A közömbösség öl, a számítgatások ölnek. Lehet közvetíteni országok között, de jó és gonosz között nem lehet" - bírálta keményen mintegy 15 perces beszédének végén Izraelt, amiért nem hajlandó aktívan támogatni Ukrajnát, elsősorban a Vaskupola légvédelmi rendszer rendelkezésre bocsátásával.

 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 732
3 851
113
Lehet. Viszont ez a lélektani tényező gondolom az orosz lakosságnál is megvan. Ők mennyire tolerálják majd az életszínvonal csökkenést, meg a havonta hazaszállított orosz halottakat?
Mennyire változott meg a világ?
A lélektani tényező az orosz lakosságnál már akkor eldől mikor nem húzhatják fel a nemzeti zászlójukat az Olimpián győzelem esetén.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 036
54 125
113
Volodomir Zelenszkij ukrán államfő a zsidóüldözések történelmi párhuzamát hangsúlyozva fegyverszállítást és gazdasági szankciókat kért Oroszországgal szemben az izraeli parlament és a kormány tagjaihoz intézett beszédében vasárnap este.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Izraelnek muszáj lesz együtt élnie döntésével, hogy segíti-e a Vaskupola légvédelmi rendszer rendelkezésre bocsátásával az ukrán védekezést az orosz invázióval szemben.

Zelenszkij gazdasági nyomásgyakorlást és erőteljes gazdasági szankciók bevezetését is kérte Oroszországgal szemben, s számos történelmi párhuzamot sorolt fel a zsidók egykori és az ukránok jelenlegi helyzete között.

"A közömbösség öl, a számítgatások ölnek. Lehet közvetíteni országok között, de jó és gonosz között nem lehet" - bírálta keményen mintegy 15 perces beszédének végén Izraelt, amiért nem hajlandó aktívan támogatni Ukrajnát, elsősorban a Vaskupola légvédelmi rendszer rendelkezésre bocsátásával.




Ezekrol minden lepereg bakker.
Teljesen ignorálva van minden elozmény, arcpirító.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Minden lehetőségünk megvan a saját fejlődésére. A nyugat által kiszabott szankciók arra kényszerítettek bennünket, hogy lényegében minden ágazatban fejlesszük az importhelyettesítést és új technológiákat, termékeket fejlesszünk ki” – írta a TASZSZ orosz hírügynökség Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök szombati kijelentésére hivatkozva.

A jelenleg a moszkvai biztonsági tanácsot vezető politikus szerint Moszkva már hozott döntéseket az emberek és a gazdaság támogatására, ráadásul a föderációnak számos megbízható partnere van nemcsak a posztszovjet térségben, hanem Kínában, Délkelet-Ázsiában és afrikai országokban is. Ezek fényében pedig kizártnak tekinti az orosz gazdaság összeomlását.

Medvegyev úgy véli, hogy az sem baj, ha Oroszország teljesen elszigetelődik a nyugattól. A politikus szerint pedig Putyin addig nem áll le a háborúval, amíg el nem éri a kitűzött céljait.

(hirado.hu)
A 2010-es évek közepén írta ide egy fórumozó /nem tudom ki/ hogy oroszország utoljára brezsnyev idején keménykedett a usaval. A eredmény ismert.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Szinte biztosan photoshop. Mondjuk vicces.

Valóságban ha egy földémen átmegy, a szárnyak biztosan letörnek.
Azok nem fix szárnyak hanem kinyílószárnyak. Ahogy írod, vagy törnek vagy deformálódnak. Cserép, cserépléc, födém. Még ha a födém csömpölyeg is (nálunk parasztba így hívják a sár+törek kombó egyszerű födémet) akkor is deformálódik, semmi sérülés. Valahogy a menyezeti lyuk és a rakéta szöge (ahogy áll) sem passzol, szerintem.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Azok nem fix szárnyak hanem kinyílószárnyak. Ahogy írod, vagy törnek vagy deformálódnak. Cserép, cserépléc, födém. Még ha a födém csömpölyeg is (nálunk parasztba így hívják a sár+törek kombó egyszerű födémet) akkor is deformálódik, semmi sérülés. Valahogy a menyezeti lyuk és a rakéta szöge (ahogy áll) sem passzol, szerintem.
Elbizonytalanított

Busho3301 által belinkelt FOTO.​

 
W

Wilson

Guest
Minden lehetőségünk megvan a saját fejlődésére. A nyugat által kiszabott szankciók arra kényszerítettek bennünket, hogy lényegében minden ágazatban fejlesszük az importhelyettesítést és új technológiákat, termékeket fejlesszünk ki” – írta a TASZSZ orosz hírügynökség Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök szombati kijelentésére hivatkozva.

A jelenleg a moszkvai biztonsági tanácsot vezető politikus szerint Moszkva már hozott döntéseket az emberek és a gazdaság támogatására, ráadásul a föderációnak számos megbízható partnere van nemcsak a posztszovjet térségben, hanem Kínában, Délkelet-Ázsiában és afrikai országokban is. Ezek fényében pedig kizártnak tekinti az orosz gazdaság összeomlását.

Medvegyev úgy véli, hogy az sem baj, ha Oroszország teljesen elszigetelődik a nyugattól. A politikus szerint pedig Putyin addig nem áll le a háborúval, amíg el nem éri a kitűzött céljait.

(hirado.hu)
Medvegyevnek ezt kell mondania....
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 404
46 028
113
Én azt nem értem, ha jó és gonosz között nem lehet közvetíteni, akkor miért próbálkozik Macron, a törökök stb. Miért ül le a két tárgyaló küldöttség, ha a Menny és Pokol között nincs átjárás.